واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: كودكآزارىدر ميان گروههاىكمدرآمد
ايسنا -روانشناس و عضو گروه پژوهش رفاه اجتماعى دانشگاه علوم بهزيستى و توانبخشي، با اذعان به اينكه كودكآزارى از جمله موضوعاتى است كه مىتواند، آثار سويى را در بزرگسالى براى كودك به همراه داشته باشد، گفت: مطالعات صورت گرفته روى زنان ويژه در تهران نشان مىدهد، 30 درصد آنها در دوران كودكى مورد آزار جنسى قرار گرفتهاند.
سعيد مدنى در همايش كودك آزارى كه براى معاونان آموزش و پرورش منطقه 11 تهران برگزار شد، با استناد به تحقيق و پژوهش پرونده كودكان ارجاع داده شده به پزشكى قانونى تهران در سالهاى 71 تا 73 افزود: طى اين سه سال، 324 مورد سوءاستفاده جنسى به پزشكى قانونى تهران ارجاع داده شده كه از اين تعداد، 237 مورد را دختران و 87 مورد را پسران تشكيل داده و 64 نفر از مجموع دختران و 23 نفر از پسران مورد تجاوز جنسى قرار گرفته بودند.
وى با اشاره به مطالعهپرونده كودكان مورد تعرض قرار گرفته در پزشكى قانونى شهر تهران تاكيد كرد: شايعترين مناطق ارجاع كودكان، پزشكى قانونى جنوب شهر تهران بوده است. اين روانشناس شايعترين سن ارجاع دختران آزار ديده جنسى را 11 تا 15 سال و پسران را 6 تا 10 ساله اعلام كرد. اين روانشناس و عضو گروه پژوهش رفاه اجتماعى دانشگاه علوم بهزيستى و توانبخشي، با بيان اينكه مطالعه و تحليل تمامىموارد كودكآزارى گزارش شده در روزنامههاى كثيرالانتشار در سالهاى 1375 تا 1377حاكى است، اغلب موارد كودك آزارى كه خبر آنها به روزنامهها كشيده شدهاست (موارد حاد)، در محيط خانه رخ داده و بيشترين گروه سنى را كودكان 5 تا 9 سال و سپس گروه 10 تا 14 سال تشكيل مىدهند كه دختران بيشترين آزار ديدگان و بيشتر آزاردهندگان پدران بودهاند.
وى اختلافات خانوادگى و گاه طلاق را از علل و عوامل آزار كودكان دانست و با اظهار نگرانى از روند فزآينده طلاق خاطرنشان كرد: بدين ترتيب بايد انتظار افزايش موارد كودكآزارى را نيز داشت. عضو گروه پژوهش رفاه اجتماعى دانشگاه علوم بهزيستى و توانبخشى درباره سن كودكان آزار ديده يادآورشد: بيشتر سوءرفتارهاى جسمىدر سنين5 تا 11 سالگى انجام مىشود كه آزار در سنين پايينتر و بالاتر از اين سن كمتر رخ مىدهد. همچنين سن آزار جنسى دختران 10 تا 15 سالگى است. مدنى سنين پر خطر آزار جنسى پسران را شش تا 10سالگى اعلام و تصريح كرد: بنابراين احتمال دارد، پسران در سنين پايينتر مورد آزار جنسى قرار گيرند. اين روانشناس و عضو گروه پژوهش رفاه اجتماعى دانشگاه علوم بهزيستى و توانبخشى اظهار كرد: بر اساس ارزيابىهاى صورت گرفته، هشت سالگى ميانگين سن خطر كودكان ذكر شده است كه به دليل آنكه در اين سن به مدرسه مىروند، مىتوان از نقش آموزش و پرورش، معلمان و معاونان مدارس در تشخيص كودك آزارى و مداخله به نفع كودكان بهره برد. وى نوع آزارهاى صورت گرفته روى دختران و پسران را متفاوت دانست و خاطر نشان كرد: پسران بيشتر از دختران مورد آزارهاى جسمىقرار مىگيرند و آزار عاطفى در ميان دختران شايعتر است. مدنى با تاكيد بر اينكه تنها10 تا 15 درصد آزاردهندگان دچار مشكلات روحى روانى هستند، عنوان كرد: كودك آزاران مىتوانند از ميان تمامىگروههاى اقتصادي، اجتماعى و نژادى باشند و هر چند اين آزارگران در تمامىطبقات اعم از پردرآمد و هم كم درآمد ديده مىشود، اما كودك آزارى در ميان گروههاى كم درآمد به دليل محدوديت امكانات براى دفاع و حمايت از كودكان بيشتر صورت مىگيرد.
