واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بررسي راهكارهاي بيابان زدايي با حضور 300 كارشناس داخلي و خارجي در كرج
كرج --- خبرنگار اطلاعات: چگونگي جلوگيري از بيابانزايي و وضع بيابان زدايي در ايران در همايشي با حضور 300 كارشناس داخلي و خارجي در كرج بررسي شد.
در اين همايش كارشناساني از كشورهاي آلمان، نروژ، سوئد، عربستان، اردن و كويت و برخي سفرا و كارداران كشورهاي آسيايي شركت كردند كه هدف آنان آشنايي افكار عمومي با علل و عوامل بيابانزايي و تهديدهاي ناشي از تخريب سرزمين و تغيير اقليم و تنوع زيستي و راههاي مقابله با تخريب سرزمين و توسعه كشاورزي پايدار بود.
استفاده از روشهاي جديد مقابله با بيابان زايي و تواناييهاي موجود، همچون انرژي خورشيدي، باد و طبيعت گردي در بيابان از محورهاي اين همايش است. نماينده فائو در ايران در اين همايش گفت: 30درصد اراضي جهان در معرض تبديل شدن به بيابان هستند كه اين ميزان اراضي، 110كشور جهان را در برميگيرد. وي، با بيان اين مطلب گفت: مناطق خشك جزو آسيبپذيرترين اكوسيستمهاي دنيا هستند كه اين آسيبپذيري به دليل خشكساليهاي متناوب و افزايش بهرهكشي بيرويه از منابع ناچيز اين مناطق تشديد ميشود.
شاهد نجم، افزود: تغيير عوامل اقليمي علت اصلي بيابانزايي است كه اين موضوع با فعاليتهاي انساني تشديد ميشود و فقيرترين جمعيتهاي دنيا و مناطق محروم را تحت تاثير قرار ميدهد و به همين دليل فقيرترين كشاورزان نيز از اهميت منابع طبيعي آگاه بوده و مشتاق يادگيري روشهاي جديد براي استفاده پايدار از اين منابع هستند.
وي، در خصوص فعاليتهاي فائو در مبارزه عليه بيابانزايي اظهار داشت: اقدامات اضطراري و بازسازي در هنگام وقوع خشكسالي يا ساير بلاياي كشاورزي، پشتيباني در تدوين سياستها و برنامههاي توسعه در بخش غذا، آب، كشاورزي، دام، جنگل و شيلات، توسعه منابع انساني بويژه زنان روستايي، نهادهاي مدني و قانونگذاري، ارتقاي تحقيقات و ترويج فناوري از جمله برنامههاي فائو در اين خصوص است. نجم تصريح كرد: فائو بخش عمدهاي از برنامههاي توسعه پايدار خود را در سالهاي اخير صرف مسائل مربوط به فرسايش سرزمين و بيابانزدايي، مديريت پايدار منابع طبيعي و ارتقاي بهرهوري عناصر اصلي در دستيابي به توسعه پايدار و امنيت غذايي كرده است.
امضاي معاهده همكاري بين سازمان جنگلها و بسيج سازندگي
در اين همايش همچنين سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري با سازمان بسيج سازندگي كشور معاهده همكاري امضا كردند.
رئيس سازمان بسيج سازندگي كشور در اين ارتباط گفت: بسيج سازندگي سازماندهي جوانان كشور براي ورود در عرصههاي سازندگي را برعهده دارد و در اين راستا اقدام به اجراي برنامههايي براي غني سازي اوقات فراغت جوانان كرده است.
سردار مجيد خراساني افزود: يكي از موضوعاتي كه بسيج سازندگي در آن وارد شده، بخش منابع طبيعي است و با امضاي اين توافقنامه، بسيج سازندگي كشور موظف ميشود به مدت پنج سال از نيروهاي جوان 15 تا 30 سال عضو اين نهاد در بخشهاي مرتبط با منابع طبيعي شامل: طرحهاي مرتعداري، سدهاي زيرزميني، درختكاري، جنگلكاري و آبخيزداري استفاده كند.
وي اظهار داشت: در اين طرح چهار ميليون جوان دانشآموز و حدود چندصد هزار نفر دانشجو در سطح يك ميليون هكتار اراضي منطقه فعاليتهاي زيست محيطي ميكنند.
معاون امور آب وزارت نيرو نيز گفت: علت گسترش بيابان در كشورهاي در حال توسعه نداشتن ظرفيتهاي اساسي براي كنترل عوامل طبيعي و انساني موثر در تخريب خاك است و بهرهبرداري نامناسب از خاك عوامل بيابانزايي را تشديد ميكند. وي افزود: بهرهبرداري غير عقلاني از پوشش گياهي از جمله چراي بيرويه و بهرهبرداري از گياهان براي سوخت و...، تغيير كاربري اراضي از زراعي و باغي به شهري و صنعتي، كاربرد نادرست كودهاي شيميايي، سموم، ادوات و ماشين آلات و بهرهبرداري مفرط از خاك و كاهش حاصلخيزي، استفاده نادرست از منابع آب سطحي و زيرزميني و آبياري نادرست و زهاب دار شدن زمين و فرسايش خاك عوامل تشديد كننده بيابانزايي هستند.
