واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تلاش كشورها براي پايين آوردن قيمت نفت خام
ژاپن از جمله كشورهاي بزرگ مصرفكننده نفت خام در جهان است كه بيش از ۸۰ درصد از نفت خام مورد نياز خود را از منطقه خاورميانه و به ويژه خليج فارس تامين ميكند.
عربستان سعودي، امارات متحده عربي، جمهوري اسلامي ايران، كويت و قطر در رده نخست تا پنجم كشورهاي تامينكننده نفت خام ژاپن در منطقه خليج فارس قرار دارند.
افزايش بهاي نفت خام در بازارهاي جهاني هم اينك درحال نشان دادن تاثيرات خود در زندگي شهروندان ژاپني است، به طوري كه بر اساس آمار ارايه شده در سال مالي گذشته ( ۲۰۰۷ميلادي ) منتهي به ۱۲فروردين سال جاري ميلادي بيش از ۱۰هزار شركت كوچك و متوسط در اين كشور ورشكسته شده اند.
همين مساله موجب شد تا سال گذشته ميلادي، دولت ژاپن يك بودجه اضافي براي حمايت از اين گروه از شركتها در مجلس اين كشور به تصويب برساند.
مركز اطلاعات نفتي ژاپن نيز امروز اعلام كرد كه قيمت بنزين در جايگاه هاي عرضه سوخت در سراسر ژاپن به بالاترين سطح رسيد و هر ليتر بنزين معمولي بيش از ۱۷۲ين (بيش از يك و نيم دلار) رسيد كه در نوع خود بيسابقه بوده است.
اين افزايش بهاي بنزين و در كنار آن ديگر فرآوردههاي نفتي تاثيرات بسياري را به مرور بر زندگي روزمره شهروندان ژاپني وارد ميكند.
اين مركز افزود: ميانگين بهاي بنزين در برخي نقاط اين كشور در مقايسه با بررسيهاي پيشين بدون تغيير و در همين سطح باقي مانده كه علت آن افزايش بهاي خرده فروشي بنزين و عدم تمايل شهروندان به استفاده از خودروهاي شخصي و روي آوردن به استفاده از وسايل نقليه عمومي منجر شده است مركز اطلاعات نفتي ژاپن همچنين پيش بيني كرده است كه روند افزايشي بهاي خرده فروشي بنزين به دنبال افزايش بهاي نفت خام در بازارهاي جهاني در ماههاي آينده نيز افزايش يابد.
به دنبال افزايش بهاي نفت خام در بازارهاي جهاني و ادامه روند روبه افزايش اين قيمت ها، كشورهاي بزرگ مصرفكننده نفت خام از جمله ژاپن بشدت در تلاشند تا به هر طريق ممكن بتوانند از اين روند افزايشي بهاي نفت خام جلوگيري كنند و برگزاري نشست جده در عربستان سعودي در هفته گذشته آخرين مورد از اين تلاشها بود.
در اين نشست كه با حضور كشورهاي صادركننده نفت عضو اوپك و نيز نمايندگان ارشد كشورهاي بزرگ مصرفكننده نفت خام برگزار شد،تلاشهايي انجام گرفت تا حمايت كشورهاي توليدكننده را به افزايش توليدات خود ترغيب كنند،اما تنها عربستان سعودي بود كه به طور رسمي اعلام كرد، آماده افزايش توليد نفت خام به ميزان ۲۰۰هزار بشكه در روز است.
به گفته كارشناسان مسايل نفتي اين ميزان در حدي نبوده و نيست كه بتواند بهاي نفت خام در بازارهاي جهاني را كاهش دهد.
به رغم اعلام افزايش توليد نفت خام از سوي عربستان سعودي، بسياري از بازارهاي كشورهاي غربي و كارشناسان نفتي نيز از نتيجه نشست اخير در جده كه با حضور كشورهاي توليدكننده و مصرفكنندگان نفت خام برگزار شد، به دليل آن كه ديگر كشورها با عربستان سعودي همراهي نكردند،ابراز نگراني كرده اند.
يك اقتصاددان و پژوهشگر ارشد پژوهشگاه ژاپني ميزوهو، گفت: كاهش زودهنگام بهاي نفت خام در بازارهاي جهاني، در آينده نزديك و به دليل تصميم عربستان سعودي براي افزايش توليد، بعيد است.
كنيچيرو يوشيدا،خاطرنشان كرد: اين تصميم عربستان سعودي آنقدر جاذبه ندارد كه بتواند از داغي بازار نفت خام و روند افزايشي آن دربازارهاي جهاني بكاهد.
