واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: حسيني تاكيد كرد: رسانههاي واگرا در خدمت قدرتهاي فرا منطقهاي است
جام جم آنلاين: سخنگوي وزارت امور خارجه جمهوري اسلامي ايران تاكيد كرد: امنيت خليج فارس با احترام كشورهاي منطقه به استقلال يكديگر تحقق مييابد و جاه طلبيها و توسعه طلبيهاي بعضي از كشورهاي فرامنطقهاي بزرگترين مانع در محقق شدن امنيت منطقه است. او با اشاره به نقش رسانه هاي منطقه اي گفت: متاسفانه برخي رسانه هاي واگرا در خدمت قدرتهاي فرا منطقهاي هستند.
به گزارش ايرنا ، سيد محمدعلي حسيني روز سه شنبه در دومين روز همايش بينالمللي خليج فارس در دفتر مطالعات سياسي و بينالمللي وزارت امور خارجه تصريح كرد: تنها سيستم امنيت دسته جمعي متشكل از تمام كشورهاي منطقه و بدون دخالت ابر قدرتها ميتواند پايدار بماند و بهترين راه حل براي ايجاد امنيت پايدار ، همكاري كشورهاي منطقه و ايجاد اعتماد سازي و تعميق مناسبات در كليه زمينهها است .
حسيني در بخش ديگري از سخنان خود با بيان اينكه در جهان امروز ارتباطات و سياست رابطه تنگاتنگي با يكديگر دارند ، خاطرنشان كرد: گفتگو به عنوان يكي از شكلهاي ارتباطات انساني مبناي اصلي ديپلماسي است. در سياست خارجي كارآمدترين ابزار ، گفتگو است.
وي افزود: درست است كه رسانهها نقش واسط بين جامعه و سياستمداران امور ديپلماسي را ايفا ميكنند ليكن ميزان ارزشگذاري اين نقش نه در رويكرد بيطرفانه رسانهها بلكه در ميزان اثرگذاري آنها هم بر جامعه و هم بر سياستمداران است.
سخنگوي وزارت امور خارجه تاكيد كرد كه رسانهها ميتوانند نه تنها از طريق اطلاع رساني درست بلكه با تفسير و تحليل رويدادها، ايجاد فعل و انفعال از طريق تبيين و يا تخريب ابعاد موضوع ، تبليغات سياسي ، برجسته كردن نقاط ضعف و قوت سياست خارجي و... بر جامعه و سياست گزاران تاثير گذاري واقعي را ايفا كنند.
حسيني نوع اثرگذاري رسانهها را يك نكته كليدي دانست و گفت كه اين موضوع بايد بر اساس مسووليت پذيري باشد و مسووليت پذيري در واقع مبين نقش مشاركتي رسانهها در زمينه تحولات و مواضع سياست خارجي است .
دسته بندي رسانهها و روزنامه نگاران منطقه
سخنگوي وزارت امور خارجه در خصوص دسته بندي روزنامه نگاران و دست اندركاران رسانههاي ارتباط جمعي اظهار داشت كه اين افراد را ميتوان به دو گروه متمايز تقسيم كرد: گروه اول روزنامه نگاران مترقي هستند كه اكثريت آنها در خدمت ملتهاي منطقه هستند و گروه دوم روزنامه نگاران «واگرا» هستند كه در خدمت منافع كشورهاي سلطه گر و فزون طلب ميباشند.
حسيني در توضيح خصوصيات روزنامه نگاران مترقي افزود: اين طيف روزنامه نگاران كاملا نگاه راهبردي و كلان دارند و نسبت به اهداف و منافع ملتها و كشورها مسووليت پذير هستند.
وي افزود: روزنامه نگاران مترقي نسبت به اتهامات و شگردهاي تبليغاتي دشمن با ديدي محققانه و جستجو گرانه نگاه ميكنند و به سادگي فريب نميخورند.
