واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: در گفتگو با سايت شبكه خبر بررسي شد: پيشينه تاريخي خليج فارس
جغرافي نگاران و مورخان جهان چه در دوران باستان و چه در سده هاي مياني و معاصر از خليج فارس به عنوان درياي پارس يا همان خليج فارس يا خليج العجم ياد كرده اند و جز آن نامي را نمي شناختند.
خانم دكتر سعيدي مورخ و تاريخ نگار در گفتگوي تلفني با سايت شبكه خبر گفت: كهن ترين قومي كه بررسي اين زمين ها را به عهده داشته از آغاز بابليان بوده اند، آنها از آثاري كه از 2500 سال پيش برايشان باقي مانده است زمين را يك صفحه مسطح فرض مي كردند محاط در درياي شور كه همان خليج فارس باشد كه آشوريان آن را در كتيبه هاي خودشان بنام نارمارآتور يعني رود تلخ ياد كرده اند و اين كهن ترين نامي است كه از خليج فارس برجاي مانده است.
خانم سعيدي افزود: بنا به نوشته هاي تاريخي و جغرافي نگاران يوناني كه پيش از ميلاد مسيح زندگي مي كردند مثل هرودوت، كترياس و استرابون و به طور كلي يونانيان نخستين مردمي هستند كه به اين دريا نام پرس و به اين سرزمين يعني ايران نام پارسه، پرسا، پرسپوليس يا مملكت پارسيان لقب داده اند.
وي گفت: در كتيبه هايي كه از داريوش بزرگ در تنگه سوئز بدست آمده در عبارت دريايي كه از پارس مي رود يا سر مي گيرد درياي پارس آمده است.
اين مورخ و تاريخ نگار افزود: نكته جالب ديگر اينكه نئارخوس سردار مقدوني خليج فارس موجب ناموري و شهرت وي در آن زمان شده بود، او در سال 326 پيش از ميلاد به دستور اسكندور مقدوني درياي پارس را با كشتي دور مي زند و از رود سند مي گذرد و تا دهانه آن پيش مي رود.
وي گفت: در زمان ساسانيان نيز خليج فارس را درياي پارس مي گفتند، يكي از تاريخ نگاران يوناني كه در سده دو مي زيسته در كتاب معروف خودش بنام تاريخ سفرهاي جنگي اسكندر ضمن شرح دريانوردي نئارخوس كه به امر اسكندر مامويت داشته از رود سند به دريان مكران و خليج فارس گذرد كند و به فرات داخل شود نام خليج فارس را پرسي كون كاآي تاس كه ترجمه تحت الفظي آن خليج فارس مي باشد نام برده است.
خانم سعيدي افزود: استاربن جغرافي نگار يوناني كه در نيمه آخر يك صده پيش از ميلاد مي زيسته است محل سكونت اعراب را منطقه اي بنام خليج عرب يا بحر احمر و خليج فارس ذكر كرده كه بطلميوس نيز درياي جنوب ايران را پرسي كوس سي نوس خوانده است كه اين اصطلاح بعدها به زبان هاي انگليسي، فرانسه، روسي و ايتاليايي ترجمه شده كه در واقع همان خليج فارس (پرشين گالف) مي باشد.
اين پژوهشگر گفت: بعد از اسلام در آثار تاريخي و جغرافيايي اين دوره اسلامي نام خيلج فارس به نام هاي بحر الفارس، البحر الفارسي، درياي پارسي و خليج االفارسي ياد شده است.
خانم سعيدي افزود: جغرافي نگاران اسلامي مفهوم بحر فارس را خيلي وسيعتر عنوان كرده اند و آن را به تمام درياهاي جنوب ايران يعني درياي عمان و خليج فارس و حتي اقيانوس هند اطلاق مي كردند، همه اين مطالب در كتابها و منابع بسيار مهمي است كه به زبان مختلف وجود دارد.
وي گفت: در كتاب حدود العالم من المشرق الي المغرب كه از ديرينه ترين كتابها به زبان فارسي است كه در سال 372 هجري قمري نوشته شده نام اين دريا خليج فارس ذكر شده ً" خليج فارس از حد پارس برگيرد با پهناي اندك تا به حدود سندً" عين اين جمله در اين كتاب آمده و تمام شواهد و اسناد حاكي از آن است كه اين دريا خليج فارس نام داشته است.
خانم سعيدي افزود: جرجي زيدان تاريخ نگار سده 20 ميلادي نيز در كتاب تاريخ تمدن اسلام خود نيز درياي سرخ را خليج العربي مي نامد و از خليج فارس به همان نام اصلي اش يعني همان خليج فارس نام برده است.
