تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 15 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):همّت مؤمن در نماز و روزه و عبادت است و همّت منافق در خوردن و نوشيدن؛ مانند حيوا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1850150524




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

نويسنده: عبدالكريم پاك‌نيا حضرت فاطمه(س) از منظر پيامبر اعظم(ص)


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نويسنده: عبدالكريم پاك‌نيا حضرت فاطمه(س) از منظر پيامبر اعظم(ص)
خبرگزاري فارس: يكي از روزهاي شيرين و به ياد ماندني زندگي رسول خدا(ص) روز بيستم جمادي الثاني سال پنجم بعثت است. در اين روز مبارك در خانه نبوت نوزاد دختري چشم به جهان هستي گشود كه محفل نوراني پيامبر اكرم(ص) را بيش از پيش روشن ساخته و به زندگي پيامبر و خديجه طراوت و شادابي مضاعف بخشيد.


در گلستان رسالت گل زيبا زهراست اسوه پاك زنان در ره تقوا زهراست
آيد از دامن او پاكترين فرزندان الگوي مادر شايسته دنيا زهراست
خادم بيت شريفش شده جبريل امين ميوه قلب نبي ام ابيها زهراست
گهر عصمت و درياي كرم كوه وقار معني كوثر و محبوبه يكتا زهراست
هست مجموعه اوصاف خداوند جليل مظهر نور خدا آيت عظما زهراست

يكي از روزهاي شيرين و به ياد ماندني زندگي رسول خدا(ص) روز بيستم جمادي الثاني سال پنجم بعثت است. در اين روز مبارك در خانه نبوت نوزاد دختري چشم به جهان هستي گشود كه محفل نوراني پيامبر اكرم(ص) را بيش از پيش روشن ساخته و به زندگي پيامبر و خديجه طراوت و شادابي مضاعف بخشيد. پيامبر خاتم(ص) آن چنان از وجود اين مولود به شوق آمده بود كه مي‏فرمود: «و هي روحي هي بضعةٌ منّي و هي نور عيني و ثمرة فؤادي الّتي بين جنبيّ و هي الحوراء الانسيّة؛(1) اين دختر پاره تن من، روشنايي چشمانم و ميوه دلم، روح و جان من است. او فرشته‏اي است به صورت انسان.»

و در سال 1320 هجري قمري و در روزي كه جشن ولادت حضرت زهرا سلام اللّه عليها برگزار مي‏شد در خمين فرزندي از نسل آن بانو چشم به جهان گشود كه همچون مادر، در برابر طوفان سهمگين حوادث ايستاد و مقاومت كرد و دشمنان را رسوا و مفتضح ساخت، روح اللّه در اين روز چشم به جهان گشود و با ولادتش، تاريخي نوين را آغاز كرد.

در جمهوري اسلامي ايران اين روز خجسته و مبارك بنام روز زن و روز مادر نامگذاري شد تا بانوان متعهد و پاكدامن كشورمان با الگو قرار دادن حضرت زهرا سلام اللّه عليها در تمام مراحل مادي و معنوي و اجتماعي از آن حضرت پيروي كنند تا به سر منزل مقصود برسند.

يگانه دختر رسالت كه خداوند با عناوين كوثر، مشكاة، واز مصاديق عبادتگران نيمه شب، صالحين، به شمار آورده است از منظر حضرت خاتم الانبياء(ص) منزلت برجسته‏اي دارد. نقطه اوج عظمت فاطمه(س) زماني است كه از كلام گهربار رسول خدا بشنويم كه خداوند متعال وجود حضرت زهرا(س) را علت و فلسفه خلقت قرار داده است. جابربن عبداللّه انصاري از رسول خدا(ص) نقل مي‏كند كه آن حضرت يكي از احاديث قدسي را كه خداوند متعال به پيامبر خاتم نازل كرده بود چنين نقل مي‏كند: «يا احمد لولاك لما خلقت الافلاك و لولا علي لما خلقتك ولولا فاطمه لما خلقتكما؛(2) اي احمد اگر تو نبودي هستي را خلق نمي‏كردم و اگر علي نبود ترا نمي‏آفريدم و اگر فاطمه نبود، شما دو نفر را خلق نمي‏كردم.»

