واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: درد مزمن اقتصاد كشور
شب گذشته رئيس جمهور بمدت تقريباً دو ساعت در يك مصاحبه تلويزيوني كه مهدي كلهر يكي از مشاورانش آن را هدايت ميكرد شركت نمود. در اين گفتگوي تلويزيوني كه از قبل وعده آن داده شده بود دكتر احمدينژاد با عدد و رقم و با زباني ساده شماري از مشكلات ريشهاي اقتصاد كشور را مطرح و راهحلهايي نيز ارائه داد و تاكيد كرد كه مصمم به اجراي راهحلهاي پيشنهادي بوده ليكن به سه تا پنج سال زمان نياز دارد. آقاي رئيس جمهور در اين برنامه به صراحت به گرفتاريهاي مردم اشاره كرد و ضمن استمداد از قواي مقننه و قضائيه براي توفيق برنامههايش در خصوص درآمدهاي نفتي تصريح كرد كه دولت در صورتي ميتواند از درآمدها بهرهگيرد كه مجلس شوراي اسلامي بودجه لازم را تخصيص دهد.
سخنان دكتر احمدينژاد در واقع بازتاب گلايهها و درددلهاي مردم بود كه با مشكلات عديده دست بگريبانند و در انتظارند تا دستي از غيب برون آيد و كاري بكند. ضمن اين كه فضاي پر شايعه و اتهام آفرين موجود به گونهايست كه با كمال تاسف نوعي ياس فلسفي دارد بر مردم حاكم ميشود تا آنان را از يافتن راهحل نااميد كند و در اين جو نااميد كننده است كه رئيس جمهور بار ديگر وارد صحنه ميشود و برنامه ميدهد و از مردم ياري ميطلبد و دريچه اميدي را ميگشايد. آقاي احمدينژاد ميداند و همانند روساي پيشين رياست جمهوري لمس كرده است كه هرگاه در كشور عزم بر اتخاذ تصميمي بنيادي بوده است كارشكنان وارد عمل شده و رانتخواران و ويژهخواراني كه فارغ از گرفتاريهاي مردم به ثروتاندوزي ميپردازند چوب را لاي چرخ دولت قرار دادهاند. آقاي رئيس جمهور در چند مورد با ظرافت به اين موضوع اشاره كرد و البته تكرار كرد كه دولت مصمم است تا يك بار براي هميشه درد مزمن اقتصاد كشور را درمان كند.
واقعيت اين است كه عليرغم حسننيت و عزم رئيس جمهور، دولت به تنهايي نميتواند به اين كار عظيم كه منافع نامشروع زيادي را به خطر مياندازد همت گمارد و دو قوه ديگر بايد به ياري او بشتابند. در دولتهاي گذشته نيز به عيان مشاهده شده كه اگر مجلس و قوه قضائيه دولت را در انجام وظائف و تصميمهاي بنيادي ياري نكند حاصل تلاشهاي دولت آن چيزي نخواهد شد كه مردم و رهبري انتظار آن را دارند. البته براي نسخهپيچي دردي كه سالهاست موريانهوار اقتصاد كشور را تحليل ميبرد نظارت بر اجراي درست كارها نيز يك ضرورت ملي است ليكن اين نظارت كه نوعاً توسط قواي ديگر صورت ميگيرد نبايد به گونهاي باشد كه دست مديران اجرايي را به بهانه اجراي قانون ببندد و باز اجراي تصميمات ريشهاي را در ديوانسالاري اجرايي، قضايي يا تقنيني تحليل ببرد.
