واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: آسيبهاي كبدي
از نكتههاي مهمي كه در قسمتهاي قبل مطرح شد، يكي اين بود كه چنانچه آسيبهاي كبدي با ساير آسيبهاي خارجي شكمي همراه شود. حيات بيمار را به مخاطره مياندازد و ديگر اينكه اگر پس از عمل جراحي ترميم كبد، از بالاي جهاز هاضمه خونريزي و هموبيلي (تجمع خون و صفرا) ديده شود، حال بيمار دير يا زود رو به وخامت ميگذارد كه در اين صورت با اسكن كبد و يا ام ـ آر ـ آي شكمي، ميتوان ضايعه فراگير را مشاهده و بلا درنگ تصميم به عمل جراحي ديسكشن كبدي (برداشتن نسج وسيع كبد) گرفت.
اما در اين بخش و قبل از ادامه بحث، به دو نكته بسيار مهم در ترميم پارگي كبد و يا ريسكشن آن ميپردازيم:
1 ـ شانس بيمار، تبحر و تجربيات جراح در ترميم پارگي كبد ميتواند بسيار متفاوت باشد. يك جسم رسوخكننده كه موجب پارگي و شكافتن كبد و در نتيجه تبديل به فيستول شرياني وريدي و هموبيلي شود، براي بيمار و حال وي فاجعهآميز خواهد بود و چنانچه به عمق زخم و پارگي ايجاد شده در كبد توجه نكرده و آن را به طور سطحي بدوزيم، به عارضههاي بعدي مثل يرقان انسدادي و غيره خواهد شد كه چارهاي جز ريسكشن كبدي نخواهيم داشت.
2ـ قرار دادن درن (DRAN)هاي متعدد (لولههاي مخصوص) زير كبد به خصوص در ناحيهاي كه خون به كبد ميريزد، به منظور جلوگيري از نشت صفراوي در طول عمل كه اين كار براي بررسي بعد از عمل نيز (چنانچه نشت صفرا از درنها به مدت طولاني ادامه داشته باشد) مفيد است.
آسيبهاي همراه
بيماراني كه ابتدا به بيمارستانهاي صحرايي منتقل ميگردند، با توقف كوتاه در اين بيمارستانها وضعيتشان بررسي و به مجرد ثابت شدن علائم، به مراكز درماني انتقال يافته و سريعاً به اتاق عمل برده ميشدند.
در اين بيماران علاوه بر وضعيت وخيم كبدي، آسيبهاي همراه ديگري چون مصدوميت شديد روده كوچك، معده، كولون، طحال، اثني عشر وجود داشت كه درمان و يا عمل اين اعضا، خود معضلات خاصي را در پي داشت و بيشترين عوارض به عروق بزرگ، پانكراس و كليهها مربوط ميشد.
فيستول دئودنوم يا پانكراس ميتواند فاجعه ديگري بيافريند كه بايد در اسراع وقت به فكر چاره بود؛ اگرچه نشت صفرا از بستر كبد نيز همچنان مدتها ميتواند ادامه داشته باشد و نگراني و دغدغه پزشك را دوچندان سازد. بايد در نظر داشت كه بيتجركي يا كم تحركي، ترشحات فيستولاي صفراوي به بيرون، لاغري به دليل عدم تحرك و داشتن لولههاي معده و يا كاتترهاتي ادراري و... به شدت بيماران را ضعيف و كم توان ميكند. راه اصلي درمان، اصلاح الكتروليتها و رساندن كالري كافي (6000) از راه تغذيه وريدي است.
چهارشنبه 12 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 204]