واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: براي اقامتگاه خود در سفر برنامه ريزي كنيد خانهاي دور از خانه
جام جم آنلاين: قافله آرام آرام، خسته از راه طولاني و طاقتفرسا به كاروانسرا نزديك ميشود. بنايي خشتي و گلي دوطبقه با چندين اتاق در طبقه بالا و پايين، در چهار ضلع حياطي مستطيل شكل. خبري از تابلوها و چراغهاي رنگارنگ نيست. هيچ ستارهاي هم ديده نميشود. مسافران وارد ميشوند و اسب و قاطر و شتر خود را به مالدار ميسپارند تا آنها را به اصطبل ببرد.
لابي كاروانسرا، سكويي است كه كنار در ورودي دالاني كه به طبقه بالا راه دارد تعبيه شده است. مسافران تنگ غروب روي آن مينشينند و از خاطرات خود قصه ميگويند.
اگرچه ما از زمان حال براي توصيف كاروانسرا استفاده كردهايم، ولي اين اوضاع مربوط به چندين دهه پيش است.
امروز ما بار سفر ميبنديم. اين كه مقصد كجاست چندان اهميتي ندارد. ميخواهيم بدانيم وقتي خسته از راهي كه اين بار نه با اسب و شتر، بلكه با كجاوههاي آهني پيمودهايم قرار است بار سفر چند روزه خود را در كدام منزل به زمين بگذاريم؟
تابستان و تعطيلي 3 ماهه مدارس فرصت خوبي است براي مسافرت. بد نيست حداقل براي چند روز دست خانواده را بگيريد و در روند يكنواخت زندگي،تنوعي ايجاد كنيد؛ اما اگر از آن دسته گردشگران ماجراجو و هر چه پيش آيد خوش آيدي نباشيد، بهتر است پيش از سفر براي محل اقامت خود برنامهريزي كنيد.
آسانترين و كمهزينهترين راه براي گريز از آفتاب گرم و روزهاي باراني و شب را به صبح رساندن در سفر، استفاده از چادر است كه اتفاقا اين روزها رواج پيدا كرده و طرفداران زيادي دارد. در شهرهاي زيارتي و گردشگري تعداد زيادي از اين چادرها را ميبينيد كه بدون هيچ نظمي در گوشه و كنار نصب شدهاند. نصب چادر در گوشه و كنار شهرها و پاركها علاوه بر اين كه از نظر ظاهري، چهره ناخوشايندي ايجاد كرده و عابران را دچار زحمت ميكند، از نظر امنيتي نيز چندان قابل اطمينان نيست. براي اين منظور بهتر است از مكانهايي كه به وسيله شهرداريها يا سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري هر شهر ايجاد شده، استفاده كنيد. با اين كار، هم به سرويسهاي بهداشتي، آب آشاميدني، دفع زباله و ديگر خدمات دسترسي بهتر و آسانتري داريد و هم ميتوانيد نسبت به امنيت خود و وسايلتان اطمينان بيشتري داشته باشيد.
در بعضي شهرها با نصب چادر يا كانكس، كمپهايي براي اقامت مسافران ايجاد شده است. در اين صورت به حمل چادر نيازي نخواهيد داشت.
گزينه ديگر استفاده از هتل، مهمانپذير، هتلآپارتمان و ديگر اماكن اقامتي است.
اگر ترجيح ميدهيد سقفي بالاي سرتان باشد و در ضمن نميخواهيد هزينه زيادي را بپردازيد، مهمانپذيرها و هتلآپارتمانها را به شما پيشنهاد ميكنيم.
اكبر فرهيخته ، مدير كل امور مراكز گردشگري در تعريف اين دو واحد اقامتي ميگويد: «مهمانپذيرها همان مسافرخانههاي سابق هستند كه هدف آنها عرضه خدمات با قيمت كمتر است. هتلآپارتمانها نيز واحدهاي خودكفايي هستند كه آشپزخانه، اتاق خواب و پذيرايي را با هم دارند. مهمانپذيرها با توجه به امكانات فيزيكي و خدماتي كه ارائه ميكنند به سه درجه يك، دو و سه تقسيم ميشوند. هتلآپارتمانها نيز حداكثر داراي سه ستارهاند.» اما به گفته مديركل دفتر امور مراكز و خدمات گردشگري و استانداردسازي، يك هتلآپارتمان سه ستاره با هتل چهار يا پنج ستاره برابري ميكند. در هتلآپارتمانها از اين نظر كه ميتوانيد غذاي مورد نياز را خودتان تهيه كنيد، به مقدار زيادي از هزينههاي مسافرت شما كاسته خواهد شد. علاوه بر مهمانسراها، پانسيونهايي نيز وجود دارند كه اتاق را به همراه يك وعده غذايي به مهمان اجاره ميدهند كه اين وعده غذايي ميتواند صبحانه باشد. اگر قصد اقامت در اين اماكن را داريد توصيه ميكنيم حتما با خود ملحفههاي تميز همراه داشته باشيد تا بتوانيد از خواب خود لذت ببريد.
