واضح آرشیو وب فارسی:موج: بازديد از پيشرفته ترين كارخانه ماكاروني كشورايران براي اولين بار به آمريكا ماكاروني صادر مي كند
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد بين الملل وزارت صنايع در اقدامي جالب و مفيد ، با دعوت از خبرنگاران رسانه هاي مختلف اقدام به برگزاري تورهايي براي آشنايي اصحاب قلم با شركت ها و صنايع مختلفم استان تهران كرده است.
سجاد ولدي -
در همين راستا هم روز پنج شنبه گروه نسبتا بزرگي از خبرنگاران روزنامه ها و خبرگزاري هاي كشور عازم بازديد از خطوط توليد شركت زر ماكارون شدند.
اين شركت از سال 1384 كار خود را آغاز كرده است و هم اكنون نيز يكي از 3 شركت مكانيزه توليد ماكاروني در كشور مي باشد.
در ابتداي ورود خبرنگاران به محوطه شركت ، با محيطي تميز و آرام مواجه شديم كه كارگران همگي با نظم خاصي در حال انجام كارهاي محوله بودند. پس از پذيرايي مختصر، مدير روابط عمومي شركت جناب آقاي مصدق خبرنگاران را به داخل خط توليد برد و مدير توليد نيز توضيحات جامعي در مورد عملكرد شركت ارائه كرد.
اولين چيزي كه حين ورود به سالن توليد نظر من و بسياري ديگر از خبرنگاران را به خود جلب كرد، هواي گرمي بود كه دستگاه ها در آن كار مي كردند. بعدا فهميديم اين دماي بالا باعث مي شود تا محيط مناسب براي رشد و تكثير باكتري ها به وجود نيايد.
مهندس دارابي مدير توليد شركت زر ماكارون در ابتدا توضيحاتي در مورد ماشين آلات شركت ارائه داد و گفت : تمام ماشين آلات نصب شده در كارخانه زر ماكارون توليد سالهاي 2006 به بعد ايتاليا هستند و كارشناسان ايتاليايي نيز براي بررسي صحت عملكرد ماشين آلات در شركت حضور دارند. از سوي ديگر براي اطمينان از كيفيت بالاي توليد، زر ماكارون به طور مستقيم با شركت توليد كننده ماشين آلات در ايتاليا و از طريق اينترنت در ارتباط است .
مهندس دارابي معتقد بود سالها در كشور توجه خاصي به صنعت توليد ماكاروني نمي شد و براي توليد اين محصول نيز از آرد نرم معمولي با نام آرد نول استفاده مي شده است. اين آرد رنگ سفيدي دارد و براي به وجود آوردن رنگ زرد در آن از مواد افزودني استفاده مي شده است. اما زر ماكارون براي اولين بار در كشور با كشف رقم خاصي از گندم با نام دروم در استان خوزستان ،از آن براي توليد ماكاروني استفاده كرد. اين گندم دانه هاي سخت تري دارد و با داشتن پروتئين زياد و نشاسته كم بهترين گزينه براي توليد ماكاروني است و به اين ترتيب ديگر ماكاروني هاي توليدي طعم نان نمي دهند.
مدير توليد زر ماكارون با اشاره به زمان 8 ساعته براي تبديل آرد به ماكاروني در خطوط توليد اين شركت گفت : اين زمان در دنيا بي نظير است و بايد گفت زر ماكارون كمترين زمان توليد ماكاروني را در دنيا دارد در حالي كه اين زمان براي شركت هاي سنتي چيزي در حدود 24 تا 48 ساعت است .
بعد از صحبت هاي دارابي وارد بخش اصلي توليد شديم. البته قبل از آن همگي كفپوش هاي آبي رنگ و پلاستيكي يكبار مصرفي به پا كرديم تا به همراه خود آلودگي و گرد و غبار را وارد حساس ترين مركز كارخانه نكنيم .
دستگاه هايي يكپارچه و بزرگ كه در كنار هم يك خط توليد را تشكيل مي دادند. زر ماكارون هم اكنون 3 خط توليد به طول بيش از 70 متر دارد و تمام مراحل توليد ماكاروني بدون دخالت دست و كاملا بهداشتي با ماشين آلات ايتاليايي صورت مي پذيرد .
صداي بالاي خطوط توليد مانع آن نشد كه من سوال خود را در مورد ميزان توليد روزانه هر يك از خطوط نپرسم. دارابي در پاسخ به اين سوال من گفت : هر يك از خطوط توليد ما 5 تن در ساعت ماكاروني توليد مي كند كه اين رقم معادل يك روز توليد كارخانه هاي سنتي است و با داشتن 3 خط توليد، روزانه در حدود 480 تن ماكاروني در اين شركت به توليد مي رسد.
همين طور كه در كنار خطوط توليد به جلو مي رفتيم دستگاه هاي عظيمي را مي ديديم كه بدون وقفه در حال انجام مراحل توليد ماكاروني بودند.
