واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: اقتصاد - افزايش فشار به ايران در دستور كار اروپاييها
اقتصاد - افزايش فشار به ايران در دستور كار اروپاييها
گروه اقتصاد: با اينكه تهران براي پاسخگويي به بسته پيشنهادي گروه 1+5 اعلام آمادگي كرده و هنوز زمان براي اين پاسخگويي باقي است، اما رفتار آمريكاييها و برخي اخبار منتشر شده از اجلاس سران اتحاديه اروپا در بروكسل بيانگر آن است كه در كنار بررسي بستههاي پيشنهادي دو طرف ماجرا، اتفاقات مهمي در راستاي تحتفشار قرار گرفتن هرچهبيشتر ايران براي پذيرفتن تمام مفاد بسته پيشنهادي 1+5 در حال شكلگيري است تا خط قرمز پذيرش تعليق غنيسازي ميسرتر شود. البته كليدخوردن اين فاز عملياتي كه با سرعت و جديت بيشتري در آمريكا پيگيري ميشود در اروپا با ترديدهاي بسياري روبهروست كه كار جمعبندي گسترش و تشديد فشارها عليه ايران را به آيندههاي دورتر ميسپارد.
ديپلماتها در اجلاس سران اتحاديه اروپا كه در بروكسل در جريان است گفتهاند كه اعمال فشار به بخش انرژي ايران در اين نشست مدنظر قرار داده شده تا در صورت رد مشوقهاي اقتصادي تازه بر آن كشور اعمال شود.
با اين حال بررسي چنين تحريمهايي ظاهرا در مراحل بسيار اوليه است و ديپلماتها به خبرگزاري آسوشيتدپرس گفتند به نتيجه رسيدن گفتوگوها در اين زمينه چندين ماه زمان خواهد برد.
بعد از بانكها، نفت وگاز
اين درحالي است كه گوردون براون نخستوزير بريتانيا پيشتر در هفته جاري در لندن اعلام كرده بود كه اتحاديه اروپا به زودي «فاز تازهاي از تحريمها بر نفت و گاز» ايران را آغاز خواهد كرد.
با اين حال ممكن است اتحاديه اروپا تحريمها عليه ايران را با انسداد داراييهاي بانك ملي احتمالا از هفته جاري تشديد كند. براون قبلا موافقت اتحاديه اروپا با تحريم بانك ملي را اعلام كرده بود، اما اتحاديه اروپا قصد دارد در مورد تحريم بخش نفت و گاز ايران آهستهتر گامبردارد.
بر اساس تحليل آسوشيتدپرس اعمال تحريمهاي جديد عليه ايران به سبب پافشاري بر حقوق مشروع هستهاي از جمله حق غنيسازي اورانيوم مشكلتر شده است.
به گزارش خبرگزاري آسوشيتدپرس در گزارشي درباره افزايش بهاي سوخت در اروپا و مشكلات ناشي از آن نتيجه ميگيرد كه اعمال تحريمهاي جديد عليه ايران مشكلتر خواهد شد.
ديپلماتهاي اروپايي با اشاره به گسترش اعتراضات مردمي در اروپا نسبت به افزايش قيمت سوخت، اعمال تحريمهاي تجاري جديد بر ضد ايران در آينده نزديك را بعيد دانستند.
اين رسانه در اينباره به نقل از ديپلماتها نوشت: تلاش انگليس براي افزايش و اعمال تحريمهاي بيشتر عليه بخش نفت و گاز ايران كندتر شده كه علت آن اعتراض روزافزون مصرفكنندگان اين محصول به سبب افزايش قيمتهاي انرژي است.
اين رسانه آمريكايي در ادامه اين مطلب چنين نتيجهگيري ميكند كه ادامه اين روند سبب خواهد شد تا احتمال افزايش تحريمها عليه ايران در ماههاي آتي بعيد به نظر برسد.
اين خبرگزاري افزود: مردد شدن اتحاديه اروپا براي تحريم به سبب افزايش حساسيتها در بين كشورهاي بسياري است. آنها بر اين باورند اعمال اقدامات سختتر عليه تهران سبب آشفتگي اوضاع شود.
در بخش ديگري از اين مطلب آمده است: هماكنون ارزيابيهاي ديپلماتيك نشان ميدهد كه گوردون براون نخستوزير انگليس نخواهد توانست به وعدهاي كه به جورج بوش رئيسجمهوري آمريكا مبني بر همراهي وي در اعمال تحريمهاي بيشتر عليه ايران داده بود عمل كند.
همچنين اين ديپلماتها كه نامي از آنها برده نشده گفتوگوهاي اروپا براي اعمال تحريمهاي بخش انرژي ايران را هنوز در مراحل بسيار اوليه و در حد حرف ميدانند.
آمريكا تنها در صف نخست اعمال فشار
اما در همين حال آمريكاييها كه روابط تجاري و اقتصادي گستردهاي با ايران ندارند، اقدام عملي عليه اقتصاد ايران را با سرعت بيشتري به پيش ميبرند. ظاهرا آمريكاييها با اين پيشفرض كه ايران پاسخ مثبتي به بسته پيشنهادي سولانا نخواهد داد تصميمگيري عليه اقتصاد ايران را به فاز اجرا وراد كردهاند.
