واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به پيامدهاي منفي آلودگي هوا در برخي مناطق كشور
هر چند وقت يكبار از طريق مركز آزمايشگاهي محيط زيست يا هواشناسي نسبت به آلودگي هوا در ايلام و برخي مناطق غربي كشور گزارشها و هشدارهايي اعلام ميشود.
اما آنچه مسلم است ايناست كه به پيامدهاي بسيار منفي اين آلودگيها و اثرات زيانبار آن زياد توجهي نميشود.
با توجه به اهميت اين موضوع و اثرات آن بر روي سلامت افراد بر آن شديم تا با جمع آوري نتايج تحقيقاتي از استان ايلام ، كشور و جهان نگاهي به آلودگي هوا و پيامدهاي زيانبار آن داشته باشيم.
هواي پاك يكي از موهبتهاي الهي است كه براي ادامه حيات بشر، نباتات و حيوانات و جريان زندگي در اين كره خاكي لازم و ضروري است.
آيا در جهان كسي پيدا ميشود كه به يقين بگويد قيمت و ارزش هر متر مكعب هواي پاك چقدر است؟ بهاي هواي سالم و عاري از هر گونه آلودگي كه موجب نشاط و شادي و افزايش توان بدني ميشود با هواي آلوده كه سبب تنگي نفس، خفگي، آلرژي و ستي و بيحالي شده و گاه منجر به مرگ چه ميزان مشخص شده است؟
اگر به واسطه برخي بيتوجهيها كه توسط انسانها صورت ميگيرد، اين هواي پاك و سالم به ذرات آلاينده گرد و غبار، دود، گازهاي خطرناك دي اكسيد كربن و منواكسيد گوگرد آلوده شود آيا باز ميتوان انتظار جريان زندگي سالم را داشت؟
بيشك ورود دهها تن دود، گرد و غبار و ذرات خطرناك معلق ديگر در هوا عوارض و زيانهاي بسيار خطرناك براي انسانها، گياهان و حيوانات و نباتات در پي دارد.
آلودگي هوا و زيانهاي آن بر روي انسان
.....................................
تحقيقات موجود در اداره حفاظت محيط زيست ايلام نشان ميدهد، كه طيف وسيعي از اختلالات و عوارض آلودگي هوا بر دستگاه توليد مثل، بارداري، جنين و نوزاد اثر ميگذارد.
اين تحقيقات نشان ميدهد كه آلودگي هوا در مردان باعث تغييرات كمي و كيفي اسپرم ميشوند كه باعث بروز اختلات و بيماريهاي مختلفي در آنها ميشود كه مويد نقش منفي آلايندههايي مانند ذرات دي اكسيد گوگرد و ذرات معلق است.
بررسيها نشان ميدهد، اثرات آلايندهها و ذرات معلق در هوا كه همراه تنفس و استنشاق هوا وارد بدن زنان باردار ميشود بر جنين شامل عوارضي مانند وزن كم در زمان تولد، تاخير رشد و حتي مرگ منجر ميشود.
آلايندههاي منواكسيد كربن، دي اكسيد گوگرد و ذرات معلق در هوا كه از جمله آلايندههاي هوا هستند بيشترين تاثير را در اين ميان بر روي جنين دارند.
بر اساس اين تحقيقات، ميزان مواجهه مادر با گروهي از ذرات معلق با هيدروكربن در هشتمين ماه بارداري بر رشد جنين اثر مستقيم دارد و باعث مشكلات و عوارضي براي جنين ميشود.
بر اساس تحقيقات انجام شده زنان بيشترين گروه آسيب پذير در معرض خطر آلودگي هوا هستند.
تحقيقات كشوري انجام شده نشان ميدهد، وسايل نقليه موتوري در شهرهايي مانند تهران بيش از ۹۵درصد از منواكسيد كربن موجود در هوا را توليد ميكنند كه تنفس آن، به سكتههاي قلبي و مغزي، آسم و ناراحتيهاي تنفسي منجر ميشود.
غلظت منواكسيد كربن در ساعات اوليه صبح و ساعات پاياني روز به بيشترين مقدار خود ميرسد در صورتي كه در روزهاي آخر هفته و تعطيل غلظت اين آلايندهها در ساعات پاياني روز كاهش قابل توجهي دارد.
بر اساس تحقيقات انجام شده آلايندههاي هوا كه در موقع تنفس وارد بدن ميشوند حتي مقدار بسيار كم، كربوكسي هموگلوبين باعث آثار فيزيولوژيك مهمي در بدن ميشود و با افزايش آن، درصد اين اثرات افزايش مييابد.
افراد مبتلا به بيماريهاي قلبي نسبت به افزايش كربوكسي هموگلوبين بدن بسيار حساس هستند زيرا با افزايش غلظت اين تركيب در خون، قلب بايد براي جبران كمبود اكسيژن تندتر كار كند.
مطالعات نشان ميدهد حتي در مقدار كمتر از ۲درصد نيز احتمال حمله قلبي در افراد وجود دارد.
