واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: جسورانه، ديرفهم، ايراني
نقد- حسن ميثمي:
پس از رمان «من او» كه براي خود در حوزه ادبيات ايران پديدهاي شد، مدتها بود كه در عرصه نويسندگي از «رضا اميرخاني» خبري نبود.
اهالي فرهنگ و ادب ميدانستند كه او در حال نوشتن يك رمان است. رماني كه آن قدر به طول انجاميد كه كمكم داشت همه را نااميد ميكرد. اما بيست و يكمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران محل رونمايي جديدترين رمان اميرخاني بود.
نام اين رمان هم كمي عجيب و غريب بهنظر ميرسد: بيوتن!«بيوتن» در 500 صفحه و در 8فصل با همت انتشارات علم هم اكنون در ماه دوم انتشار به چاپ دوم رسيده و بازار كتاب امسال را به تنهايي تكان داده است. با اينكه كتاب، كتاب جديدي است اما يافتن چهار منتقد كه آن را خوانده باشند، كار چندان سختي نبود.
احمد دهقان(*****)
به قول دهقان اكنون در دورهاي از ادبيات هستيم كه رمانهاي حجيم كمتر نوشته ميشوند. بهنظر او «بيوتن» رماني است كه براي مخاطب خاص جالب توجه است و اين كتاب تنها يك داستان گويي صرف نيست:«نويسنده خواسته در اين كتاب به سؤالهاي ذهني خواننده اين دوره توجه كند و همين باعث شده است كه بيوتن بيش از يك رمان ظاهر شود. »نويسنده مجموعه «من قاتل پسرتان هستم» در ادامه نظر خودش درباره آخرين اثر اميرخاني ميگويد:«اغلب سؤالات جامعه امروز ما، حول مسائل مذهبي ميچرخد. خواننده امروزي دنبال ديدن جايگاه مذهب در زندگي است و اين رمان ميخواهد با خواننده همنوا بشود و سؤالات ذهني او را كنكاش كند، حتي در جامعه آمريكا. »
علي الله سليمي(*****)
سليمي معتقد است كه « بيوتن» همانند كارهاي قبلي اميرخاني، ادبيات خاص خودش را دارد؛ اما خواستههاي خوانندههاي قبلي را برآورده نميكند:«كار قبلي توقع خوانندگان را بالا برد، اما اين اثر ويژگي خاصي كه دارد اين است كه سهلالوصول نيست. يعني به اين راحتي خواننده نميتواند آن را هضم كند. ديرفهمي اين كتاب طبقه متوسط را ارضا نميكند. »علي الله سليمي نياز به مراجعه مكرر خواننده به ارجاعات بيروني را يكي از ويژگيهاي اين كتاب ميداند و ادامه ميدهد:«آنهايي كه كتابهاي قبلي اين نويسنده را خوانده باشند ميتوانند اين رمان را هم بفهمند. »
مهدي يزداني خرم(***)
يزداني خرم سوژه « بيوتن» را سوژهاي جسورانه ميداند كه در واقع گوياي مشخصه نويسنده اثر است:«نويسنده خواسته با نگاهي تجربي به يك مكان خاص، كه همان آمريكاست، مفاهيم جديد ارزشي را به وجود بياورد. »مهدي يزداني خرم ضديت با آمريكا و مفهوم آن را تلاش اصلي كار اميرخاني – مانند بقيه كارهاي او – ميشمارد و در يك مورد ويژگي « بيوتن» ميگويد:«در اين اثر شاهد بازيهاي زباني هستيم و اصولا يك جور شخصيت پردازي خشك، فارغ از همذات پنداري را در كار ميبينيم كه به نحوي باعث برجستگي كار شده است.»
ابراهيم زاهدي مطلق(*****)
«خصلت اصلي اين رمان ايراني و ديني بودنش است. نوگرايي، كارهاي مدرن و زبان عجيبي دارد. اما اين مرحله دوم كتاب است. »زاهدي مطلق مرحله اول اين اثر را داشتن هويت ميداند:«با وجود اينكه اين كتاب در آمريكا ميگذرد، كاملا ايراني و ديني است و مشخص است كه نويسنده كاملا داراي طرح است و با برنامه و قدم به قدم حركت ميكند. »
تاريخ درج: 1 تير 1387 ساعت 08:27 تاريخ تاييد: 1 تير 1387 ساعت 09:58 تاريخ به روز رساني: 1 تير 1387 ساعت 09:56
شنبه 1 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 196]