خلقت نور فاطمه
رسول اكرم(ص) در مورد خلقت نور فاطمه(س) فرمود: نور فاطمه قبل از آفرينش زمين و آسمان آفريده شده است. خداوند متعال قبل از آفرينش آدم فاطمه را از نور خود آفريد و نور فاطمه در زير عرش الهي مشغول تسبيح و تقديس و تهليل و تحميد خداوند متعال بود. وقتي خداوند متعال مرا از نسل آدم آفريد نور فاطمه را به صورت سيبي در بهشت درآورد و جبرئيل آن را به من داد و گفت: يا محمد انّ هذه تفّاحةٌ اهداها اللّه عزّ و جلّ اليك من الجنّة؛ اي محمد، اين سيب را از بهشت خداوند عزيز و جلال بر تو هديه كرده است. من آنرا گرفته و بر سينه‏ام گذاشتم و جبرئيل گفت: آن سيب را بخور. وقتي كه آنرا شكافتم از داخل آن نوري درخشيد و من بيمناك شدم، جبرئيل گفت: اي محمد! آنرا بخور و نگران نباش. اين نور در آسمان منصوره و در زمين فاطمه ناميده مي‏شود. پرسيدم: اي دوست من جبرئيل چرا به اين نامها موسوم گرديده است. پاسخ داد:در زمين «فاطمه» ناميده شده زيرا پيروان خود را از آتش جدا مي‏كند و دشمنان خود را از دوستي‏اش محروم گردانيده است. و در آسمان «منصوره» ناميده شده زيرا دوستان خود را نصرت و ياري مي‏كند و اين تفسير گفتار خداوند متعال است كه مي‏فرمايد: و يومئذٍ يفرح المؤمنون بنصر اللّه ينصر من يشاء؛(3) در آن روز مؤمنان بخاطر ياري خداوند خوشحال مي‏شوند و او هر كه را بخواهد ياري مي‏كند. مقصود از اين نصرت، ياري فاطمه به شيعيان و دوستارانش مي‏باشد.(4)

تولد محبوبه خداوند
در مورد ولادت حضرت زهرا(س) گزارشهاي مفصل و متعددي در جوامع حديثي و موسوعه‏هاي تاريخي دانشمندان وجود دارد.

امام صادق(ع) تولد حضرت فاطمه(س) را اينگونه روايت مي‏كند: وقتي كه تولد حضرت فاطمه(س) نزديك شد خديجه به زنان قريش پيغام داد: «مرا در اين مورد ياري كنيد». آنان از ياري خديجه خودداري كرده و گفتند: تو در ازدواج با محمد به حرف ما گوش نكردي و با ما مخالفت نمودي ما هم امروز از حمايت و پرستاري خود، ترا محروم خواهيم كرد.

خديجه از اين سخن ناراحت و دل شكسته گرديد. امّا خداوند متعال براي قدرداني از تلاشها و زحمات حضرت خديجه، چهار بانوي برگزيده بهشتي را به ياري آن يار فداكار و با ايمان پيامبر(ص) فرستاد. آنان آمدند امّا خديجه از ديدن آن بانوان ناشناس، متحيّر و شگفت زده شد. يكي از آنان خود و همراهانش را معرفي كرد، و گفت: اي خديجه! تعجب نكن! ما فرستادگان خداوند براي خدمت و پرستاري به سوي تو هستيم. من سارا و اين آسيه ـ كه همنشين تو در بهشت است ـ و آن ديگري مريم دختر عمران و چهارمين بانو، مادر تمام آدميان و مادر ما حوّا، است.(5)

آنان همانند زنان ديگر، يكي سمت راست و يكي سمت چپ و سومي در مقابل و چهارمي پشت سر خديجه قرار گرفت. فاطمه پاك و مطهر متولد شد و چون در زمين قرار گرفت نوري از وجودش درخشيد و اين نور نه تنها تمام خانه‏هاي مكه را روشن ساخت بلكه نقطه‏اي در شرق و غرب عالم نماند مگر اينكه از نور فاطمه(س) به آنجا تابيد.

در اين حال، ده نفر حورالعين كه هر يك طشت و ابريق بهشتي پر از آب كوثر، به همراه خود داشتند وارد خانه پيامبر شدند و فاطمه(س) را با آب كوثر شستشو دادند و بعد، دو پارچه سفيد و خوشبو آورده و نوزاد را به آن پيچيدند. فاطمه(س) در اولين لحظات زندگي لب به سخن گشوده و كلمات دلنشين توحيد را زمزمه كرده و گفت: «اشهد ان لا اله الّا اللّه و انّ ابي رسول اللّه سيد الانبياء و ان بعلي سيد الاوصياء و ولدي سادة الاسباط؛(6) گواهي مي‏دهم بر اين كه جز خداوند يكتا، معبود ديگري نيست و پدرم رسول خدا(ص) سرور پيامبران، همسرم سالار اوصياء و پسرانم سرآمد پيامبرزاده‏گانند.»

