واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: جايي براي ماجراجويي وجود ندارد
سياستخارجي- گروه سياسي:
اظهارات شديد البرادعي مديركل آژانس بين المللي انرژي اتمي درباره اينكه «اقدام نظامي عليه ايران خاورميانه را به گلوله آتش بدل خواهد كرد.» پس از آن اظهار شد كه روزنامه نيويورك تايمز در شماره روز جمعه خود براساس اظهارات مقامات آمريكايي مدعي شد:اسرائيل در اوايل ماه جاري دست به تمرين نظامي گستردهاي زده است كه ظاهرا ميتواند تمرين حمله هوايي احتمالي به تأسيسات هستهاي ايران باشد.
نيويورك تايمز به نقل از مقامهاي آمريكايي كه البته نامي از آنها نبرده است نوشت: هليكوپترها و هواپيماهاي سوخترسان كه در اين مانور شركت كردند در مسافتي تقريبا 1500 كيلومتري پرواز كردند كه حدودا فاصله ميان اسرائيل و تاسيسات اتمي نطنز است.
اين روزنامه در گزارش خود افزود كه مقامات اسرائيلي از سخن گفتن درباره جزييات اين تمرين نظامي اجتناب ورزيدند ولي يك سخنگوي ارتش اسرائيل در اين باره گفته است كه نيروي هوايي اسرائيل همواره ماموريتهاي مختلفي را تمرين ميكند تا بتواند با چالشهايي كه اسرائيل را در معرض خطر قرار ميدهند مقابله كند.
داستان تكراري حمله نظامي به ايران كه اين بار به صورت مشترك از سوي منابع مجهول آمريكايي اسرائيلي خوانده شد در حالي در رسانهها انتشار يافت كه واكنشهاي شديدي را نيز بهدنبال داشت، البته تا كنون دستگاه سياست خارجي كشورمان موضع رسمي درباره اين اخبار نگرفته است، ولي البرادعي اولين كسي بود كه در گفتوگو با شبكه تلويزيوني العربيه اقدام نظامي عليه ايران را «تبديل كردن خاورميانه به گلوله آتش» دانست.
محمد البرادعي در واكنش به گزارش روز جمعه نيويورك تايمز گفت: به عقيده من يك ضربه نظامي از هر چيز ديگري بدتر است. وي همچنين از اينكه نتواند به كار خود در بازرسي از تاسيسات اتمي ايران ادامه دهد ابراز نگراني كرد و در حالي كه هفته گذشته نيز حمله به ايران را زمان استعفايش دانسته بود دوباره تاكيد كرد: اگر حمله نظامي در اين زمان عليه ايران انجام شود... باعث خواهد شد من نتوانم به كارم ادامه دهم. روسيه نيز عليه هرگونه اقدام نظامي عليه ايران اخطار داد.
هشدار روسيه
سرگئي لاوروف وزير خارجه روسيه روز جمعه عليه استفاده از زور مقابل ايران هشدار داد و گفت: هيچ شاهدي داير بر اثبات اينكه ايران در پي ساخت سلاح اتمي است وجود ندارد.
به گفته لاوروف در حال حاضر وظيفه اصلي بايد تامين تماميت ارضي كشورها از جمله ايران باشد كه يكي از اعضاي سازمان ملل متحد است.
وي روز جمعه طي كنفرانس مطبوعاتي در مسكو اعلام كرد: بايد ايران و عراق را در ديالوگ بينالمللي جلب كرد، نه آنها را منزوي ساخت. لازم است همه گروهها، سازمانها و كشورها به اين روند جلب شوند. سفير روسيه در سازمان ملل نيز هشدار داد كه تهديد ايران به اقدام نظامي ميتواند شتابي را كه در تلاش شش قدرت جهاني براي باز كردن بن بست با تهران ايجاد شده است تضعيف كند.
آمريكا مخالف برنامه هستهاي ايران نيست
در همين حال ويليام برنز معاون ارشد وزير امور خارجه آمريكا در موضعي با ادبياتي تكراري اعلام كرد كه ايران ميتواند برنامه هستهاي خود را داشته باشد، اما به شرطي كه از چرخه كامل سوخت هستهاي امتناع كند و نيز برنامهاش مطابق قوانين بينالمللي باشد. برنز اين اظهارات را روز جمعه در مسكو و در گفتوگوي كوتاهي كه در پايان نشست گروه كاري روسيه و آمريكا در زمينه مبارزه با تروريسم با خبرنگاران داشت، اعلام كرد. خبرگزاري دولتي روسيه نووستي، به نقل از برنز نوشت كه «ايران ميتواند برنامه هستهاي خود را داشته باشد، اما اگر مطابق معيارهاي بينالمللي باشد و درصورتي كه از غنيسازي امتناع كند.»
