واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: گذري بر حوادث فرهنگ رانندگي در كشور، سهل انگاري يك نفر، مرگ صد ها نفر
تنها يك روز پس از ريزش ساختمان 7 طبقه سعادت آباد راننده اتوبوسي مسافربري در اتوبان قم- تهران به خواب فرو رفت تا مجموعه حوادث مرگبار تكميل شود.
پيگيري واقعه مرگبار بلوار فرهنگ سعادت آباد در حالي با با سانحه اتوبان قم- تهران گره خورد كه 20 تن از سرنشينان اتوبوس در دم جان باختند و 15 مجروح به مراكز درماني انتقال يافتند اما پنج تن از اين مصدومان نيز فوت شدند....
اين آمار در شرايطي اعلام شده كه خبرهاي رسيده از بيمارستان هفتم تير تهران حاكي است به دليل وخامت حال مجروحان احتمال افزايش تلفات وجود دارد. سقوط اتوبوس مسافربري از روي پل تنها حادثه مرگبار جاده هاي كشور نبود و سرهنگ عليشاهي درباره دو سانحه منجر به فوت ديگر توضيح داد؛ هر دو حادثه ساعت 30/7 صبح به وقوع پيوست. در يكي از آنها راننده يك دستگاه كاميون هوندا كه در محور شيراز- آبادان در تردد بود به دليل بي توجهي به جلو ناشي از خستگي و خواب آلودگي با كاميون بنز برخورد كرد و كشته شد. در حادثه يي ديگر كه باز هم به خاطر خستگي راننده رخ داد يك دستگاه كاميون با وانت نيسان و سپس سه عابر تصادف كرد كه دو عابر كشته و يكي از آنها به همراه راننده كاميون مجروح شدند. اين حوادث با 47 كشته در حالي رخ داده است كه به عقيده برخي كارشناسان نابساماني وضعيت امدادي در جاده ها سبب افزايش تلفات سوانح رانندگي مي شود.
طي اين دو روز نيز بي احتياطي مهندس ناظر، مالك يك مجتمع و راننده يي خواب آلود فجايعي به بار آورد كه البته ديگر نمي توان عنوان حادثه را به آن اطلاق كرد چرا كه اين نوع وقايع به كليشه هايي تكراري مبدل شده اند و ظرف مدتي كوتاه به فراموشي سپرده خواهند شد. هرچند در پي اين دو حادثه مقامات قضايي، شهرداري و نيروي انتظامي اقدامات را براي برخورد با مقصران و مسببان در دستور كار خود قرار داده اند اما تجربه حوادثي همچون انفجار قطار نيشابور و مرگ دختران دانش آموز در درياچه پارك شهر تهران كه آن دو نيز در پي سهل انگاري به وقوع پيوست، احتمال برخورد جدي، قاطع و اثربخش را بسيار كمرنگ كده است.
مرگ 47 نفر طي حوادث دو روز گذشته بار ديگر اين حقيقت را يادآور شد كه بايد براي پيشگيري از وقوع چنين حوادثي به دنبال راهكارهاي نظارتي و پيشگيرانه باشيم.به عقيده رئيس مركز كنترل ترافيك پليس راه كشور در حوادثي همچون واقعه بزرگراه قم- تهران كه 20 تن در دم كشته مي شوند، امداد نمي تواند كاري از پيش ببرد اما وجود امكانات كافي از مرگ ديگران از جمله پنج مسافر مجروح اين حادثه جلوگيري خواهد كرد. بنا بر گزارش هاي موجود طي دو سال گذشته هلال احمر و اورژانس كشور حدود 200 دستگاه آمبولانس و 50 پايگاه امدادي به امكانات خود در سطح جاده هاي كشور اضافه كرده اند اما هنوز اين ارقام با استانداردها فاصله بسيار زيادي دارد. به عقيده كارشناسان پليس راه در جاده هاي كشور با توجه به حجم تردد و ساير عوامل نياز است بين هر 10 تا 50 كيلومتر يك كمپ امدادي داير شود، حال آنكه اكنون نبود چنين امكاناتي آمار تلفات جاده يي را افزايش داده است.
متاسفانه عامل بسياري از تصادفات در جاده ها عوامل انساني مانند خستگي مفرط و تسلط نداشتن در رانندگي و شرايط خاصي است كه رانندگان مي توانند با رعايت قوانين مربوطه از بسياري حوادث جلوگيري كنند.
اگر مقايسه اى در مورد تعداد كشته شدگان تصادفات جاده اى ايران به ازاى هر ۱۰ هزار وسيله نقليه صورت گيرد، نرخ كشته شدگان تصادفات جاده اى ايران حدود ۴۵ برابر كشورهاى صنعتى، ۲ برابر چين، ۳ برابر كره جنوبى، ۳/۵ برابر تايلند، ۳ برابر روسيه و ۷ برابر تركيه با جمعيت و وسايل نقليه موتورى تقريباً يكسان است كه اين مقايسه ها عمق فاجعه تصادفات جاده اى ايران را نشان مى دهد.
در سراسر دنيا رابطه تنگاتنگى بين رشد اقتصادى جامعه و توسعه حمل و نقل وجود دارد چرا كه سهم حمل و نقل جاده اى در همه دنيا بيش از ديگر شيوه هاى حمل و نقل است. در كشورهاى در حال توسعه ۹۰-۸۰ درصد جابه جايى ها از طريق حمل و نقل جاده اى صورت مى گيرد. اين سهم در كشورهاى توسعه يافته به لحاظ رشد حمل و نقل ريلى در حدود ۷۰ درصد است.
ايرانيان در حالي كه در موقع پيادهروي جهت عبور از مدخلي دهها بار به يكديگر تعارف ميكنند، هنگام رانندگي به ميرغضبهايي بداخلاق و بيگذشت مبدل ميشوند و قوانين توسط رانندگان ايراني بهراحتي زير پا گذاشته ميشود.
آموزش رانندگان و گسترش فرهنگ رانندگي شايدتنها اقدامى باشد كه درايران بتوان آمار تصادفات را كاهش داد اين امر وقتي به ضرورت تبديل مي شود كه بدانيم خطاى انسانى يا راننده بيشترين سهم را در اين كشتار دارد.
بسياري از رانندگان خياباني و جاده يي، در ايران از آنجا كه نه آموزش ديده اند و نه آنكه خود پرواي آموختن دارند، در چنبره عادت خود به سلوك اجتماعي و حتي رانندگي مي پردازند. آنان در غيبت مقررات «كارآمد» و «به روز» در خيابانها و جاده ها و رودررويي طولاني مدت با مأموران سهل گير، به عادات خود درغلطيده اند.
چهارشنبه 12 تير 1387
باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران « ايسكانيوز»
چهارشنبه 12 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 412]