ستارهها چه ميگويند؟
32 نوع مركز براي اقامت گردشگران در دنيا وجود دارد كه مشهورترين آنها هتل است. هتل اقامتگاهي است كه اتاق را به عنوان كالاي اصلي و ديگر خدمات را كه حدودا 80 نوع است در صورت موجود بودن، در قبال دريافت وجه به صورت موقت به مهمان عرضه ميكند. فرهيخته در تعريف خود ادامه ميدهد: هتل، خانهاي است دور از خانه. يعني ابعاد امنيتي، خدمتي، آسايشي و همه مواردي كه فرد در خانه خود احساس ميكند بايد در يك هتل موجود باشد. از نظر مديريتي نيز به دليل چندگانه بودن و تنوع مديريتي، هتل را شهري درون يك شهر مينامند.
اگر تصميم گرفتيد در هتل اقامت كنيد بايد بدانيد رابطه مستقيمي بين ستارههاي هتل و حساب بانكي شما وجود دارد. چگونه؟ ادامه مطلب را بخوانيد:
هتلها حداقل يك ستاره دارند و هر ستاره به 4 درجه مختلف تاپ، اي، بي و سي تقسيم ميشود. ستاره هتل در درجه اول براساس فيزيك و متراژ زمين، تعداد اتاقها، امكانات موجود مانند سالن، لابي، استخر و... و بعد براساس خدماتي كه ارائه ميكند، تعيين ميشود. در هتلها اتاقهاي مختلفي وجود دارد: تكنفره، دونفره با تخت جدا، دونفره با تخت دونفره، انواع سوئيتها مثل سوئيت سلطنتي، ويژه، بزرگ، كوچك و... .
اگر در هتل يك ستاره ساكن شديد انتظار خدمات چنداني نداشته باشيد. احتمالا بايد شام و ناهار و حتي صبحانه خود را در جاي ديگري ميل بفرماييد. انتظار سرويس بهداشتي و حمام اختصاصي را هم نداشته باشيد. بهتر است از خريد مواد غذايي فاسدشدني خودداري كنيد، چون در اينجا احيانا به يخچال نيز دسترسي نخواهيد داشت. به هر حال در آسمان بخت اين هتل، بيش از يك ستاره موجود نيست.
هرچه ستارههاي هتل بيشتر و درجه تقسيمبندي آن بالاتر باشد امكانات بهتري را در اختيار مسافران قرار خواهد داد. چنانچه يكي از بستگان سالمند يا احيانا ناتوان خود را به همراه داريد بهتر است از هتلهاي 3 ستاره به بالا استفاده كنيد. اين هتلها ملزم به داشتن آسانسور هستند، بنابراين در بالارفتن از پلهها مشكل نخواهيد داشت.
هتلهاي 5 ستاره علاوه بر مجهز بودن به امكاناتي مانند يخچال، تلفن، تلويزيون، ماهواره، استخر، سونا، جكوزي، آژانس، فروشگاه، آرايشگاه، واكسي، خشكشويي و غيره ملزمند خدمات مورد نياز شما را در هر ساعتي از شبانهروز و در اتاق ارائه كنند.
نهضت از نوع هتلي
وارد هتل ميشويد و پس از طي مراحل لازم، اتاق را تحويل ميگيريد، ساك و وسايل را به كناري ميگذاريد و روي تخت دراز ميكشيد. ميخواهيد قبل از هر چيز كمي استراحت كنيد؛ اما پردههاي اتاق مانع نور زننده خورشيد نيست، بوي بد سرويسهاي بهداشتي فضاي اتاق را پر كرده است، صداي موتور يخچال به حدي بلند است كه بر مغز شما مانند پتك ميكوبد، فشار آب روشويي بيش از اندازه كم است و... . به توضيحات فرهيخته توجه كنيد: هتلها بايد خواب راحت و آسايش و آرامش به مهمان بفروشند. كسي كه به هتل ميرود ميخواهد خواب راحت و آسايش و رفاه بخرد و به خاطر اينها پول ميپردازد، پس بايد در اتاق احساس آرامش، رفاه و بهداشت كند. بايد ملحفه، امكانات، نور، بو، رنگ و... مناسب باشد. توجه داشته باشيد كه اين موارد حداقلهايي هستند كه يك هتل ملزم به رعايت آنهاست. بنابراين تعداد كم ستارهها نميتواند توجيهي براي ارائه ناقص و نامناسب خدمات باشد.
