واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: هاشمى رفسنجاني:حكومت زورى شود دينى نيست
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام بر اهميت فقهسازى از سوى روحانيت در مورد مسائل جديد تاكيد كرد.
آيتالله هاشمى رفسنجانى در ششمين اجلاسيه جامعه مدرسين حوزه علميه قم و علماى بلاد كه با موضوع روحانيت و نظام در مدرسه امام خمينى قم برگزار شده بود، با اشاره به وظايف فعلى روحانيت و اهميت اين وظايف، به ارائه گزارشى از سفر خود به عربستان سعودى پرداخت.
به گزارش ايسنا، رئيس مجلس خبرگان رهبرى افزود: يكى از كارهاى مهمى كه در مديريت حوزه و جامعه مدرسين بايد صورت بگيرد اين است كه تلاش شود مساجد خالى نماند; چرا كه مساجد بسيار مهم هستند. اكنون بعضا مىبينيم حوزههاى علميه بهاندازه كافى به مساجد مراكز شهرستانها نمىروند يا نمىتوانند بروند و خيلى از مساجد در كشور امام جماعت ندارند.
وى گفت: اين مشكل بايد برطرف شود و اگر حوزهها در اين ارتباط دچار محدوديتهايى هستند و به كمك نياز دارند، نظام بايد به آنها كمك كند و اين يك مسئوليت متقابل است.
هاشمى رفسنجانى با اشاره به وظايف روحانيت سنتى اظهار كرد: روحانيت به اصطلاح سنتى وظايف خود را به خوبى انجام داده است. روحانيت سنتى هميشه پايگاه و پناهگاه مردم بوده و مردم در برابر مستبدان و حكام زورگو به روحانيت پناه مىبردهاند، ولى من در اينجا مىخواهم در مورد وظايف جديد روحانيت در زمان حال حاضر صحبت كنم; زيرا معتقدم در برخى موارد روحانيت وظايف خود را در مورد مسائل جديد به نحو مطلوب انجام نداده است.
وى ادامه داد: در دو قرن اخير روحانيت به فكر برپايى حكومت اسلامىافتاد و در اين ارتباط حركتهاى سياسى انجام داد و در واقع بايد گفت در دو قرن گذشته، بزرگان روحانيت به سمت حاكميت اسلامىحركت كردند; البته در اين مسير، شخصيتها بودند كه حركت كردند كه اولين ثمره آن را مىتوان مشروطه دانست. در پى مشروطه، مجلس قانونگذارى تاسيس شد، ولى چون زمينههايش مساعد نبود، تداوم پيدا نكرد و از دست روحانيت گرفته شد، بعد از آن هم ديديم كه نتيجهچه شد و حكومتى مانند حكومت رضاخان در كشور به وجود آمد، رضا خان نيز بعد از اينكه حكومت را در دست گرفت در پى انتقام از روحانيت برآمد و سعى كرد پايه روحانيت را متزلزل و ايجاد سرخوردگى كند و در واقع مىخواست روحانيت را منهدم كند; البته آن دوره تمام شد و وقتى رضا خان رفت و دربار پهلوى دچار ضعف شد، روحانيت دوباره جوانه زد و به سمت موفقيت و پيشبرد اهداف خود حركت كرد، در اين موقع بود كه شاهد حضور بزرگانى چون آيتالله موسس حائرى و آيتالله بروجردى بوديم كه با تدبير خوب و مناسب آنان، روحانيت نيرومندى به وجود آمد و در پى اين رشد بود كه شخصى مانند امام (ره) آمد و به واقع خداوند شخصيتى مانند امام (ره) را به جامعه ما اهدا كرد; چنان كه با نهضت امام خمينى و همراهى مردم، نظام جمهورى اسلامىشكل گرفت.
هاشمى رفسنجانى ادامه داد: روحانيت مىخواست با مردم به ميدان بيايد و چون قبلا به مردم ميدان داده نمىشد، روحانيت نيز خلع سلاح شده بود. ما مىبينيم كه حضرت على (ع) نيز در زمانى كه حكومت را بر عهده گرفت به خواست مردم وارد عرصه شد، ولى بعد از اتفاقاتى كه افتاد، از آن زمان تا قرون اخير نمىبينيم در فضاى اسلامىو آنجا كه مكتب اهل بيت(ع) پيروانى دارد، به مردم نقشى داده شود كه روحانيت نيز بتواند با مردم وارد عرصه شود و به اهداف برسد، به همين خاطر ما نمىتوانيم از گذشتگان انتقاد كنيم كه چرا كار امام (ره) را انجام ندادهاند; چون به مردم ميدان داده نمىشد و مردم نمىتوانستند وارد عرصه شوند.
