واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: همايش بررسي مكتب شيراز و فرهنگ و تمدن پارس در تاجيكستان برگزار شد
خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): دوشنبه - همايش بررسي مكتب شيراز و فرهنگ و تمدن پارس در سده هاي هفت تا نهم هجري روز سه شنبه با شركت جمعي از انديشمندان و پژوهشگران تاجيك و ايراني در تالار فرهنگي حسين زاده دانشگاه دولتي تاجيكستان در شهر دوشنبه برگزار شد.
به گزارش ايرنا، در اين همايش يك روزه كه با همكاري فرهنگستان هنر جمهوري اسلامي ايران ، رايزني فرهنگي سفارت كشورمان در تاجيكستان و نيز دانشگاه دولتي تاجيكستان برگزار شد ، نقش مكتب شيراز در گسترش و غناي شعر و ادب فارسي و فرهنگ و تمدن پارس در اين دوره در پويايي فرهنگ هاي پيراموني و جهان مورد بحث و بررسي قرار گرفت .
"دكتر سيداحمد آدينه اف " معاون دانشگاه دولتي تاجيكستان طي سخناني در اين همايش ضمن ابراز خرسندي از حضور پژوهشگران ايراني گفت كه در سرزمين فارس تمدن و فرهنگي بسيار كهن وجود داشته است كه همواره با تمدنهاي ديگر در تعامل بوده است .
وي افزود: دانشمندان بزرگي همانند خواجه نصيرالدين طوسي ، سعدي و حافظ شيرازي از اين سرزمين برخاسته اند كه تنها خدمات همين دو اديب و سخنور گواه بزرگي اين سرزمين ادب پرور است .
دكتر محمدجعفر ياحقي ، استاد دانشگاه فردوسي مشهد نيز در اين همايش گفت : فرهنگستان هنر ايران از چند سال پيش تلاشي را براي احياي فرهنگ آريايي آغاز كرده است كه اين همايش نتيجه يكي از اين تلاشها است .
وي افزود: تاثيرات فرهنگ و تمدن فارس در فرهنگ جهاني را نمي توان ناديده گرفت چون زبان و فرهنگ اين سرزمين بستري براي گسترش تمدني شد كه سرتاسر جهان را تحت تاثير خود قرار داد.
وي گفت : در آستانه سده هفت هجري كه دوران بحراني حمله مغول و تاتار بود منطقه فارس ملجا و پناهگاهي براي دانشمندان و متفكران و در واقع فرهنگ و تمدن پارسي و موجوديت فرهنگ آريايي شد.
وي اظهار داشت: البته حقيقت امر اين است كه قبل از حافظ و سعدي سخنوران و اديبان بزرگي در منطقه فارس وجود داشتند،اما حافظ و سعدي چنان بزرگ هستند كه سايه بر ديگران انداختند.
ياحقي گفت : در واقع اگر در مجموعه پيكره زبان و ادب فارسي حافظ و سعدي تبديل به نمادي بزرگ مي شوند، در واقع تركيبي از همه عناصر گذشته خودفارس و فرهنگ مهاجر از ماوراءالنهر و خراسان و نقاط ديگر ايران بودند.
وي افزود: سبك هاي ادبي و توليدات هنري و شعر سخنوران و شاعران ايران جهانگير است و حتي در تركيه و اروپا رد پاي معماران شيرازي و سرزمين فارس را مي بينيم و اين بخشي از فرهنگ آريايي است كه موجب افتخار همه ماست .
"مهرالدين نظام اف " استاد دانشگاه دولتي تاجيكستان در باره تاثير ادبيات فارس در شعر معاصر تاجيكي سخن گفت و بيان داشت : در نيمه اول سده 19ميلادي رويكردي خوبي در ماوراءالنهر به سبك شعرا و سخنوران فارس ، بويژه سعدي و حافظ شده است .
وي افزود:امروزه در تاجيكستان هر كجا سخني از حافظ به ميان مي آيد، مخاطب حتما چند بيت از اشعار او را از بر دارد و فرهنگ و ادبيات و هنر تاجيك تاثير عميق از مكتب شيراز برداشته است .
وي همچنين به تلاش اديبان و دانشمندان تاجيك از جمله علامه صدرالدين عيني و ديگران براي ترويج و نشر آثار و افكار سعدي و حافظ در تاجيكستان اشاره كرد و گفت در ادبيات قرن بيستم نيز اين روند افزايش يافت و اين نتيجه علاقه اديبان و مردم تاجيك به سخنوران و اديبان فارس و بويژه شيراز بوده است .
دكتر "امريزدان عليمردان " پژوهشگر پژوهشگاه ميراث خطي آكادمي علوم تاجيكستان سخنران بعدي بود كه گفت : تمدن فارس در فرهنگ و تمدن آريايي چه قبل از اسلام و چه بعد از اسلام مقام والايي دارد.
وي افزود: بعد از حمله مغول بسياري از نمايندگان علم و فرهنگ و ادب به آنجا مهاجرت كردند كه اين امر در اعتلاي فرهنگي اين منطقه نقش بسزايي داشت و فقط نام حافظ و سعدي كافي است كه نام فارس را جاودانه كند.
در ادامه اين همايش چند تن از نويسندگان و پژوهشگران تاجيك نيز در باره تاثيرات فرهنگ وتمدن پارس و مكتب شيراز سخن گفتند و فرهنگ و ادب فارسي را عامل مهم نزديكي دوملت ايران و تاجيكستان دانستند.
آساق **305**1459
سه شنبه 28 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 268]