واضح آرشیو وب فارسی:حيات: خاتمي: سياست بازنشستگي ندارد، دوباره فعال مي شوم/ رهبري علاقمند است كه صدور و اجراي حكم اعدام در ايران به حداقل برسد
خبرگزاري انتخاب : سيد محمد خاتمي گفت: در حال حاضر از فعاليتهاي بينالمللي خود راضيم و در دنياي اسلام نيز براي توجيه و پيشبرد تفكر منطقي، خردورزانه و آزاديخواهانه اسلام كه سخت به آن معتقدم و نيز برقراري فرهنگ ديالوگ براي رسيدن به صلح توأم با عدالت و كرامت تلاش ميكنم. بايد منتظر آينده بود.
سيد محمد خاتمي و «بوندويك» پس از ديدار دوجانبه در اسلو در جمع خبرنگاران رسانههاي نروژي و بينالمللي حاضر شدند و به سؤالات آنان پاسخ گفتند.
به گزارش سرويس سياسي خبرگزاري انتخاب، در ابتدا نخستوزير سابق نروژ، در مورد كارگروه زنان كه روز گذشته با مشاركت بنياد گفتوگوي تمدنها (ژنو) در اسلو برگزار شد، توضيحاتي ارائه كرد. در پايان اين گزارش دو طرف بر ادامه همكاريهاي مشترك و توسعه فعاليتهاي دو بنياد تأكيد كردند.
نخستين سؤال را خبرنگار يكي از شبكههاي خبري نروژ در مورد پرونده اتمي ايران مطرح كرد.
سيد محمد خاتمي در پاسخ توضيح مختصري درباره سير پرونده ايران داده و با اشاره به عضويت ايران در NPT بر حق ايران براي بهره برداري از فن آوري صلح آميز هستهاي تأكيد كرد.
وي در ادامه افزود: افزايش قيمت نفت و كاهش ذخاير جهاني نفت و گاز، جهان را ناگزير از روي آوردن به سمت بهره گيري از انرژيهاي نو خواهد كرد. در حال حاضر پرونده ايران مشكل حقوقي ندارد و آنچه امروز مسأله را بغرنج كرده بحثي سياسي است. حق ايران كاملاً روشن است و ايران در چارچوب مقررات آژانس حركت ميكند. راه حلي جز مذاكره بدون شرط براي باز كردن گره پرونده هستهاي ايران وجود ندارد و تهران آماده نشستن بر سر ميز مذاكره است. مذاكرهاي بدون هرگونه پيش شرط. منطقه ما منطقهاي بحران زده و در عين حال استراتژيك است و هر بحران ديگري در منطقه، خصوصاً اگر ايران يكي از طرفهاي آن باشد براي همه زيانبار خواهد بود.
سؤال دوم به انتخابات آينده رياست جمهوري در ايران و چگونگي مشاركت مؤثر ايران در بازگرداندن ثبات به عراق اختصاص يافت.
سيد محمد خاتمي در پاسخ به اين سؤال انتخابات آينده در ايران را مشابه انتخابات در كشورهاي ديگر دانست و از اينكه تغيير ساختار قدرت در ايران از طريق انتخابات صورت ميگيرد اظهار خرسندي كرد.
وي در ادامه اظهار داشت: مسائل داخلي مختص ايران نيست و كم و بيش در تمام كشورها شاهد بروز اختلاف نظرهاي داخلي هستيم. البته بديهي است كه در كشورهايي با دموكراسي نوپا شاهد بروز مسائل و مشكلات بيشتري باشيم، اما من به سرانجام كار خوشبينم. در مورد انتخابات آينده رياست جمهوري در ايران هم نتيجه هرچه باشد، چنانچه برآمده از آراي آزاد مردم باشد، قابل قبول و مورد احترام است. در مورد عراق هم همه ما شاهديم كه عراق در بحران جدي به سر ميبرد. ايران از نفوذ زيادي در عراق برخوردار است، اما نبايد از نفوذ ايران تعبير دخالت در امور عراق كرد. اين نفوذ ريشهاي تاريخي دارد. ما با اشغال عراق مخالف بوديم، مشكل عراق ميتوانست به صورت ديگري حل شود. وضعيت فعلي به نفع افراطيون است. عراق نيازمند امنيت است و اين امنيت بايد توسط خود عراقيها برقرار شود. ما از ابتدا طرفدار استقرار قانون اساسي و دموكراسي بوديم و خوشبختانه در هر دو كشور دوستان ما بر سر كار آمدند. روا نيست كه نفوذ تاريخي ايران در منطقه به دخالت تعبير شود. ايران نه قصد دخالت در امور داخلي عراق را دارد و نه به چنين كاري دست ميزند.
وي افزود: سياستمداران منصف اروپايي و آمريكايي به درستي به اين مسأله معترفند كه ايران بايد در حل بحران منطقه نقشي محوري داشته باشد. چه بسا ادعاي دخالت ايران در عراق و فشا نابه جا به ايران منجر به تقويت برخي جريانهاي تندرو در منطقه شود و اين خود خشونت مضاعف را به دنبال خواهد داشت. اشتباهات آمريكا در اشغال عراق و افغانستان سبب تقويت و بسط خشونت در منطقه شده و اميدوارم آمريكا و هم پيمانانش با اشتباهي ديگر وضعيت بحراني منطقه را بحراني تر نكنند.
