واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: اعتراض به سانسور در صدا و سيما؛آقاي ضرغامي آيا به نظر شما فاجعه نيست
اعتماد ملي: اگرچه همواره هنرمندان نسبت به جرح و تعديل فيلمها و سريالهايشان در تلويزيون مشكل داشتند، اما مدتي است كار به جايي رسيده است كه صداي اعتراضها بلندتر شده و از محافل خصوصي بيرون آمده و عمومي شده است. اين اعتراضها با نامه اعتراضي داريوش مهرجويي نسبت به سانسور هامون بالا گرفت و اكنون بسياري به صف معترضان پيوستهاند و گاه و بيگاه از نحوه سانسور فيلمها و سريالها در تلويزيون اخباري به گوش ميرسد.
چندي پيش ضرغامي رئيس سازمان صدا و سيما علت عدم نمايش فيلمهاي سينمايي از تلويزيون را مشكل حجاب در فيلمهاي ايراني ذكر كرده بود، اين در حالي است كه تمام فيلمهاي ايراني با مجوز وزارت ارشاد امكان ساخت و نمايش پيدا ميكنند و اين سخنان در حالي گفته ميشود كه اين فيلمها به تاييد وزارت ارشاد و شوراهاي مربوطه در وزارت ارشاد رسيده است.
تعدادي از فيلمهاي سينمايي كه اخيرا از تلويزيون به نمايش درآمده سانسور شدهاند، اما سانسور فقط دامن فيلمهاي سينمايي را نگرفته است و بخشي از توليدات تلويزيوني را نيز گرفته است. چند تا از سريالهاي مهمي كه اخيرا به نمايش درآمدهاند با جرح و تعديلهايي روي آنتن رفتهاند كه با واكنش كارگردانانشان روبهرو شده است. سريالهاي پرطرفداري چون نرگس، ساعت شني، يك مشت پرعقاب از سريالهايي بودهاند كه دچار جرح و تعديل شدهاند، اما از همه مهمتر و پرسروصداتر سريال شهريار به كارگرداني كمال تبريزي بود كه قسمتهاي آخر آن با جرح و تعديلهاي بسيار روي آنتن رفت و با واكنش تند كارگردان روبهرو شد. اين جرح و تعديلها هنگامي افزايش پيدا كرد كه دختر مرحوم شهريار ادعاهايي را درباره عدم تناسب زندگي پدرش با سريال مطرح كرد.
اما همچنانكه سانسور و مميزي و جرح و تعديل به همين چند مورد ختم نشده، اعتراض نيز به همين چند مورد ختم نشده است. هنوز بيشتر از چند روز از توقف پخش برنامه مثلث شيشهاي نميگذرد كه صداي اعتراض كارگردان ديگري بلند شده است. اين جرح و تعديلها و متعاقب آن اعتراضها در حالي صورت ميگيرد كه صدا و سيما در يكي دو سال اخير تلاش زيادي براي جذب كارگردانان بزرگ سينما براي ساخت سريالهاي تلويزيوني كرده است و برخي از اين كارگردانان نيز تا مرحله عقد قرارداد پيش رفتهاند، اما اكنون اين نگراني وجود دارد كه آنچه ساخته ميشود، با آنچه پخش ميشود، تفاوت داشته باشد.
با اين حال تازهترين صدايي كه به اعتراض عليه صدا و سيما بلند شده است، صداي شهرام اسدي است. شهرام اسدي كارگرداني كه روز واقعه و كارهاي ديگري را در كارنامهاش دارد، هم به حذف 24 دقيقه از فيلم اعتراض دارد و هم به 173 مورد اصلاحيه.