يك كميته سناي آمريكا لايحهاي را مورد تصويب قرار داد كه تحريمهاي اقتصادي عليه ايران را درجهت فشار به تهران براي متوقف ساختن برنامه غنيسازي اورانيوم تشديد خواهد كرد.
اين لايحه كه روزچهارشنبه گذشته، به تصويب كميته امورمالي مجلس سنا رسيد، ممنوعيت جديدي را درمورد صدور قطعات هواپيماهاي ساخت آمريكا به ايران پيشنهاد كرده است. لايحه، واردات فرش، خاويار و خشكبار از ايران به آمريكا را نيز ممنوع اعلام كرده است.
ممنوعيت صدور فناوري اتمي آمريكا به روسيه نيز تا زماني كه مسكو كمكهاي اتمي خود را به ايران متوقف نكرده است، يكي ديگر از اقدامات پيشبيني شده درلايحه است.
لايحه كميته امورمالي مجلس سنا افزايش تماسهاي آمريكا با مردم ايران را نيز از طريق برقراري برنامههاي مبادلاتي ميان آمريكاييان و ايرانيان خواستار شده است.
اين لايحه بايد در صحن علني مجلس سناي آمريكا نيز به تصويب برسد. البته هنوز روشن نيست مباحث مربوط به اين لايحه چه وقت آغاز خواهد شد.
كميته دارايي سناي آمريكا با 19 راي موافق در برابر دو راي مخالف، طرح اعمال تحريمهاي اقتصادي بيشتر بر ضد تهران را تصويب كرد.
مجلس نمايندگان آمريكا سال گذشته نيز طرح مشابهي را ضد ايران تصويب كرده بود اما اين طرح هيچ كارايي در خصوص توقف فعاليتهاي صلحآميز هستهاي ايران نداشته است.
بر اساس اين طرح، خريد و فروش كالاهاي بيشتري با ايران ممنوع اعلام شده است. به عنوان مثال واردات فرش، خاويار و آجيل از ايران به آمريكا از اين پس ممنوع ميشود.
اين طرح همچنين تحريمهاي مالي ضد برخي از شركتها و اشخاص حقيقي ايران را گسترش خواهد داد و شركتهاي آمريكايي را كه نمايندگيهاي آنها اقدام به فعاليت تجاري با ايران داشته باشند با جريمه روبهرو خواهد كرد.
اين درحالي است كه كشورهاي غربي خصوصا «اروپاييها بارها بر تمايل خود به سرمايهگذاري در ايران تاكيد كردند و از دست دادن فرصت تجاري در ايران را موجب زيان فراوان شركتهاي غربي ارزيابي كردند.
سناي آمريكا همچنين از روسيه خواسته است همكاريهاي هستهاي خود با ايران را متوقف كند و تا زماني كه مسكو به درخواست واشنگتن عمل نكند، آمريكا قرارداد گسترش همكاريهاي هستهاي با روسيه را امضا نخواهد كرد.
بوش و بسياري از نمايندگان سناي آمريكا پيش از اين از طرح روسيه براي ارسال سوخت هستهاي به ايران انتقاد كرده بودند. ماكس باوكس، رئيس كميته دارايي سناي آمريكا در اينباره مدعي شد: تحريمهايي كه ضد ايران تصويب شد، دولت اين كشور را از تصميم خود براي توليد تسليحات هستهاي منصرف خواهد كرد.
افشاي برنامهاي ضدايراني در نابوكو
همزمان با تصويب اين طرح در سناي آمريكا، دانيل فريد- معاون وزير خارجه آمريكا در امور كشورهاي اروپايي و اوراسيا ـ اعلام كرد كه دولت آمريكا تمام تلاش خود را ميكند تا صدور نفت و گاز طبيعي درياي خزر را از كنترل روسيه و ايران خارج سازد. وي افزود كه آمريكا قاطعانه مخالف جذب ايران به پروژه نابوكو است.
به گزارش نووستي در عين حال وي اطلاع داد كه در دولت آمريكا معتقدند كه خط لولههايي كه از درياي خزر ميگذرند بايد طوري ساخته شوند كه به نفت يا گاز ايران وابسته نباشند.
در اين راستا وي تاكيد كرد كه كاخ سفيد قاطعانه مخالف وارد ساختن گاز ايراني به خط لوله نابوكو است.
فريد گفت: ما معتقديم كه جريان افتادن گاز ايراني از طريق خط لوله نابوكو، ايده بدي است و ما اين را به گوش اروپاييها رساندهايم.
اين سخنان ميتواند به معناي برنامهاي ديگر از برنامههاي خصمانه آمريكا عليه ايران باشد كه دو هدف تحت فشار قرار دادن ايران و كنترل روسيه را در دستور دارد.
جمعه 31 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 340]