رسول زرگر افزود: به رغم اين كه مديريت منابع آب در ايران قدمتي پنج هزار ساله دارد و تمدن ايران را تمدن آبي ميخواندند، ما شرايط اقليمي خشك و نيمه خشك، روند رو به افزايش جمعيت و بروز تغييرات اقليم و خشكسالي شرايطي را ايجاد كرده كه ادامه روشهاي آبياري سنتي مشكلاتي را ايجاد ميكند و بايد روشهاي جديدي را جايگزين اين روش كرد.
وي، خاطرنشان كرد: در رويكرد مديريت آب، ارائه راهحل تك بعدي جاي خود را به مديريتي جامع و به هم پيوسته ميدهد و كنترل سيلاب، تامين آب مورد نياز كمربند حاشيه كوير و توسعه سبزينگي، استقرار نظام تخصيص آب به منابع كشور، استفاده از تكنولوژي باروري ابر در فلات مركزي كشور، حفاظت كيفي آب و جلوگيري از شوري خاك همچنين اجراي طرح تهيه اطلس بيابانزايي كشور از جمله اين اقدامات است.
زرگر، نبود قانون جامع حفاظت از خاك در كشور را از جمله چالشهاي موجود در مسير مقابله با بيابانزايي عنوان كرد و افزود: محوريت قرار دادن مديريت تقاضا به جاي عرضه در محصولات كشاورزي ميتواند از تشديد آن جلوگيري كند.
جذب پنج كيلو وات ساعت انرژي خورشيدي در هر مترمربع بيابان
رئيس سازمان تحقيقات و آموزش كشاورزي نيز گفت: در هر متر مربع بيابان بين 5/4 تا 2/5كيلو وات ساعت انرژي خورشيدي جذب ميشود و ميتوان از اين توان بالقوه موجود در بيابانهاي ايران استفاده كرد.
جعفر خلقاني افزود: بيابان و خشكسالي ميتواند خسارات فراواني به بخش كشاورزي، محيط زيست و جوامع انساني وارد كند، اما در صورت مديريت بهينه ميتوان اين تهديد را به فرصت تبديل كرد.
وي خاطرنشان كرد: با توجه به رشد جمعيت و رشد تقاضاي موادغذايي و منابع طبيعي، سطح سرانه زيركشت براي هر نفر تا چند سال آينده كاهش مييابد و براساس پيشبينيهاي صورت گرفته ايران تا سال 2025 در مخاطره جدي خشكسالي قرار ميگيرد.
خلقاني بيان داشت: براي مواجهه با خشكسالي اقداماتي نظير پخش سيلاب برآبخوان، توسعه سيستمهاي مطرح آبگير به منظور استحصال آب، استفاده از تپه ماهورها، كاشت و توليد جلبكهاي دريايي براي سهم علوفه و خوراك دام و طيور در كشور، استفاده از سدهاي زيرزميني، تدوين برنامههاي راهبردي تحقيقات و ارزيابي و پيشبيني خشكسالي كشور ضروري است.
هفت درصد مناطق كشور حفاظت شدهاند
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست كشور در اين همايش گفت: حدود هفت تا هشت درصد اراضي كشور جزء مناطق حفاظت شده هستند كه مساحت آن برابر مساحت برخي كشورهاي اروپايي است.
وي افزود: تغييرات آب و هوايي در جهان و كشور مناطق حفاظت شده را تحت تاثير قرار ميدهد، اما سازمان حفاظت محيط زيست با برنامهريزيهاي انجام شده موفق شده است 70 درصد موارد را مديريت كند و 30 درصد باقي مانده نيز در حال برنامهريزي براي اجراي طرحهاي مديريتي در زمينه آبخيزداري هستند.
فاطمه واعظ جوادي افزود: عوامل تخريب جنگلها و اراضي كشاورزي دو عامل طبيعي و انساني است و تغييرات آب و هوايي و بروز خشكسالي، كمبود بارش، سيل و حتي افزايش بارش همچنين چراي بيرويه دام و استفاده نادرست انسان از منابع خاكي موجب تخريب محيط زيست ميشود.
وي، تصريح كرد: با اجراي طرحهاي مديريتي در زمينه كاهش اثرات آب و هوايي، ايران توانست در سال گذشته انتشار گازهاي گلخانهاي را كاهش دهد و با سهميه بندي بنزين و نظارت بركارخانهها سهم CO را كاهش داد.
اين مقام مسئول خاطرنشان كرد: براي به حداقل رساندن آسيب به حيات وحش لازم است طرحهاي كنترلي اجرا شود و در غير اين صورت به ناچار شاهد مهاجرت گونههاي حيات وحش، كاهش ذخيره غذايي و در نتيجه كاهش توليد مثل يا كاهش ماده زايي خواهيم بود.
يکشنبه 2 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 403]