واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: اهالي موسيقي خراسان حمايت ميطلبند
خبرگزاري دانشجويان ايران - بجنورد
سرويس: فرهنگ و هنر - موسيقي
استان خراسان شمالي بهدليل برخورداري از بافت جمعيتي متنوع شامل اقوام فارس، ترك، تركمن، كرد و كرمانج گنجينه فرهنگها بهشمار ميرود. موسيقي اين ديار كه طنين دلنواز لحظه به لحظه زندگي مردمان اين خطه است گوش هر صاحب ذوقي را مينوازد. بنا بهنظر كارشناسان، موسيقي خراسان شمالي بهويژه موسيقي مقامي آن از اصيلترين موسيقيهاي ايران بهشماري ميرود كه در آواي موسيقي مردمان اين ديار غم، شادي، حماسه، عرفان، عشق و اسطوره جريان دارد.
به گزارش خبرنگار بخش موسيقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، لزوم حفظ موسيقي اين خطه بهعنوان ميراثي ارزشمند ضرورتي انكار ناپذير است كه هنرمندان اين عرصه كه خود ميراثدار موسيقي ماندگار اين ديار هستند بر اين عقيدهاند كه مسؤولان براي حفظ اين ميراث بايد به اين هنر و هنرمندان آن توجه كنند.
در اين زمينه يكي از هنرمندان موسيقي تركمن خراسان شمالي به ايسنا گفت: موسيقي مقامي خراسان شمالي سابقه چندين هزار ساله دارد و بايد از نابودي و فراموشي حراست شود.
رمضان پناهي افزود: متاسفانه بهعلت بي توجهي، موسيقي مقامي در خراسان شمالي مرده است و مسؤولان هيچ ارزشي براي اين هنر قايل نيستند.
وي نبود اطلاعرساني مناسب براي حضور هنرمندان در جشنوارههاي كشوري را از ديگر چالشهاي هنرمندان دانست و افزود: هنرمندان موسيقي مقامي و هنر آنها بهترين معرف براي فرهنگ استان هستند و بايد از آنها بهره گيري شود.
او همچنين گفت: متاسفانه در جشنوارههاي استان نيز از افراد متخصص براي داوري استفاده نميشود و نتيجه داوريها از نظر هنرمندان تخصصي و عادلانه نيست.
پناهي بيان كرد: براي اجراي هنرمندان موسيقي براي عموم برنامهاي تدارك ديده نميشود و همين علت باعث ميشود كه مردم نيز نسبت به موسيقيهاي اصيل منطقه خود بي توجه باشند.
اين هنرمند موسيقي تركمن خراسان شمالي گفت: بنا به اظهار نظر كارشناسان موسيقي تكنيكي تركمن سابقه ديرينه دارد كه با سبكهاي مختلف از طبيعت، آوا و پر پرندگان، زوزه گرگ، نغمه رود و غيره الهام گرفته است.
يكي ديگر از هنرمندان پيشكسوت موسيقي تركمن خراسان شمالي نيز به خبرنگار ايسنا گفت: موسيقي مقامي خراسان شمالي بيهمتاست و همه متخصصان هنر موسيقي به اين امر واقف هستند، اما متاسفانه از اين هنر حمايت نشده و آنچنان كه بايد به هنرمندان آن حرمت داده نميشود.
آنا مراد رستگاري كه از سنين كودكي در حوزه موسيقي فعاليت كرده است ميافزايد: متاسفانه به هنرمندان اين عرصه رسيدگي نميشود و آنچنان كه شايسته است از آنان تقدير بهعمل نميآيد.
وي با ذكر اينكه حرفه اصلياش موسيقي است ميافزايد: هنرمندان موسيقي مقامي خراسان شمالي بهخصوص موسيقي تركمن با بيمهري مواجه شدهاند و مسؤولان نيز در اين زمينه به تعهداتي كه ميدهند عمل نميكنند.
به تعبير او، ميراث فرهنگي، صدا و سيما، فرهنگ و ارشاد اسلامي و ديگر ادارههاي متولي بايد از هنرمندان اين عرصه حمايت و به تعهداتي كه ميدهند عمل كنند و دستكم به تعهدات قرادادهايي كه با هنرمند مينويسند عمل كنند.
رستگاري افزود: اغلب جشنوارههاي موسيقي با همكاري هنرمندان و پيشكسوتان برگزار ميشود، اما بهرغم تلاشها و هزينههايي كه هنرمند در اين زمينه تقبل ميكند تقدير شايستهاي از او نميشود و بهعلاوه اگر مبلغي در اين زمينه به هنرمند تخصيص يابد بسيار ناچيز است و درصدي از هزينه شخصي هنرمند نيست.
وي گفت: هنرمندان موسيقي تركمن خراسان شمالي بارها موفق به كسب رتبههاي ممتاز جشنوارههاي ملي و استاني شدهاند و براي استان افتخار آفريدهاند، ولي مسؤولان به اين افتخارات ارج نميدهند.
اين هنرمند افزود: مسؤولان براي حمايت از هنرمندان بايد از آنها كار بخواهند و قطعا هنرمندان همچون گذشته بهخوبي در اين زمينه پاسخگو خواهند بود.
او تاكيد كرد: موسيقي تركمن از موسيقيهاي اصيل و ريشهدار اين ديار است ولي متاسفانه حتا مردم استان نيز از اين موسيقي شناختي ندارند و از روي ناآگاهي براي هنر هنرمندان اين عرصه ارزش قايل نميشوند كه گاه موجب نارضايتي هنرمندان است.
رستگاري افزود: هنرمندان مطرح موسيقي مقامي استان كه حايز افتخارات و رتبههاي برتر هستند هنوز از نداشتن مسكن و مشكلات معيشت رنج ميبرند و در اين زمينه حمايت نميشوند.