هرچند عربستان سعودي در نشست روز يكشنبه گذشته (دوم تير) كشورهاي توليدكننده و مصرفكننده نفت خام در جده توانست در زمينه تاثيرگذاري سرمايهاي احتكاري بر روي بهاي نفت خام در بازار موافقتهايي را بدست آورد،اما به نظر ميرسد كه اختلاف ديدگاه رياض با واشنگتن در اين زمينه هنوز باقي مانده است.
به هر سوي آكيرا آماري وزير اقتصاد، تجارت و صنعت ژاپن كه به شركت دراين نشست اكتفا نكرده بود، در سفر به منطقه خليج فارس سري هم به كويت يكي از كشورهاي تامينكننده نفت خام اين كشور زد و توانست حمايت مقامات ارشد اين كشور را به افزايش توليد نفت خام جلب كند.
محمد العليم وزير نفت، برق و آب كويت در ديدار با آماري تصميم اين كشور براي افزايش توليد روزانه ۳۰۰هزار بشكه نفت خام را اعلام كرد كه بدين ترتيب ميزان توليد نفت كويت تا اواسط سال آينده ميلادي ( (۲۰۰۹به روزانه دو ميليون و ۶۰۰هزار بشكه در روز افزايش خواهد يافت.
العليم در اين ديدار همچنين يادآور شد كه كويت در راستاي تامين ميزان نفت خام مورد نياز، ظرفيت توليد نفت خام در اين كشور را تا چهار ميليون بشكه در روز تا سال ۲۰۲۰ميلادي افزايش ميدهد.
وي تصميم كويت را براي سرمايهگذاري ۵۵ميليون دلار توسعه ميادين نفتي و ساخت پالايشگاه طي پنج سال آينده در اين كشور را نيز اعلام كرد.
وزير اقتصاد، تجارت و صنعت ژاپن معتقد است، كشورهاي توليدكننده و مصرفكننده نفت خام بايد به طور مشترك در راستاي ثبات بخشيدن به بازارهاي جهاني همكاري كنند.
در ادامه تلاشهاي ژاپن براي تاثيرگذاري در بازارهاي جهاني با هدف كمك به كاهش بهاي نفت خام، آماري سفر غيرمنتظرهاي را به عراق انجام داد، سفري كه با هواپيماي ترابري اين كشور كه در كويت مستقر هستند، انجام شد.
آماري در سفر به عراق با حسين شهرستاني وزير نفت اين كشور ديدار و در خصوص همكاري مشترك براي بازسازي صنعت نفت عراق و افزايش توليد نفت خام از سوي اين كشور، با هدف كمك به برقراري ثبات نفت خام در بازارهاي جهاني به توافق رسيدند.
آماري پس از ديدار با وزير نفت عراق در گفت وگو با خبرنگاران گفت كه ژاپن آماده همكاري در زمينه بازسازي صنعت نفت عراق با دولت اين كشور است.
اين سخنان آماري در حالي مطرح شد كه هم اينك عراق به عنوان يكي از كشورهايي مطرح است كه به دليل وضعيت امنيتي موجود در آن از ريسك سرمايه گذاري بالايي برخوردار است و سرمايهگذاران خارجي از جمله ژاپني كمتر تمايلي به حضور در اين كشور تا زمان برقراري ثبات و آرامش در آن دارند.
آماري و شهرستاني پس از ديدار با يكديگر در بيانيه مشتركي ، اعلام كردند كه ژاپن و عراق همكاريهاي خود را در زمينههاي بسياري از جمله در بخشهاي مرتبط با نفت و انرژي، تقويت خواهند كرد.
ژاپن همچنين تاييد كرد كه اين كشور نسبت به پرداخت بيش از سه ميليارد و ۵۰۰ميليون دلار وام در قالب وام كم بهره يني براي كمك به ساخت تاسيسات پالايشگاهي در عراق، متعهد است.
آماري در اين ديدار از عراق خواست تا اين كشور نيز در راستاي كمك به برقراري ثبات و آرامش در بازارهاي جهاني، توليد نفت خام را افزايش دهد.
وزير نفت عراق در پاسخ آمادگي اين كشور را براي افزايش توليد روزانه شش ميليون بشكه در طي ۱۰سال آينده اعلام كرد.
هرچند تلاشهاي ژاپن براي جلب حمايت برخي كشورهاي توليدكننده نفت خام به افزايش توليدات اين كشورها تا حدي موثر بود، اما ادامه روند رو به افزايش بهاي نفت خام در بازارهاي جهاني نشان ميدهد ، اين تلاشها نتيجه قابل توجهي به دنبال نداشته است.
پنجشنبه 6 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 114]