كاهش غلظت اكسيژن در خون، بر فعاليت مغز نيز تاثير بسزايي دارد، مطالعات در اين زمينه نشان ميدهد در ۲/۵درصد كربوكسي هموگلوبين، قدرت تفكيك اشياء و اشخاص به وسيله مغز انسان كاهش مييابد و در پنج درصد كربوكسي هموگلوبين، سرعت واكنشهاي عضلاني تحت تاثير قرار ميگيرد و در بيماران قلبي علايم استرس مشاهده ميشود.
بر اساس نتايج بررسيهاي انجام شده وقتي كربوكسي هموگلوبين به ۱۰درصد ميرسد بيشتر مردم به سردردهاي شديد دچار ميشوند و در صورت افزايش كربوكسي هموگلوبين به ميزان ۵۰درصد مرگ شخص حتمي خواهد بود.
تحقيقات جهاني نشان ميدهد، در بانكوك، متخصصان ۱۸نوع قارچ بيماري زا و ۲۰نوع باكتري در گرد و خاك اين شهر پيدا كردهاند كه گمان ميرود از هر ۶ نفر ساكن در اين شهر، يك نفر به آلرژي حاصل از غلظت بالاي ذرات هوا دچار شده باشد.
بر اساس تحقيقات انجام شده زندگي در مجاورت بزرگ راههاي پر ترافيك با نرخ سرطان در كودكان ارتباط مستقيم دارد بطوري كه كودكان ساكن در منازل مجاور خيابانهايي كه بالغ بر ۲۰هزار خودرو در آن بطور روزانه تردد دارد، حدود شش برابر بيشتر از ديگر كودكان در معرض آسيب هستند.
دليل اصلي سرطان خون در كودكان و بزرگسالان تاثير هيدروكربنهاي حلقوي از جمله "بنزن" است كه منبع عمده انتشار آنها خودروها هستند.
آلودگي هوا و مسموميت گياهان
...............................
با توجه به نتايج تحقيقاتي كه توسط كارشناسان محيط زيست ايلام در خصوص تاثير آلايندگي هوا بر روي گياهان، بعنوان قربانيان ناخواسته آلودگي هوا انجام شده، آلودگي هوا باعث مسموميت گياه و در نتيجه مرگ آن ميشود.
بر اين اساس، با اينكه گياهان از عوامل مهم كاهش آلودگي هوا بشمار ميآيند، ولي افزايش مقدار و غلظت آلودهكننده ها در ۱۰سال گذشته موجب شده كه گياهان آسيب ببينند.
تحقيقات نشان ميدهد يكي از اين عوامل تاثير گذار، دي اكسيد گوگرد است زيرا اين گاز در هوا اكسيد ميشود و در بخار آب حل ميشود و به اين ترتيب اسيد سولفوريك توليد ميشود كه بسيار خطرناك و سوزاننده است.
اين اسيد باعث افزايش اسيديته باران ميشود و مسموميت موضعي در گياهان به وجود ميآورد.
همچنين اين گاز از طريق روزنهها وارد گياهان ميشود و آب موجود در گياه توليد اسيد ميكند كه اين اسيد باعث مسموميت گياه، تخريب روزنهها، پارانتيم نردهاي و حفرهاي و مانع فتوسنتز ميشود.
همچنين بر اساس تحقيقات كارشناسان محيط زيست، آلاينده اوزن موجود در هوا باعث ميشود روزنههاي برگ گياه از خود، حالت دفاعي داشته باشند و در مقابل آلايندهها بسته شوند.
نوع و درجه واكنش برگ گياه به اوزن بستگي به نوع، درجه، شدت و مدت زمان تماس با اوزن دارد به طوري كه تماس معين اين لايه معمولا در رطوبت بالا اثر زيادتري نسبت به رطوبت كم دارد، زيرا در رطوبت بالا روزنهها بيشتر باز هستند و تبادل گازها به آساني صورت ميگيرد.
همچنين بر اثر آلودگي هوا، سبزينه گياه از ميان ميرود و باعث ميشود برگ گياه كه مواد مورد نياز براي درختان و گياهان را فراهم ميكند، زرد شوند به اين ترتيب مواد غذايي مورد نياز به درختان و گياهان نميرسد.
نشانه مسموميت گياه با آلايندههاي هوا را ميتوان به صورت پلاسيدگي يا مرگ سلولهاي گياه مشاهده كرد كه بر اثر تماس با غلظتهاي كم آلودگي در دراز مدت به ريزش برگ گياه منجر ميشود.
اين موضوع، حساسيت گياه را نسبت به بيماري افزايش ميدهد و گياه را آسيب پذير ميكند، به اين ترتيب آلاينده ازن ميتواند باعث كاهش فتوسنتز، كاهش سطح برگ و كاهش امكان بهرهوري از آب و كاهش گل و ميوه در گياه ميشود.
اكنون به واسطه آلودگي گاه و بيگاه هوا در مناطق غربي كشور كه همجوار با بيابانهاي عراق هستند، بايد كارشناسان به بررسي مباحث مربوط به آلودگي هوا و نوع آلايندهها و زيانهايي كه براي انسان و توليدات كشور دارد، بپردازند.
تا به سرعت از حركتهاي نمادين به برآيندي موثر در دستيابي عملي به اهداف كاهش آلودگي هوا دست يابند.
به اميد برخورداري از هواي پاك براي همه انسانها و موجودات زنده ، تا شاداب زندگي كنند.ك/۴
سه شنبه 11 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 344]