واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ناوگان اقامتي در انتظار تابستان
ايرانگردي- سحر قاسمنژاد:
باور كنيد اگر مردم هر كشور ديگري جز ايران براي استفاده از تعطيلات 5 روزه 2 روز كامل در راه بندان جادههاي نه چندان مطمئن سرگردان ميشدند دست كم تا چندين ماه خواب مسافرت هم نميديدند.
اما در كشور ما داستان به گونه ديگري است و هنوز يك ماه از سفر دسته جمعي و ميليوني نيمه خرداد نگذشته هزاران نفر به محض بسته شدن درهاي مدارس كوله بارشان را بستهاند.
اما جادههاي پر ازدحام و گره خورده و راههاي بسته ويك طرفه تنها قسمتي از داستان تكراري و ملال آور سفرهاي فصلي ومناسبتي در ايران است. به عبارت ديگر رسيدن به مقصد تنها بخشي از فرآيند پيچيده ايرانگردي به شمارمي رود وبعد از آن مسافران خسته وكلافه از ساعتها راه بندان بايد جهت يافتن محل مناسبي براي اقامت همت كنند. اين جستوجوهمه اماكن اقامتي از منازل شخصي تا مهمان پذيرهاي غير رسمي را شامل ميشود. دست آخر هم وقتي تمام تلاشها به در بسته خورد چادرهاي رنگا رنگ در گوشه خيابانها برپا ميشوند و ازدحام آنها در نهايت كمپينگهاي موقت را شكل ميدهد.
خسرو ايران پور، دبير كل جامعه هتلداران ايران علت اين بينظمي را علاقه گردشگران داخلي به سفرهاي موسمي و مناسبتي ميداند و به همشهري ميگويد:در تعطيلات نيمه خرداد ميليونها نفر عازم سفر شدند، در حالي كه ظرفيت پذيرش هتلهاي كشور به 150 هزار تخت خواب هم نميرسد.
ايران پور ميافزايد:در روزهاي محدودي از سال هزاران نفر پا در ركاب سفر ميگذارند اما در ماههاي باقي از سال حتي نيمي از ظرفيت هتلها هم مورد استفاده قرار نميگيرد.
او ميگويد:بايد تدابيري اتخاذ شود تا مردم به سفردر روزهاي عادي سال ترغيب شوند ودر نهايت بار جا به جايي در تعطيلات مناسبتي كاهش يابد.
به گفته دبير كل جامعه هتلداران ايران اعضاي اين صنف به منظور تحقق اين هدف پيشتر وارد عمل شده و در روزهاي عادي سال تسهيلات وتخفيفات ويژهاي به مشتريان خود اختصاص ميدهند.
او به دولت هم پيشنهاد ميكند انگيزه مسافرتهاي خارج از فصل را با برگزاري نمايشگاهها، جشنوارهها و مراسم آييني افزايش دهد يا تعطيلات متمركز را در كل سال تقسيم كند.ايران پور تاكيد ميكند:در شرايط فعلي سود اندك هتلداري، انگيزههاي سرمايه گذاري در اين صنعت را جبران نميكند و درنتيجه توازن ميان امكانات و تقاضا در ايام تعطيلات به هيچ عنوان برقرار نميشود.
او ميگويد:اگر بتوانيم رويه مسافرت را تغيير دهيم به سرعت شاهد اشتغال زايي رشد سرمايه گذاري در بخش هتلداري خواهيم بود.
دبير كل جامعه هتلداران در خصوص نحوه قيمت گذاري خدمات اعضاي خود ميافزايد:قيمت گذاري بهصورت استاني و بر اساس ميزان هزينه تمام شده سبد كالايي در هر منطقه انجام ميگيرد.
به گفته او 135 قلم كالا درسبد هر يك از هتلها جاي ميگيرد، به اين ترتيب و با توجه به ارزش متفاوت اين اقلام در مناطق مختلف كشور قيمت تمام شده خدمات اقامتي در هر استاني متفاوت است.
ايران پور تاكيد ميكند:اعضاي انجمن هتلداران در روزهاي گرم تابستان تلاش مي كنند بهعنوان عضوي از ناوگان اقامتي كشور رضايت مسافران را فراهم آورند. اما با وجود اعلام نظر انجمن هتلداران كه از تعيين نرخ خدمات اقامتي بهصورت استاني خبر ميدهد ظاهرا داستان قيمت گذاري خدمات هتلها خود حكايت مفصلي است چون مصرفكنندگان خدمات هتلداري بر اين باورند كه صاحبان هتلها 25 درصد افزايش قيمت نوروزي را كماكان اعمال ميكنند.
داستان طولاني قيمتها هم از زماني آغاز شد كه هتلهاي كشور درنيمه دوم سال گذشته منتظر نرخهاي جديد بودند اما با آييننامههاي حذف نرخ ارزي و يكسانسازي قيمت مواجه شدندكه عملا افزايش قيمت هتل ها را منتفي ميكرد وبه گفته هتلداران در تصويب اين آيين نامه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري از نظر كارشناسي بخش هتلداري نكرده است، در نتيجه اعضاي اين صنف به نحوه اين تصميم معترض هستند.
در ادامه، اسفنديار رحيممشايي، رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري هم در روزهاي پاياني سال گذشته از افزايش نرخ هتلها تا پايان تعطيلات نوروزي خبر داده و گفته بود بايد به اين قيمت جديد 25 درصد اضافه شود تا توجيه اقتصادي داشته باشد.
در آن زمان، رحيممشايي معتقد بود: هتلها سرجمع افزايش قيمت ندارند و قيمتها بهصورت قابل ملاحظهاي افزايش نمييابند. بنابراين انتظار ميرفت، پس از تعطيلات نوروزي شرايط قيمتها متعادلتر شود؛ امابعضي از گزارشها حاكي از آن است كه هتلها نيز از قافله گراني و تورم سال 87 جا نماندهاند.
هر چند با احتساب نرخ خدمات، افزايش دستمزدها و اقلام خوراكي، نميتوان از هتلداران هم انتظار داشت بدون هيچ تغييري در قيمت، راه خود را در گردشگري ادامه دهند، چون در اين صورت سرمايهگذاري در زيرساخت مهمي چون صنعت هتلداري، توجيه خود را از دست ميدهد؛ اما درهر حال بدون توجه به وضعيت گردشگران دنيا و مسافران ايراني نيز نميتوان افزايش قيمتهاي خود خواسته را نيز اعمال كرد، چون به گفته مسئولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در اصل، سياست حذف نرخ ارزي و يكسانسازي قيمت در هتلها براي تسهيل سفر صورت گرفته است هر چند كه هتلها هنوز كالايي لوكس براي خانوادههاي ايراني محسوب ميشوند وبه همين دليل هم در تعطيلات نوروزي و اواسط خردادماه، مدارس، كمپها و چادرهاي سفر، سرپناه اين قشر گسترده جامعه بودند.
تاريخ درج: 8 تير 1387 ساعت 09:50 تاريخ تاييد: 8 تير 1387 ساعت 10:18 تاريخ به روز رساني: 8 تير 1387 ساعت 10:17
شنبه 8 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 178]