واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: عدم افزايش توليد و شكايت آمريكا از اوپك:تب گراني نفت تندتر ميشود
گروه اقتصاد: تصميم يكجانبه سعوديها براي افزايش 200 هزار بشكهاي توليد نفت خود كه بر اثر فشارهاي وارده از سوي كشورهاي مصرفكننده نفت اتخاذ شد، خشم اوپكيها را دربرداشت و اعضاي اوپك از جمله رئيس اين سازمان مخالفت صريح خود را با اين افزايش توليد اعلام كرد. بر اين اساس اعضاي اوپك كه پس از نشست مربوط به صندق اين سازمان راهي كشورهاي خود شدند نيز بر اين امر تاكيد كردند كه نيازي به افزايش ميزان توليد نفت از سوي صادركنندگان اوپك نيست و ميزان كنوني نفت موجود در بازار براي مصرف كافي است و عوامل ديگري مسبب افزايش بهاي جهاني نفت بوده است.
رئيس اوپك نيز در صدر اعضاي سازمان از عدم افزايش توليد اوپك در نشست جده خبر داد و گفت: سقف توليد اين سازمان در نشست جده عربستان افزايش نخواهد يافت.
شكيب خليل بار ديگر تاكيد كرد عرضه جهاني نفت بيشتر از حد نياز بازار است، بنابراين اوپك سقف توليد خود را افزايش نميدهد.
در اين ميان برخي از اعضاي اوپك نيز ضمن مخالفت با تصميم يكجانبه عربستان براي افزايش توليد تاكيد كردند بازار نفت در شرايط كنوني نيازي به افزايش توليد ندارد و تاكنون هيچيك از اعضاي اين سازمان با تصميم عربستان همراه نشدهاند.
به گزارش رويترز، عقيده غالب در ميان اعضاي اوپك آن است كه افزايش توليد عربستان نميتواند موجب كاهش قيمت نفت شود.
حجتالله غنيميفرد معاون امور بينالملل شركت ملي نفت ايران نيز ضمن مخالفت با تصميم عربستان گفت:
محمدعلي خطيبي نماينده ايران در اوپك نيز اقدام عربستان در افزايش توليد خودسرانه نفت را اشتباه دانست و گفت هرگونه تصميم براي افزايش توليد بايد در نشست وزراي نفت اوپك به تصويب برسد.
حسين شهرستاني وزير نفت عراق نيز تاكيد كرد:
شكري غانم وزير نفت ليبي نيز تصريح كرد:
در اين ميان ايالت متحده از روزهاي آغازين شوك نفتي درخواستهاي مكرر خود را از اعضاي اوپك مبني بر افزايش توليد داشت و در نهايت توانست عربستان را همچون دورههاي قبلي با خود همراه كند. چراكه پيش از اين نيز بارها براي مصرفكنندگان ثابت شده بود كه همراهي عربستان با آنها در نهايت موافقت ديگر اعضاي سازمان را با آنها به همراه خواهد داشت. اما اينبار تصميم عربستان برخلاف دورههاي قبلي در همان ابتدا با مخالفتهايي همراه بود.
تهديد اوپك جدي شد
در اين ميان آمريكا كه پيش از اين نيز تهديدهايي عليه اعضاي اوپك در نظر گرفته بود، همزمان با مخالفت اعضاي اين سازمان به تهديدهاي خود جامه عمل پوشانيد و از شكايت خود عليه اوپك خبر داد.
بر اين اساس 11 عضو كنگره آمريكا از طرح شكايتي عليه سازمان كشورهاي صادركننده نفت به دليل مشكلات اقتصادي كه براي كشورهاي مصرفكننده به دنبال افزايش بهاي نفت به وجود آمده، خبر دادند چراكه آنها معتقدند اوپكيها تنها گروهي هستند كه توان مقابله با افزايش بهاي نفت در بازار جهاني را خواهند داشت. به دنبال طرح اين موضوع نماينده مجلس سناي آمريكا با ارسال نامهاي براي نماينده تجاري اين كشور در سازمان تجارت جهاني از وي خواست عليه اوپك به اين سازمان شكايت كند.
