واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: نمايشگاه قرآن در آيينه خوشنويسي
هنر- فريبا خاني:
در نمايشگاه خوشنويسي «قرآن در آيينه هنر» هستيم. باز هم، تنها به اين نمايشگاه آمدم؛ چون روز تهيه گزارش، شخصيتهاي محبوب عددي و سنجاقي سخت مشغول خواندن درس، دعواهاي امتحاني و نقشههاي شوم تابستاني بودند.
در يك ظهر نسبتاً گرم به سمت نگارخانه مهر در فرهنگسراي انقلاب ميروم.
در اين نمايشگاه، 42 تابلو، كار استاد «سيدجليل محيط» را ميبينم. اين خطاط عراقي، تابلوهاي جالبي از قرآن را روي پوست آهو، پارچه هاي ابريشمي، پلاستيك و مقوا نوشته است. در نگاه اول از نوع تذهيب تابلوها ميتوان فهميد كه اين تذهيب با تابلوهاي خط ايراني كاملاً متفاوت است. اين استاد خط، در تذهيب تابلوها از سنگهاي فيروزه و ديگر سنگها استفاده كرده است. يك تابلو هم به شكل خط تزييني در كاغذ ابر و بادي كه شبيه نقاشيهاي ژاپني است نظرم را جلب ميكند. در اين نمايشگاه، خطاط از خطهاي نسخ، ديواني، كوفي، نستعليق و شكسته استفاده كرده است.
پرندههايي با خط ثلث را ميبينم كه ذكرهاي خداوند را در دل دارند.
سيد جليل محيط ميگويد: «از قابليتهاي خطهاي ثلث و كوفي اين است كه ميتوان در ترسيم تصويرها از آنها استفاده كرد كه خط نستعليق و شكسته اين قابليت را كمتر دارند.» او ميگويد: «نوشتن روي پوست آهو، روي پلاستيك و پارچه، هر كدام رنگ خاصي را ميخواهد كه خودم تركيبهاي اين رنگها را به دست آوردم.»
اثري از سيد جليل محيط
اين خطاط عراقي ميگويد: «نوجواناني كه به خط علاقه دارند بايد اول كشف كنند كه استعداد نقاشي دارند يا خير؟! به نظر بنده خطهاي ايراني و عربي نوعي نقاشي هستند.»
او ميگويد: «ايرانيان، استادان مسلم در تذهيب هستند و هيچ كشوري را پيدا نميكنيد كه مردمش در هنر تذهيب به پاي ايرانيان برسند.»
* * *
تابلوها را يكييكي ميبينم. بعضي از تابلوها در اثر حك روي پوست آهو بهوجود آمدهاند. در تذهيب بعضي از تابلوها ، ورقههاي طلا و نوارهاي طلا و نقره كار شده است.
سيدجليل محيط، سال 1323شمسي در كربلا متولد شد. او ميگويد: «پدرم روحاني بود و از كودكي در خانه ما علماي ديني رفت و آمد داشتند و من پيش آنها قرآن را ياد گرفتم!»
او ميگويد: «در آن زمان در عراق، ما خط را در مكتب ميآموختيم و من از كتاب خطاط عراقي «هاشم محمدالبغدادي» بسيار استفاده كردم و با مطالعه اين كتاب با خط نسخ ، ثلث و كوفي بيشتر آشنا شدم.»
او ميگويد: «سال 1351 به ايران آمدم و در ايران يك دوره تذهيب ديدم. در ايران آنطور كه من متوجه شدم علاقه زيادي به خط كوفي، نسخ و ثلث وجود ندارد و ايرانيان به خط نستعليق و شكسته علاقه بيشتري دارند. در كشور مغرب هم خط ويژهاي وجود دارد به نام «الخط المغربي» كه علاقه مغربيها به آن زياد است.»او در باره وضعيت خطاطي در كشورهاي عربي ميگويد: «در كشورهاي عربي آموزش خط هماكنون به شكل دانشگاهي و غيردانشگاهي وجود دارد و عربها علاقه زيادي به خطاطي دارند.»
او ميگويد: «در دوران نوجواني پيش «آشيخاكبر نائيني» خط را آموختم و نقاشي و سياهقلم را پيش «محمدرضا استرآبادي» ياد گرفتم.»
سيد جليل محيط - عكس ها از ساناز رفيعي
اين استاد خط ميگويد: «در زمان ما مجسمهسازي، نقاشي و هنرهاي تجسمي يك نوع گناه محسوب ميشد، اما من با تشويقهاي پدرم خط و نقاشي را ادامه دادم.»
سيد جليل محيط ميگويد: «صبحها از ساعت 9 شروع به كار ميكنم تا ساعت 12( موقع نماز ظهر) و از ساعت 2 بعدازظهر تا شب باز هم كار ميكنم. زندگي من با بركت قرآن عجين شده است و هر چه دارم از آيههاي قرآن است.» با او خداحافظي ميكنم، اما تصوير خطهاي كوفي و نسخ او در ذهن من باقي ميماند.
اين نمايشگاه تا چهارم تيرماه در فرهنگسراي انقلاب، واقع در بزرگراه نواب، خيابان كميل شرقي برپاست.
تاريخ درج: 27 خرداد 1387 ساعت 19:34 تاريخ تاييد: 3 تير 1387 ساعت 00:57 تاريخ به روز رساني: 3 تير 1387 ساعت 00:56
دوشنبه 3 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 263]