واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: در گفتگو با دانشجويان مطرح شد؛دانشگاه بهترين موتور محرك نوآورى و توسعه است
گفتگو از رضا حميدي
روحيه نوآورى بايد تقويت شود
سيد محمد مهدى غفورى دانشجوى ترم 7 رشته مهندسى عمران با اشاره به مولفه هاى نوآورى و شكوفايى مىگويد: انسان زمانى كه مىخواهد به نوآورى و شكوفايى دست بزند به دو مولفه اساسى نياز دارد؛ مولفه اول روحيه نوآورى است كه كاملا به خود انسان باز مىگردد و به هيچ وجه اكتسابى نيست، اما عوامل بيرونى مىتواند بر روى اين روحيه اثر بگذارد. مولفه دوم كه همان ابزار لازم جهت دستيابى به نوآورى و شكوفايى است، بر خلاف مولفه قبلى كاملا اكتسابى است. وى اضافه مىكند: انسانها معمولا ابتدا روحيه نوآورى را در خود ايجاد مىكنند و در حقيقت جرقه اوليه را مىزنند و سپس ابزار لازم جهت انجام به آن عمل نو را كسب مىكنند.
اين پژوهشگر برتر سالهاى 75 و 76 با بيان اينكه روحيه نوآورى به كودك درون انسانها باز مىگردد، تصريح مىكند: هر قدر انسان بتواند كودك درونش را بيشتر در خود زنده نگه دارد، روحيه نوآورانهاش بيشتر مىشود.
وى كه دبيرى كانون استعدادهاى درخشان دانشگاه قم را عهده دار است، نوآورى و شكوفايى در دانشگاه را مرهون فعاليت دانشجويان و مسئولان مىداند و مىگويد: دانشجويان اولا بايد كودك درون خود را زنده نگه دارند و ثانيا از فرصت به دست آمده حداكثر استفاده را بكنند و ابزار لازم را به صورت كامل كسب كنند. مسئولان نيز اولا بايد فراغبال و آرامش فكرى را براى دانشجويان فراهم كنند تا آنها همچنان كودك درون خود را زنده نگه دارند و ثانيا ابزار كافى را براى دانشجويان فراهم كنند تا آنها روياهايشان را به واقعيت تبديل كنند.
غفورى با ذكر مثالى در اين مورد ادامه مىدهد: دو سال پيش يكى از دانشجويان رشته عمران توانست آزمايشهاى يخبندان استاندارد astm آمريكا را اصلاح كند و طى مكاتباتى با مسئولان استاندارد astm، با استقبال آنها مواجه شده بود. اين فرد به همراه چند نفر از دوستانش جهت تامين هزينهها و استفاده از آزمايشگاه دانشگاه، توجيهنامه پژوهشى را به معاونت پژوهشى دانشگاه تقديم كرد و پس از مدت چند ماه و پيگيرىهاى مداوم خود فرد، با اين پاسخ مواجه شد كه بنا بر قانون وزارت علوم، دانشجوى دوره كارشناسى نمىتواند از پروژههاى پژوهشى دانشگاه استفاده كند. چند ماه بعد همان فرد با ارائه طرح خود به دانشگاههاى كانادا توانست بورسيه تحصيلى يكى از معتبرترين دانشگاههاى اين كشور را كسب كند.دانشجوى ممتاز سالهاى 83، 84 و 85 ادامه مىدهد: اين مثال نشان داد كه چگونه مسئولان قانونگذار مىتوانند نقشى در رشد و يا عدم رشد و شكوفايى داشته باشند؛ پژوهشى كه مىتوانست نام ايران را به عنوان ارائه دهنده آزمايشهاى استاندارد معتبر astm آمريكا ثبت كند به وسيلهاى جهت فرار مغزها و از دست رفتن كودك درون دانشجويان تبديل شد.
