واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: قدرت فراموش شده چاههاي نفت خليج فارس
جهان- ليدا هادي:
چندي پيش جرج گالووي يكي از اعضاي پارلمان انگلستان طي مصاحبه با يك شبكه تلويزيوني عرب كشورهاي عربي جهان را به سبب عدم توانايي آنها در حل بحران فلسطين به شدت به باد انتقاد گرفت
به زعم او اعراب با جمعيتي بالغ بر 300 ميليون نفر و بشكههاي نفت 136 دلاري خود اگر بخواهند ميتوانند در زماني كمتر از يك هفته به همه بحرانها و تنشهاي موجود در حوزه خاورميانه پايان دهند. البته كه ادعاي شش روزه او گزافي بيش نيست اما بايد به اين مسئله به صورتي عميق پرداخت كه واقعا اعراب در تمامي اين سالها چرا هيچگاه سعي نكردهاند به شكرانه بشكههاي نفتي خود امتيازهاي لازم را از آمريكا و همتايان اروپايي آن بگيرند؟
اعراب كه اين روزها در بستري از طلاي سياه آرميدهاند هيچگاه در صدد آن نبودهاند كه از اين حربه در گسترهاي بينالمللي استفاده كنند؟ اما واقعا چرا؟
كشورهاي عربي در سالهاي اخير حتي در بدترين شرايط سياسي خاورميانه همواره بر اين عقيده بودهاند كه نفت سلاح نيست. شايد نظر سران كشورهاي عربي كاملا درست و منطقي باشد اما اصرار بر اين موضوع باعث شده است كه با توجه به بحرانهاي كنوني منطقه، جامعه عربي و در پي آن جهان اسلام با انتقادهاي فراواني مواجه شود، اظهارنظرهايي كه در وهله نخست به بيتوجهي آنها به مسئله مردم ستمديده فلسطين و بيتفاوتي نسبت به آنچه كه اسرائيل در بيتالمقدس انجام ميدهد ختم ميشود. اما آيا در پس چنين اعتقادي نيرويي خارجي پنهان است كه آنها را از استفادهاي بهتر از اين قدرت جهاني باز ميدارد؟
مسلما بزرگان ملتهاي غربي هيچگاه نميتوانند اين تصور را داشته باشند كه همپيمانان عربي آنها روزي بشكههاي نفتيشان را براي دسترسي به خواستههايشان بايكوت كنند. غرب همواره بر اين نكته اصرار داشته كه نفت صرفا يك مايحتاج روزمره است كه بايد به تناسب در دسترس مردم قرار بگيرد. آنها در حالي ادعاي دسترسي يكسان همه مردم جهان به انواع سوخت و منابع نفتي را دارند كه استفاده از انرژي هستهاي را صرفا منحصر به شماري از كشورهاي خاص جهان تلقي ميكنند، چنان كه هر كشوري نيز نتواند با پارامترهاي معين آنها كنار بيايد نميتواند به صورتي حتي متعادل و مناسب از منابع انرژي هستهاي بهرهمند شود!
اما به راستي اگر تمامي كشورهاي عربي كه بالاترين ميزان ذخاير نفت جهان را نيز در اختيار دارند به همراه ساير همتايان مسلمان خود با حربه نفت، اسرائيل و آمريكا را مجبور به ابراز مواضع خود در باره صلح خاورميانه ميكردند چه اتفاقي ميافتاد؟ كمترين نتيجه چنين واكنشي كه نفت در آن حرف اول و آخر را ميزند آرامش و ثباتي پايدار در خاورميانه خواهد بود كه اسرائيل و همتاي آمريكايي آن را به سبب ترس از عدم دسترسي به منابع عظيم چاههاي نفت خاورميانه تضمين ميكردند. اگر چه در اين ميان ممكن است بازي سياست خاورميانه كمي پيچيدهتر از قبل شود. افزايش صد چنداني قيمت نفت در بازارهاي جهاني و شايد هم تقابل نظامي كشورهاي تشنه نفت و همتايان اروپايي آنها از احتمالهاي خطر بزرگ اعراب است. البته در اين ميان حمايت گسترده همه توليدكنندگان نفت در سطوح بينالمللي مانند ونزوئلا و اندونزي از كشورهاي عربي هر اقدامي از سوي كشورهاي غربي را به بنبست ميكشاند.
چنين حركت عظيمي از سوي اعراب مستلزم وحدت و همسويي ويژهاي است كه متاسفانه در اين سالها در جهان عرب به فراموشي سپرده شده است. هماكنون آن چه كشورهاي عربي به آن گرفتار هستند نوعي عدم اتحاد و وفاق فرامرزي است كه هنوز در وراي ديپلماسي خاص آنها در خفا مانده است. چنان كه اگر آنها ميتوانستند لحظهاي بيتوجه به همه مطالباتي كه آمريكاييها در دورههاي مختلف چنان يك الگوي مشخص به تابلوي كاري آنها منگنه كردهاند وارد بازي بزرگ سياست خاورميانه شوند، ميتوانند به حقايقي بزرگ از قدرت بيمانند خود در جهان پي ببرند كه آزادي عمل و تصميمگيري كمترين نتيجه آن خواهد بود.
همشهري امارات به نقل گلفنيوز
تاريخ درج: 1 تير 1387 ساعت 12:04 تاريخ تاييد: 2 تير 1387 ساعت 00:52 تاريخ به روز رساني: 2 تير 1387 ساعت 00:50
يکشنبه 2 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 215]