در حريم عفتش حوّا زجان خدمتگزار مريم آنجا ايستاده با ادب در چاكري

ريحانه بهشتي

رسول خدا(ص) به دختر دلبندش بيش از حد علاقه داشت و آن حضرت فاطمه(س) را آنچنان مورد مهر و محبت قرار مي‏داد كه موجب شگفتي ديگران مي‏شد.

چرا كه فاطمه(س) خلاصه وجود پيامبر(ص) نسيم آرام بخش پدر، كوثر قرآن، سرور بانوان جهان، ريحانه بهشتي، يادگار خديجه، همسر علي و مادر حسنين بود. وقتي به پيامبر گفته شد: شما فاطمه را در آغوش مي‏گيري بسيار مي‏بوسي و اين همه عطوفت و مهرباني برايش ابراز مي‏داري در حالي كه به ساير دخترانت اين همه اظهار محبت نمي‏كني؟ رسول خدا(ص) فرمود: نطفه فاطمه از غذاهاي بهشتي است من بوي بهشت از وجود او استشمام مي‏كنم.(7)

وقتي عايشه در مورد علاقه زياد پيامبر(ص) به دخترش فاطمه(س) اعتراض كرد، حضرت خاتم الانبياء(ص) فرمود: اي عايشه! هنگامي كه در شب معراج مرا به آسمانها بردند، داخل بهشت شدم جبرئيل مرا به نزد درخت طوبي برد و از ميوه‏هاي آن درخت خوردم و خداوند متعال از همان ميوه‏هاي درخت طوبي وجود فاطمه را خلق كرد هر وقت او را مي‏بوسم و مي‏بويم بوي دلپذير درخت طوبي و عطرهاي بهشتي به مشامم مي‏رسد.(8)

رسول خدا(ص) همواره به حضرت زهرا(س) مي‏فرمود: «يا فاطمة انّ اللّه تبارك و تعالي ليغضب لغضبك و يرضي لرضاك؛(9) فاطمه جان! به راستي كه خداي تبارك و تعالي به خاطر خشم تو خشم مي‏گيرد و به خاطر خشنودي تو خشنود مي‏شود.»

سرور زنان عالم

خورشيد اسلام از روزي كه از جزيرة‏العرب طلوع كرده و آسمان انسانيت را روشنائي بخشيد بر احياي حقوق انسانها تأكيد كرده و از منظر معنوي فرقي ميان زن و مرد قرار نداد و با نداي وحياني فرمود كه:«من عمل صالحاً من ذكرٍ او انثي و هو مؤمنٌ فلنحييّنه حياةً طيّبةً و لنجزينّهم اجرهم باحسن ماكانوا يعملون؛(10) هر كس از مرد يا زن عمل صالحي انجام دهد قطعاً او را با زندگي پاكيزه‏اي حيات حقيقي مي‏بخشيم و مسلماً به آنان بهتر از آنچه انجام مي‏دادند پاداش خواهيم داد.

آئين متعالي اسلام از حقوق از دست رفته بانوان چنان دفاع كرد كه يك زن را از ذلت بردگي مردان و حقارت و پستي، كه به عنوان كالا به او نگريسته مي‏شد به عاليترين مقام انساني رسانيد.

وجود حضرت زهرا(س) مصداق عيني اين حقيقت است كه اسلام او را برترين بانوي عالم و سرور زنان بهشتي معرفي مي‏كند در اين مورد به چند سخن از رسول خدا(ص) بسنده مي‏كنيم:

1ـ يكي از همسران رسول خدا(ص) گفته است: روزي پيامبر اكرم(ص) نشسته بود كه فاطمه(س) به سوي آن حضرت آمد و سوگند به خدائي كه معبودي جز او نيست او مانند رسول خدا راه مي‏رفت چون حضرت او را ديد دوبار فرمود: دخترم خوش آمدي، دخترم خوش آمدي! سپس فرمود:

«اما ترضين ان تأتي يوم القيامة سيّدة نساء المؤمنين؛(11) آيا راضي؛ نيستي كه در روز قيامت سرور بانوان اهل ايمان باشي.»