در انتهاي خط به بخش بسته بندي رسيديم. حك شدن نام Bolher بر روي بسته هاي ماكاروني توجه من را به خود جلب كرد. از مهندس دارابي در مورد آن پرسيدم و او نيز چنين جواب داد: بخش مهمي از توليد ما به صادرات اختصاص مي يابد. اين نام نيز از برندهاي ماست كه مشتري آفريقايي زر ماكارون در خواست كرده محصولات خود را با اين برند به آنها صادر كنيم.
دارابي در مورد معتبر ترين برند ماكاروني دنيا نيز به من گفت : Barilla معروف ترين برند ماكاروني در دنياست و قيمت محصولات آن به هر كيلو حدود 3 يورو مي رسد در حالي كه محصولات ما با كيفيتي بالاتر از آن تنها 1 يورو قيمت دارند.
البته دارابي اين مطلب را هم اضافه كرد كه با افزايش بسيار زياد تقاضا براي صادرات محصولات زر ماكارون ان شاء ا... تا سال آينده تعداد خطوط توليد شركت به 11 عدد مي رسند.
بعد از پايان بازديد از خط توليد،به همراه خبرنگاران و مسئولان شركت به سمت كارخانه اي در كنار كارخانه زر ماكارون رفتيم.
اين كارخانه كار توليد آرد را براي زر ماكارون انجام مي داد. روزانه چيزي در حدود 1100 تن گندم وارد آسياب هاي اين كارخانه شده و پس از تبديل شدن به آرد وارد خطوط توليد مختلف مي شوند.
در كنار اين كارخانه 4 سيلوي بزرگ گندم در حال ساخت بود كه 3 عدد از آنها با ظرفيت هر كدام 50 هزار تن به اتمام رسيده و يكي ديگر نيز مراحل انتهايي ساخت را پشت سر مي گذاشت. مهندس سركشيك مسئول اجراي پروژه هاي زر ماكارون، كه خبرنگاران سوالات مختلفي از او مي پرسيدند تنها مي توانست به سوالات فني آنها پاسخ دهد به همين دليل وقتي ساير خبرنگاران از سيلوها ديدن كرده و به سمت خارج كارخانه مي رفتند، من چند سوال فني از وي پرسيدم.
فرق سيلوهاي بتني و فلزي اولين سوال من از او بود. سركشيك گفت : استفاده از ورق هاي گالوانيزه براي ساخت سيلوهاي نگهداري گندم بسيار مناسب تر است و ما با نصب 4 سيلوي 50 هزار تني در مدت 4 ماه در دنيا ركورد زده ايم . اين در حاليست كه در ساير مناطق دنيا اين كار 8 ماه به طول مي انجامد.
كنجكاوي من در مورد هزينه ساخت سيلوها نيز بي جواب نماند و سركشيك هزينه كلي ساخت هر يك از سيلوها را از قرار 35 دلار در هر تن اعلام كرد. با كمي ضرب و جمع به رقم قابل توجه يك ميليون و 750 هزار دلار براي هر سيلو مي رسيم كه البته بعدا در صحبت هاي مهندس ناطق مدير عامل شركت، با شنيدن فناوري بالا و مزاياي استفاده از اين سيلوهاي جديد، دليل اين قيمت بالا را درك كردم.
بعد از آرزوي موفقيت براي مهندس سركشيك من هم در سالن مصاحبه شركت زر ماكارون به ساير خبرنگاران پيوستم و بعد از كمي انتظار مهندس ناطقي مدير عامل شركت زر ماكارون در جمع حاضر شد و پس از كمي توضيحات به سوالات خبرنگاران نيز پاسخ داد.
وي سخنانش را با لزوم توجه به فرآوري گندم به عنوان موجودي زنده آغاز كرد و گفت : يكي از دلايل كيفيت پايين آرد و نان در كشور ما عدم توجه به فرآوري گندم است . گندم پيش از تبديل شدن به آرد بايد زماني جهت استراحت و بازيابي داشته باشد و براي مدتي نزديك به 6 ماه خواب داشته باشد و در سيلوهايي مجهز مدام هوادهي شده و به چرخش در بيايد.
محمد علي ناطقي كه با روي خندان و بسيار متين به سوالت پاسخ مي داد در ادامه گفت : در ابتدا ما اقدام به ساخت كارخانه توليد آرد به ظرفيت 600 تن در روز كرديم. اين كارخانه تنها با دريافت گندم از دولت و تبديل آن به آرد معمولي، تعهدات خود را در قبال دولت انجام مي داد و بخشي از محصول خود را نيز به شركت هاي شيريني و بيسكويت سازي مي فروخت.
اما بعد از كمي با شناخت گندم دروم خط توليد خود را گسترش داده و خطي به ظرفيت 500 تن در روز نيز براي آرد كردن اين رقم گندم ساختيم . در ايران در حدود 400 كارخانه توليد آرد وجود دارد كه به دليل سختي بالاي گندم هاي دروم هيچ كدام از آنها آرد دروم توليد نمي كردند.
