واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: سياست - اشاعه فساد يا پاك كردن صورتمسئله
سياست - اشاعه فساد يا پاك كردن صورتمسئله
محمدرضا يزدانپناه:اواسط فروردين 79 بود. شمارش آراي انتخابات ششمين دوره مجلس شوراي اسلامي به تازگي به پايان رسيده و مجلس پس از مدتها به كنترل نيروهاي اصلاحطلب درآمده بود. افرادي كه نزد افكار عمومي تحت عنوان «حاميان خاتمي» شناخته ميشدند به مجلس رفته بودند تا ياور و پشتيبان برنامههاي اصلاحي «محمد خاتمي» رئيسجمهور وقت باشند.
آن روزها هنوز اينچنين نشده بود كه ديوار بياعتمادي ميان روشنفكران و فعالان سياسي ـ اجتماعي و اصلاحطلبان ايراني برقرار شده باشد. جامعه ايران تشنه تغييرات دموكراتيكي بود كه قرار بود توسط اصلاحطلبان سربرخاسته از دوم خرداد 76 محقق شود. فضاي گفتماني و رسانهاي كشور سرشار بود از مفاهيمي مانند جامعه مدني، تساهل وتسامح، آزادي، مدارا و مانند اينها.
اينگونه بود كه دغدغه اصلاحات ايراني و راههاي دموكراتيزه شدن ساخت قدرت به موضوع كنفرانسي بدل شد كه از 19 تا 21 فروردين 79 در خانه فرهنگهاي جهان واقع در برلين پايتخت آلمان، از سوي حزب سبزهاي اين كشور و به دعوت بنياد فرهنگي هاينريش بل برگزار شد.
اما كنفرانسي كه قرار بود محلي براي تمرين گفتوگو و بيان آزادانه نظرات باشد با دخالت برخي گروههاي اپوزيسيون مانند حزب كمونيست كارگري و تعدادي از سلطنتطلبان به جنجال كشيده شد. معترضان به شركت چهرههاي فرهنگي و سياسي اصلاحطلب ايراني در كنفرانس برلين از انواع و اقسام حربهها مانند عريان شدن، رقصيدن و سر دادن شعارها براي برهم زدن اين نشست استفاده كردند اما با هوشياري سخنرانان و اكثر حاضران در محل از رسيدن به هدف خود بازماندند. كنفرانس برلين اگرچه به سختي اما در نهايت در 21 فروردين 79 پايان يافت.
اواخر فروردين 79 بود. سخنرانان ايراني حاضر در كنفرانس برلين پس از آنكه از طرف اپوزيسيون جمهوري اسلامي در برلين متهم به نمايندگي نظام سياسي ايران شده به كشور برگشته بودند. ايام تاسوعا و عاشوراي حسيني بود. بخش خبري ساعت 21 شبكه اول كه به پايان رسيد، مجري از فيلمي خبر داد كه قرار است در دو شب پياپي از تلويزيون سراسري ايران پخش شود.
با پخش آن مشخص شد كه اين فيلم، بريدهاي نيم ساعته از 16 ساعت سخنراني در كنفرانس فوق بوده است. آن هم درست صحنههايي كه شامل رقص زنان و عريان شدن مردان بود.
فرداي آن شب، روزنامههاي اصلاحطلب با اشاره به پخش اين فيلم در ايام تاسوعا و عاشورا نوشتند كه پخش اين فيلم اشاعه فساد آن هم در موسم عزاداري بوده و صدا و سيما با دستزدن به چنين كاري، مجوز پخش چنين برنامههايي را در آينده صادر كرده است.
در سوي ديگر اما مسوولان صدا و سيما و جريان راست قرار داشتند كه با اين استدلال كه پخش فيلم حضور برخي افراد از جناح سياسي رقيب آنها در مجلسي غيراخلاقي (بدون اشاره به مونتاژي بودن فيلم) اقدامي صحيح است، اشاعه فساد بودن اين فيلم را رد كردند.
اين روزها ديگر نه اصلاحطلبان در قدرت حضور دارند و نه خبري از آن شوروشوق سالهاي پس از دوم خرداد است. ايام به كام جناح محافظهكاري است كه اين روزها «اصولگرا» خوانده ميشوند و تمام نهادها و مصادر قدرت در ايران را احاطه كردهاند.
در چنين ايامي است كه فيلمي از قصد تعرض يكي از مسوولان دانشگاه زنجان به دختري دانشجو به شكل گستردهاي در اينترنت و در ميان مردم منتشر ميشود. دانشجويان و نيروهاي سياسي و اجتماعي اصلاحطلب به صورتي يكپارچه خواهان برخورد با مسوول خاطي و اتخاذ راهكارهايي براي از ريشه خشكاندن اين قبيل اقدامات ميشوند.
اما در اين ميان، «محمدمهدي زاهدي» وزير علوم دولت نهم كه اين اتفاق در دستگاه زيرمجموعهاش رخ داده به همراه يكي از مسوولان دستگاه قضايي، به جاي تاكيد بر برخورد با متهم و پيگيري اصل ماجرا، انتشار فيلم فوق را كه توسط دانشجويان گرفته شده، اشاعه فحشا و فساد عنوان ميكند. شايد در بهار 79 هيچكدام از اصلاحطلبان تصور نميكردند كه حرف آن روزشان پس از سالها توسط رقيب سياسي از جنس «اصولگرايي» بيان شود.
جمعه 31 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 160]