شهرام اسدي در نامهاي به ضرغامي رئيس سازمان صدا و سيما نوشته است: بهطور قطع مسبوق هستيد كه جمعه و شنبه گذشته (برابر با هفتم و هشتم تيرماه 87) فيلم سينمايي ساخته اينجانب از شبكه 3 سيما پخش شد، اما شايد به اطلاع جنابعالي نرسانده باشند كه اين فيلم سينمايي 90 دقيقهاي در اين پخش تلويزيوني با حذفي 24 دقيقهاي مواجه بوده و بينندگان شما تنها 66 دقيقه از آن را ديدهاند. آيا به نظر شما اين فاجعه نيست؟
شهرام اسدي در ادامه نامهاش پرسيده است: فيلمي كه از نظر وزارت فرهنگ و ارشاد جمهوري اسلامي ايران بلااشكال تشخيص داده شده و بدون حذف حتي يك فريم پروانه نمايش گرفته و در سينماهاي كل كشور به نمايش درآمده و بعدتر چند بار بدون حذف صحنهاي و سكانسي از همين رسانه ملي پخش شده، چگونه است كه دچار چنين حذف فاحشي ميشود. ميفرماييد مصالح مملكتي و سياست داخلي و خارجي امروز ايجاب ميكند، ميپرسم آيا غمض مسائل در آن زمان كه صدام در قيد حيات بود و بر مسند بود و جهاني تاييد او ميكردند بيشتر و حادتر بود يا اكنون كه او را دست از جهان كوتاه است و همه آن دوستان و مويدان، همقسم به لعن و ذم او هستند؟
او همچنين در نامهاش آورده است: اگر فيلمي مثل از نقطهنظر كارگزاران فرهنگي شما نيازمند حذف 24 دقيقهاي است، در اين صورت اصولا چه نيازي به پخش چنين فيلمي هست؟ و اگر گروه كارگزاران را سخن اين است كه ما را تنها همان 66 دقيقه باقيمانده مسندپسند است و بس چه دلايلي در توضيح اين عمل سبعانه فرهنگي انديشيده شده است؟ چه كسي به آنها اين حق را داده است كه در قامت يك اثر، مرتكب چنين حركت رذيلانهاي شوند؟ و با بيراهه رفتنهايي كودكانه نظير پخش آگهي و ميانپرده ورزشي در مفصل و در محل دستبردنها به فيلم، آيا واقعا گمان ميكنند تحميق بيننده و بازداشتن او از درك كوتاهشدگي و آشفتهسازي فيلم به همين سادگي حاصل شده است؟
آيا تنها و صرفا پرداخت چند ميليون تومان بابت حق پخش به تهيهكننده، كليت يك اثر را به همراه همه حقوق معنوي آن به سيماي جمهوري اسلامي ايران منتقل ميكند؟ برادر ارجمند، حذف يك نما هم حتي ميتواند در قامت يك اثر رخنه ايجاد كند، چه برسد به اين سلاخيهاي فوق تصور. كارگزاران فرهنگي شما در توهيني كاملا مستقيم و علني و با عرض معذرت نابخردانه به سازنده اثر، با دست يازيدنهايي از اين دست، شعور بيننده را هم حتي به همان شدت و حدت مورد عنايات قرار داده و نواختهاند. مقراض به دستان شبكه 3 خلاقيت در را تا بدانجا رساندهاند كه علاوه بر حذفيات، سكانسهايي را دوپاره كردهاند و پارهاي را در جايي و بخشي را در جايي ديگر در آفرينش دوباره اثر ـ بهزعم خود ـ به كار گرفتهاند. حتي سكانسهايي را جابهجا كردهاند؛ يعني از جايي در فيلم به جايي ديگر بردهاند.
او در نامهاش به موضوع عجيبي اشاره ميكند كه بدعتي خطرناك است: موسيقي فيلم را برداشتهاند و موسيقي ديگري را جايگزين آن كردهاند. آيا اين قصابي يك اثر نيست؟ و آيا قصاب با لاشه گوسفند چنين ميكند؟
او سپس با مخاطب قرار دادن ضرغامي نوشته است: باور بفرماييد خريدن يك اثر فرهنگي با ريال و تومان و حتي دلار و يورو، در هيچكجاي دنيا خريدار را مالك مطلق اثر نميكند. حقوق معنوي يك اثر با خريدن و پرداختن قابل خدشه نميشود؛ يعني نبايد بشود و هيچ صلاحديد و مصلحتي توجيهكننده اين قلع و قمع نيست. مردم آگاهند؛ حتي اگر داناي فنون خلق اثر نباشند، از طريق رجوع به غريزه خود اين كمفروشيها و اهانتها را به كمال درمييابند و احساس ميكنند.
پايان بخشنامه شهرام اسدي اشاره او به 173 مورد جرح و تعديل سريال شيخ بهايي است. او مينويسد: در باب همين مجموعه 17 قسمتي شيخ بهايي ساختهشده طابقالنعل بالنعل بر اساس فيلمنامه بارها خوانده شده، پالايش شده، از صافيها گذشته، تصويب شده، 6 سال زمان برده، كه امروز مواجه است با 173 مورد از ايرادات و اشكالات كاملا سليقهاي همين كارگزاران مصلحتانديش با غمهايي از آن دست كه شرحشان رفت.
او در اين باره افزوده است: ميگويند حلاج را كه ميخواستند بكشند ادله كافي و محكمهپسند نمييافتند به ناچار روي به جنيد آوردند و او خط نوشت: بر ظاهر امر كشتني باشد، باطن را خداي داند. وقتي كارگزاران محب الميز والمقام، حتي توافق علني و رسمي و حضوري با رياست سازمان را هم در خصوص اين مجموعه وقعي نمينهند، فرداي پخش آن كاملا روشن است و ديگر چه بايد گفت جز آنكه ابياتي بياورم از آن سفركرده عزيز قيصر امينپور؛ كه والسلام؛ باقي بقايتان...
گواهي بخواهيد اينك گواه / همين زخمهايي كه نشمردهايم
دلي سربلند و سري سربهزير / ازين دست عمري به سر بردهايم>
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
مشاهده خبر بعدي
------------
دوشنبه 10 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 261]