رئيس جمهور در سخنان ديشب خود از ناهماهنگي در توزيع كالا، اصلاح ساختار دولت، نظاممند كردن يارانهها، اهداف چشمانداز بيستساله و سياستهاي كلي نظام، سوداگري در بخش مسكن، سامانه اطلاعاتي مسكن، ساماندهي منابع بانكي و موضوعات مهم ديگري صحبت كرد كه پرداختن به هر يك به يك عزم ملي و همكاري و كمك جمعي نيازمند است. استمداد رئيس جمهور از نخبگان كشور و دعوت از صاحبنظران و دانشمندان در رشتههاي اقتصاد براي مساعدت دولت نويد خوبي بود كه نشان ميدهد كه رئيس جمهور به ضرورت همهجانبهنگري وقوف كامل دارد با اين حال اين انتظار نيز وجود دارد كه دايره دعوت از متخصصان و اهل نظر به عده يا گروه يا تمايل خاصي محدود نگردد و جناب رئيس جمهور به وعدهاي كه در آخر برنامه شب گذشته دادند وفا كنند و اصحاب رسانهها را در اين گونه اظهارنظرها و مشورتها سهيم كنند و نقد منصفانه از آنها را دريغ ندارند. دكتر احمدينژاد به خوبي به اهميت رسانهها واقف است و ميداند كه اگر اصحاب نظر اجازه چالش با مديران اجرائي و مسئولان ديگر قوا را داشته باشند آنان براي موفقيت برنامههاي پيشروي دولت نهم يار شاطر خواهند بود و نه بار خاطر. به شرطي كه هم رسانهها با وسعت نظر و دور از تمايلات حزبي و جناحي به حل و عقد امور همت گمارند و هم دولتمردان به دور از تئوري توطئه به حرف رسانهها و راهحلها و اظهارنظر آنان گوش فرا دهند. حجم مشكلات و گرفتاري هاي مردم و فشارهاي بيروني و دروني به گونهايست كه اگر همه با هم و دست در دست هم به رويارويي مشكلات نروند باز وعدهها محقق نميشود و مردم مايوستر ميگردند.
نگارنده در اين ستون در چندين مورد به نكاتي كه جناب رئيس جمهور انگشت روي آنها گذاشت پرداخته است و بويژه در خصوص معاملات مسكن و مسئله ماليات چندين مقاله نگاشته است. و اكنون نيز كه جناب رئيس جمهور خوشبختانه عزم جزم كرده است كه در اين امور به جراحي اقتصادي بپردازد مجدد يادآور ميگردد كه استفاده از تجربه ديگران و در دست داشتن اطلاعات راستيآزمايي شده دو مولفه بسيار مهماند كه در هر برنامهريزي درازمدت ميتوان آنها را لحاظ كرد.
در كشورهاي غربي كه سهم مهمي از درآمد دولت از مالياتها تامين ميگردد آنچه اكنون به صورت يك امر عادي در كسب درآمدها به نظر ميرسد راه پرپيچ و خمي را پيموده است و دولت ما نيز كه ميخواهد در اين خصوص از درآمدهاي پنهان و نامرئي كلان و بسيار كلان كسب ماليات كند هم بايد در تربيت و نظارت موديان مالياتي امعان نظر داشته باشد و هم در نحوه داد و ستدهاي مباني كه مبادله ميشود سازوكار عملي خلق كند. رئيس جمهور ضمن تقدير از كارمندان صديق و مومن و پاك در وزارت دارائي و گمرك و بانكها به خوبي اشاره كرد كه متاسفانه شمار بسيار اندكي نيز وجود دارند كه آلوده دامناند و حاصل كار صادقانه همكاران خود را با ناپاكيهاي مالي كه دارند به بازي ميگيرند. كم نيستند بازاريان و تجار و صاحبان شركتها كه از وجود موديان ناسالم يا ماموران در ديگر حوزهها نظير بانكها و گمرك گلايهمندند، متاسفانه عليرغم تلاش صادقانه روسا و كارمندان بانكها هنوز عدهاي خارج از دايره رسمي براي اعطاي وام به متقاضيان حائز شرايط اخاذي ميكنند. در اين خصوص دستگاه نظارتي دولت بايد مجدانه وارد عمل شود و قوه محترم قضائيه ميبايست قاطعانه به برخورد با متخلفان بپردازد. مردم انتظار دارند كه قوه محترم قضائيه با اينگونه متخلفان و بخصوص با كساني كه مايحتاج مردم را احتكار ميكنند برخورد جدي نمايند. اكنون كه رئيس جمهور وعده درمان درد مزمن اقتصاد كشور را ميدهد بدور از هرگونه گرايش حزبي و جناحي بايد به كمك او بشتابيم زيرا آنچه دكتر احمدينژاد ميخواهد انجام دهد خواست مردم است كه روساي جمهور گذشته نيز قصد انجام آن را داشتهاند كه يا شرائط به آنها اجازه نداده است، يا آنان مقدمات كار را فراهم كردهاند. و اگر رئيس جمهور با عزمي كه وعده آن را شب گذشته داد وارد عمل شود ميتواند مطمئن باشد كه از معاضدت ديگران بهرهمند خواهد شد.
سه شنبه 4 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 182]