واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: يك متخصص گوارش تاكيد كرد: شيوع اسهالهاي عفوني حاد در فصل گرما پرهيز از مصرف خودسرانه آنتيبيوتيك و داروهاي ضد اسهال
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بهداشت و درمان - خانواده
اسهال و استفراغ از جمله بيماريهاي شايع عفوني در فصل گرماست كه عوامل ويروسي، ميكروبي، باكتري و انگلي در بروز آن دخالت دارند. اين بيماري در اغلب موارد خود محدود شونده است و پس از چند روز برطرف ميشود. اين در حالي است كه به گفته كارشناسان، اسهال و استفراغ حتي در كشورهاي توسعه يافته از پنجمين علت مرگ و مير به شمار ميرود. در اين زمينه متخصصان نسبت به مصرف خودسرانه آنتيبيوتيكها و داروهاي ضد اسهال به ويژه در كودكان هشدار ميدهند.
دكتر نجمه آل طاها فوق تخصص گوارش در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزايش تعداد دفعات و تغيير قوام مدفوع نسبت به حالت كلي فرد را يك تعريف كلي از اسهال عنوان كرد و با بيان اين كه اسهالهاي حاد در فصل گرم شايع است، گفت: اسهالهاي كمتر از 14 روز جزو تعاريف اسهالهاي حاد محسوب ميشود. در صورتي كه اسهال بين 14 روز تا يك ماه به طول بيانجامد به عنوان اسهالهاي پايدار شده و بيش از 30 روز به عنوان اسهالهاي مزمن در نظر گرفته مي شوند.
وي عوامل عفوني و غيرعفوني را از عوامل بروز اسهالهاي حاد دانست و تصريح كرد: آلرژي نسبت به برخي غذاها از عوامل غيرعفوني اسهالهاي حاد به شمار ميرود كه در آن بدون دخالت عوامل ميكروبي، اسهال بروز ميكند. همچنين شروع يك بيماري اسهالي با التهاب روده ممكن است با اسهال حاد همراه باشد. برخي بيماريهاي داخلي مانند پركاري تيروئيد، حساسيت به برخي از داروها و حتي مصرف آنتيبيوتيكها ممكن است علايم اسهال حاد را ظاهر كند.
دكتر آلطاها با بيان اين كه احتمال بروز اسهال عفوني حاد در فصل گرما نسبت به نوع غيرعفوني آن شايعتر است، افزود: عوامل باكتريايي، ويروسي و انگلي از علل ايجاد اسهالهاي عفوني حاد به شمار ميروند.
وي با بيان اين كه اغلب اسهالها از نوع ويروسي است، افزود: معمولا شدت اسهالهاي ويروسي و بروز علايم آن زياد نبوده و خود محدود شونده است. اين نوع اسهال ممكن است يك تا پنج روز به طول بيانجامد و در اغلب موارد با تب همراه نيست. تجويز آنتيبيوتيك در درمان اسهالهاي ويروسي بيتاثير است بنابراين سعي ميشود آب، مايعات و الكتروليتهاي از دست رفته بدن جايگزين شود.
اين فوق تخصص گوارش درتوضيح اسهالهاي باكتريايي گفت: ضعف حالت عمومي همراه با دل درد، استفراغ و افزايش تعداد دفعات اجابت مزاج از علايم كلي آن است. همچنين ممكن است مدفوع با خون همراه باشد.
وي با اشاره به اسهالهاي انگلي تصريح كرد: اين نوع اسهالها در برخي مناطق گرمسيري و مناطقي كه بهداشت به خوبي رعايت نشده و آب آشاميدني در نزديكي سيستمهاي فاضلاب قرار گرفته، شايع است. اين نوع اسهالها اغلب خوني بوده و ممكن است با تب، نفخ شكم و سنگيني قسمت فوقاني شكم همراه باشد. به طور كلي به دليل احتمال شرايط بهداشتي ضعيف قسمتهاي مديترانهاي در آسيا جزو مناطق اندميك براي اسهالهاي گرمسيري به شمار ميروند.
