واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فينال جنگ جهاني تكرار نشد؛ روسها سودا زده بودند
------------
روز پيش از ديدار اسپانيا و روسيه، ناگهان پس از مدتها سايه نشيني، «يورگن كلينزمن» لايه سكوت چندين و چند ماهه اش را شكست و گفت: خوشحال مي شوم اگر روسيه به فينال برسد، خودم را روي نيمكت سرمربيگري تيم ملي آلمان ببينم!
البته يورگن در جملاتش هيچ نشانه اي از انتقاد بر «يواخيم لو»، دستيار اسبق خود نداشت كه در حقيقت مي خواست به بعد متفاوت اين بازي احتمالي اشاره كند: من احساس مي كنم اين بازي جنبه هايي فراتر از يك بازي ملي داشته باشد و مردم هر دو كشور بخواهند از دريچه اي غيرفوتبالي به اين بازي نگاه كنند...
كلينزمن نه به تقابل با «گاس هيدينگ» مي انديشيد و نه در انديشه بالا بردن يك جام قهرماني بود. كلينزمن شايد مي خواست به صورت غيابي و دورادور در شورورزي و بالابردن نيروي انگيزشي تيمش نقشي ايفا كند.
سرمربي اسبق آلمانها نگاهش را به سوي جنگ جهاني دوم معطوف ميكند و نبردي كه سربازان ژرمن مقابل روسها در خاك روسيه داشتند. آلمانها شكستي سخت را متحمل شدند تا در نهايت، نتيجه جنگ جهاني عليه آنها تغيير كند. هر چند شعار مبارزه با نژادپرستي توسط برگزار كنندگان مسابقات در طول بازيها بارها و بارها تكرار شد و يوفا كوشيد جام ملتهاي اروپا را فرصتي براي دوري از تمامي نبردهاي سياسي برگزار كند، ولي در هر صورت نمي توانيم در ذهن تاريخي مردم، فراموشيهاي مقطعي به وجود آوريم. آيا در طول جام جهاني و يا جام ملتهاي هر قاره، كسي به كدورتهاي تاريخي و جنگهاي سياسي و نظامي گذشته نمي انديشد؟
كلينزمن هم يك حادثه تاريخي را بازگو مي كند، چون مانند بسياري متصور حضور روسها در فينال جام ملتهاي اروپا مي شد. نبرد با تفكرات «گاس هيدينگ» از ديد آلمانها بايد از روزهاي قبل از مسابقه كليد مي خورد. پس كلينزمن به خوبي حساسيت يك بازي احتمالي را از طريق برانگيختن احساسات ناسيوناليستي بازيكنانش نشان داد. اما در نهايت، همه چيز برخلاف تصورات او و يواخيم لو رقم خورد. روسها به فينال نرسيدند تا كلينزمن و ملي پوشان آلماني براي انتقام شكست ارتش روسيه در بيابانهاي پوشيده از برف اين كشور، به روزي ديگر بينديشند!
گاس هيدينگ نباخت كه در حقيقت شكست! او تيمي را در زمين بازي ديد كه هيچ نشاني از تيم مقتدري كه سوئد را مغلوب كرد و هلند را زمين گير كرد، نداشت. تيمي كه در مرحله انتخابي مي توانست عليه انگلستان در ويمبلي لندن آنگونه به پيروزي برسد، چگونه در حساس ترين مقطع زماني اين چنين شكست خورد؟ روسيه به شكلي رخوت زده و گنگ برابر اسپانيا قرار گرفت كه تصور مي كرديم از اجراي يك بازي ساده هم ناتوان و عاجز است. تيمي كه محق بود برابر هلند بيش از انگشتان دو دست به گل برسد، در تمامي نيمه دوم فقط يك فرصت گلزني به دست آورد! شكست، پيش از بازي پذيرفته شده بود.
نمايش تأسف بار تيم گاس هيدينگ، يادآور يك جمله از افشين قطبي بود كه در قياس فوتبال كره جنوبي و ايران گفت: ما در كره جنوبي بازيكناني با اين كيفيت از بازي را كه در ايران در اختيار داريم، نمي بينيم. آنجا كشف استعداد ساده نيست، ولي يك برتري قابل احترام نسبت به فوتبال ايران در كره جنوبي وجود دارد. من هيچ وقت نديدم تيمي به دليل غرور شكست بخورد! ما در فوتبال بايد اشتباه كنيم تا ببازيم. نه اين كه مثل ايران مغرور باشيم و شكست بخوريم!
و دقيقا عين همين مسأله را در ميان روسها ديديم. تيم گاس هيدينگ تيمي نبود كه پيش از اين با شورورزي و فوتبالي مثال زدني و غيرقابل مهار بر حريفان مي تاخت. هيدينگ در حالي مغلوب شد كه بينندگان خود را از تماشاي فوتبالي كه مي خواست به نمايش بگذارد، محروم كرد. تيم او چنان سودازده بازيهاي گذشته اش شده بود كه ديگر نمي توانست باور كند براي شكست دادن حريف جديد، بايد از كالبد بازي گذشته خارج شود. بازيكنان روسيه در حقيقت حس زيباي لذت بردن از تيم «گاس كبير» را از بينندگان جهاني اش گرفتند و البته رؤياي تكرار روزهاي پاياني جنگ جهاني دوم در روز پاياني جام ملتهاي اروپا را از بين بردند. تصور كنيد آلمان و روسيه در فينال بودند... يك نبرد كاملاً سياسي بود، دور از تمامي جاذبه هاي فوتبالي!
*پيام يونسي پور
شنبه 8 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 263]