واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مبارزه با مواد مخدر نيازمند عزم ملي و بسيج همگاني است
گزارش از: ميلاد جهانتاب و محدثه حيدري گرجي
تلاش مستمر براي كاهش سه پديده عمده فساد، گرسنگي، اعتياد و گسترش دامنه آن يكي از مهمترين اولويتهاي كشورها در عرصه مبارزه با پيامدهاي اجتماعي است.
بر اين اساس برنامه ريزي براي كاهش پيامدهاي اعتياد از جمله اصليترين كاركرد و نگرانيهاي دولتها و از اركان مهم سياست امنيتي آنها تلقي مي شود.
اين در حالي است كه كشور اشغال شده افغانستان نه تنها در چارچوب سياستهاي مبارزه با قاچاق مواد مخدر كشورهاي دنيا قرار ندارد بلكه ارزش اقتصادي صادرات مواد مخدر آن با رشد ۲۹درصدي روبه رو بوده است.
"عليم صديق" سخنگوي سازمان ملل متحد در افغانستان (يونيما) گفت : در پايان سال ۸۶ارزش اقتصادي مواد مخدر افغانستان به چهار ميليارد دلار رسيده است كه ۵۳درصد در آمد ناخالص اين كشور را تشكيل ميدهد.
وي ميگويد: در سال گذشته ميلادي توليد موادمخدر در افغانستان به هشت هزار و ۲۰۰تن رسيده كه بابت داد وستد آن از سوي كشورها ۲/۸۸تريليون دلار هزينه شده است.
بسياري از كارشناسان اقتصادي پيش بيني ميكنند كه امسال توليد مواد مخدر در افغانستان از مرز ۱۰هزار تن عبور كرده و ارزش آن به ۳/۵۲تريليون دلار برسد.
سود دهي كشت مواد مخدر براي كشاورزان افغان كه ۹۳درصد مواد مخدر جهان را توليد ميكنند ۱۰برابر بيشتر از توليد انواع برنج است به طوري كه از محل فروش مواد مخدر سالانه ۳۰۰ميليون دلار نصيب اين كشور ميشود.
اكنون هر كيلو هرويين در مرز افغانستان سه هزار يورو و ترياك ۱۲۵دلار به فروش ميرسد.
اين در حالي است كه سوداگران مرگ با انتقال اين مواد از كشورهاي همجوار افغانستان به بازار اروپا، هرويين و ترياك را كيلويي ۱۰۰هزار يورو و ۱۲ هزار دلار به فروش ميرسانند.
نظام جمهوري اسلامي ايران نيز از اين قاعده كلي مجزا نبوده و همواره يكي از دغدغههاي اساسي مسوولان كشور مبارزه با افراد سودجو در زمينه قاچاق مواد مخدر بوده است.
مسوولان امنيتي براي مبارزه با قاچاق مواد مخدر توجه به مناطق مرزي به ويژه مرزهاي شرقي را در اولويت برنامهريزيها و راهبردهاي كلان قرار داده اند.
وجود يك هزار و ۳۰۰كيلومتر مرز زميني مشترك در همسايگي مناطق شرقي ايران با دو كشور بحران زاي افغانستان و پاكستان كه به دليل برخي چالشها و عوامل داخلي كمترين نظارت و كنترل را بر نواحي همجوار خود با جمهوري اسلامي ايران اعمال ميكنند همواره سبب ايجاد پديده شوم قاچاق و ترانزيت موادمخدر از ايران شده است.
عبور سالانه سه هزار تن مواد مخدر از خاك ايران، زيان ۱۰۰هزار ميليارد ريالي آن به كشور و تقديم هزاران شهيد در راه مبارزه با مواد مخدر سبب شده تا مسوولان نظام جمهوري اسلامي براي به حداقل رساندن و قطع گذرها عبوري قاچاقچيان مواد مخدر همواره در اهداف و برنامهريزيهاي محوري به اين مقوله توجه ويژهاي داشته باشند.
مهمترين آنها تشكيل و راه اندازي قرارگاه عملياتي رسول اكرم(ص) در فروردين ماه ۸۵با ماموريتها و وظايف متنوع از جمله برقراي امنيت و مبارزه با پديده شوم قاچاق مواد مخدر در استانهاي شرقي كشور محسوب ميشود.
ستاد اين قرارگاه به مركزيت زاهدان داراي پنج قرارگاه زيرمجموعه در چهار استان سيستان و بلوچستان، كرمان، هرمزگان و خراسان جنوبي است.
قرارگاه عملياتي رسول اكرم(ص) در مدت دو ساله فعاليت خود با كاركردها و ماموريتهاي مبارزه با اشرار مسلح، كاروانهاي قاچاق مواد مخدر، انسداد و كنترل مرز، جمعآوري سلاح غيرمجاز، جمع آوري و ساماندهي اتباع بيگانه دستاوردهاي بسيار چشمگيري داشته است.
بررسي هر يك از اين متغيرها و مقايسه آنها با سالهاي پيش از راهاندازي و فعاليت، از موفقيت و تاثير بيچون و چراي آن حكايت دارد.