مهدي فغاني از هنرمندان موسيقي پاپ نيز گفت: لزوم حمايت از هنرمندان بر هيچ فردي پوشيده نيست اما متاسفانه مسؤولان چهرههاي موسيقي استان را نميشناسند و از زمينه فعاليتهاي هنري هنرمندان هم اطلاعي ندارند.
وي افزود: ضرورت دارد مسؤولان هنرمندان عرصه موسيقي را شناسايي كنند و زمينه رشد هنر و توليدات آنان را فراهم نموده و هنر آنها را ثبت و ماندگار كنند.
او گفت: متاسفانه در اين استان خانه موسيقي وجود ندارد تا دستكم هنرمندان اين عرصه گرد هم آيند و از تجربيات يكديگر بهره مند شوند.
فغاني بيان كرد: در خراسان شمالي در تمام زمينه هاي موسيقي افراد توانمندي وجود دارد كه مسؤولان مي توانند با تخصيص امكانات و اعتبارات لازم از هنر اين هنرمندان حمايت كنند.
اين هنرمند گفت: پيشرفت موسيقي استان مطلوب است ولي باز كاستيها و ضعفهايي در اين زمينه وجود دارد كه ميتوان با برپايي كارگاههاي آموزشي و دعوت از اساتيد بزرگ موسيقي كشور و مدرسان اين حوزه تا حدي اين نارساييها را برطرف كرد.
فغاني اضافه كرد: از موسيقي استان تنها در برنامهها و همايشهاي برخي نهادها در قالب اجراي يك برنامه چند دقيقهاي ياد ميشود كه اين ظلم بزرگي به اين هنر ارزشمند است.
وي همچنين گفت: هنرمندان اين عرصه طبق قوانين و در قالب چارچوبهاي مشخص شده فعاليت مي كنند ولي با اين شرايط باز هم مسوولان براي برپايي كنسرت وبرنامه هاي موسيقي به هنرمندان مجوز نمي دهند.
اين هنرمند افزود: در استان اعتبار و امكانات لازم به اين هنر اختصاص داده نمي شود و هنرمند خود بايد تمام موارد لازم را با هزينه هاي شخصي خود تامين كند.
وي همچنين بيان كرد: براي بيمه هنرمندان نيز اقدامي نمي شود و من بتازگي از وجود صندوق حمايت از هنرمندان باخبر شده ام كه اين نشاندهنده ضعف اطلاعرساني است.
در اين زمينه معاون هنري اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان شمالي در پاسخ به اظهارات هنرمندان بر لزوم حمايت از هنر موسيقي و هنرمندان اين عرصه تاكيد كرد.
صدرا مذهب يوسفي دربه خبرنگار موسيقي ايسنا گفت: در همه شهرستانهاي استان انجمن موسيقي فعال است و در مركز استان نيز تعيين هيات مديره و تفهيم مسووليتهاي انجمن انجام شده و فضايي نيز به اين انجمن تخصيص يافته كه اين امور زمينه ساز حمايت بيشتر از هنر موسيقي استان است.
وي ادامه داد: تخصيص كمكهاي مالي و امكانات لازم در اين زمينه نيز در دستور كار است و استوديو صدا برادري براي ضبط آثار هنرمندان نيز تجهيز شده و براي فعاليت هنرمندان آماده است.
وي افزود: با شروع به كار انجمن موسيقي هنرمندان اين عرصه بيشتر از پيش شناسايي خواهند شد و قطعا از هنرمندان فعال موسيقي فاخر استان نيز حمايت مي شود.
اين مقام مسؤول گفت: تلاش بر اين است تا در شش ماهه نخست سال جاري از اساتيد مجرب كشور براي برگزاري كلاسهاي آموزشي و نشستهاي هنري دعوت شود تا هنرمندان موسيقي استان از تجربيات اين اساتيد بهرمند شوند و زمينه ارتقاي امور هنري آنها فراهم شود.
وي افزود: در سال 86، 48 گروه موسيقي و هنرمند تك نواز در تمام برنامههاي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي اجرا داشتهاند، ولي براي صدور مجوز براي اجراي برنامه بهصورت كنسرت، درخواستها به وزارت ارجاع داده ميشود تا پس از تاييد به مرحله اجرا برسد.
او ابراز كرد، برپايي جشنوارههاي موسيقي مقامي، پاپ و سنتي در استان در سال 87 در دستور كار است كه مرحله مقدماتي اين برنامه ها در شهرستانها برگزار ميشود و برگزيدگان اين برنامهها به مراحل بالاتر راه خواهند يافت.
مذهب يوسفي همچنين اظهار داشت: اداره كل فرهنگ و ارشاد استان از طريق بستن قرارداد با هنرمندان و دادن سفارش كار از آنان حمايت ميكند.
وي بيان كرد: در خصوص موسيقيهاي مقامي استان بهويژه موسيقي تركمن نيز از هنرمندان خواسته شده طرحهاي خود را ارايه دهند تا در سطح بينالمللي كنفرانس پژوهش موسيقي اصيل تركمن برگزار شود ولي تاكنون طرحي در اين زمينه از سوي هنرمندان ارايه نشده است.
اين مقام مسؤول تصريح كرد: با راهاندازي صندوق حمايت از هنرمندان، روزنامهنگاران و نويسندگان، از طريق انجمن موسيقي تمام هنرمندان عرصه موسيقي استان بيمه ميشوند كه در اين زمينه اطلاع رساني شده است.
يوسفي افزود: 70 نفر از هنرمندان موسيقي خراسان شمالي در اين صندوق عضو شدهاند و تاكنون 15 نفر از اين تعداد بيمه شده اند.
انتهاي پيام
يکشنبه 2 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 218]