اعتماد به نفس پايين، كنترل ضعيف هيجانات و عصبانيت زود هنگام از جمله ويژگىها و خصلتهاى آزاردهندگان است كه وى با استناد به مطالعات صورت گرفته روى سه مركز درمانى در شهر تهران اضافه كرد: اغلب كودكان ارجاع داده شده به اين مراكز از سوى مادر آزار ديدهبودند. همچنين گروه اول متهم در آزارهاى جنسى كودكان از اعضاى خانواده بويژه پدر و ناپدرى و سپس نزديكان هستند.
اين روانشناس و عضو گروه پژوهش رفاه اجتماعى دانشگاه علوم بهزيستى و توانبخشى ادامه داد: به دليل آنكه پسران با محدوديت كمترى نسبت به دختران به اجتماع وارد مىشوند، بيشتر در معرض آزارهاى جنسى از سوى غريبهها قرار مىگيرند. بنابراين امكان سوءاستفاده جنسى پسران در خارج از خانواده بيشتر از دختران است. وي، همچنين استرس بالا، كمبود منابع اقتصادى و فقر، كم بودن اطلاعات والدين در مورد كودكان، بيمارىهاى كودكان بويژه معلوليت و كمتواني، اعتياد والدين و فشارهاى ناشى از مشكلات روزمره را از جمله علل و عوامل كودك آزارى عنوان كرد. مدنى با دستهبندى انواع كودك آزارى به جسمي، جنسى و غفلت به تفاوت ميزان كودك آزارىها در اروپا و آمريكا پرداخت و ميزان كودك آزارى در كودكان زير چهار سال انگلستان را يك در هزار، اروپا سه در هزار و در آمريكا 20 در هزار اعلام كرد و با اظهار تاسف از فقدان نظام ارجاع و آمار كودك آزارى در ايران تاكيد كرد: در كشور ناچاريم بر پايه تخمين حاصل از مطالعات پراكنده وضعيت كودك آزارى را توضيح دهيم.
وى همچنين با بررسى وضعيت كودك آزارى در ايران اذعان كرد: انواع كودك آزارى در ايران از شيوع نسبتا بالايى برخوردار است كه شايعترين الگوى آزار جسمىكودكان همچون سيلى زدن و الگوى آزارهاى عاطفي، محبت نكردن كافى است. از سوى ديگر گزارشات شيوع آزارهاى جنسى به دليل محدوديتهاى فرهنگى و مذهبى كمتر از حد واقعى است. عضو گروه پژوهش رفاه اجتماعى دانشگاه علوم بهزيستى و توانبخشى با بيان اينكه روند كودكآزارى رو به افزايش است، اعلام كرد: اين موضوع را تا حدودى به تحليل علل و عوامل تاثيرگذار بر كودك آزارى همچون دو رقمىشدن تورم، افزايش بيكارى و در نتيجه گسترده شدن دامنه فقر و مشكلات اجتماعى بايد دنبال كرد. مدنى تاكيد كرد: به طور كلى احتمال آنكه كودكان در فاصله پنج، شش تا 12،13 سالگى مورد آزار جنسى قرار گيرند، بيشتر است و والدين بايد در اين سنين از آنها حمايت جدىترى كنند و اين حساسيت در مورد دختران بايد بسيار بيشتر از پسران باشد. فرشيد يزداني، مديرعامل انجمن حمايت از حقوق كودكان نيز با ارائه گزارشى از تاريخچه آغاز به كار اين انجمن و خدمات ارائه شده آن، به كودكان بازمانده از چرخه آموزشى كشور كه به طور مستمر در حال افزايش است اشاره كرد و گفت: حدود 2 ميليون و700 هزار نفر از كودكان در سنين10تا 18 سال كشور خارج از چرخه تحصيل هستند.
به گفته وي، بر اساس آمارهاى رسمىو ثبت شده، حدود يك ميليون و 600 هزار كودك كار و خيابان در كشور وجود دارد. يزدانى در اين همايش از تلاش انجمن براى راهاندازى خط يارى كودكان در بم خبر داد. عباسلو ـ كارشناس ارشد مددكارى انجمن حمايت از حقوق كودكان نيز در اين همايش، مراكز ارجاع كودكان آزارديده از طريق انجمن را 123 (اورژانس اجتماعى )، اداره سرپرستى كه شرط اعتياد و روسپى بودن والدين براى پذيرش كودكان بدسرپرست توسط اين اداره دو آيتم اصلى جذب كودكان به شمار مىرود، كانون وكلاى دادگسترى كه درصد زيادى از همسر آزارىها به اين كانون ارجاع داده مىشوند، مراكز نگهدارى «ياسر» و «نواب» كه محلى براى اسكان كودكان فرارى و آزار ديده و بىسرپرست است و سازمانهاى مردم نهادى همچون «رهياب» و «آشيانه» كه در حوزه زنان و كودكان فعاليت مىكنند، معرفى كرد.
شنبه 1 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]