واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: رهبر اپوزيسيون زيمبابوه از شركت در انتخابات انصراف داد؛پيروزي خشونت بر دموكراسي در زيمبابوه - سارا سعيدي
همه چيز در زيمبابوه تمام شد. ديگر خبري از رقابتهاي انتخاباتي در اين كشور نيست. ديگر طرفداران اپوزيسيون اين كشور مورد بدترين شكنجهها و شديدترين ضرب و شتمها قرار نميگيرند. اين بار هم در گوشهاي از آفريقا زور بر دموكراسي چربيد. مورگان چانگيراي رهبر حزب جنبش براي تغييرات دموكراتيك شامگاه روز گذشته از شركت در دور دوم رقابتهاي انتخاباتي انصراف داد. مردي كه از نخستين لحظات به پايان رسيدن دور نخست انتخابات مدعي بود پيروز واقعي ميدان است و رئيسجمهوري فعلي اين كشور رابرت موگابه را به تقلب در انتخابات متهم ميكرد، سرانجام از دور رقابت خارج شد. باز هم موگابه تنها يكهتاز ميدان سياسي كشورش است.
چانگيراي در توجيه عقبنشيني از مواضع پيشين اعلام كرد كه نميتواند از طرفدارانش بخواهد براي پيروزي او جان خود را فدا كنند. از بيستونهم ماه مارس تاكنون رايدهندگان زيمبابوهاي ميان دو راهي گير افتادهاند. اين دو راهي برخلاف كشورهاي دموكراتيك انتخاب ميان موگابه و چانگيراي نبود بلكه سخن از انتخاب مرگ يا موگابه بود. آنها كه در اين ميانه دوست داشتند چانگيراي را در جامه رئيسجمهور آتي كشورشان ببينند، چارهاي جز وداع با زندگي نداشتند. انتخاب چانگيراي به معناي دل سيري از زندگي است. چانگيراي نيز كه از زمان حضور در زيمبابوه بارها بازداشت شده و مورد بازجويي قرار گرفته، اعلام كرد كه نه ميتواند و نه ميخواهد در جنگي كه موگابه بر طبل آن كوبيده است، شركت كند. پس همه چيز اين بار هم به نفع مردي تمام شد كه شايد روزي منادي استقلال زيمبابوه از دستان استعمار بود اما آنچنان سفت و محكم كرسي قدرت را چسبيده كه طعم شيرين دموكراسي را بر كام مردمانش تلخ كرده است. رهبران جنبش براي تغييرات دموكراتيك در نشستي اضطراري تصميم به خروج از رقابتهاي انتخاباتي گرفتند. در بيانيه اين حزب آمده است: تاكنون بيش از صد نفر از طرفداران اپوزيسيون توسط نيروهاي دولتي بازداشت و بسياري شكنجه شدهاند. اما آنچه جامعه جهاني را شوكه كرد، خبر تجاوز به طرفداران زن حزب جنبش براي تغييرات دموكراتيك بود. موگابه براي پيروزي در انتخاباتي كه خود نتيجهاش را از قبل پيشبيني كرده بود به زور و نه به اقناع دموكراتيك افكار عمومي متوسل شد.
دقايقي پس از آنكه چانگيراي اعلام كرد حزبش در جنگ تمامعياري كه موگابه به راه انداخته است، شركت نميكند، صداي اعتراضهاي جامعه بينالمللي بلند شد. دولتهاي بريتانيا، ايالات متحده و فرانسه از نخستين كشورهايي بودند كه موگابه را به دليل خارج كردن رقيب از دور رقابت مورد سرزنش قرار دادند. رئيس ميز آفريقا و آسياي وزارت امور خارجه بريتانيا در اين خصوص ميگويد: اگر موگابه تصور ميكند كه همه چيز به نفع او تمام شده است، در اشتباه است. موگابه با پافشاري بر زور به جاي دموكراسي، در حقيقت جامعه جهاني را مقابل خود قرار داده است. كاخ سفيد نيز در بيانيهاي ضمن محكوم كردن اقدامات خشونتبار دولت موگابه اعلام كرد كه اين رژيم بايد دست از توسل به زور بردارد. چانگيراي در بيانيه پاياني اين نشست نوشت: چارهاي جز كنارهگيري برايم باقي نمانده است. شبهنظاميان حامي موگابه، وطنپرستان دوآتشه و حتي شخص موگابه به صراحت تهديد كردهاند كه مرگ در انتظار كساني است كه بخواهند آرايشان را به نفع من به صندوق بيندازند. چانگيراي در ادامه افزود: من نميتوانم از همراهانم بخواهم كه همزمان با به صندوق انداختن آرايشان به نفع من جان خود را هم تقديم كنند. بهاي آراي آنها جانشان خواهد بود و اين امر غير قابلقبول است. موگابه با اقدامات سركوبگرانه خود اثبات كرد كه برگزاري انتخابات عادلانه و معتبر غيرممكن است. وزير دادگستري زيمبابوه اعلام كرد در شرايطي كه چانگيراي انصراف مكتوب خود را تقديم دادگستري كند، انتخابات بيستوهفتم ماه ژوئن به خودي خود منحل و موگابه مجددا به عنوان رئيسجمهور اعلام خواهد شد.
