واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: بنياد شهيد براى ترويج فرهنگ ايثار و شهادتكمر همت بسته
گفتگو از اصغر رضواني
اشاره:
اينجا اروميه است. شهر سردار بدر فرمانده سرافراز لشكر 31 عاشورا، هم او كه مهدى بود نام او، نحيف و لاغر با صدايى گيرا و خوشنوا حرف مىزد و امروز سراغ هر رزمنده آن دوران بروى آقامهدى گفتنشان از سر ضميرشان خبر مىدهد. با نزديك شدن به ورودى اين شهر زيبا، نام شهيدان باكرى و تصاوير زيباى ديگر شهيدان و دلاورىهاى كردهاى منطقه و غيرت آذرىهاى اين خطه، زيبايى خاصى به اين شهر و ديار مىبخشد. گلبرك سرخ لالهها در كوچههاى اين شهر بوى شهادت مىدهد. به رسم كنجكاوى دنبال كسى هستم تا با اين شهر بيشتر آشنا شوم. درياچه زيباى اروميه، بازار سنتي، كليساى ننه مريم و... همه و همه را گشتم و لذت بردم اما كار كردن در حوزه ايثار و شهادت آن هم در حوزه مطبوعات ترغيبم كرد تا سراغى از دست اندركاران و متوليان حوزه ايثار و شهادت اين شهر بگيرم. آدرس بنياد شهيد را مىپرسم،راهنمايى مىكنند و از حسن اتفاق آقا مهدى را پيدا مىكنم كه مدتهاست در اين حوزه مشغول به خدمت است و اينك بهعنوان معاون پژوهش و ارتباطات فرهنگى بنياد شهيد و امور ايثارگران استان آذربايجان غربى طرحى نو درانداخته است و معتقد است كه هنر بهترين محمل و ابزار براى ترويج فرهنگ ايثار و شهادت است.
آنچه در پى مىآيد حاصل گفتگو با مهدى فعال مسكين است.
بىترديد يكى از اهداف و سياستهاى محورى و بنيادين بنياد شهيد و امور ايثارگران ترويج فرهنگ ايثار و شهادت است. بفرماييد كه چه فعاليتهاى عمدهاى بويژه در سال گذشته انجام دادهايد؟
وظيفه اساسى بنياد شهيد و امور ايثارگران ترويج فرهنگ ايثار و شهادت است. به عبارت ديگر فلسفه وجودى اين نهاد همين است. اين وظيفه اگر به درستى صورت پذيرد قطعا بخش عمدهاى از استراتژى و سياستهاى محورى بنياد شهيد حاصل شده است. اگرچه تا پيش از اين نگاه عمومى جامعه به سمت و سوى بنياد شهيد يك نگاه صرفا خدماتى بوده است اما طى چندسال گذشته ماهيت وجودى اين نهاد تحول يافته و بيش از آنكه خدماتى باشد فرهنگى است چرا كه كار فرهنگى ماندگار است. مقام معظم رهبرى هم در ديدارى كه با مديران بنياد شهيد داشتند شهيد را كمر بسته فرهنگ ايثار و شهادت ناميدهاند و بيان چنين مهمى از زبان مقام عظماى ولايت تكليف همه ما را در پرداختن به بعد فرهنگى فعاليت بنياد شهيد روشن مىكند كه آنچه در توانمان داشتهايم در حوزه نشر، فعاليتهاى هنرى و برگزارى يادوارهها انجام دادهايم.
يكى از فعاليتهاى حوزه ايثار و شهادت انتشار كتب مرتبط با اين حوزه است. بهطور كلى چه اقداماتى از سوى سازمان استان انجام شده است و سال گذشته چه فعاليت مكتوبى به سرانجام رسيده است؟
طى سالهاى گذشته تعداد 38 اثر مكتوب توسط بنياد شهيد استان به زيور طبع آراسته شده است كه از اين تعداد 5 اثر: زمزم راز (راز و نياز شهداى استان)، بر بالين لاله (كه يادنامه شهداى بهدارى شمال غرب و علوم پزشكى و خدمات درمانى آذربايجان غربى است)، مشق بيدارى (كه براساس زندگى شهيد رجبعلى علمى نيك نگاشته شده است)، سردار بدر (شهيد مهدى باكري) و كتاب آيينههاى ناب (سيره علمى سرداران استان آذربايجان غربى است) كه در سال 86 چاپ و در اختيار مشتاقان ادبيات حوزه ايثار وشهادت قرار گرفته است. همچنين 12جلسه كارى درخصوص تاليف و كتب تشكيل شده است كه بالغ بر 166 نفر ساعت وقت صرف شده است.
اخيرا جشنواره سراسرى خوشنويسى “مشق عشق” برگزار شده بود، با توجه به حوزه فعاليت معاونت متبوع حضور شما در برنامههايى از اين دست چگونه است؟
يكى از عمده فعاليتهاى ما پرداختن به فعاليتهاى هنرى است چرا كه به اين باور رسيدهايم كه براى ترويج فرهنگ گرانسنگ ايثار و مقاومت بايد به ابزار روز متوسل شد و زبان هنر يكى از كارآمدترين اين ابزار است و از جمله مواردى است كه نشاندهنده ورود بنياد به فعاليتهاى فرهنگى و هنرى است كه مىتواند محمل خوبى براى ترويج اين فرهنگ باشد. نمايش “قطعه گمشده” كارى بود از بين 14 نمايش ارائه شده كه از سوى بنياد شهيد استان در جشنواره منطقه دو علىرغم سادگى و كمى هزينه توانست خوب بدرخشد.
