واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: بلوغ فرزندان حزب جمهورى اسلامي
صالح اسكندري
-1 طرح تشكيل حزب فراگير در جامعه اسلامى مهندسين همراه و هماهنگ با ديگر تشكل هاى اصولگرا بازتاب بخشى از واقعيتهاى اجتماعى در فرهنگ سياسى كشور است كه طى سه دهه گذشته در كناكنش با فرايندهاى مدنى متكامل شده است. احزاب سياسى لزوما بايد در يك نيروى اجتماعى social force ريشه داشته و حاصل گسستهاى پايدار اجتماعى باشند. يكى از آسيبهاى تحزب در ايران پس ازانقلاب همواره اين بوده كه احزاب تجلى قانونى نيروهاى اجتماعى نبوده اند و اغلب پس از تشكيل به فكر يك ملجا و پايگاه اجتماعى مى گشتند. براى نمونه حزب دولت ساخته مشاركت در نيمه دوم دهه 70 فاقد يك عقبه منسجم از نيروى اجتماعى به عنوان گروهها و دستجاتى بود كه به طور مستقيم و غير مستقيم بر حيات سياسى جامعه تاثير مى گذارند. زوال تدريجى اين حزب در دهه 80 نشان داد كه اهميت نيروى اجتماعى به چه ميزان است.
جامعه اسلامى مهندسين در زمره آن دست تشكلهايى است كه توانسته در طول حيات سياسى خود به خصوص در زمينه كادرسازى ونخبه پرورى سياسى در اندازه هاى يك حزب ظاهر شود و بخش مهمى از كاركردهاى حزبى را از خود بروز دهد. اما على رغم اين پتانسيل از آنجا كه اين تشكل با انگاره هاى صنفى تخصيص خورده لذا ناخواسته از بخش عظيمى از ظرفيتهاى خود محروم بود. در واقع به رغم وجود يك نيروى اجتماعى قابل توجه از همه صنوف و اين پشتوانه سياسى ممتاز، جامعه اسلامى مهندسين مى بايست خود را به يك صنف خاص محدود مى كرد و مراجعات مكرر هواداران از صنوف ديگر را بى پاسخ مى گذاشت. در كنگره هشتم، شوراى مركزى جامعه اسلامى مهندسين اجازه داد با اخذ مجوز كارهاى سياسى در قالب يك حزب فراگير با حضور كليه صنوف انجام پذيرد و مسائل صنفى در قالب همان تشكل سابق پى گيرى شود.
-3 محمد رضا باهنر دبير كل جامعه اسلامى مهندسين در كنگره هشتم گفت: “ما خود را فرزندان حزب جمهورى اسلامى مى دانيم واين تشكل همراه و هماهنگ با ديگر تشكل هاى اصولگرا حركت هاى سياسى خود را شكل مى دهد.” در واقع رفتارحزب اسلامى مهندسين به عنوان واحدى از تشكلهاى سياسى اصولگرا موجد نوعى هم افزايى بين اصولگرايان است كه همگى خود را فرزندان حزب جمهورى اسلامى مى دانند. اطلاق عنوان فراگير به اين حزب بيشتر جنبه صنفى داشته و بر معناى احزاب فراگير Inclusive party و يا حزب پيشگام دلالت نمى كند.
جامعه اسلامى مهندسين با منابع موثرى كه در اختيار دارد مى تواند يك ظرفيت جديد را به جامعه مدنى در ايران بيفزايد و در فرايندهاى پلوراليزه شدن فضاى سياسى كشور، خطوط مرزى ظريفى بين تصريح و تاليف منافع حزبى ترسيم نمايد. در واقع تشكيل يك حزب فراگير در جامعه اسلامى مهندسين چند ضلعى رقابت در ايران را غنى تر مى كند و اين حزب مى تواند به عنوان نماينده بخشى از منافع موجود در سطح كلان جامعه و حتى نماينده برخى سياستها و منافع در سطح خرد اصولگرايان در صورت بندى فرهنگ سياسى كشور طى دهه هاى آتى نقش در خور توجهى داشته باشد.
-3 احزاب در غرب پاسخ به بحرانهايى بودند كه در مسير توسعه سياسى به وجود آمدند. با خروج سياست از حيات خلوت پادشاهان و اليگارشى متنفذ، نيروهاى جديدى پا به عرصه سياست گذاشتند كه تنها در قالب احزاب صورت بندى و متشكل مى شدند. حزب پاسخ به بحرانهايى از قبيل مشروعيت، مشاركت، نخبه پرورى سياسى و... است. حزب مقوم مردمسالارى است و هم زمان با زيست در فرهنگ سياسى يك كشور بدان شكل مى دهد. در مردمسالارى دينى تحزب به عنوان يك تجربه بشرى با اصلاح برخى از ابعاد ساختارى و كاركردى آن پذيرفته شده و يك بازتعريف بومى و اسلامى از آن صورت گرفته است.
مهندس سيدمرتضى نبوى عضو شوراى مركزى جامعه اسلامى مهندسين ماموريت اصلى حزب فراگير اين تشكل را جذب فرهيختگان و نخبگان براى توليد فكر و نظريهپردازى در امر كشوردارى و تربيت كادرهاى سياسى ياد كرد. حزب علاوه بر تاليف منافع و تصريح آنها مى تواند به فرايندهايى نظير جامعه پذيرى سياسى ، انديشه ورزى در سياست، نخبه پرورى سياسي، جلب حمايت شهروندان، افزايش سرمايه اجتماعى و ... نيز كمك كند. در جامعه دينى ما كه حق تشكل به رسميت شناخته مى شود و از سويى توان تشكل سازى و تشكل دارى نيز طى 30 سال گذشته تقويت شده است حزب در كنار ساير نهادهاى سنتى مى تواند ضمن افزايش كيفيت مردمسالاري، مشاركت عمومى را به معناى واقعى محقق كند و با انديشه ورزى در سياست دينى و تربيت نيروهاى مومن سياسى ،راههاى اداره مومنانه كشور را كشف نمايد. در نهايت اينكه با گذشت سه دهه از انقلاب اسلامى شاهد عقلانيت و بلوغ سياسى احزابى هستيم كه خود را فرزندان حزب جمهورى اسلامى مى دانند و افتخارشان پيروى از راه سيد الشهداى انقلاب اسلامى شهيد بهشتى است.
يکشنبه 9 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 225]