واضح آرشیو وب فارسی:برنا نيوز: امروز در آيينه تاريخ
امروز پنج شنبه 30 خرداد سال 1387 هجري شمسي برابر است با 15 جمادي الثاني سال 1429 هجري قمري و مصادف است با 19 ژوئن سال 2008 ميلادي. سرويس فرهنگي هنري برنا نگاهي كوتاه به مهمترين وقايع تاريخي در اين روز دارد:
در چنين روزي در سال 1373 هجري شمسي مصادف با عاشوراي حسيني، در ساعت14:30 بعدازظهر در حالي كه رواق ها، صحن ها، بست ها و اطراف مرقد مطهر هشتمين امام معصوم(ع) از جمعيت موج مي زد و مردم بر افروخته از عشق و ارادت به سالار شهيدان ابا عبدالله الحسين (ع)، غرق عزاداري و نوحه سرايي بودند، صداي مهيب انفجار بمب، فضاي روضة منوره رضوي را پر كرد و انفجار سهمگين همه جا را به لرزه در آورد.
لحظه اي بعد دود غليظ و بوي خون در فضاي سراسر معنويت حرم پخش شد و انبوه متراكم جمعيتي را كه مشغول مناجات و عبادت بوده و در فضايي از صميميت و اخلاص رازهاي دل خود را با امام و پيشواي بر حقشان مي گفتند، درهم پيچيد. بمب در محلي واقع در قسمت بالا سر مبارك منفجر شد و همه چيز را در هم ريخت و زائران را وحشت زده و سراسيمه كرد، بر اثر شدت انفجار كه طبق نظر كارشناسان مربوطه مقدار آن معادل 10 پوند ماده منفجره تي. ان. تي بوده است، اعضاي بدن تعدادي از زائران همچون سر و دست و پا و انگشت جدا شده و به اطراف محل حتي پشت بام حرم و سقف ضريح مطهر پراكنده شد.
نه تنها سطح حرم و روضه منوره رضوي آغشته به خون شد، بلكه قطعات خرد شده پوست و گوشت زوار به همراه خون، سطح ديوارهاي حرم مطهر امام و داخل آن را پوشاند.
* در چنين روزي در سال 1909 ميلادي "اسامو دازايي Osamu Dazai" داستان نگار بلندآوازه ژاپني در يك خانواده اشرافي و قديمي ژاپن در جزيره "هنشو" ديده به جهان گشود.
اسامو با وجود برخورداري از پول و رفاه كامل، در اثناي تحصيل در دانشگاه توكيو به صف كمونيست ها پيوسته و به نشانه مخالفت و اعتراض به اشرافيت و ثروت بيش از ضرورت، نام خود را از "كاناگي" به "اسامو دازايي" تغيير داده بود. او كار نويسندگي را از نوشتن داستان هاي كوتاه براي مجله ها آغاز كرد. نخستين داستان او كه به صورت كتاب انتشار يافت درباره تجربه خانوادگي اش بود. شاهكار ادبي او داستان "شايو = غروب" است كه در زمينه تاثير جنگ جهاني دوم بر تغيير بافت اجتماعي ژاپن و از جمله ويراني دنياي اشراف و ثروتمندان غير تاجر ژاپني و به زير آمدن آنان از تخت عاج و درهم شكستن افاده و تكبر بي معناي آنان است.
داستان ديگر او تحت عنوان "خلع از انسانيت" كه مترجم انگليسي آن، عنوانش را به "نو لانگر هيومن" تغيير داده در زمينه بدبختي هاي پس از جنگ است كه خصلت هاي خوب يك انسان به خاطر نياز مادي و روزمره به فراموشي و زير پا نهاده شده و انسانيت تضعيف مي شود.
كتاب "اعتراف" اسامو نوعي اتوبيوگرافي است كه در قالب داستان تنظيم شده و تجربه هاي خوب و بد خودش را منعكس ساخته تا در ظلمت زندگي پيش پاي ديگران را روشن سازد.
آخرين كتاب اسامو كه نيمه تمام ماند "وداع" عنوان دارد كه پس از خودكشي نويسنده، توسط دختر او كه وي نيز يك نويسنده است تكميل شده است.
* در چنين روزي در سال1993 ميلادي "ويليام جرالد گلدينگ" W.Golding داستان نگار و شاعر انگليسي و برنده جايزه ادبي نوبل ، ملقب به"سر"، در هشتاد و دو سالگي درگذشت.
"ويليام" داستان هاي متعدد باقيماندني از جمله "لرد مگس ها"، "آتش در زير خاكستر"، "منار"، "سقوط آزاد"، "وارثان"، "قرارگاه تعطيل شده"، "حق عبور" را از خود برجاي گذارد كه بسياري از آن ها به صورت فيلم سينمايي درآمده اند. داستان "لرد مگس ها" در تقبيح بدي و بدي كردن به همنوع، تنها در دو دهه اخير چهار بار تجديد چاپ شده است. هدف گلدينگ از داستان نويسي كه در نگارش سبك خاصي را دنبال نمي كرد، تقبيح ظلم، دفاع از حق و عدالت و ترويج انسانيت بود. وي در داستان هايش، ظلم و حق كشي را منشا شورش و عصيان و تضعيف تمدن و قانون دانسته و بشر نا آزاد را آتش زير خاكستر خوانده كه با وزش هر نسيم شعله ور مي شود و همه چيز را مي سوزاند و نظم و پيشرفت حاصل از زحمات انديشمندان و دولتمردان نسل هاي گذشته را بر باد مي دهد.
به باور گلدينگ، آدمي كه احساس كند حق او سلب شده است به صورت بمبي در مي آيد كه آماده كوچك ترين جرقه است تا منفجر شود.
* در چنين روزي در سال 240 پيش از ميلاد "اراتوستنس" Eratosthenes دانشمند يوناني تبار عهد باستان اندازه گيري محيط زمين را بر پايه علم هندسه به پايان برد. وي در اسكندريه مصر و در لحظه اي كه خورشيد در اوج بود (ظهر) فاصله آن را بر اساس احتساب زاويه برآورد كرد.
"اراتوستنس" كه در سال 267 پيش از ميلاد در "سيرن" واقع در شمال آفريقا به دنيا آمده بود 72 سال عمر كرد. وي نخستين رياضيدان و فضا شناسي است كه به اندازه گيري محيط زمين پرداخته بود. او با محاسبات خود، زمان نسبتا دقيق وقوع رويدادهاي مهم تاريخ قرون قديم را به دست آورده بود كه در قرون معاصر پس از تطبيق با تقويم ميلادي تازه اعلام شده اند.
* برخي ديگر از رويدادهاي تاريخي در اين روز:
1903: نخستين مسابقه اتومبيل راني مسافت زياد به پايان رسيد و اتومبيل برنده مسابقه در سه ماه از سانفرانسيسكو خود را به نيويورك رساند. امروزه اتومبيل ها اين مسافت را به صورت عادي سه روزه طي مي كنند.
1951: بنياد فورد در آمريكا در گزارشي آغاز دوران فرهنگ تلويزيوني و نفوذ در اذهان از طريق اين رسانه را اعلام كرد.
1951: در انتخابات پارلماني فرانسه كمونيست ها اول و سوسياليست ها سوم شدند و به اين ترتيب جناح چپ انتخابات را برد.
1963: بانو "ترشكوا" سرهنگ دوم شوروي و نخستين زني كه با سفينه فضايي (وستوك ـ 6) چند بار كره زمين را دور زد به زمين باز گردانده شد.
جمعه 31 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برنا نيوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 184]