واضح آرشیو وب فارسی:فارس: معاون امور بينالملل وزير نفت در گفتوگو با فارس خبر داد: مذاكره هياتهاي بلندپايه ايران و گازپروم روسيه براي توسعه همكاريها
خبرگزاري فارس: معاون امور بينالملل وزير نفت گفت: هياتهاي بلندپايه ايران و گاز پروم روسيه در ماه جاري براي توسعه هر چه بيشتر همكاريها مذاكره ميكنند.
حسين نقرهكار شيرازي در گفتوگوي تفصيلي با خبرنگار اقتصادي فارس، به تشريح روند فعاليتهاي ديپلماسي نفت پرداخت.
* مذاكره گسترده با گاز پروم
وي با اشاره به مذاكرات گسترده با شركت روسي گاز پروم گفت: اين همكاريها به زماني كه اين شركت در توسعه فازهاي 2 و 3 پارس جنوبي با ايران مشاركت داشتند، باز ميگردد و آن زمان نوع همكاري و توانمنديهاي آنان مورد رضايت قرار گرفت.
وي تصريح كرد: بعد از تحولات اخير در روابط دو كشور به ويژه پس از سفر سال قبل روساي كشورهاي حاشيه درياي خزر، استفاده از پتانسيل دو كشور براي همكاريهاي متقابل مورد تاكيد و توافق بيشتر قرار گرفت.
وي افزود: اين پتانسيل در بخش نفت، گاز و پتروشيمي مورد تاكيد قرار گرفت و در بخش گاز و پتروشيمي با كشورهاي همسايه همكاري كمتري صورت گرفته و در زمينه همكاريهاي نفتي به سوآپ نفت و خريد فراوردهها انجام شده است.
معاون امور بينالملل وزير نفت در ادامه گفت: در پنجمين اجلاس گروه انرژي ايران و روسيه بعد از اجلاس سران، توسعه همكاريهاي نفتي دو كشور مورد تاكيد و مذاكراتي در زمينه توانمنديها و نيازها صورت گرفت و همچنين علاوه بر همكاريهاي دوجانبه، همكاريهاي سه و چند جانبه نيز مطرح شد كه زمينه همكاري را صميميتر و گستردهتر ميسازد.
نقرهكار شيرازي اضافه كرد: در ديدار با آقاي ميلر (مدير گاز پروم) در تهران و تنظيم سرفصل روابط دو كشور، همكاريهاي نفتي با نگاه همكاري متقابل مورد تاكيد قرار گرفت.
وي تاكيد كرد: پيش از آن روسيه فقط تمايل به فعاليت در ايران داشت درحالي كه پس از اين مذاكرات آنها نيز علاقمند به همكاري ايران در شركت گاز پروم روسيه شدند.
وي اضافه كرد: با گاز پروم هياتهايي مبادله شده و اين ماه هياتهاي بلندپايه بين دو كشور رفت و آمد خواهند داشت.
نقره كار با تاكيد براينكه برخي از كشورها بيش از دو سال با يكديگر مذاكره ميكنند، گفت: اما فقط چند ماه است كه در اين زمينه ما با هم گفتوگو كردهايم كه از پيشرفت چشمگيري برخوردار بوده است.
وي تصريح كرد: روسيه بيش از هر كشور ديگري دريافته كه ايران به ويژه در زمينه گاز در دنيا بالاترين پتانسيل را دارد و بايد زمينه همكاريهاي آن امروز فراهم شود تا هزينه كمتري داشته باشد، گاز پروم درك كرده كه فرصت خوبي ايجاد شده كه بايد از آن استفاده كند.
* تقاضاي توان فني و مهندسي ساير كشورها از ايران
وي با تاكيد بر توان فني مهندسي اجراي پروژهها در خارج از كشور گفت: نيروهاي ما ثابت كردهاند در ساير كشورها ميتوانند به خوبي از عهده اجراي پروژهها برآيند.
نقره كار ادامه داد: ما با روسيه ميتوانيم در سرفصلهاي متنوع صنايع نفت و گاز پتروشيمي همكاري داشته باشيم و تاكنون چند هيات كارشناسي اجرايي و هياتي ايراني و روسيه براي انجام كار تبادل شده است.
وي افزود: طي روزهاي گذشته هياتهاي مختلفي بين تركمنستان، قزاقستان و ازبكستان براي توسعه روابط نفتي با ايران با يكديگر مذاكره كردند و اين كشورها علاقمند به استفاده از پتانسيل متخصصان ايراني هستند.
معاون امور بينالملل وزير نفت با اشاره به انجام مذاكره با كشورهاي آفريقايي، آمريكاي لاتين، مالزي، اندونزي، ويتنام، فيليپين، تايلند، آسياي ميانه، هند و پاكستان و حوزه خليج فارس گفت: اين مذاكرات براي بهره گيري از از توانمنديهاي ايران و توسعه همكاريهاي متقابل در زمينه صنعت نفت، گاز و پتروشيمي صورت گرفته است.
نقرهكار تاكيد كرد: پيش از اين فرصت براي ارايه توانمنديهاي ايران به ديگران وجود نداشت.
وي همچنين گفت: ما ضمن دعوت از ساير كشورها، براي همكاري خود نيز به آن كشورها ميرويم و هماكنون تمام تهديدها تبديل به فرصت شده كه نيروي فني مهندسي قابل عرضه به تمام نقاط مختلف دنيا است.
وي در ادامه گفت: كوبا هماكنون تقاضاي همكاري در بخش آموزش نيروي متخصص در حوزه نفت از ايران داشته است.ايران با پتانسيل كار به ساير كشورها دعوت ميشود و ايران در جاي ديگر سرمايهگذاري نميكند و اگر زمينه سرمايهگذاري كوچكي هم فراهم شود آن را فرصت براي كارهاي گسترده در آينده براي خود در نظر ميگيرد.
* ايران تحريم شده توان پالايشگاه سازي دارد
نقره كار اضافه كرد: واقعيت اين است كه ميزان سرمايهگذاري ما در كشورهاي ديگر زياد نيست بلكه سرمايهگذاري ما تشويق به شناخت ايران است. وقتي ما در نقطهاي از دنيا براي پالايشگاه سازي ميرويم به دنيا ميگوييم ايران تحريم شده از سوي غربيها توان پالايشگاه سازي در بخش ديگري از دنيا را دارد.
وي تصريح كرد: ايران توان توسعه بخش پتروشيمي را دارد، در حوزه اكتشاف ميادين نفت و گاز دنيا فعاليت دارد.
وي افزود: ما به ونزوئلا در نزديكي آمريكا رفتهايم. جاي خالي كارشناس آمريكايي را پر كردهايم و توان برابري در زمينه نيروي انساني را داريم.
نقره كار در ادامه با اشاره به تجربه 100 ساله صنعت نفت در ايران گفت: با اين تجربه بزرگ، در حوزه تربيت نيروي انساني از بسياري از كشورهاي دنيا جلوتر هستيم، هرچند ممكن است بخشهايي از تكنولوژي را از غرب بگيريم اما بعد از جنگ تمام پالايشگاهها را خودمان بازسازي كرديم.
* گسترش همكاري با تركيه
معاون امور بينالملل همچنين با تاكيد بر پيشرفت همكاري با برخي از كشورهاي خليج فارس و همسايه با وجود شرايط دشوار بينالمللي گفت: با تركيه درباره مسيرهاي مختلف همكاري نفتي، مبادله و مذاكره شده و اين كشور علاقمند به همكاري در زمينه توسعه ميادين نفت و گاز ايران است.
نقره كار افزود: در حال حاضر درباره توسعه برخي فازهاي پارس جنوبي به توافق خوبي با تركيه دست يافتهايم. در زمينه همكاريهاي سوآپ گاز و ترانزيت گاز (در صورت فراهم شدن زمينه آن در آينده)،توسعه همكاريهاي صادرات گاز ايران به تركيه و در مقابل توسعه همكاري تركها در ميادين نفت و گاز ايران اشتراك نظر و علاقه فراوان بين طرفين وجود دارد.
وي با اشاره به واگذاري مجتمع پتروشيمي رازي به شركتي از تركيه گفت: اين موضوع شروع همكاريهاي دو كشور در حوزه پتروشيمي است. اين كشور پتانسيل ايران در زمينه صنعت پتروشيمي را مشاهده كرد و پشتوانه بزرگ تامين خوراك (گاز) ايران تضمين كننده 100 سال براي حضور اين كشور خواهد بود كه ايران با سرمايهگذاري در پارس جنوبي به آن دست يافته است.
وي تاكيد كرد: تركيه در هيچ كجاي دنيا نميتواند با چنين تضميني سرمايهگذاري كند.
* مذاكره با عربستان و كشورهاي حاشيه خليج فارس
وي در ادامه اين گفتوگو با اشاره به مصوبه هيات مديره شركت ملي نفت مبني بر صادرات گاز به ساير كشورها به شرط همكاري در توسعه ميادين گفت: براي اطمينان كشورها به منظور دريافت گاز ايران، مشاركت آنها در توسعه ميادين تصويب شده و حضور آنها در ميادين تضميني براي تامين گاز مورد نياز آنها است.
وي درباره مذاكره با عمان و بحرين به اين روش گفت: دو هفته قبل هياتي از بحرين براي توسعه (ميدان فارسي) به ايران آمد و مذاكراتي صورت گرفت و طرح توسعه آن زمانگذاري و براي تصميمگيري نهايي ارايه شده است.
نقره كار افزود: در بين همسايگان حوزه خليج فارس نيز، امارات، بحرين و عمان به صورت جدي مذاكره كرده و آماده همكاري هستند و با قطر و كويت، عربستان و عراق نيز در زمينه همكاريهاي نفت و گاز در حال مذاكره هستيم.
وي گفت: با عربستان در زمينه توسعه همكاريهاي پتروشيمي مذاكره شده است.
* آمادگي كشورهاي آسياي ميانه براي پروژه نكا- جاسك
نقرهكار درباره اجراي پروژه نكاء - جاسك و سرخس - جاسك گفت: پيش از اين به اين پروژه به عنوان رويا نگاه ميشد در حالي كه امروز كشورهاي آسياي ميانه علاقمند به همكاري در اين پروژه هستند.
معاون امور بينالملل وزير نفت تصريح كرد: قزاقستان درباره نكا- جاسك آماده همكاري است. پروژه كشتي، خط لوله و مطالعات آن آغاز شده است و انتقال گاز از عسلويه به جاسك نيز با اجراي خط لوله هفتم در حال انجام است.
نقرهكار اضافه كرد: تركمنستان نيز با وجود تعهدي كه به چين درباره صادرات گاز داده براي حضور در بازار صادراتي گاز جهان تمايل به حضور در اين پروژه را دارد.
وي تاكيد كرد: اگر اين پروژه عملياتي شود، ميتوان اطمينان داشت كه بخشي از گاز از چهار كشور بزرگ منطقه ( ازبكستان، قزاقستان، تركمنستان و آذربايجان) سوآپ شود و گامهايي كه در زمينه با توسعه همكاري با شركت روسي گازپروم برداشتيم ميتواند در اجراي اين پروژه بسيار موثر باشد.
* تشكيل هيات سه جانبه خط لوله صلح
معاون امور بينالملل وزير نفت درباره اتمام مهلت رييسجمهور براي نهايي شدن خط لوله صلح (انتقال گاز ايران به هند و پاكستان) گفت: در مذاكراتي كه هنديها هم با رئيس جمهور و هم با آقاي كردان داشتند،تمايل به همكاري در زمينه خط لوله صلح دارند، اما ظاهرا تاكنون مسايل خود با پاكستان در اين زمينه را نهايي نكردهاند و دنبال فرصت در اين باره هستند.
وي تصريح كرد: بين ايران ، هند، پاكستان تبادل هيات صورت گرفته و به زودي هيات سه جانبهاي در تهران تشكل جلسه خواهد داد.
وي افزود: هنديها از نگاه و بازي سياسي در اين زمينه فاصله گرفتهاند و سفر رئيس جمهوري به اين كشورها مويد عزم جدي هر سه كشور براي انجام كار است.
* سرنوشت حضور شركتهاي شل، توتال و رپسول در پارس جنوبي
وي درياره سرانجام حضور شركتهاي شل، توتال و رپسول در پارس جنوبي گفت: اين شركتها تقاضاي درخواست فرصت ديگري در پارس جنوبي كردهاند و موضوع تغيير فاز در پارس جنوبي را پيگيري ميكنند. متاسفانه آنها از فشارهاي آمريكا تبعيت ميكنند اما در عين حال حاضر نيستند فرصت طلايي حضور نفت و گاز ايران را از دست بدهند.
گفت و گو از: زيبا اسماعيلي
انتهاي پيام/
دوشنبه 3 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 218]