به گزارش اسوشيتدپرس، يازده سناتور آمريكايي با ارسال نامهاي براي نماينده تجاري آمريكا در سازمان تجارت جهاني از وي خواستهاند عليه اوپك به اين سازمان شكايت كند.
در اين نامه به رد درخواست بوش توسط اوپك براي افزايش توليد خود در مارس 2008 اشاره شده و خودداري اين سازمان از افزايش توليد خود علت اصلي افزايش قيمت نفت دانسته شده است.
سناتورهاي آمريكايي در اين نامه تصميم اوپك براي حفظ توليد خود را اشتباه خوانده و از بوش نيز به دليل تلاش ناكافي در اين زمينه انتقاد كردهاند. اين افراد از دولت آمريكا خواستهاند فشارهاي خود بر اوپك را تشديد كند.
در اين نامه خطاب به نماينده آمريكا در سازمان تجارت جهاني آمده است:
اين در حالي است كه در ماه گذشته نيز لايحهاي تقديم كنگره آمريكا شد كه در صورت تصويب دولت آمريكا موظف ميشود عليه اوپك در WTO شكايت كند.
در انتظار نفت 250 دلاري
در همين حال خبرگزاريها از شكايت ديگري از سوي ايالات متحده در صورت ارائه وام از سوي بانك جهاني به ايران خبر ميدهند. چراكه افزايش بهاي نفت در بازار جهاني، اقتصاد كشورهاي مصرفكننده نفت را با مشكلاتي جدي مواجه كرده است و با وجود كاهش اندك بهاي نفت پيشبينيها از افزايش مجدد بهاي نفت حتي تا مرز 250 دلار در هر بشكه خبر ميدهد.
آلكسي ميلر مدير شركت گاز پروم روسيه هم پيشبيني كرد در آيندهاي بسيار نزديك قيمت نفت به 250 دلار در هر بشكه خواهد رسيد.
اظهارات وي موجب انتقادها و تحليلهايي از سوي برخي از تحليلگران شد. يكي از تحليلگرها در اين زمينه گفت: قيمت نفت فقط با راهاندازي جنگ عليه كشورهاي استخراج كننده نفت به اين رقم خواهد رسيد. به عقيده جيمز ولسي معاون شركت مشاورهاي بوز آلن و آميلتون اگر قيمت نفت به 250 دلار در هر بشكه برسد به منزله فاجعهاي براي تمام دموكراسي جهان و چين خواهد بود.
اين در حالي است كه تصميم عربستان مبني بر افزايش توليد نفت از ماه آينده روند كاهشي بهاي نفت در بازار جهاني را در پي داشته است.
به گزارش اسوشيتدپرس، قيمت نفت خام سبك شيرين در بازار نيويورك آمريكا براي تحويل در ماه جولاي با 58 سنت كاهش به 43/133 دلار در هر بشكه رسيده است.
قيمت نفت خام برنت نيز در بازار لندن با 60 سنت كاهش به 12/133 دلار در هر بشكه رسيده است. ديويد مور- يكي از تحليلگران اقتصادي بانك كامل ولس استراليا در سيدني- در واكنش به روند رو به كاهش قيمت نفت طي دو روز اخير گفت: افزايش 200 هزار بشكهاي سطح توليدات عربستان در فاصله ماههاي ژوئن تا جولاي گر چه يك درمان موقتي است؛ اما بيشك تأثير مثبتي بر بازار جهاني نفت خواهد داشت.
اعضاي اوپك نيز پس از افزايش بهاي سبد نفتي خود كه از مدتها پيش آغاز شده بود اينك با طعم كاهش قيمت مواجه شدهاند و به گزارش اين سازمان ميانگين بهاي سبد نفت خام اين سازمان بيش از يك دلار كاهش يافت و بشكهاي 98/128 سنت داد و ستد شد.
به گزارش رويترز، اوپك اعلام كرد: ميانگين بهاي سبد نفت خام اين سازمان از بشكهاي 78/129 سنت در روز دو شنبه به بشكهاي 98/128 سنت در روز گذشته كاهش يافت.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
پنجشنبه 30 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]