حال دنباله ماجرا را بخوانيد: وارد سالن غذاخوري كه ميشويد قبل از هر چيز آميزهاي از بوهاي مختلف به شما ميگويد كه سالن تهويه مناسبي ندارد. پس از آن با صحنههاي عجيب و غريب ديگري مواجه ميشويد. يك نفر دستمالي را كه به نظر ميرسد مدتها پيش سفيد بوده است به دست گرفته و قاشق و چنگالها را تميز ميكند، در گوشه ديوار لاشه يك سوسك فرياد كودك شما را به آسمان بلند ميكند، پس از مدتها انتظار سرانجام يك نفر با بيحوصلگي بنا به رسم سالها پيش، از شما سفارش ميگيرد و هر چند دقيقه يكبار بايد براي درخواست كسريهاي روي ميز به اطراف سر بچرخانيد تا شايد يك نفر متوجه شما شود و اگر ميلش كشيد توجهي كند.
براي تعيين درجه و تعيين كيفيت و كميت خدمات در هتل، موضوعي با عنوان استانداردسازي مطرح ميشود. مديركل دفتر امور مراكز و خدمات گردشگري و استانداردسازي در اين زمينه ميگويد: استانداردسازي يعني شما قانون، معيار و محكي داريد كه بر اساس آن خدمات را قابل مديريت، ارزيابي و قيمتگذاري ميكنيد. ضمن اين كه استاندارد صرفا كميت نيست، بلكه نوعي نگرش و اخلاق است. نظمي مبتني بر علوم، فنون و تجارب بشري كه بيشتر به صورت قواعد و مقررات و نظام براي ايجاد هماهنگي و ايجاد وحدت رويه به كار گرفته ميشود.
استانداردها در 4 محور و 9 بخش امور فني، ساختمان و تاسيسات، امور ايمني و بهداشت، امور خدمات و تجهيزات و امور نيروي انساني و آموزش ارائه ميشود. به اين ترتيب رعايت نكات ايمني در ساخت هتل، مجهز بودن به تجهيزات ايمني، ارائه خدمات بهتر و استفاده از نيروهاي كارآزموده و با تحصيلات و آموزشهاي مرتبط از مواردي است كه براي كسب درجات بالاتر مورد رقابت هتلداران قرار ميگيرد. امروز در هتلها نهضتي به نام نهضت تجهيز و تعمير و آماده شدن براي استانداردسازي و آموزش ايجاد شده است. با توجه به اين كه توليد و عرضه خدمات در هتلها همزمان انجام ميگيرد و مشتري ناظر بر نوع برخوردها و نحوه پذيرايي است، كاركنان اين بخشها بايد آگاهي و مهارت را در كنار يكديگر داشته باشند. ميزبان بايد بداند پذيرايي از مهمان را از كجا شروع كند، با سنين مختلف چگونه برخورد كند، سفارشات را چگونه دريافت و انجام دهد و... .
به اين ترتيب، كاركنان هتلها و اماكن اقامتي به عنوان ميزبان موظفند در چارچوبهاي مشخصشده به بهترين وجه خدمات مورد نياز را ارائه كنند. مرجعي كه اين استانداردها را تعيين ميكند سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري است و بخش نظارت معاونت گردشگري سازمان در هر شهر به شكايات و مشكلات مربوط به اماكن اقامتي، مراكز و دفاتر خدمات مسافرتي، غذاخوريهاي بين راه و... رسيدگي ميكند.
هتلبزرگ يعني ...
اگر بر پيشاني هتل خوانديد هتل بزرگ... چندان دلخوش نكنيد. مدير كل امور مراكز گردشگري در تعريف هتل بزرگ ميگويد: هتل بزرگ در ايران تعريف نشده است.
در دنيا ممكن است بگويند هتلي بزرگ است كه تعداد بخصوصي، براي مثال 12 هزار به بالا اتاق داشته باشد؛ اما در ايران به دليل اين كه معياري براي هتل بزرگ وجود ندارد اين واژه به صورت سليقهاي مورد استفاده قرار ميگيرد.
مثلا اگر بزرگترين هتل ما 700 اتاق داشته باشد هتل بزرگ بايد بيشتر از اين تعداد اتاق داشته باشد. هتل بينالمللي نيز هتلي است كه يا مسافران خارجي در آن رفت و آمد داشته باشند يا با هتلهاي ديگر در ديگر نقاط دنيا ارتباط داشته يا زنجيرهاي از هتلهاي ديگر در كشورهاي مختلف باشد.
سعيده كافي
پنجشنبه 30 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 126]