واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: نگاهي به بازار كتاب در خرداد 87نامها را به خاطر بسپار
محبوبه نوريفعالان بازار كتاب بعد از اتمام نمايشگاه كتاب در حالي كتابهاي جديد را بر پيشخوان خود ميچيدند كه احساس ميكردند روزهاي آينده، روزهاي خوبي از نظر فروش خواهد بود؛ روزهايي كه قرار بود روزهاي پرفروش باشد. اكثر آنها فكر ميكردند كه علاقهمندان به كتاب و كتابخواني كمكم به گران شدن آن عادت ميكنند و باز رونق را به اين بازار برميگردانند اما آنچه را كه آنان پيشبيني ميكردند نشد.
در حال حاضر اگر سري به كتابفروشيها در جاهاي مختلف شهر بزنيد بيشتر از خريدار، مردماني را ميبينيد كه كتاب را از قفسهها يا پيشخوانها برميدارند، تورقي ميكنند و پنهاني پشت جلد را نگاه ميكنند، آرام و با تاسف آن را سرجايش ميگذارند و تنها نام كتاب را به خاطر ميسپارند.
احمد علامي دانشجو است. او از اينكه نتوانسته كتابي را كه ميخواهد بخرد، ناراحت است. و ميگويد اگر الان اين را بخرم هرچند لذت روحي و رواني ميبرم و به درد رشته تحصيليام هم ميخورد اما فكر كنم تا آخر ماه براي هزينه رفت وآمد دچار مشكل شوم.
از سوي ديگر اكثر فعالان اين بازار علاوه بر گراني اين كالا نزديك بودن زمان امتحانات مراكز آموزشي را نيز مزيد بر علت ميدانند. به عقيده آنها اكثر كساني كه از مشتريان اين بازار هستند متعلق به قشر در حال تحصيل هستند؛ قشري كه از نظر مالي در تنگنا قرار دارند. از طرفي بيشتر آنها سعي ميكنند فعلا زمان خود را صرف مطالعه دروس كنند تا امتحانات را با موفقيت به پايان برسانند. حسين كاظميان يكي از فعالان بازار كتاب ميگويد كه اكثر مواقع در اين ماهها ما شاهد افت فروش هستيم، ولي امسال كمي اين افت محسوستر است آن هم دليلش گراني است. رامين كارگر نيز ميگويد يكي ديگر از دلايل اين است كه در حال حاضر بسياري از علاقهمندان كتاب با توجه به افزايش هزينه، در منزل خود مينشينند و با استفاده از اينترنت بسياري از كتابهاي مورد نظر خود را دانلود ميكنند. با اين حال او هم اعتقاد دارد احتمال اينكه بعد از تعطيلات بازارتكاني بخورد زياد است. چون كساني كه به مطالعه در هر زمينهاي علاقهمند هستند با توجه به كم شدن هزينه ماهانه و داشتن اوقات فراغت زياد روي به كتاب ميآورند. شايد گران شدن كتاب كمي احتياط اين قشر را براي انتخاب بيشتر كند كه اين امر، امري طبيعي است. حسين كاظميان ادامه ميدهد: اما در كل كتاب كمكم در حال تبديل شدن به كالايي لوكس است. اين مساله، واقعا پديده بسيار بدي است. زيرا باعث كم شدن سرانه مطالعه در جامعه ميشود. اين مساله نشانگر چند مساله است؛ يكي اينكه اكثر مردم درگير معاش هستند و فرصت زيادي براي مطالعه ندارند. دوم اينكه رسانههاي صوتي و تصويري بيش از پيش جاي كتاب را ميگيرند. يكي ديگر اينكه برخي از كتابهايي كه چاپ ميشود از نظر ظاهري به صورت لوكس درآمدهاند كه جدا از گراني كاغذ به قيمت آنها افزوده ميشود. در حال حاضر اكثر فعالان اين بازار از وضع خود راضي نيستند و بيشتر آنها تحركشان كمتر از سالهاي گذشته شده است. اين امر ميتواند تاثير مستقيم بر معرفي نويسندگان و مترجمان جديد كشورمان داشته باشد. چرا كه شايد كمتر ناشري را بتوان پيدا كرد كه ريسك سرمايهگذاري روي افراد گمنام را بپذيرد. اين مساله از نظر عقلي و اقتصادي توجيه دارد. از سوي ديگر بيانگر پايين بودن روح مطالعه در سطح جامعه است چرا كه افزايش مخاطب و سرانه مطالعه باعث رونق اين بازار ميشود. كتابفروشي كاري فرهنگي اقتصادي است، وضعيت كتابفروشيها ارتباط مستقيمي با كتاب و كتابخواني در جامعه دارد. گرمي و رونق اين بازار زماني است كه ميل به خواندن و مطالعه در ميان شهروندان آن جامعه زياد باشد.