ايران قرباني توطئهها و اتهامات بي اساس نماينده جمهوري اسلامي ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي جمعه در يك سخنراني در مؤسسه امور سياسي و اقتصادي بينالمللي در بلگراد به تشريح برنامه هستهاي صلحآميز ايران گفت: سياست تهاجمآميز آمريكا يك مشكل عمومي است كه بايد مقابل آن اقدامات جمعي به عمل آيد.
دكتر علي اصغر سلطانيه همچنين با اشاره به اهميت سفر به كشورهاي مختلف براي برطرف كردن جو حاكم درباره پرونده هستهاي ايران اضافه كرد: در اين سفرها ضمن سخنراني، مداركي مستند و مكتوب به مخاطبان داده ميشود تا بدانند ايران قرباني توطئهها و اتهامات بي اساس آمريكاست كه موجب باز نگه داشتن پرونده شده است.
سلطانيه در گفتوگو با خبرنگار واحد مركزي خبر پيش از ترك بلگراد در پايان سفر دو روزه خود به صربستان محورهاي اصلي بسته پيشنهادي تهران را همكاري و آمادگي براي مذاكره در مسائل امنيت بين المللي و منطقهاي، انرژي و ايمني هستهاي اعلام كرد. وي درباره بسته پيشنهادي گروه 1+5 و بسته پيشنهادي ايران اعلام كرد، بسته پيشنهادي ايران روز پنجشنبه به آژانس تحويل داده شد و در سايت آژانس بينالمللي انرژي هستهاي بهعنوان سند رسمي چاپ و منتشر شد.
وي همچنين درباره بسته پيشنهادي جمهوري اسلامي ايران گفت: عناصر مشتركي در بسته پيشنهادي گروه 1 + 5 و ايران وجود دارد، ما از كشورها براي نشان دادن عزم سياسي و نيتشان دعوت كرديم بر سر ميز مذاكره بنشينند.
بسته پيشنهادي ايران بهعنوان سند آژانس بينالمللي انرژي اتمي منتشر شد .
بسته پيشنهادي جمهوري اسلامي ايران كه يكم خرداد ماه در وين به محمد البرادعي تحويل داده شده بود، بهعنوان سند آژانس بينالمللي انرژي اتمي منتشر شد.
در اين سند ابراز اميدواري شده است كه در دور جديد گفتوگوها زمينه همكاري بلندمدت بين طرفها و برقراري امنيت و صلح فراهم شود. اين بسته همچنين تاكيد كرده است كه نتيجه اين گفتوگوها بايد يك توافق جامع در زمينه همكاريهاي اقتصادي، سياسي، منطقهاي، بينالمللي، هستهاي و امنيت انرژي باشد.
اين بسته همچنين اعلام كرده است كه جمهوري اسلامي آمادگي دارد وارد مذاكراتي شود كه منجر به تقويت صلح، امنيت و دموكراسي در منطقه شود. چنين مذاكراتي ميتواند در ساير مناطق جهان از جمله در فلسطين نيز دنبال و منجر به برقراري دموكراسي و عدالت شود و مسئله ۶۰ ساله فلسطينيها را حل كنند.
اين بسته در ادامه به حل مشكلاتي از جمله تروريسم، مهاجرتهاي غيرقانوني، موادمخدر و جرايم سازمان يافته پرداخته و با اشاره به آنكه اين موارد از بين برنده امنيت هستند، زمينههاي همكاري اقتصادي و هستهاي را برشمرده است.
همكاري در زمينه امنيت انرژي، بازرگاني، مبارزه با فقر و نابرابري طبقاتي، تورم جهاني از جمله شاخصهاي همكاري اقتصادي مورد اشاره اين بسته هستند. در بخش همكاريهاي هستهاي نيز جمهوري اسلامي ايران بهعنوان يك عضو ان.پ.تي اعلام آمادگي كرده است كه اطمينان از عدم انحراف برنامهها و فعاليتهاي هستهاي به سمت اهداف ممنوعه فراهم شود و كنسرسيوم توليد سوخت هستهاي با شركت طرفهاي مختلف از جمله ايران فراهم شود. در اين زمينه همچنين دسترسي و استفاده از فناوري صلحآميز هستهاي، خلع سلاح هستهاي و ارتقاي نظارت آژانس بر فعاليتهاي هستهاي كشورهاي مختلف و همكاري در مسائل امنيت هستهاي از ديگر مواد اين بخش است.
تاريخ درج: 1 تير 1387 ساعت 13:39 تاريخ تاييد: 1 تير 1387 ساعت 14:46 تاريخ به روز رساني: 1 تير 1387 ساعت 14:45
شنبه 1 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]