وي گفت: يعني هميشه چه قبل از اسلام و چه بعد از اسلام اين دريا خليج فارس بوده و منظور دريايي است كه بلاد عرب را احاطه كرده است و آن قسمت از باب المندب كه تا ايله امتداد دارد و به درياي قرمز يا قلزم مشهور است كه بازهم جرجي زيدان در كتاب خودش از آن نام برده است.
اين مورخ و تاريخ نگار در ادامه افزود: هيچ درياي ديگري كه بيش از خليج فارس توجه دانشمندان، زمين شناسان، كارشناسان عتيقه، تاريخ نگاران، جغرافي نويسان، سياستمداران و جنگجويان را به خودش معطوف ساخته باشد در طول تاريخ وجود نداشته است.
وي گفت: خليج فارس تاريخ پيشين و پيرامون آن كاملا روشن است و آنچه كه اكنون درباره آن گفته مي شود تماما حدس و گمان و فرضيه هايي است كه توسط آمريكا و كشورهاي استعمارگر گفته مي شود.
خانم سعيدي افزود: اين كشورهاي استعمارگر با تطميع بسياري از مورخان آنان را وادار كرده اند كه كتابهايي بنويسند مبني بر اينكه خليج فارس متعلق به اعراب بوده است.
وي گفت: خليج فارس از نظر تاريخي بيشتر بعنوان يك گذرگاه عمل كرده تا مانعي بر سر جنبش هاي مردمي و مبادلات عقيدتي ايراني ها و اعراب.
خانم سعيدي افزود: هر چند خليج فارس به خاطر وجود ذخائر بزرگ نفتي مورد توجه و شناخت كشورهاي مختلف بوده اما مسئله مهم تر اين است كه پيرامون خليج فارس محل زندگي و سكونت مردماني است كه با تمامي آرزوها و اميدهاي خودشان به دنبال منافع سياسي- اقتصادي و مذهبي خودشان هستند، حركت براي رسيدن به اين منافع به سياست روز منطقه بستگي دارد در بسياري از كشورهاي پيرامون خليج فارس مشكلات سياسي اساسي برطرف نشده اي وجود دارد اين كشورها گرفتار حل مسائل پايه اي مانند هويت ملي و حاكميت سياسي هستند پس بايد به دنبال اين باشند كه خليج فارس را بدست آورند.
وي گفت: مسئله نفت تنها مسئله مهم خليج فارس نيست بلكه مسائل ديگري هم هست، برخي كشورها براي معرفي هويت خودشان و حاكميت سياسي شان نياز به خليج فارس دارند چون خليج فارس در حقيقت پيوند دهنده اين كشورها به هم ديگر است.
خانم سعيدي اضافه كرد: در دنيايي كه حركت نيروهاي مختلف خواهان دموكراسي و مشاركت و آزادي خواهي هستند آنها تلاش مي كنند به خصوص كشورهاي عربي كه با بدست آوردن خليج فارس به اين سلطه و به اين قدرت دست پيدا كنند و اين كشورها كماكان طلاي سياه خود را به مصرف و تقويت سنت ها، ساختن ماشين هاي نظامي در صحراها و گاه و بي گاه با سركوب و تقويت مخالفان سياسي خودشان در اين زمينه گام برمي دارند.
وي گفت: اين كشورها به دنبال اهداف نامناسبي هستند، اين مسئله يك مسئله بزرگ فرهنگي است كه مي خواهند فرهنگ، تمدن، سنت، آداب و رسوم ايرانيان را كه سالهاي سال متعلق به ايران و ايراني بوده زير سلطه خودشان در آورند.
خانم سعيدي افزود: از 8 واحد سياسي كه پيرامون خليج فارس هست و با يكديگر همزيستي دارند تنها دو كشور انقلاب بزرگ سياسي را تجربه كرده اند، يكي ايران و ديگري عراق بوده است و اداره شش كشور ديگر به صورت موروثي و سنتي يعني پادشاهي است كه اينها مي كوشند با جعل تاريخ و موش دواني بيگانگان با انحصار خليج فارس به خيلي از اهداف سياسي بزرگ خود دست پيدا كنند.
وي در خصوص جايگاه نظامي خليج فارس نيز گفت: از بعد نظامي و ارزش نظامي، اين دريا از لحاظ دسترسي به كشورهاي آسيايي و دست يابي به سرزمين هاي خاورميانه اهميت سوق الجيشي بسيار زيادي دارد، جزيزه هاي همگام و هرمز كه بر دهانه خليج فارس قرار گرفته اند جايگاه نظامي آنها اهميت بيشتري دارد زيرا با در دست داشتن اين دو مركز مهم به آساني مي توانند اداره خليج فارس را به دست بگيرند و تا اقيانوس هند پيش بروند.
چهارشنبه 29 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 225]