واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: ايجاد شرايط بيوزني در جو زمين

پديده بيوزني اگرچه بسيار جذاب و سرگرمكننده است، ولي بر روي بدن فضانوردان تأثيرات عمدهاي دارد. در ابتداي حالت بيوزني، كسي كه نخستينبار در معرض چنين پديدهاي قرار ميگيرد، دچار اختلالات فيزيولوژيكي در بدن ميشود و اگر ساعت بيوزني طولاني باشد، ممكن است ضايعات و صدمات سنگيني به بافتهاي بدن فرد وارد شود.
به عبارتي اگر فضانوردان بتوانند قبل از اعزام به مأموريت اصلي به نوعي در شرايط واقعي (خلأ مصنوعي) تمرين و آموزشهاي لازم را طي نمايند، در مأموريت اصلي موفقتر خواهند بود و با ضايعات بدني كمتري روبرو خواهند شد.
بيوزني كه خود يك پديده فيزيكي است، در خارج از جو زمين و در فضاي بيكران، بطور كامل وجود دارد. تحت شرايط فوق و باصرف هزينههاي سنگين فضايي، فضانورداندر فضا بهمأموريتهايمحوله خود مشغولند، بنابراين اعتقاد براين استكه آموزش درشرايط واقعي ميتواند آنها را در انجام مأموريت خود موفق كند.
اخيراً ايالات متحده آمريكا براي انجام تمرينهاي بيوزني وآموزش فضانوردان خود در زمين و همچنين صرفهجويي در هزينههاي جاري با استفاده از يك فنآوري جديد فيزيكي با عنوان ايجاد شرايط بيوزني (ريز جاذبه) در داخل جو زمين با استفاده از هواپيما قبل از اعزام به مأموريتهاي فضايي اقدام كرده است.
ايالات متحده با استفاده از يك هواپيماي جت چهار موتوره و پرواز آن در كمانهاي سهمي مانند، وضعيت بيوزني را براي سرنشينانش شبيهسازي ميكند. در اين پرواز، هواپيما در ارتفاع مجاز ابتدا اوجگيري و سپس به صورت شديد به سمت پايين سقوط ميكند. اين حالت پروازي به صورت كمانهاي سهمي مانند ادامه مييابد و در اين حالت شرايط بيوزني براي لحظاتي حكمفرما ميشود.
در ارتباط با اين آزمايش ميتوان گفت، با افزايش ارتفاع و سپس سقوط ناگهاني طي كمانهاي سهمي مانند، در داخل هواپيما شرايطي شبيه به محيط خلأ ايجاد ميشود و از اين پديده ميتوان براي آموزش و پژوهشهاي فضايي خارج از جو زمين بهرهگيري كرد.
پس از مشخص شدن اسامي فضانوردان و تعيين گروه آموزشي مورد نظر، همه نفرات مربوطه طي جلساتي در كلاسهاي تئوري آموزش داده ميشوند. در نخستين مرحله اعضاي تيم فضانوردي فرم شرايط عمومي را پر خواهند كرد و از نظر وضعيت عمومي جسماني و روحي بررسي ميشوند.
فضانوردان پيش از پرواز، براساس قوانين، لازم است حداقل دو روز در زير آب تمرين كنند. اين كار تا حدودي تجربه بيوزني را به آنها القا خواهد كرد.
در نهايت فضانوردان پس از پوشيدن لباس فشار وارد هواپيما شده و پرواز را آغاز ميكنند. پس از قرار گرفتن هواپيما در منطقه مجاز به انجام پروازهاي سهمي شكل، بلافاصله هواپيما بالا و پايين رفتن خود را به شكل سهمي آغاز ميكند. در اين لحظات است كه فضانوردان بر روي كف هواپيما دراز ميكشند و پس از لحظاتي تحمل فشار 8/1 جي كه آنان را به آهستگي از كف هواپيما بلند ميكند، در اين مرحله هواپيما به آرامي وارد نخستين مسير سقوط خود در مسير كمانهاي سهمي ميشود، پس از گذشت زمان كوتاهي، هيجان سراسر وجود آنها را فراميگيرد. اين پديده فيزيكي در صنايع هوافضايي (پرواز سهمي شكل) تنها راه ايجاد بيوزني تقريباً مداوم در درون جو زمين است.
بطور كلي در طي هر پرواز 15 كمان كامل سهمي شامل صعود و سپس نزول طي ميشود كه هر كدام حدود 30 ثانيه بيوزني را براي آموزش فضانوردان فراهم ميكند، به گونهاي كه در مجموع، فضانوردان در معرض 7 الي 8 دقيقه كاهش جاذبه قرار ميگيرند. البته اعتقاد بر اين است كه 30 ثانيه زمان نسبتاً طولاني محسوب ميشود، به ويژه در جاذبه صفر، در واقع در اين 30 ثانيه فضانوردان آموزشي، ميتوانند طول كابين را به صورت معلق طي كرده و پرواز قطرات ريز و درشت آب را از جلوي چشمانشان مشاهده كنند. بر طبق پژوهشهاي انجام شده از نظر افتصادي 30 ثانيه، آنقدر طولاني است كه بتوان تجهيزات فضايي را پيش از فرستادن به مأموريتهاي گرانقيمت در جو زمين آزمايش كرد.
در ارائه شرايط بيوزني فوقالذكر بر طبق تحقيقات به عمل آمده مشخص شده است كه پس از پايان هر دوره بيوزني، و خارج شدن از حالت فوق، فشاري برابر با 8/1 جي به فضانوردان وارد ميشود كه در نتيجه اين امر، فضانوردان به آرامي به كف كابين ميچسبند، در واقع مرحله گذر از بيوزني تا جي منفي به آرامي 10 ثانيه طول ميكشد.
براي ايجاد بيوزني در درون جو در واقع از همان اصولي كه شامل حال فضانوردان در خارج از جو زمين است استفاده ميشود. بنابراين لازم است هواپيماي مورد نظر بين ارتفاع 24 الي 32 هزار پا پرواز كند و وضعيت پروازي نيز همانطور كه توضيح داده شد، ابتدا هواپيما حداكثر ارتفاع سهمي را به صورت صعودي طي نموده و سپس مسير سقوط سهمي را دنبال ميكند و اين چرخه تا پايان آموزش ادامه خواهد يافت تا مسافتي به طول 160 كيلومتر و عرض 16 كيلومتر را طي كند. از لحاظ ايمني نيز كارشناسان معتقدند كه هواپيماهاي ويژه انجام اين نوآوري هوافضايي از ايمني بسيار بالايي برخوردارند.
نتيجهگيري:
به طور كلي موفقيت تيمهاي فضانوردي در انجام مأموريتهاي فضايي علاوه بر موارد علمي مستلزم داشتن آمادگي لازم بدني نيز است. از اينرو فقط سازمان هوافضاي ناسا در ايالات متحده آمريكا، آژانس فضايي اروپا و سازمان فضايي روسيه به كاربرد مستقيم اين نوآوري و به عبارتي ايجاد شرايط بيوزني در داخل جو زمين با استفاده از هواپيما واقف شده و در سالهاي اخير از اين روش استفاده ميكنند.
منبع: www. hupaa. com
تهيه و تنظيم: پروين رحيمي
دبير فيزيك منطقة 5 تهران
چهارشنبه 5 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 190]