ارائه آثار شهيد حجتالاسلام والمسلمين رضا سنگى در جشنواره خوشنويسى “مشق عشق” كه در متن سوال بدان اشاره گرديد و اهداى جايزه برتر به آثار اين شهيد خوشنويس از جمله فعاليتهاى هنرى اين معاونت مىباشد. از ديگر فعاليتهاى هنرى ما در سال گذشته حضور فعال در برنامههاى راديويى و تلويزيونى استان بود. برنامه تلويزيونى راه شهادت (شهادت يولي) كه روزهاى سهشنبه و پنجشنبه از شبكه استانى پخش مىشود. برنامه راديويى “جلوههاى ايثار” كه در ارتباط با مصاحبه با خانوادههاى شهداى استان مىباشد.
پخش برنامه “همراهان خورشيد” از سيماى مهاباد، از جمله برنامههاى ماست و خوشبختانه در چهاردهمين و پانزدهمين جشنواره توليدات راديويى و تلويزيونى مراكز استانها برنامه شهادت يولى (راه شهادت) جايزه بهترين اثر بخش جنبى را به خود اختصاص داده است و در حال حاضر هم كار فيلمبردارى فيلم داستانى “وقتى كه باران آمد” با موضوع حضور شهيد و درونمايه سوررئال و در حدود 30 دقيقه به اتمام رسيده است.
همچنين بخشى از كتابهاى معاونت كه توسط نشر شاهد به چاپ مىرسد، در كتابفروشىهاى شاهد توزيع مىشود و بخشى هم كه با مشاركت ديگر دستگاهها چاپ و منتشر مىشود قابل ارائه در كليه كتابفروشىها مىباشد.
براى بخش مطالعه هم كه اشاره كرديد درحال حاضر كتابخانه تخصصى با 1400 عنوان كتاب آماده پذيرش علاقهمندان به فرهنگ مكتوب ايثار و شهادت مىباشد و مورد استقبال هم قرار گرفته است. همچنين طرح فرهنگ اعلام شهدا هم رو به پايان است و بيش از 90 درصد كار به پايان رسيده است.
جناب آقاى فعال درحوزه جمعآورى اسناد ايثارگران كه به حق اسناد ملى و تاريخى هستند، چه اقداماتى انجام گرفته است؟
قبل از پراختن به اقدامات و ارائه آمار لازم است درخواستى را مطرح كنم. در سال تعداد كثيرى از والدين شهدا به رحمت ايزدى مىپيوندند و بسيارى از اسناد در دست اين عزيزان است كه به علت وابستگى زياد به اين آثار، يا عملكرد ناقص بعضى از دستگاهها درنحوه گرفتن، نگهدارى و بازگرداندن آثار به خانوادههاى شهدا حاضر نشدهاند اين اسناد را تحويل دهند و خواهش ما اين است كه اين اسناد را تحويل داده و نسخه اصلاح شده آن را تحويل بگيرند و بنياد شهيد اين آمادگى را دارد تا به استفاده از جديدترين متد و شيوههاى مرمت و نگهدارى اين آثار را مرمت، نگهدارى و حتى يك نسخه اصلاح شده را هم به خانوادهها برگرداند. ما در حوزه جمعآورى اسناد در سال گذشته اسناد 1980 ايثارگر استان را جمعآورى كردهايم و به همين تعداد هم ديجيتالى شده است و تاكنون بالغ بر 10000 پرونده فرهنگى شهدا و ايثارگران را تشكيل دادهايم. همچنين انجام پروژههاى پژوهشى كه 2 پژوهش كاربردى با عنوان -1 الگوگزينى دانشآموزان متوسطه شاهد -2 بررسى آسيبپذيرى اجتماعى جانبازان به اتمام رسيده است برگزارى يادوارهها كه در سال گذشته 504 يادواره از جمله يادواره شهداى سردشت و سلماس و شاهيندژ را برگزار كردهايم.
بهعنوان آخرين سوال بفرماييد كه چه برنامههايى براى سال87 تدارك ديدهايد؟
يكى از برنامههاى سالجارى استفاده مطلوب از فضاى شهرى است. با توجه به تعامل خوبى كه با شهردارى بويژه حوزه معاونت فرهنگى و اجتماعى و سازمان زيباسازى داريم اين امر عملى خواهد شد و به دنبال آن هستيم تا شهدا را بهعنوان شهروندان متعهد معرفى نماييم. بزرگداشت مستمر شهدا و ايثارگران محلات و مناطق فرصتى است براى تعامل، افتتاح و بررسى عملكردها، نصب بنرهاى مرتبط با برگزارى يادواره شهداى اقشار و صنوف با گرايشهاى هنري، ادبى با مشاركت هنرمندان، نويسندگان و شعرا، تبيين سيره نورانى شهدا در رسانه ملى و مطبوعات، برگزارى مسابقههاى ويژه عملياتها و شهداى استان، ساخت يادمانهاى خياباني، ساخت كليپ ويژه استان و رشادت و دلاورىهاى مردمان اين خطه از كشور، انجام مطالعات معمارى براى ساخت نمادها در ميادين شهر و ورودىهاى شهرهاى استانى كه 12000 شهيد تقديم اسلام و انقلاب كرده است. استفاده مطلوب از فضاى مدارس مانند برگزارى مسابقات فرهنگى هنرى ويژه دانشآموزان و بزرگداشت سالروز شهادت شهدايى كه مدارس استان به نام آنها مزين شده است و همچنين يادوارههاى 450 شهيد شهرستان تكاب و شهداى روحانيت و شهداى عشاير ايل منگور و... و گسترش فعاليتهاى شوراى هماهنگى ترويج فرهنگ ايثار و شهادت در شهرستانها از جمله برنامههاى سالجارى ما مىباشد.
چهارشنبه 12 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 343]