دكتر آل طاها با بيان اين كه اسهالها در اغلب موارد نياز به بررسيهاي دقيق نداشته و خود محدود شونده هستند، افزود: در صورت طولاني نشدن مدت بيماري، مناسب بودن حالت عمومي بيمار و اين كه فرد مسن و يا به بيماريهاي زمينهاي ديگر مبتلا نباشد انجام آزمايشهاي مدفوع و بررسي علت بروز اسهال ضروري نيست.
آل طاها افزود: علايم اسهالهاي مسافرتي ممكن است به صورت خفيف، متوسط و يا شديد بروز كند. اين نوع اسهال در موارد شديد دل پيچه، تب و استفراغ را به دنبال دارد. در اسهالهاي مسافرتي خفيف نيازي به تجويز آنتي بيوتيك نداشته و خود به خود رفع ميشود. در درمان اين نوع اسهال بايد از جايگزينهاي آب، مايعات و الكتروليت استفاده شود.
وي ادامه داد: از آنجا كه بيشترين عامل بروز اين نوع اسهال ميكروبهاي رودهاي هستند در اسهالهاي مسافرتي شديد ميتوان براي حدود 3 روز آنتيبيوتيك تجويز كرد. همچنين داروهاي ضد اسهال بايد طبق نظر پزشك استفاده شود.اسهالهاي مسافرتي در صورتي كه طولاني مدت شده و بيشتر از دو هفته به طول بيانجامد بررسيهاي آزمايشگاهي ضروري است.
اين فوق تخصص گوارش اسهالهاي وبا را نوع ديگر از انواع اسهال دانست كه در صورت بروز به شكل اپيدمي در جامعه ظاهر ميشود و گفت: عوامل ميكروبي در بروز اسهالهاي وبا دخالت دارند. اين نوع اسهالها در دو نوع شديد و خفيف بروز ميكند كه انواع اپيدمي آن معمولا از نوع شديد است.
وي افزود: در اين نوع اسهال آب زيادي همراه با موادي سفيد رنگ دفع ميشود. بنابراين فرد به طور شديدي دچار كم آبي شده به نحوي كه ممكن است هر يك ساعت 500 سي سي تا يك ليتر آب بدن فرد از دست برود. در صورتي كه اين مقدار آب از دست رفته جايگزين نشود، احتمال مرگ وجود دارد. بر اساس نظر پزشك درمانهاي خاصي براي اين نوع اسهال به كار گرفته ميشود. به طور كلي ميتوان گفت حتي در كشورهاي توسعه يافته اسهال پنجمين علت مرگومير به شمار ميرود.
دكتر آل طاها با اشاره به بروز اسهال در كودكان گفت: مصرف آنتي بيوتيك خودسرانه براي درمان اسهال به ويژه هنگامي كه اسهال با تب همراه باشد، صحيح نيست؛ چرا كه هر اسهالي نياز به آنتيبيوتيك ندارد. ممكن است به دنبال مصرف آنتي بيوتيك براي درمان اسهال كودكان سندرم هموليز تشديد شده و بيماري خطرناكي را براي وي در پي داشته باشد.
وي با اشاره به مصرف خودسرانه داروهاي ضد اسهال در درمان اسهال گفت: استفاده از داروهاي ضد اسهال حركات روده را كند كرده كه ممكن است به دنبال كند شدن حركات روده تعداد ميكروبها افزايش يافته و مشكلات جديتري را براي فرد بوجود آورد.
دكتر آل طاها گفت: اسهالهاي غيرعفوني قابل انتقال نيستند؛ اين در حالي است كه اسهالهاي عفوني باعوامل ميكروبي، ويروسي، انگلي و باكتري در صورت عدم رعايت بهداشت مسري بوده و قابل انتقال است.
انتهاي پيام
يکشنبه 2 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 176]