اما از سوي ديگر شركت هاي ماكاروني سازي كشور نيز تنها مي توانستند از همين آرد هاي معمولي به توليد ماكاروني بپردازند و نمي توانستند آرد دروم را مورد استفاده قرار دهند.
همين امر ما را بر آن داشت تا كارخانه ماكاروني زر را احداث كرده و براي اولين بار در كشور با آرد مخصوص سمولينا كه از گندم دروم به دست مي آيد به توليد ماكاروني بپردازيم.
وي افزود : 70 سال از زمان توليد ماكاروني در كشورمان مي گذرد اما فقط 15 سال است كه فناوري جديد وارد شركت هاي ايراني شده است با اين وجود به دليل عدم استفاده از آرد مخصوص سمولينا كشورمان هيچ صادراتي در بخش ماكاروني نداشت.
ناطقي با اشاره به زحمات بالاي زر ماكارون براي معرفي محصولش به كشورهاي مختلف ادامه داد: در اولين سال فعاليت خود يعني سال 84 تنها موفق به صادرات 100 هزار دلار ماكاروني شديم. اين رقم در سال بعد رشد چشمگيري داشت و به 3 ميليون دلار رسيد.
روند استقبال از ماكاروني ايراني به حدي رشد كرد كه در سال 1386 زر ماكارون توانست 6 ميليون دلار ماكاروني به خارج صادر كند و در دو ماهه نخست سال جاري هم موفق به صادرات 2 ميليون دلار ماكاروني شده ايم.
ناطقي با اشاره به اعتماد بسيار زياد خارجي ها به محصولات ايراني و اسلامي و اطمينان از پاك بودن آنها گفت : كشورهاي حاشيه خليج فارس ، كشورهاي آسياي مركزي ، تمام كشورهاي آفريقايي و كشورهاي اروپاي شرقي استقبال بسيار بالايي از محصولات ما داشته اند و همين امر ما را بر آن داشته تا 30 درصد از كل محصول توليدي خود را به صادرات اختصاص دهيم.
مدير عامل زر ماكارون با اشاره به صادرات 500 تن ماكاروني به لس آنجلس آمريكا براي اولين بار در تاريخ كشور آن را اقدامي قابل توجه و نمايانگر كيفيت منحصر به فرد محصولات ايران دانست .
او تركيه را رقيب جدي ايران در بازارهاي جهاني خواند و گفت : ما سالانه چيزي در حدود 15 هزار تن ماكاروني صادر مي كنيم در حالي كه تركيه 10 برابر ما صادرات دارد اما به شما قول مي دهم به زودي ما از تركيه نيز در بخش صادرات پيشي خواهيم گرفت .
وي دليل موفقيت تركيه را سابقه 30 ساله در استفاده از آرد سمولينا دانست و گفت : در ايتاليا استفاده از آردي غير از سمولينا براي توليد ماكاروني جرم محسوب مي شود.
ناطقي در آخر به برخي از مشكلات صنايع توليدي ماكاروني كشور نيز اشاره نمود و افزود: متاسفانه دولت ما را در خريد گندم تنها گذاشته و بانك ها نيز ديگر هيچ تسهيلاتي در اختيار ما قرار نمي دهند. ديگر ما مجبوريم خود براي خريد گندم اقدام كنيم و اين امر به معضل بسيار بزرگي براي ما تبديل شده و به زودي صداي ساير شركت هاي شيريني و كيك سازي نيز بلند مي شود.
وي در انتها به نكته جالب ديگري نيز اشاره كرد و آن خريد ساخت يك خط توليد نان لواش از آمريكا بود. وي مي گفت اگر در تمام اروپا بگرديد نمي توانيد ماشين آلاتي براي ساخت نان لواش پيدا كنيد اما آمريكايي ها به تازگي خط توليدي ساخته اند كه مي تواند نان لواش با ماندگاري 2 ماهه توليد كند. ما نيز قصد داريم با واسطه تركيه اين خط توليد را به زودي وارد كشور كنيم.
ناطقي با تعريف و تمجيد از مهندسان باهوش و با استعداد ايراني خاطر نشان كرد: نرم افزار ماشين آلات خريداري شده از ايتاليا كاملا آمريكايي است اما دو مهندس جوان ايراني توانستند اين نرم افزار را براي ما توليد كنند. اين موضوع ايتاليايي ها را شگفت زده كرده بود و همين امر سبب شد تا آنها از ما بخواهند به دليل هزينه هاي پايين توليد در ايران، بخشي از خطوط توليدشان را ما در ايران ساخته و به كشورهاي ديگر صادر كنيم.
پس از پايان سخنان مهندس ناطقي، خبرنگاران با اطلاعات بسيار جامع و كامل تر محل شركت را ترك كردند.
اميدواريم زرماكارون و تمام شركت هاي بزرگ و كوچك ايراني كه در راستاي تعالي نام ايران و ايراني در بازارهاي جهاني تلاش مي كنند هر روز دستاورد جديدي براي مملكت اسلامي امان به ارمغان بياورند .
جمعه 7 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 3926]