2ـ سعيد بن جبير از ابن عباس نقل مي‏كند كه روزي رسول خدا(ص) در مورد اهل بيت خود سخناني بيان كرد تا اينكه به فاطمه رسيد و در ستايش از دخت ارجمند خويش فرمود: دخترم فاطمه، سرور بانوان عالم از اولين تا آخرين است او پاره تن من، روشنائي چشمانم، ميوه دلم، روح و جانم است كه تمام وجودم را فرا گرفته، فاطمه انساني فرشته خو است هرگاه در محراب عبادتش در پيشگاه الهي به نماز مي‏ايستد نور او براي ملائكه آسمان مي‏درخشد همچنانكه ستارگان آسمان بر اهل زمين نور افشاني مي‏كنند در آنحال خداي بزرگ به فرشتگانش مي‏فرمايد: اي فرشتگان من به بنده‏ام فاطمه بنگريد كه چگونه در پيشگاهم به راز و نياز ايستاده است خوف و شوق من به تمام وجودش لرزه انداخته و با قلب و دل به عبادت من روي آورده است شما گواه باشيد به خاطر او تمام پيروانش را از آتش جهنم امان دادم.(12)

3ـ زماني كه فاطمه بر آن حضرت وارد مي‏شد آن حضرت به او خوشامد مي‏گفت دست‏هاي او را مي‏بوسيد و در جاي خود او را مي‏نشاند. وقتي هم كه پيامبر به خانه فاطمه مي‏رفت او نيز به استقبال پدر مي‏شتافت و خوشامد مي‏گفت و دست‏هاي پدر ارجمندش را مي‏بوسيد.(13)

4ـ ابوثعلبه خشني مي‏گويد: پيامبر اكرم(ص) هرگاه از سفر بر مي‏گشت اول نزد فاطمه(س) مي‏رفت، فاطمه نيز با مشاهده پدر مي‏ايستاد و به استقبالش مي‏شتافت پدر را در آغوش مي‏گرفت و ميان دو چشم پدر را مي‏بوسيد.(14)

مقام فاطمه (س) در قيامت

پيامبر اكرم(ص) از مقام معنوي و شكوه حضرت زهرا(س) در روز قيامت خبر داده و فرمود:

دخترم فاطمه در روز قيامت سوار بر يك شتر بهشتي به محشر مي‏آيد پوشش آن شتر از حرير و لجامش از لؤلؤ تازه است. روي آن قبه‏اي از نور است كه بيرونش از درون و درونش از بيرون ديده مي‏شود درون آن را عفو الهي و بيرونش را رحمت واسعه‏اش فرا گرفته بر روي آن تاجي از نور است كه هفتاد پايه دارد كه به درّ و ياقوت آراسته است و چون ستاره درخشان در آسمان روشني مي‏دهد. در سمت راست فاطمه زهرا(س) هفتاد هزار فرشته و در سمت چپش هفتاد هزار فرشته در حال حركتند جبرئيل در حالي كه افسار مركب مجلل فاطمه(س) را در دست دارد با صداي رسا به اهل محشر اعلام مي‏كند كه:«غضّوا ابصاركم حتّي تجوز فاطمة بنت محمّدٍ؛ اي اهل محشر چشمان خود را فرو بنديد تا فاطمه دختر محمد (ص) بگذرد. تمام پيامبران، رسولان، صديقان و شهيدان كه در آنجا حضور دارند چشمان خود را فرو مي‏بندند تا فاطمه از ميان جمعيت عبور كرده و مقابل عرش خداوند توقف مي‏كند. به تنهائي از شترش پايين مي‏آيد و به درگاه خداوند عرضه مي‏دارد: بارالها! اي مولاي من، بين من و كساني كه به من ستم كردند و فرزندانم را كشتند خودت داوري كن!

از سوي خداوند بزرگ ندا مي‏رسد: يا حبيبتي و ابنة حبيبي سليني تعطيي و اشفعي تشفّعي فوعزّتي و جلالي لاجازني ظلم ظالمٍ؛اي حبيبه من و دختر حبيب من! هر چه دوست داري از من بخواه تا برايت عطا كنم براي هر كسي مي‏خواهي شفاعت كن كه پذيرفته خواهد شد به عزت و جلالم قسم كه ستم ستمگر را ناديده نخواهم گرفت.

در اين لحظه حضرت زهرا(س) به خداوند عرضه مي‏دارد: الهي و سيّدي ذرّيتي و شيعتي و شيعة ذرّيتي و محبّي و محبيّ ذرّيتي ؛ اي آقا و مولاي من! ذريّه، فرزندان و شيعيانم و پيروان فرزندانم و دوستدارانم و دوستداران ذريّه‏ام را نجات بده و به فريادشان برس.

