واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: تنش در روابط كابل - اسلامآباد
جام جم آنلاين: اظهارات حامد كرزاي، رئيسجمهور افغانستان مبني بر مقابله با نيروهاي طالبان حتي به قيمت تعقيب آنها و ورود به قلمرو پاكستان با واكنش تند اسلامآباد مواجه شد.با بالاگرفتن اختلافات پاكستان و افعانستان بود كه جورج بوش، رئيسجمهور آمريكا نيز به دليل وخامت اوضاع قول داد بين كابل و اسلام آباد ميانجيگري كند.
بوش از رهبران دو كشور خواسته تا از طريق مذاكره مانع تشديد بحران شده و با به اشتراك گذاشتن اطلاعاتشان با قدرت بيشتري مقابل رهبران طالبان ايستادگي كنند.
آمريكا معتقد است كه تنش ميان اسلام آباد - كابل روند سركوب افراطيون در دو كشور را كند ميكند و به نيروهاي طالبان و القاعده اجازه ميدهد تا تجديد قوا كنند به همين جهت واشنگتن درصدد است با هر وسيلهاي هماهنگي ميان كابل - اسلام آباد را احيا كند.
مجامع بينالمللي و بازيگران جنگ افغانستان اختلاف كابل - اسلام آباد را جدي گرفتهاند. به گفته آنها، تضاد دولتهاي افغانستان و پاكستان بخشي از واقعيت جنگ هفت ساله آمريكا است اما تا قبل از وقوع حمله بزرگ طالبان به زندان قندهارهيچ كس آن را جدي نميگرفت. بعد از اين حادثه براي نخستينبار كابل با زبان تهديد نظامي با همسايهاش سخن گفت.
آمريكا در تعقيب نيروهاي طالبان كه پس از انجام عمليات در خاك افغانستان به آن سوي مرزها ميگريزند در يك سال اخير بارها حريم مرزهاي پاكستان را شكسته و با ورود به خاك اين كشور اهداف منسوب به طالبان را در خاك پاكستان هدف قرار داده است.
تنش ميان اسلام آباد - كابل در حالي بوجود آمده است كه پرويز مشرف، رئيسجمهور پاكستان و متحد اصلي آمريكا در جنگ با تروريسم پس از استعفا از سمت فرماندهي ارتش و از دست دادن دوستان خود در پارلمان پس از انتخابات فوريه گذشته به نوعي در فضاي سياسي پاكستان منزوي شده است و با بحراني جدي روبرو است كه به گفته كارشناسان پاكستان را فلج كرده است. آمريكا نيز كه اميدهايش را به مشرف از دست داده، قصد دارد خود وارد عمل شود و نيروهاي طالبان را در خاك پاكستان از بين ببرد.
مقامات افغانستان پشت فعاليتهاي طالبان دست افسران كار كشته اطلاعات پاكستان را ميبينند. اگر اين موضوع به صورت يك گلايه محرمانه قبلا در ديدارهاي كرزاي با طرفهاي آمريكايي مطرح ميشد اكنون مبناي جنگ سرد ميان دو همسايه شده است.
تحليلگران معتقدند در پس تهديدهاي كرزاي عليه پاكستان بيشتر نوعي تاكتيك فشار بر دولت اسلام آباد وجود دارد. آنچه كرزاي بيان كرده تكرار پيشنهادهايي است كه مقامات ناتو و نيروهاي آمريكايي در گذشته مطرح كردهاند و در كل ارتش افغانستان نميتواند مستقل از فرماندهي ناتو و آمريكا عمل كند.
به نظر ميآيد كرزاي در تهديدهاي اخير خود از طرف ناتو و ارتش آمريكا سخن گفته است. برخي ديگر از تحليلگران نيز علت حمله لفظي كرزاي به پاكستان را فقدان ارتباطات و گفتگوهاي درست ميان دولتهاي دو كشور ميدانند.
مشرف در آستانه استيضاح قرار دارد و مجامع بينالمللي نيز از كرزاي رضايت ندارند. حال اين پرسش مطرح است كه آيا در صورت نبود كرزاي و مشرف، آمريكا دو متحد اصلي خود در جنگ عليه تروريسم را از دست ميدهد و يا آمريكا ميتواند بر روي مقامات ديگري از دو كشور براي مقابله جدي با طالبان و القاعده حساب باز كند؟
منبع: گلفنيوز
دوشنبه 10 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 123]