واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: چگونه و كجا مطالعه كنيم؟
دماي اتاق مطالعه خود را همواره متعادل نگه داريد تا هرگز در هنگام مطالعه در اتاق احساس گرما و سرما نكنيد.
يكي از نخستين پرسشهاي پيش روي جوانان مشتاق مطالعه، روش صحيح مطالعه و چگونه خواندن كتاب است كه پاسخ درست به آن ميتواند در ايجاد انگيزه و ميزان يادگيري آنها تاثير بسزايي داشته باشد.
بسياري از مردم به دليل به كار نگرفتن روش صحيح مطالعه، معمولا خيلي زود خسته ميشوند و كتاب را رها ميكنند و كتابي را به نيمه نرسانده، كنار ميگذارند.
شيوه صحيح مطالعه، چهار مزيت عمده زير را به دنبال دارد:
زمان مطالعه را كاهش ميدهد.
ميزان يادگيري را افزايش ميدهد.
مدت نگهداري مطالب در حافظه را طولانيتر ميكند.
به خاطرسپاري اطلاعات را آسانتر ميسازد.
براي داشتن مطالعهاي فعال و پويا، نوشتن نكات مهم در حين خواندن ضروري است تا براي مرور مطالب، دوباره كتاب را نخوانده و در زماني كوتاه از روي يادداشتهاي خود مطالب را مرور كرد.
يادداشتبرداري، بخشي مهم و حساس از مطالعه است كه بايد به آن توجهي خاص داشت چون موفقيت شما را تا حدود زيادي تضمين خواهد كرد و مدتزمان لازم براي يادگيري را كاهش خواهد داد. خواندن بدون يادداشتبرداري يك علت مهم فراموشي است.
چند روش مطالعه
حاشيهنويسي: اين روش با اينكه روشي كامل براي درك عميق مطالب و خواندن كتب درسي نيست ولي ميتواند براي يادگيري مطالبي كه از اهميت چنداني برخوردار نيستند، مورد استفاده قرار گيرد.
خلاصهنويسي: در اين روش شما مطالب را ميخوانيد و آنچه را كه درك كردهايد، به صورت خلاصه روي دفتري يادداشت ميكنيد كه اين روش براي مطالعه مناسب است و از روش قبلي بهتر ميباشد چرا كه در اين روش ابتدا مطالب را درك كرده سپس آنها را يادداشت ميكنيد اما بازهم بهترين روش براي خواندن نيست.
كليدبرداري: كليدبرداري روشي بسيار مناسب براي خواندن و نوشتن نكات مهم است. در اين روش شما بعد از درك مطالب، به صورت كليدي نكات مهم را يادداشت ميكنيد و در واقع كلمه كليدي كوتاهترين، راحتترين، بهترين و پرمعنيترين كلمهاي است كه با ديدن آن، مفهوم جمله تداعي شده و به خاطر آورده مي شود.
خلاقيت و طرح شبكهاي مغز: اين روش بهترين شيوه براي يادگيري خصوصا فراگيري مطالب درسي است. در اين روش شما مطالب را ميخوانيد، بعد از درك حقيقي آنها نكات مهم را به زبان خودتان و به صورت كليدي يادداشت ميكنيد و سپس كلمات كليدي را روي طرح شبكهاي مغز مينويسيد. (درواقع نوشتههاي خود را به بهترين شكل ممكن سازماندهي ميكنيد و نكات اصلي و فرعي را مشخص ميكنيد) تا در دفعات بعد به جاي دوبارهخواني كتاب، فقط به طرح شبكهاي مراجعه كرده و با ديدن كلمات كليدي نوشته شده روي طرح شبكهاي مغز، آنها را خيلي سريع مرور كنيد. اين روش درصد موفقيت تحصيلي شما را تا حدود بسيار زيادي افزايش ميدهد و درس خواندن را بسيار آسان ميكند و بازده مطالعه را افزايش ميدهد.
زمان مطالعه
زمان مطالعه براي افراد تفاوت ميكند؛ برخي در سكوت شب و برخي نيز هنگام صبح را به عنوان زمان مطالعه انتخاب ميكنند اما مطالعه هنگام صبح از هر زمان ديگري بهتر است. مطالعه كتاب را صبح زود شروع كنيد زيرا ذهن انسان پس از چند ساعت استراحت و آرامش، بيش از هر زمان ديگر آماده يادگيري است.
وقتي كه صبح زود را براي مطالعه انتخاب ميكنيد، حتما قبل از آن صبحانه صرف كنيد زيرا گرسنگي در كاهش ميزان يادگيري و فراگيري تاثير زيادي دارد. پس از صرف غذا نيز بلافاصله شروع به مطالعه نكنيد و چند دقيقه بعد از غذا، مطالعه را آغاز كنيد.
ورزش و نرمش و حتي حمام گرفتن نيز پيش از مطالعه در ميزان يادگيري موثر است. مطالعه صبحگاهان هنگامي مفيد واقع ميشود كه فرد، شب قبل را به خوبي استراحت كرده باشد و خسته و خوابآلود نباشد.
براي مطالعه هرچه بهتر در هنگام صبح، سعي كنيد شب را زودتر بخوابيد تا بتوانيد مطالعه مفيدي داشته باشيد. خستگي، دستكم پنجاه درصد از توانايي ذهني و مغزي انسان را كاهش ميدهد و مطالعه در چنين وضعيتي، يادآوري مطالب فراگرفته پيشين را نيز با اختلال روبهرو ميكند.
براي شب امتحان مكان و شرايط مطالعه
منفعت مطالعه كتابها هنگامي حاصل ميشود كه انسان بدون خستگي و دغدغه و در فضايي مملو از آرامش، صميميت و رضايت به مطالعه بپردازد. اتاق مطالعه را از نقاط آرام منزل و اداره انتخاب كنيد به طوري كه از نور طبيعي كافي برخوردار باشد.
اتاق مطالعه بايد از صداهاي مزاحم بيرون دور باشد تا حواس خواننده به بيرون هدايت نشود. انتخاب اتاق مطالعه بايد به گونهاي باشد كه در حد امكان هنگام روز احتياج به روشنايي غيرطبيعي نداشته باشد.
سعي كنيد هنگام شب از چراغ مطالعه استفاده نكنيد زيرا چراغ مطالعه علاوه بر اينكه ميتواند به چشم صدمه برساند، در خستگي زودهنگام چشم نيز تاثير دارد.
دماي اتاق مطالعه خود را همواره متعادل نگه داريد تا هرگز در هنگام مطالعه در اتاق احساس گرما و سرما نكنيد.
پنجشنبه 6 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 561]