دانشجويان بهترين موتورهاى محرك نوآورى و توسعه كشور هستند
مهديه بختيارى رمضانى دانشجوى كارشناسى ارشد فيزيك كه امسال در رشته دكترى فيزيك دانشگاه تهران پذيرفته شده است، مىگويد: نوآورى پيشنياز شكوفايى هر استعدادى است و شكوفايى ثمره نوآورىها از جمله نوآورىهاى علمى است. وى با بيان اينكه در دنياى پر رمز و راز كنونى راهى جز دانايى و توانايى براى بقا وجود ندارد، اضافه مىكند: در ميان رقابتهاى جهانى كسى برنده است كه از طريق پژوهش، تحقيق و تفكر چيزهايى را ببيند كه ديگران نديدهاند و به چيزهايى بينديشد كه ديگران نينديشيدهاند و آثار بينش و انديشه خويش را در محصول خويش بروز و ظهور دهد. در اين صورت چنين اقدامى عين نوآورى و شكوفايى است.
بختيارى رمضانى در ادامه، بستر مناسب و مجهز آموزشى و پژوهشي، شايسته سالاري، توجه ويژه به نخبگان و طراحى معيارها و كارآمد سنجشى و انگيزشى را از جمله ملزومات نوآورى و شكوفايى عنوان مىكند و مىافزايد: تحقيقات جزء امور هميشگى دانشگاه است و نوآورى نيز از تحقيقات به دست مىآيد. از اين رو نوآورى خود به خود در دانشگاه انجام مىشود.
وى دانشگاهها را بهترين بستر ظهور استعدادها مىداند و مىگويد: در دانشگاهها بايد سازوكارهاى ترغيبى و تشويقى بيشترى نسبت به گذشته فراهم شود و نيز امكانات بيشترى بايد براى تجلى استعدادها و فعليت يافتن ايدهها و شكوفايى خلاقيتها فراهم گردد. وى همچنين دانشجويان را بهترين موتورهاى محرك نوآورى و توسعه در كشور مىداند و اظهار مىكند: بايد زمينه لازم براى فعاليتهاى علمى آنها فراهم شود. هم اكنون رقابت بسيار جدى از سوى كشورهاى صنعتى براى جذب دانشجويان تحصيلات تكميلى ايران وجود دارد. بنابراين شايسته است اقدامى در جهت حمايت از اين دانشجويان در داخل كشور صورت گيرد تا از نيروى بالقوه اين استعدادها استفاده شود.
دانشجويان مروجان فرهنگ نوآورى هستند
اشرف گوهرى بخشايش دانشجوى مقطع كارشناسى ارشد رشته ادبيات فارسى به بيان تعريفى از نوآورى و شكوفايى مىپردازد و مىگويد: در ساده ترين تعريف، نوآورى را مىتوان مولود و نتيجه خلاقيت دانست و خلاقيت را حاصل تحول در برنامه ريزىهاى روزانه. به معنايى ديگر نقطه آغازين مسير پرپيچ و خم نوآورى و رسيدن به مقصد شكوفايى نه تعاريف ثقيل و دستورالعملهاى غالبا غيراجرايى است و نه صرف هزينههاى سنگين مادى و انساني؛ بلكه نخستين گام براى حصول به اين هدف ارزشمند، عزم ملى و گام دوم، اصلاح در رويكردها و برنامهها و عملكردهاى زيربنايى است كه بعضا به خاطر تكرار و روزمره گى يا روش هاى نادرست، ناديده انگاشته شدهاند.
وى همچنين نقش دانشگاه را در تحقق نوآورى و شكوفايى مورد توجه قرار مىدهد و مىگويد: دانشگاه از يك سو مىتواند تاثيرگذارترين مروج فرهنگ نوآورى باشد و از سوى ديگر قابليت آن را دارد كه خاستگاه نوآورى فرهنگى شود. البته تحقق اين مسئله بسته بدان است كه روحيه جستجو و دغدغه شناخت مشكلات و ارائه راهكار در دورههاى تحصيلى پيش از دانشگاه تقويت شود و در محيط دانشگاه اين پروسه شكلى سازمانيافتهتر و عملى به خود بگيرد.