در حقيقت كتابفروشي بخشي از شبكه فرهنگي كشور است كه با حضور مخاطب ميتواند ادامه حيات داشته باشد. يكي ديگر از نكاتي كه در بازار كتاب به چشم مي خورد، چربيدن ترجمه به تاليف است كه آن هم بحث خاص خود را دارد.
اما در همين بازار كم رونق باز هم كتابهايي بودند كه از نظر فروش نسبت به ساير عنوان در طيف خود وضعيت مناسبتري داشتند.
«مردي كه گورش گم شد» نوشته حافظ خياوي پرفروشترين كتاب در ادبيات داستاني در ماه گذشته بود. از ديگر كتابهاي پر فروش داستان ايراني در ماه گذشته ميتوان به كافه پري دريايي، ها كردن، بازي عروس و داماد و كافه پيانو اشاره كرد.
علاقهمندان به داستان خارجي هم با استقبال از «در روياي بابل» نوشته ريچارد براتيگان و ترجمه پيام يزدانجو و همچنين «نغمه غمگين» سلينجر به مترجمي بابك تبرايي و امير مجد، اين دو كتاب را به عنوان پرفروشها اعلام كردند.
در اين بازار همچنان از آثار نويسندگاني چون مورا كامي، خالد حسيني، ايشي گورو، فاكنر، اشميث، بوبن و در كل نويسندگان مطرح امروز جهان نظير ماركز، ساباتو، كالوينو، ويوسا استقبال ميشود.
يكي ديگر از كتاب هاي پرفروش در ماه گذشته كتابي به نام «عيش مدام» است كه ماريو وارگاس يوسا درباره «مادام بواري» گوستاو فلوبر است. در زمينه جامعهشناسي ماه گذشته «جامعهشناسي خودماني» نوشته حسن نراقي نسبت به ساير كتابها در اين زمينه از فروش بهتري برخوردار بود. جان هولوگرافيك هم نام پرفروشترين كتاب در زمينه فلسفه است. اين كتاب را مايكل تالبوت نوشته است و آنچه شايد بيش از نام و نويسنده كتاب در فروش آن تاثير داشته است نام داريوش مهرجويي به عنوان مترجم است.
يكي ديگر از پرفروشهاي فلسفه سوسياليسم و فردگرايي اسكار وايلد بود. علاقهمندان به اقتصاد نيز سرمايه كارل ماركس به ترجمه حسن مرتضوي، تاريخ جلد ششم يادداشتهاي علم، علوم سياسي (فرهنگ سياسي ايران) محمود سريعالقلم را به عنوان پرفروشها معرفي كردند. البته اين آمار، تقريبي است؛ چرا كه سعي شده بيشتر مبتني بر تك فروشيهاي گسترده در سطح شهر باشد. احتمال اين كه بعضا نام كتابي فراموش شود، بسيار كم است؛ چرا كه در بازار كتاب هم مثال ساير بازارها رقابت وجود دارد و قطعا كتابي كه شاهد استقبال خوبي باشد سعي در تهيه آن از سوي فعالان ميشود.
پنجشنبه 30 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]