واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: واهمه اعراب از جنگ دوباره خاورميانه
خاورميانه- ترجمه - ليدا هادي:
اگرچه ايران همواره در طول تاريخ به سبب تفاوت زبان و فرهنگ در ميان غالب كشورهاي خاورميانه بهعنوان عنصري متفاوت مطرح بوده اما اين كشور هميشه به دليل موقعيت جغرافيايي و فيزيكي و مجاورت با بسياري از كشورهاي عرب مسلمان منطقه بسيار مورد توجه آنها قرار گرفته است.
ايران هم اكنون رابطهاي بسيار نزديكتر از تصور همگان با كشورهاي عربي كرانه خليج فارس در پيش دارد. تجربه تلخ زلزله بم در سال 2003 ميلادي با شمار قربانياني بالغ بر 26 هزار نفر و ابراز همدردي تمامي كشورهاي خليج فارس مسئلهاي است كه اين همگرايي دروني را به خوبي ابراز ميكند.
شايد بهدليل همين همگراييهاي نسبي باشد كه هر زمان صحبت از جنگ و تقابل نظامي با ايران مطرح ميشود نخست اين كشورهاي عربي منطقه هستند كه با دلخوري و نگراني از اين موضوع سعي در تعليق و تعويق اين رويكرد غير منطقي دارند. براي اعراب تصور هر گونه جنگ و كشمكشي در منطقه به قيمت از دست رفتن همه فرصت هاي سرمايهگذاري كلان خارجي است، اگرچه آنها به ظاهر نزديكي با ايران را بهانهاي براي موضع گيري در برابر سياستهاي اسرائيل و آمريكا قرار ميدهند!
به زعم بسياري از مقامات كشورهاي عربي، حمله نظامي آمريكا به ايران واكنشي غير منطقي و احمقانه به همه فعاليت هايي است كه ايران با عنوان دستيابي به فناوري هستهاي انجام ميدهد. البته در اين ميان بحث غيرقانوني بودن چنين رفتاري نيز مطرح است، چنان كه طبق پيمان منع تكثير سلاحهاي اتمي كه ايران هم اين معاهده را امضا كرده است هر يك از كشورهاي عضو اين سازمان اجازه و حق استفاده از قدرت هستهاي را دارند، بهطوري كه ايران هم ضمن اين قرارداد از هرگونه حمله نظامي مصون خواهد بود. اعراب هم اكنون با اطمينان به اين موضوع واقف شدهاند كه ايران در پي سلاح هسته اي نيست.
سران عربي منطقه همان زمان كه سازمانهاي اطلاعاتي آمريكا در دسامبر سال گذشته به توقف همه فعاليت هاي غني سازي ايران اذعان كرد به اين موضوع پي بردند كه ايران مانند گذشته همان كشوري است كه ميتوان به اطمينان به آن رو آورد. سران عرب جهان به رغم رابطه نزديكي كه با آمريكا دارند همواره از مهمترين مخالفان جنگ با ايران بوده اند. بوشهر و بندرعباس در ايران هر يك به سبب موقعيت سوق الجيشي چنان براي كشورهاي عربي كرانه خليج فارس اهميت دارند كه صرف نظركردن از ايران براي اعراب مساوي است با از دست دادن مبالغ هنگفت دلار و يورو!
ايران و احتمال بروز جنگ در منطقه خليج فارس اين روزها از مهمترين مباحث سران و كارشناسان عربي شده است. آنها همگي يكصدا بر اين موضوع توافق دارند كه حمله به ايران فقط و فقط يعني نابودي همه دستاوردهاي گروهي منطقه!
در وهله نخست به نظر آنها ايران هيچگاه مانند عراق نيست كه با يك حمله نظامي ساده بتوان در همان روزهاي ابتدايي آن را تسخير كرد. جامعه ايران اجتماع پويايي است از جواناني كه پس از سالهاي انقلاب چشم گشودهاند و با تعاليم انقلابي رهبران ايراني رشد كردهاند. با وجود 70 ميليون نيروي جوان هيچ نيرويي توان تقابل با ايران رابه طور حتم نخواهد داشت.
اين موضوع براي اعراب با مشاهده نزديك جنگ ميان ايران و عراق ملموستر است. از سوي ديگر تنگه هرمز و تسلط كامل ايران بر اين منطقه از ديگر مواردي است كه اعراب بارها از آن در مجاب كردن آمريكا براي چشم پوشيدن از حمله نظامي به ايران مطرح كردهاند.
اعراب براي مخالفت با حمله به ايران دلايل بسياري دارند كه تا به حال صرفا به بيان ضمني آن در ميان جمعهاي دوره اي خود پرداختهاند. شايد اگر روزي همه آنها با هم فرياد حمايت از ايران را آنگونه كه در باطنشان ميگذرد بر لب بياورند هيچ نيرويي تاب تصور لحظهاي حضور در منطقه را هم نداشته باشد!
عرب نيوز
تاريخ درج: 8 تير 1387 ساعت 15:20 تاريخ تاييد: 8 تير 1387 ساعت 16:04 تاريخ به روز رساني: 8 تير 1387 ساعت 16:06
شنبه 8 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]