اين مقام قضايي زيمبابوه در حالي اين سخنان را ايراد ميكند كه به گفته كارشناسان تصميمگيري در خصوص برگزاري انتخابات يا كنسل كردن آن بر عهده موگابه است. موگابه ميتواند با ملغي اعلام كردن انتخابات بار ديگر به راحتي بر كرسي رياستجمهوري تكيه بزند و يا براي اكتساب مشروعيت مجدد تصميمگيري را به شهروندانش موكول كند. موگابه در دور نخست انتخابات هم نتوانست حداقل لازم براي حفظ مسند را به دست آورد. چانگيراي در شرايطي پس از نشست اضطراري سران حزب خبر كنارهگيري از انتخابات را اعلام كرد كه ساعتي پيش از اين حادثه، شخص وي و رهبران حزب در مصاحبههاي مطبوعاتي متفاوت امكان عقبنشيني سياسي در برابر موگابه را رد كرده و اعلام كرده بودند حاضر به تقديم كردن سرنوشت كشور به موگابه نيستند. دبير كميته انتخاباتي چانگيراي در توضيح علت تصميمگيري سريع حزب ميگويد: موگابه اعلام كرده است كه هر فرد در ازاي انداختن يك راي به نفع چانگيراي يك گلوله دريافت خواهد كرد. ما نميتوانيم از جوانان بخواهيم كه با يك دست راي خود را تقديم كنند و با دست ديگر جانشان را.
زيمبابوه ظرف دو هفته اخير بدترين روزهاي خود را تجربه كرده است. شكنجه، زندهزنده سوزاندن، قتل، آدمربايي و تجاوز مجموعهاي از جنايتهايي است كه طرفداران موگابه بر هموطنان مخالف او روا داشتند. موگابه در سخنراني اخير خود اعلام كرد كه تنها خداوند از مشروعيت لازم براي عزل او برخوردار است اما گويا مخالفان او مشروعيت كافي براي حمله به جان و اموال هموطنانشان را دارند. جنبش براي تغييرات دموكراتيك در آخرين بيانيه خود طرفداران دولت را به برپايي جوخههاي مرگ در مناطق روستايي و آواره كردن روستاييان متهم كرده است. در قسمتي از اين بيانيه آمده است: در حال حاضر بيش از دو هزار نفر از طرفداران چانگيراي از جمله مسوولان حوزههاي رايگيري بدون تفهيم اتهام در زندانهاي دولت به سر ميبرند. دبيركل حزب به اتهام خيانت به كشور بازداشت شده است و 200 هزار نفر بيخانمان شدهاند.
از زمان بازگشت چانگيراي به زيمبابوه تمامي راهپيماييهاي اين گروه ممنوع اعلام شده است و هر بار به نحوي از حضور چانگيراي در ميان طرفدارانش نيز ممانعت به عمل آمده است. طرفداران موگابه چندين ساعت پيش از آغاز راهپيمايي مخالفان حزب حاكم در محل راهپيمايي تجمع كرده و مانع از برگزاري آن شدند.
زماني كه خبرنگار گاردين از چانگيراي پرسيد: آيا با اين عقبنشيني قدرت را در بشقابي زيبا به موگابه تعارف نكرديد؟ چانگيراي پاسخ داد: مطمئن باشيد كه موگابه تحت هيچ شرايطي به شكست اعتراف نخواهد كرد.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
سه شنبه 4 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]