گوهرىبخشايش مىافزايد: با پيش رو نهادن توصيههاى مقام معظم رهبرى اين نكته را به خاطر بسپاريم كه انقلاب ما پس از 2500 سال حكومت شاهنشاهى و حاكميت ارباب رعيتي، يك نوآورى محسوب مىشود. معمار فرهنگى انقلاب اسلامى ايران بر پايه مردمسالارى ديني، فرهنگى را بازسازى و پالايش كرده كه لازمه آن نوآورى و شكوفايى بوده و دانشگاه و دانشگاهيان، وامدار اين فرهنگند.
وى نگاه ويژه به علم و فناوري، افزايش ميزان بودجههاى پژوهشى و حمايت بيشتر از طرحهاى پژوهشي، تخصصىترنمودن رشتههاى تحصيلى در دورههاى كارشناسي، تاسيس بانك اطلاعاتى براى هر رشته تحصيلي، ايجاد ارتباط بين اساتيد و دانشجويان مراكز و دانشگاههاى داخلى و خارجى و تلاش در جهت استفاده و پيشرفت در علوم و فناورىهاى نوين همچون نانوتكنولوژي، بيوتكنولوژى و انرژى هستهاى را از جمله راهكارهاى الزامات نوآورى و شكوفايى در دانشگاه عنوان مىكند و مىگويد: از ديگر راهكارهاى الزامات نوآورى و شكوفايى مىتوان به ايجاد مراكزى جهت حمايت از نوآورىها و اختراعات و تلاش در جهت شكوفانمودن اين ابداعات، از ميان برداشتن رانتهاى اطلاعاتي، استفاده از مديران در جايگاه و رشته تخصصى خود، ايجاد روحيه همكارى و تلاش در جهت رشد و توسعه و آبادانى كشور در ميان آحاد جامعه و... نام برد.
جدى نگرفتن پژوهش، مانع تحقق نوآورى و شكوفايى است
احمد قره خانى دانشجوى رشته مهندسى صنايع گرايش تحليل سيستمها كه دارنده دو گواهى ثبت اختراع از اداره مالكيتهاى ثبت صنعتى ايران مىباشد هدف از نامگذارى امسال به نام سال نوآورى و شكوفايى اشاره مىكند و مىافزايد: اين نامگذارى نشاندهنده اين است كه هم اكنون ما در اين عرصه در كشور دچار ضعفهايى هستيم و بايد با تلاش اقشار مختلف و برطرفكردن موانع، اهداف مقام معظم رهبرى از مطرح كردن اين مهم تحقق يابد.
عضو بنياد ملى نخبگان ايران، دارنده مقام دوم جشنواره جوان خوارزمى در سال 83 و دارنده دو مقام چهارم جشنواره خوارزمى در سال 84 در رشتههاى فيزيك و مكانيك، در ادامه عدم تشويق دانشجويان از سوى اساتيد نسبت به امر تحقيقات را مهمترين مشكل جدىنگرفتن پژوهش مىداند و اضافه مىكند: اگر اساتيد دانشگاهها بخشى از 20 نمره هر درس را به تحقيقات و پژوهش اختصاص دهند در اين صورت آرام آرام شكوفايى و نوآورى در تمام رشتهها و در مقالات علمى و طرحهاى صنعتى و... صورت مىگيرد.
بوروكراسي، دشمن نوآورى است
يك دانشجوى كارشناسى علوم كامپيوتر، تحقق نوآورى و شكوفايى را در گرو فرهنگ سازى مىداند و مىگويد: فرهنگسازى نوآورى و شكوفايى بايد در ميان تمامى اقشار جامعه صورت گيرد؛ به گونهاى كه هر فرد بايد با توجه به جايگاه اجتماعىاش در اين امر سهيم باشد.