وى گفت: اما در اولين فرصتى كه فراهم شد روحانيت به همراه مردم وارد عرصه شد و شما نتيجه آن را مىبينيد.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با اشاره به نقش مردم در تشكيل نظام جمهورى اسلامىو تاكيد امام راحل بر اين نقش، خطاب به شركتكنندگان در اجلاس گفت: شايد برخى از شما در جلسات فقهى خود بگوييد كه حكومت حق علماست، ولى من به شما مىگويم اگر مردم نباشند، اين حق عملى نمىشود و هيچوقت اينگونه نبوده كه روحانيت به زور بخواهد اين كار را انجام دهد و در دين نيز اين پذيرفته نيست; اگر حكومت زورى باشد، دينى نيست.
وى افزود: اگر فكر كنيم با زور و كودتا مىشود حكومت كرد بايد دانست كه اين با اسلام سازگار نيست; چرا كه ما با عقيده مردم كار داريم و اگر نتوانيم كارى انجام دهيم كه مردم با اراده و اخلاص دينى فعاليت كنند، در واقع كارى نكردهايم. ما در واقع با اختيار و قبول مردم سر و كار داريم و بايد سعى كنيم اين اصل در نظام ما حفظ شود و بايد توجه داشت كه دين اسلام با زور سازگار نيست.
رئيس مجلس خبرگان در ادامه به پيروزى انقلاب اسلامىاشاره و اظهار كرد: مردم با انگيزه دينى وارد ميدان شدند و براى پيروزى انقلاب اسلامىبه همراه مرجعيت و روحانيت تلاش كردند.
هاشمى رفسنجانى به خط مشى امام (ره) اشاره كرد و گفت: امام (ره) هوشيارانه در اين عرصه حضور پيدا كردند; امام با مبارزه مسلحانه موافق نبود، البته در مواردى نيز مخالفت نكردند، البته در حد تهديد مسلحانه و تاكيد مىكردند كه ما از راههاى مسلحانه نمىخواهيم كارى انجام دهيم و از اين راه به نتيجهاى نمىرسيم.
وى با بيان اينكه اين حكومت، زاييده روحانيت است، گفت: كار بزرگ ما اين است كه استراتژى را كه در پيروزى انقلاب موثر بود، حفظ كنيم.
هاشمى رفسنجانى با بيان اينكه روحانيت وظايف مهمى را در زمان جديد با توجه به تشكيل جمهورى اسلامىبر عهده دارد، گفت: اين وظايف و توقعات بعضا به خوبى انجام نشده است.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام به اهميت فقه سياسى اشاره كرد و افزود: توجه به فقه سياسى با توجه به شرايط جديد در حوزهها يك ضرورت اجتنابناپذير است. ما در حال حاضر با مسائل جديدى مانند روابط بينالملل، محيط زيست، بحث حضور در كرات آسمانى و بسيارى ديگر از امور كه در عرصه بينالمللى مطرح است، مواجهيم كه روحانيت بايد در مورد آنها با استفاده از ابزارهاى موجود، فقهسازى كند و وارد عرصه شود; در واقع بايد گفت ما بايد در مورد مسائل جديد فقهسازى كنيم.
وى با بيان اينكه در حال حاضر زمينه بسيار مساعدى در اين بخش پديد آمده، گفت: حوزه بايد از اين زمينه به نحو احسن استفاده كند.
هاشمى در ادامه به اهميت وحدت بين مسلمانان اشاره كرد و گفت: بين مسلمانان در بيش از 90 درصد موارد اشتراك وجود دارد و فقط در 10 درصد و آن هم فروع، برخى اختلافها هست كه آن نيز چندان اهميت ندارد; ولى چرا بايد بين مسلمانان بعضا فاصله وجود داشته باشد؟ چرا بايد بين روحانيت اهل سنت و شيعه با اين همه اشتراك، فاصله وجود داشته باشد؟
جمعه 31 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]