از سوي خدا ندا مي‏رسد: اين ذرّية فاطمة و شيعتها و محبّوها و محبّو ذرّيتها؛ ذريّه و شيعيان و دوستداران فاطمه و دوستداران فرزندان فاطمه(س) كجايند؟

آنان همگي حاضر مي‏شوند و در حالي كه فاطمه زهرا(س) در پيشاپيش آنان در حركت است و فرشتگان رحمت گرداگرد آنان حلقه زده‏اند به سوي بهشت روانه مي‏شوند.(15)

اين نوشتار را با نقل سروده‏اي سرور آفرين از علّامه بزرگوار كمپاني به پايان مي‏بريم.

علّامه محقق آية اللّه شيخ محمد حسين كمپاني در مورد عظمت و جلال فاطمه(س) سروده زيبايي دارد كه بخشهايي از آن اشعار دل‏انگيز را به خوانندگان گرامي تقديم مي‏كنيم:

آيينه حق نما

دختر فكر بكر من، غنچه لب چو واكند از نمكين كلام خود حق نمك ادا كند
ناطقه مرا مگر روح قُدُس كند مدد تا كه ثناي حضرت سيّده نساء كند
فيض نخست و خاتمه، نور جمال فاطمه چشم دل ار نظاره در مبدأ و منتها كند
صورت شاهد ازل، معني حسن لم يزل وَهم چگونه وصفِ آيينه حق نما كند
مطلع نور ايزدي، مبدأ فيض سرمدي جلوه او حكايت از، خاتم انبياء كند
ليله قدر اولياء، نور نهار اصفياء صبح جمال او، طلوع از افق علا كند
بضعه سيد بشر، امّ ائمه غرر كيست جز او كه همسري باشه لافتي كند؟
وحي نبوتش نسب، جود وفتوتش حسب قصه‏اي از مروتش سوره «هل اتي» كند
لوح قدر به دست او، كلك قضا به شصت او تا كه مشيّت الهيّه چه اقتضا كند
در جبروت حكمران، در ملكوت قهرمان در نشآت كن فكان، حكم به ما تشاء كند
عصمت او حجاب او، عفت او نقاب او ستر قدم حديث از آن سرو از آن حيا كند
نفخه قدس بوي او، جذبه انس خوي او منطق او خبر ز«لاينطق عن هوي» كند
قبله خلق روي او، كعبه عشق كوي او چشم اميد سوي او، تا به كه اعتناء كند
متاب رو، از در او به هيچ سو مفتقرا ز آنكه مس وجود را فضّه او طلا كند

فرا رسيدن اين دو عيد را به همه آزاد مردان و آزاد زنان و تمامي مبارزان راه خدا در سراسر جهان و به فرزند، شاگرد و خلف آن امام والا مقام، حضرت آيت اللّه العظمي خامنه‏اي مدظله العالي و تمام پيروان راه خميني كبير تبريك و تهنيت عرض مي‏كنيم و اميدواريم خداوند پرتوي از نور ايمان و حرارت قلب خميني عزيز را بر قلوب ما بتاباند تا سردي‏ها را مبدّل به گرمي نموده و حرارت علي وار بخشد و پايداري و استقامت در راه او را به ما عطا فرمايد.

پي‏نوشت‏ها:ـــــــــــــــــــــــ
16. الفضائل، ص 8، بشارة المصطفي، ص 197.
17. شفاء الصدور، ص 225.
18. سوره روم، آيه 4 و 5.
19. معاني الاخبار، ص 396، بحارالانوار، ج 43، ص 4. با تلخيص.
20. الخرائج و الجرائح، ج 2، ص 525.
21. امالي شيخ صدوق، مجلس 87، ص 593.
22. علل الشرايع،ج 1، ص 183.
23. تفسير عياشي، ج 2، ص 212.
24. دلائل الامامه، ص 52.
25. سوره نحل، آيه 97.
26. امالي طوسي، ص 333.
27. ارشاد القلوب، ج 2، ص 295.
28. امالي طوسي، ص 400.
29. المناقب، ج 3، ص 332.
30. امالي صدوق، ص 17؛المناقب، ج 3، ص 327.
...............................................................................................
منبع: ماهنامه پاسدار اسلام ، شماره 307
 يکشنبه 2 تير 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 275]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن