واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جامعه - تهرانامروز روزنامهاي كه شبانه لغو امتياز شد
جامعه - تهرانامروز روزنامهاي كه شبانه لغو امتياز شد
گروه اجتماعي، اميرهادي انواري: طي يكي دو سال اخير عملا اثبات شده لغو امتياز به استناد تبصره ماده 11 قانون مطبوعات و توقيف شبانه امري غيرمعمول براي نشريات منتقد به شمار نميرود. سال گذشته هم در روزهاي تابستان بود كه روزنامه همميهن پس از كمتر از دوماه فعاليت شبانه توقيف شد.
شنبه شب، با اما و اگر خبرآمد كه تهرانامروز لغو امتياز شده. خبرگزاري برنا كه خبري را روي تلكس فرستاد و اندكي بعد آن را از روي سايت برداشت؛ تا به اينجا با توجه به عملكرد سوال برانگيز برنا كسي در خصوص لغو امتياز روزنامه تهرانامروز، روزنامهاي كه بدنه اصلي آن را اصولگراها تشكيل دادهاند و تاكنون حتي يك تذكر كتبي هم از هيات نظارت نداشته مطمئن نبودند. اما وقتي كه در ساعات پاياني شنبه شب، خبرگزاري فارس خبر لغو امتياز روزنامه را روي خروجي خود قرار داد، اطمينان از لغو امتياز تهرانامروز حاصل شد. چه، در اين مدت كم نبودند روزنامههايي كه از توقيف و لغو امتياز خود با خواندن خبرگزاري فارس مطلع شدند. حال اينكه جلسه هيات نظارت قرار بود روز دوشنبه تشكيل شود، و در خبري كه روي خبرگزاريها قرار گرفته اشارهاي به جلسه فوقالعاده هم نشده بود. اشارهاي به دليل اينكه چرا شبانه خبر لغو امتياز منتشر شده هم نشده است.
سوختن در عين ساختن را بايد تمرين كرد
اولين موضعگيري نسبت به تهرانامروز را علياكبر جوانفكر _ مشاور مطبوعاتي احمدينژاد- در وبلاگ شخصي خود(شاهد) انجام داد. وي در يادداشتي تحت عنوان «سوختن در عين ساختن را بايد تمرين كرد» در خصوص ويژهنامه تهرانامروز اينطور نوشت: روز اول هفته يعني شنبه را با دريافت تماسهاي مكرر از راههاي دور و نزديك، آغاز كردم، تماسهايي كه به اتفاق از اوج تاسف و ناراحتي دوستداران و علاقهمندان به دولت نهم نسبت به ويژهنامه روزنامه «تهرانامروز» به مناسبت سوم تير، سالروز پيروزي دكتر احمدينژاد در انتخابات رياستجمهوري حكايت ميكرد. ميگويند آقاي قاليباف شهردار تهران، صحنهگردان اين روزنامه است. به سختي ميتوان باور كرد كه با نظارت و تدبير ايشان، اينگونه مطالب سخيف همراه با دروغپردازي، تهمت و ترويج شايعه، تشويش و تخريب اذهان عمومي عليه دولت پركار و خدوم به دست نشر سپرده شده باشد. آنها كه شهردار تهران را در پشت صحنه اين روزنامه ميدانند، استنادشان به تركيب هيات مديره شركت «سيماي مهر هستي» صاحب امتياز روزنامه تهرانامروز است كه در آن نام دو نفر از مقامات شهرداري تهران ديده ميشود. همچنين در شناسنامه اين روزنامه از چاپخانه همشهري و شركت توزيع رسانه همشهري به عنوان محل چاپ و توزيع آن نام برده شده است. همانطور كه عرض شد، براي بنده سخت است كه باور كنم آقاي قاليباف به عنوان شهردار تهران در چنين امري دخالت دارد. مگر ميشود كسي كه خود را ديندار و اهل نماز و عبادت ميداند، از رهبري تبعيت ميكند، مدعي اخلاق و انصاف، جوانمردي، ارزشها و مدافع ارزشمداراني چون چمرانهاست و مرگي مانند مردن شهيد چمران را آرزو ميكند، هدايت و مديريت تبليغات مسموم، توهينآميز، تحقيركننده و همراه با تمسخر و تخريب عليه دولت نهم را برعهده داشته باشد! اين دو با هم قابل جمع نيست. يا اين دروغ است يا آن.
در اينجا، به همه علاقهمندان و دوستداران دكتر احمدينژاد، رئيسجمهور مظلوم اما متدين، هوشمند و مقتدر ايران عزيز توصيه ميكنم، به جاي هرگونه واكنشي به مطالب ويژهنامه «تهرانامروز»، به رهنمود رهبر عزيز انقلاب متوسل شويم كه فرمودهاند: بعضي از انتقادكنهاى از دولت، هدفشان اين است كه شما را عصباني كنند، خسته كنند و از جا در ببرند؛ اصلا انتقاد با اين هدف انجام ميگيرد. يا عيبجوييهاي بيخود؛ ديدهايد گاهي يك خبري را تيتر ميكنند، بزرگ ميكنند؛ فردا، پسفردايش معلوم ميشود اصلا دروغ است و صحت ندارد! اينها هم كارهايي است كه بعضيها انجام ميدهند. مطلقا حالت عصبانيت و بيتابي نبايد به شما دست بدهد.
سياهنامه از قول كيهان
اما گويا توصيه جوانفكر به عدمنشان دادن واكنش نسبت به مطالب ويژهنامه تهرانامروز نتيجه عكس داشت، اين روزنامه لغو امتياز شد و روزنامه كيهان در ستون اخبار ويژه روز يكشنبه خود زير عنوان «سياهنامهاي در پوشش ويژهنامه!» نوشت: روزنامه تهرانامروز، روز گذشته(شنبه) با انتشار ويژهنامهاي 16 صفحهاي، سياهنمايي عليه رئيسجمهور و دولت را بسيار فراتر از رويه معمول روزنامههاي زنجيرهاي به انجام رساند! گفتني است بلافاصله پس از انتشار اين سياهنامه موهن از سوي روزنامه تهرانامروز، مسوول اين روزنامه به اتهام چاپ مطالب و تصاوير اهانتآميز نسبت به رئيسجمهور و نشر اكاذيب به قصد تشويش اذهان عمومي و ايراد افترا، با شكايت مدعيالعموم به دادسراي كاركنان دولت احضار شد.
شهرت به بهاي تعطيلي
دور نيست و واضح است كه روزنامه تهرانامروز از گروه روزنامههاي پرمخاطب و پرتيراژ به شمار نميرفت. روزنامهاي كه تا قبل از توقيف زياد خبري از آن نبود، با لغو امتياز شبانه و خارج از رويه عادي هيات نظارت(جلسه روزهاي دوشنبه) و عملكرد سايتهاي نزديك دولت به آنچنان شهرتي رسيد كه نه تنها در داخل كشور بلكه نام خود را روي نشريات معتبر خارجي مثل: فاكس نيوز، اشپيگل، اي بيسي، هرالد تريبيون، نيويورك تايمز، msnbc و. . . نشان داد.
خبرگزاري فرانسه در اين رابطه گزارش ميدهد كه: «يك روزنامه اصولگراي ايران براي چاپ تصاوير و مقالات انتقادي از رئيسجمهور محمود احمدينژاد از انتشار ممنوع شد» بنابراين گزارش، تهرانامروز، يك سال و نيم پيش آغاز به كار كرده و به اصولگرايان منتقد دولت نزديك است. خبرگزاري فرانسه به نقل از ايرنا مينويسد: «حسين قربانزاده، مديرمسوول اين روزنامه به كميسيوني فراخوانده شده تا درباره «انتشار تصاوير و مطالب توهينآميز به رئيسجمهور» توضيح دهد.»
اين روزنامه، ويژهنامهاي در نقد سياستهاي اقتصادي دولت احمدينژاد در سومين سالگرد انتخاب او به چاپ رسانده بود. اين خبرگزاري در پايان ميافزايد: «در ابتداي ماه جاري، دولت ايران يك خبرگزاري نزديك به خود را براي 3 روز توقيف كرد؛ اكنون نيز رسانههاي ايراني تحت نظارت احمدينژاد دوران سختي را ميگذرانند و بارها تعطيل شدهاند.» در همين زمينه بيبيسي نوشت: اين روزنامه در ويژهنامه سالگرد انتخاب محمود احمدينژاد به رياستجمهوري كه روز اول تير منتشر شده بود، ضمن انتقاد از كارنامه اقتصادي و مالي او، عملكرد مالي آقاي احمدينژاد را در دوران شهرداري تهران زير سوال برده بود. همچنين خبرگزاري رويترز به نقل از پرستيوي نوشت: يك روزنامه ايراني به دليل چاپ مقالات انتقادي از احمدينژاد بسته شد. احمدينژاد كه در سال 2005 با شعار آوردن پول نفت بر سر سفره مردم به قدرت دست پيدا كرد، به دليل عدمموفقيت اقتصادي تحت انتقادات شديد قرار دارد. تهرانامروز ويژهنامهاي براي سالگرد سومين سال به قدرت رسيدن دولت چاپ كرده بود كه به عملكرد اقتصادي دولت نيز پرداخته بود. خبرگزاري دويچه وله(آلماني) نيز اينطور نوشت: ناظران معتقدند سياست محوري «تهرانامروز»، كه به جناحي از اصولگرايان تعلق دارد، انتقادهاي تند از دولت نبوده است. اين روزنامه حدود يك سال و نيم پيش به وسيله حاميان و نزديكان رقيب شكستخورده احمدينژاد در انتخابات رياستجمهوري، محمدباقر قاليباف، شكل گرفت. «تهرانامروز» بهرغم اختلافهاي آشكار شهردار تهران با رئيسجمهور، بيش از آنكه بر ضعفهاي دولت تاكيد كند، تبليغ و برجسته كردن فعاليتهاي شهرداري را در پيش گرفته بود.
عذرخواهي هم كارگر نبود
دقيقا بعد از منتشر شدن ويژهنامه روزنامه تهرانامروز عذرخواهياي را منتشر كرد. هر چند بعد از لغو امتياز شبانه، روزنامه مجال به چاپ رساندن آن را پيدا نكرد، اما متن آن را روي خروجي سايت روزنامه قرار داد، متن اين عذرخواهي كه مشخصا با تيتر «عذرخواهي» نوشته شده از اين قرار است: روز گذشته(شنبه) روزنامه «تهرانامروز» ويژهنامه هفتگي خود را به موضوع پرونده سوم تير اختصاص داد و در اين رابطه مطالب متعدد و متنوعي در قالب نقد عملكرد دولت در حوزههاي مختلف از جمله اقتصادي و سياسي منتشر كرد. اين ويژهنامه كه از سوي جمعي از جوانان متعهد و اصولگرا كه معتقد به مباني نظام و رهبري هستند تهيه ميشود، متاسفانه در شماره ديروز خود حاوي مطالبي خارج از فضاي اعتدال و نقد عالمانه بود. شايد اين انحراف را بتوان به شور و هيجان روزنامهنگاري در دوره جواني منتسب كرد كه البته هيچ دليلي نميتواند اين اشتباه را توجيه كند. به هرحال مسوولان روزنامه «تهرانامروز» اين قصور را در درجه اول متوجه خود ميدانند و براي رفع هرگونه شبههاي يادآوري نكات زير را ضروري ميدانند:
1- بر هيچكس پوشيده نيست كه دولت نهم با روي كار آمدن خود شعارهاي ناب و اصيل انقلاب را احيا و عدالتطلبي را به گفتمان اول جامعه تبديل كرد. از بين بردن فاصلهها ميان مسوولان اجرايي و مردم و حضور بيواسطه ميان اقشار مختلف از جمله ثمرات اين رويكرد بوده است. بنابراين نبايد از دايره انصاف خارج شد و آنچه نقطه قوت اين دولت تلقي ميشود را در لابهلاي انتقادات به فراموشي سپرد. چه آنكه رهبر معظم انقلاب نيز بارها اين رويكرد مردمي و عدالتخواهانه و تلاش خستگيناپذير دولت را ستودهاند. 2- نگاه روزنامه «تهرانامروز» در مباحث تخصصي همواره نقد علمي و كارشناسانه ـ به استثناي ويژهنامه اخير- بوده و سعي كرده نقد علمي را سرلوحه فعاليت خود قرار دهد. در اين ميان هرگاه نوك پيكان نقد، مصالح نظام و منافع ملي را نشانه ميرفته، از درج و انتشار آن خودداري كرده چراكه معتقد به نقد درونگفتماني است و نقد علمي و كارشناسانه را مساعدت مسوولان محترم اجرايي در اجراي وظيفه خطير خود ارزيابي ميكند.
3- بار ديگر اعلام ميكنيم كه ويژهنامه روز گذشته از اين رويكرد علمي و معتدل تهي بوده و شوراي سردبيري روزنامه بدين وسيله و با صراحت تمام از مسوولان دولتي عذرخواهي نموده و دوام توفيقات اين عزيزان را آرزو ميكند.
باز هم سركار باشيد
مثل همه روزنامههايي كه به محاق توقيف و لغو امتياز ميروند، اعضاي تحريريه تهرانامروز هم توصيه به ماندن در تحريريه شدند، به اميد لابي براي بازگشايي تهرانامروز. به گزارش كارگزاران در حال حاضر حدود 150 نفر خبرنگار بيكار شده در تحريريه روزنامه تهرانامروز تجمع كردند و اميدوارند لغو امتياز تهرانامروز رفع شود! براساس همين گزارش به نقل از منابع آگاه در روزنامه تهرانامروز جلسهاي حدود ساعت سه بعدازظهر با حضور سردبير، معاونين سردبير و دبيران تحريريه در اين روزنامه تشكيل شده كه با هدف برائت جستن از تهيهكنندگان ويژهنامه مزبور تشكيل شده است. يكي از اعضاي تحريريه در خصوص ويژهنامه سوم تير ميگويد: اين ويژهنامه توسط ما(اعضاي تحريريه) تهيه نميشد. اصلا نميدانستيم از كجا ميآيد، جاي ديگري تهيه ميشد و فقط لاي روزنامه ما قرار ميگرفت. با همه اينها با توجه به نوع لغو امتياز شبانه اين روزنامه و استناد به تبصره ماده يازده قانون مطبوعات، به نظر نميرسد بار ديگر تحريريه تهرانامروز بتواند زير عنوان تهرانامروز كار كند.
دوشنبه 3 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 385]