سيده سپيده امام با اشاره به اينكه دانشجويان در فرهنگسازى تحقق نوآورى و شكوفايى وظيفه سنگينترى بر عهده دارند، مىافزايد: همه اقشار جامعه، دانشجويان را قشر فرهيخته و آگاه مىدانند. از اين رو اين قشر فرهيخته بايد به نقش خودشان واقف و در اين عرصهها پيشگام شوند. وى با تاكيد بر حمايت معنوى و مادى دانشگاه از دانشجويان، مىگويد: برخى از طرحهاى نو در دانشگاهها تنها با حمايت معنوى كه بيشتر از سوى اساتيد صورت مىگيرد، عملى است اما كمتر ايده نوآورانهاى را مىيابيم كه هيچ نيازى به حمايتهاى مادى نداشته باشد.
اين دانشجو در ادامه مىافزايد: زمانى كه مقام معظم رهبري، امسال را سال نوآورى و شكوفايى ناميدهاند در سخنان خود تاكيد كردهاند كه مسئولان، خود را موظف بدانند با بهرهگيرى از امكانات مادى و معنوى در سايه مديريت صحيح، تدبير درست و حكمت، فعاليتهاى نوآورانه را در كشور رونق بخشند. از اين رو ارائه ايدههاى خلاق در دانشگاهها فقط منحصر به دانشجو نمىشود بلكه پذيرش آن از سوى مديران بسيار حائز اهميت است. وى ادامه مىدهد: به منظور اشاعه فرهنگ نوآورى در دانشگاه لازم است فناورىهاى موجود برآورد شوند تا نيازهاى ضرورى شناسايى گردند.
سپيده امام با بيان اينكه بوروكراسي، دشمن نوآورى است، مىگويد: بر همگان لازم است تا جايى كه امكان دارد از بوروكراسى دورى كنند و راههاى ميانبر را براى تحقق اهداف نظام و نوآورى و شكوفايى برگزينند.
دانشگاه وظيفه اصلى تحقق نوآورى را عهدهدار است
مجتبى نوحه خوان دانشجوى كارشناسىارشد رشته فيزيك با اشاره به اهميت نوآورى و خلاقيت مىگويد: نگاهى اجمالى به زندگى بشر در طول تاريخ به خوبى نشان مىدهد كه موفقيتهايى كه سرچشمه تحول در زندگى انسان بودهاند همواره مرهون افرادى است كه با ذهن خلاق و نوآورانه خود نگاهى متفاوت نسبت به مسائل پيرامونى خود داشتهاند. اين نگاه متفاوت از سادهترين و ابتدايى ترين مسائل تا پيچيدهترين بخشهاى زندگى ما را مىتواند در بر بگيرد.
وى توسعه صنعتى و تكنولوژي، فناورى اطلاعات و ارتباطات، دستيابى به دانش فضايى و... را از جمله اين نوآورىها مىداند و ادامه مىدهد: اينكه تصور كنيم با تحولات به وجود آمده، زندگى بشر به جايگاهى رسيده است كه ديگر نيازمند نگاه جديد نيست، اشتباه است.
وى تصريح مىكند: نامگذارى امسال به نام سال نوآورى و شكوفايى از سوى مقام معظم رهبري، ضرورت تاريخى پرداختن به اين موضوع را بيش از پيش نمايان مىكند. اگر در ضرورت پرداختن به اين بحث شكى داشته باشيم سوال اينجاست كه وظيفه و رسالت اصلى در اين بين بر عهده چه كسانى است؟
نوحهخوان، دانشگاه را مهم ترين نهادى دانست كه به عنوان خط مقدم حركتهاى علمي، وظيفه اصلى نوآورى و شكوفايى را بر عهده دارد. وى اضافه مىكند: آموزش روحيه تحقيق و پژوهش در بين دانشجويان از طريق فراهمكردن زمينههاى آن، تقويت شجاعت علمى و عملى و همچنين روحيه اعتماد به نفس براى بيان نظرات جديد علمى و پرداختن بيش از پيش به بحثهاى علمى و كاربردى و حمايت مالى از طرحهاى پژوهشى از جمله راهكارهاى گسترش و تقويت روحيه نوآورى و شكوفايى در جامعه مىباشد.
چهارشنبه 5 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 205]