نتيجه اقدامها و فعاليتهاي قرارگاه رسول اكرم(ص) تنها درسال گذشته كشف ۵۶۵تن مواد مخدر با رشد ۶۲درصدي در مقايسه با سال ۸۴بوده كه بسياري از نگرانيهاي مسوولان را كاهش داده است.
شرق و جنوب شرق جمهوري اسلامي ايران در نگاهي كلي، به لحاظ همجواري ۹۸۷ كيلومتري با افغانستان به عنوان بزرگترين كشور توليدكننده موادمخدر در جهان، حساسترين منطقه كشور محسوب ميشود.
اين منطقه با گستره زياد كه بر اساس آمارها يك سوم خاك ايران را تشكيل ميدهد شامل استانهاي خراسان شمالي، رضوي، جنوبي، سيستان و بلوچستان، كرمان و هرمزگان است.
سيستان و بلوچستان با گستره ۱۸۷هزار و ۵۰۰كيلومتر مربع پهناورترين استان كشور با وجود بيابانها، دشتهاي وسيع و مرزهاي طولاني معضلات ناشي از ورود چالشهاي مواد مخدر و ناامني كشورهاي همسايه را به درون خاك جمهوري اسلامي ايران متحمل ميشود.
اشراف نداشتن دو كشور همسايه بر مناطق مرزي خود و وجود يك هزار و ۳۰۰ كيلومتر مرز در سيستان و بلوچستان همواره اين استان را با ورود انواع عوامل تهديدزا به درون خاك جمهوري اسلامي ايران رو به رو و هزينههاي زيادي را براي مسوولان نظام تحميل كرده است.
گفته ميشود، اكنون ۱۱۰كاروان مسلح قاچاق، حمل و بارگيري موادمخدر مجهز به سلاحهاي سبك و نيمهسنگين در گروههاي سه تا ۳۰نفره از آن سوي مرزهاي شرقي كشور اقدام به حمل و ورود مواد افيوني به درون خاك جمهوري اسلامي ايران ميكنند.
علاوه بر اين، در آن سوي مرزهاي شرقي ايران و در كشورهاي همسايه ۳۱۷ آزمايشگاه توليد و فرآوري مواد افيوني و تبديل آنها به هرويين، كراك و غيره به صورت شبانهروزي و خارج از سامانه نظارت و كنترل دولتي فعال است كه سالانه يك هزار و ۵۰۰تن مرفين و ۷۵۰تن هرويين توليد ميكنند.
حضور مقتدرانه نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران در نوار مرز كه به ناچار و به تنهايي مسووليت كنترل مرزهاي سه كشور ايران، پاكستان و افغانستان را برعهده دارند، قاچاقچيان را به ستوه آورده است.
در همين راستا بر اساس آمارهاي ارايه شده در سه ماهه گذشته با هوشياري نيروهاي امنيتي و انتظامي و حضور مقتدرانه قرارگاه عملياتي رسول اكرم(ص) با سركوبي عوامل قاچاق مواد مخدر حدود ۱۲هزار تن مواد مخدر با رشد ۱۸ درصد كشف شده است.
معاون اجتماعي فرماندهي انتظامي سيستان و بلوچستان معتقد است: در كنار برقراري مقوله امنيت پايدار بايد به فعاليتهاي تبليغي و اطلاع رساني كه نقش اساسي در كاهش استفاده از مواد مخدر دارد، توجه ويژه داشت.
سرهنگ "صلاح عسگرپور" تاكيد كرد: همه نهادهاي فرهنگي در استان بايد با انجام فعاليتهاي آموزشي، تبليغي به منظور پيشگيري از ميل به مصرف دخانيات و مواد مخدر اطلاع رساني جامع براي اجتماع داشته باشند.
وي نداشتن اطلاعات كافي خانوادهها و جوانان، نبود صنايع مادر و اشتغالزايي را از دلايل اصلي گرايش افراد در اين استان به استفاده از اين مواد دانست.
او اظهار داشت: در سالهاي اخير براي ارشاد و هدايت نسل جوان در مورد مواد مخدر فعاليتهاي تبليغي و اطلاع رساني انجام شده اما كافي نيست و بايد بيش از گذشته به اين موضوع توجه شود.
عسگرپور گفت: با توجه به توسعه فرهنگي، اقتصادي و اجتماعي در استان معضل اعتياد هنوز به عنوان يك مشكل عمده مطرح است.
وي نقش تبليغات را مهم دانست و افزود: اكنون رسانهها بايد با اتحاد در اهداف كيفي خود به دنبال تقويت زير ساختهاي فرهنگي بوده تا كشور در آيندهاي نزديك دچار خلا برنامههاي كاربردي در راه مبارزه با مواد مخدر نشود.
وي گفت: برنامههاي آموزشي مستمر و منسجم مخصوصا درمناطق پر خطر ميتواند راه حل مناسبي براي كاهش هنجارهاي تسهيلكننده مصرف موادمخدر باشد. ك/۴ ۶۵۹/۵۶۵/۶۵۳/۷۳۱۱
پنجشنبه 6 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 240]