رئيس جمهوري سابق ايران در پاسخ به سؤال خبرنگار آسوشيتدپرس درباره انتخابات آينده رياست جمهوري آمريكا و تأثير آن در روابط ايران و آمريكا و دنياي اسلام و غرب گفت: انتخابات آمريكا مربوط به مردم آمريكا است. لزوماً روي كار آمدن رئيس جمهوري جديد مسائل را حل نخواهد كرد. آنچه لازم است تغييري اساسي كند سياستها و استراتژي هاست. سياستمداران آمريكايي بايد اين حقيقت را باور كنند تهديد و زور در روابط دنياي امروز جايي نداشته و به ابزاري مضر تبديل شده است. آمريكا براي دنيا برادر بزرگ تر نيست. آمريكا هم كشوري است از كشورهاي دنيا و البته كشور بزرگ و قدرتمندي است. اما سياستمداران آمريكايي بايد بپذيرند كه همه كشورها منافع و شخصيت قابل احترامي دارند. اميدوارم سياستهاي دولت بعدي آمريكا واقع بينانه تر باشد.
وي گفت: زمان آن فرا رسيده كه آمريكا به جاي اينكه قدرت سياسي، اقتصادي و علمي خود را صرف سركوب و تحقير و اشغال كند، آن را در راه توسعه و ثبات و امنيت در جهان به كار بندد. آمريكا در حالي عامل ترويج خشونت در جهان شده كه ميتوانست بزرگ ترين نقش را در استقرار ثبات بين المللي بازي كند. آمدن و رفتن افراد مهم نيست، وقت آن رسيده كه سياستها قدري منطقي، خردورزانه و صلح جويانه باشند.
بندويك هم در ادامه اظهار اميدواري كرد پس از تغييرات سياسي ماههاي آينده در آمريكا و ايران شاهد گفتوگو و ارتباط منطقي ميان دو كشور باشيم.
خبرنگار AFP سؤال مشابهي در مورد انتخابات آينده رياست جمهوري در ايران و موضع رئيسجمهوري سابق كشورمان با توجه به اعلام بازنشستگي وي پرسيد.
پاسخ سيد محمد خاتمي با اين جمله آغاز شد كه آدمي در گذر ايام به سن و سالي ميرسد كه نيازمند آرامش براي تمركز بر پارهاي امور شخصي خويش دارد، اما متأسفانه سياست بازنشستگي ندارد. من هم مانند هر ايراني نسبت به سرنوشت كشورم حساسم و تا جايي كه بتوانم فعال خواهم شد. تصميم در زمينه نوع فعاليت من به شرايط كشور و اينكه كجا ميتوانم آرمانها را بهتر پياده و پيگيري كنم بستگي دارد.
وي افزود: در حال حاضر از فعاليتهاي بينالمللي خود راضيم و در دنياي اسلام نيز براي توجيه و پيشبرد تفكر منطقي، خردورزانه و آزاديخواهانه اسلام كه سخت به آن معتقدم و نيز برقراري فرهنگ ديالوگ براي رسيدن به صلح توأم با عدالت و كرامت تلاش ميكنم. بايد منتظر آينده بود.
خبرنگار ديگري با اشاره به خبرهاي منتشر شده در مورد اجراي دو حكم اعدام در ايران خواستار توضيح سيد محمد خاتمي شد. رئيس بنياد گفت و گوي تمدنها (ژنو) با تأكيد بر اين نكته كه هيچ انسان معتدلي از كشته شدن يك انسان خرسند نميشود ادامه داد: مجازات اعدام در بخشهايي از دنيا با توجيهات حقوقي خاصي اجرا ميشود و در بسياري از سيستمها نيز منع شده است. در بخشهايي از آمريكا هم مجازات اعدام هنوز اجرا ميشود. اسلام هم براي برخي جرايم مجازات اعدام را تأييد كرده، اما شرايطي كه براي اجراي اين حكم در نظر گرفته به گونهاي است كه اجراي اين حكم به ندرت صورت ميگيرد. من معتقدم نبايد در صدور و اجراي حكم اعدام سخاوتمند بود. رهبري ايران و رئيس قوه قضائيه هم علاقمندند صدور و اجراي حكم اعدام در ايران به حداقل برسد.
يكي ديگر از خبرنگاران حاضر در اين جلسه با اشاره به انتشار اخباري غيررسمي از تمرينات نظامي اسرائيل براي حمله به تأسيسات اتمي ايران نظر سيد محمد خاتمي را در اين مورد جويا شد. خاتمي با تبليغاتي خواندن اين اخبار تصريح كرد: اسرائيل در حال حاضر به هيچ وجه در موقعيت مناسبي قرار ندارد و بعيد است مرتكب چنين اشتباهي بشود. اين روشها بحران زا است، نه از بين برنده بحران. ايران به هيچ عنوان از بروز بحران استقبال نميكند. آمريكا و اسرائيل هم بايد بدانند كه اگر بحراني نو ايجاد شود دود آن به چشم همگان خواهد رفت.
آخرين سؤال نيز به درخواست يكي از مقامات ارشد نروژ از دولت ايران براي تجديد نظر در مجازات اعدام كودكان در ايران اختصاص يافت كه سيد محمد خاتمي در پاسخ تصريح كرد: مجازات اعدام در مورد كودكان بزهكار در ايران به هيچ وجه پيش از رسيدن به سن قانوني اجرا نميشود.
چهارشنبه 5 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 214]