واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: عوامل خطر ابتلا به بيماريهاي قلبيعروقي
عوامل خطري كه نميتوان در كنترل آنها نقش داشت عبارتند از جنسيت و وراثت.
در تحقيقات گسترده كلينيكي و آماري چند عامل اصلي براي بروز و شيوع بيماريهاي قلبيعروقي و سكتههاي ناشي از اين بيماريها شناسايي شدهاند. بعضي از اين عوامل، قابل كنترل و محدود شدن هستند، در حالي كه كنترل برخي در اختيار ما نيست. هر چه تعداد و شدت عوامل ايجاد خطر بيماري در فردي بيشتر باشد، خطر ابتلا نيز افزايش مييابد. براي مثال، فردي كه ميزان كلسترول خون او 300 ميليگرم در دسيليتر است، در معرض خطر بيشتري براي ابتلا به بيماري نسبت به فردي كه ميزان كلسترول او 245 ميليگرم در دسيليتر است، قرار ميگيرد. در عين حال، كلسترول بالاي 240 ميليگرم بر دسيليتر يكي از عوامل خطر ابتلا به اين بيماريهاست.
عوامل خطري كه نميتوان در كنترل آنها نقش داشت:
جنس: مردان نسبت به زنان بيشتر در معرض سكته قلبي هستند و به طور معمول در سنين پايينتري دچار سكته قلبي ميشوند. با اينكه پس از يائسگي ميزان مرگ زنان بر اثر بيماريهاي قلبي افزايش مييابد اما هنوز مردان در مرتبه بالاتري مستعد همين علت براي مرگ و ميرشان هستند.
وراثت: صفات وراثتي و همچنين نژاد عامل ديگري است كه ما نميتوانيم آن را كنترل كنيم. فرزندان والديني كه سابقه ابتلا به بيماريهاي قلبي را دارند، بيشتر در معرض خطر ابتلا به اين بيماريها هستند. در برخي از نژادها خطر ابتلا بالاتر است.
عواملي كه قابل كنترل، شناسايي و درمان هستند.
عواملي در ابتلا به بيماريهاي قلبي دخيلاند كه شما ميتوانيد با كنترل آنها به طريق طبيعي يا دارويي، خطر ابتلا را كاهش دهيد.
مصرف سيگار: افراد سيگاري 24 برابر بيشتر از افراد غيرسيگاري در معرض ابتلا به بيماريهاي عروقي و قلبي است. سيگار يكي از عوامل اصلي مرگ بر اثر ايست ناگهاني قلب هستند. اين مقدار در سيگاريها دو برابر افراد غيرسيگاري است. استعمال دخانيات با مشاركت با ساير عوامل، موجب تشديد تاثيرات اين عوامل هم ميشوند. استنشاق دود سيگار از محيط حتي خطر ابتلا را در افراد غيرسيگاري بالا ميبرد.
ميزان بالاي كلسترول در خون: هنگامي كه كلسترول خون افزايش مييابد، ميزان خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي هم افزوده ميشود. زماني كه كلسترول بالاي خون با عوامل ديگر مانند مصرف سيگار و فشارخون در فردي وجود داشته باشد، احتمال خطر ابتلا افزايش مييابد.
فشارخون بالا: فشارخون بالا كار قلب را زياد ميكند و سبب فرسوده شدن و نارسايي عمل و كاركرد قلب ميشود. اين عامل موجب بالا رفتن خطر سكته و يا نارسايي قلبي و نارسايي كليوي ميشود. افزوده شدن عامل فشارخون بالا به عواملي مانند چاقي، مصرف سيگار، ديابت و كلسترول بالاي خون موجب ميشود كه احتمال بروز بيماريهاي قلبيعروقي چند بار بيشتر شود.
فعاليت بدني: زندگي بدون تحرك يكي از عوامل ابتلا به بيماريهاي قلبي است.
فعاليتهاي بدني منظم روزانه چه به صورت ملايم و چه تند، از بروز بيماريهاي قلبيعروقي جلوگيري ميكند. هر چه شدت فعاليتها بيشتر باشد، فوايد بيشتري براي شما دربردارد. در عين حال حتي فعاليت متوسط و متداوم به حفظ سلامت قلب و عروق شما كمك ميكند. فعاليت منظم بدني، به كنترل كلسترول خون، ديابت و پيشگيري از چاقي و در برخي از افراد به كاهش فشارخون كمك ميكند.
اضافه وزن و چاقي: افرادي كه چربي اضافي در بدن به خصوص در ناحيه شكمي دارند، براي گسترش بيماريهاي قلبيعروقي و سكتهها مستعدترند حتي اگر هيچ كدام از عوامل خطر ديگر در آنها وجود نداشته باشد. افزايش وزن سبب افزايش كار قلب ميشود. همچنين فشارخون بر اثر وزن اضافي بالا ميرود و ممكن است ميزان كلسترول و تريگليسيريد نيز افزايش يابد، در حالي كه موجب كاهش HDL يا كلسترول خوب خواهد شد. اضافه وزن و چاقي زمينه بروز ديابت را هم فراهم ميكند. ممكن است افراد چاق يا داراي اضافه وزن براي كاهش وزن خود مشكلات زيادي داشته باشند اما اين افراد بايد به ياد داشته باشند كه حتي كاهش مقدار كمي از وزن بدن به آنها در كاهش احتمال ابتلا به بيماريهاي قلبيعروقي كمك خواهد كرد.
ديابت: ديابت از عواملي است كه به شدت شما را مستعد ابتلا به بيماريهاي قلبيعروقي ميكند. حتي در شرايطي كه ميزان قندخون كنترل شده باشد، هنوز درصدي از خطر ابتلا به اين بيماريها در فرد ديابتي وجود دارد. اگر شما به ديابت مبتلا هستيد حتما ساير عوامل خطر را به طور منظم و دورهاي را بررسي كنيد.
ساير عوامل ابتلا به بيماريهاي قلبيعروقي
چگونگي برخورد شخصي با شرايط فشار و استرس: استرس ميتواند به يكي از عوامل بروز بيماريهاي قلبيعروقي تبديل شود. به اعتقاد دانشمندان، چگونگي برخورد افراد با شرايط فشار و استرس ميتواند به بروز اين بيماريها منجر شود. زيادتر از حد خوردن، روي آوردن به مصرف سيگار و يا افزايش ميزان سيگار مصرفي در طول روز از جلمه رفتارهايي است كه ممكن است در شرايط استرسزا به آن عمل شود و همين عكسالعملها زمينه ابتلا را فراهم ميكند.
مصرف زياد نوشيدنيهاي الكلي: مصرف اين مواد با بالا بردن فشارخون موجب نارسايي قلبي و آمادهسازي زمينه بروز سكته ميشود. اين مورد همچنين با افزايش ميزان تريگليسيريد، عامل خطر ديگري را در فرد ايجاد ميكند. به علاوه، اين عادت مذموم ميتواند به چاقي، اعتياد به الكل، خودكشي و تصادف منجر شود.
چهارشنبه 5 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 203]