تحليلهاي خود را بر اساس واقع گرايي ولي با ملاحظات ملي ، ميهني و اعتقادي ارائه ميكنند و فرهنگ حمايت از نيروهاي خودي و طرد بيگانه را دنبال ميكنند ضمن اينكه در قبال افكار عمومي و لزوم آگاهي بخشي در كنار اطلاع رساني ، حساسيت ويژه دارند.
سخنگوي وزارت خارجه در خصوص روزنامه نگاران «واگرا» هم گفت : گرچه تجربه نشان داده است كه در منطقه ما وجه غالب با روزنامه نگاران و رسانههاي مترقي است اما تعداد روزنامه نگاراني كه درطيف واگرا قرار ميگيرند، كم نيست.
وي افزود: در برخي كشورهاي منطقه گاهي شاهد چنين فضايي هستيم. برخي از رسانهها و روزنامه نگاران در كشورهاي منطقه به دليل عدم آگاهي ، منافع شخصي يا گروهي ، ترس و انفعال تمايلات غير مسوولانهاي را از خود نشان مي دهند كه برآيند آن در خدمت منافع سلطه گران و قدرتهاي فرامنطقهاي است .
حسيني خاطرنشان كرد: اين رسانهها به جاي اينكه منافع عمومي كشورهاي منطقه ، جهان اسلام و عرب را در نظر بگيرند با رويكردي غير حرفهاي و سطحي ، در جهت منافع دشمن حركت ميكنند. آنها با ورود به حاشيهها و برجسته كردن اختلافات جزئي ، در عمل راه را براي پردازشهاي بعدي رسانههاي فرامنطقهاي و در خدمت اهداف دشمن هموار ميسازند.
سرپرست معاونت آسيايي وزارت امور خارجه با بيان اينكه رسانههاي «واگرا» اساسا فاقد استراتژي هدفمند و خردمندانه بوده و رويكرد منفي آنها در خدمت منافع نيروهاي بيگانه است ، گفت : اين رسانهها در بسياري مواقع نا آگاهانه و غير عامدانه نسبت به ترويج اتهامات ، شايعه پراكني ، طعنه پردازي ، طرد الگوهاي بومي و تقويت اهداف سلطه گران ، عملا خود را در اردوي دستگاههاي تبليغاتي قدرتهاي فرامنطقهاي قرار ميدهند.
وي ضمن ابراز خوشبختي از اينكه رويكردهاي مقامات عاليه كشورهاي منطقه نسبت به عملكردهاي واگرايانه اينگونه رسانه ها، مسوولانه و توام با بيزاري بوده است گفت : خوشبختانه مردم منطقه نيز در قبال پروژههاي تبليغاتي دشمن و عوامل پياده نظام آن با بياعتنايي برخورد كرده اند.
حسيني افزود: تلاشهاي زيادي كه كه برخي از كشورهاي فرامنطقه اي براي سيطره فرهنگ غرب بر منطقه به عمل آورده اند، با توفيق همراه نبوده و ترويج حساسيت و تفرقه افكني نسبت به فرهنگ و پيوندهاي ديني و بومي منطقه با بياثري روبرو شده است .
سخنگوي دستگاه ديپلماسي اظهار داشت : امروز شاهد اين هستيم كه مردم به خوبي سياستهاي غيرمسئولانه عاديسازي روابط با رژيم اشغالگر قدس ، خريد كالاهاي اسراييلي ، اهانت به مقدسات دين مبين اسلام ، يكجانبه گرايي و سياستهاي غلط اشغالگران در منطقه و... را شناسايي كردهاند و شجاعانه و مسئولانه بيزاري خود را نسبت به اين سياستهاي مزورانه بروز ميدهند.
وظيفه اصلي سياستمداران منطقه در قبال رسانه ها
حسيني در خصوص وظيفه اصلي سياستمداران منطقه در قبال رسانهها ، گفت : آنچه كه وظيفه سياستمداران را در ارتباط با رسانهها تبيين ميكند ابتدا باور كردن رسانهها و روزنامه نگاران و تقويت نقش مشاركتي آنهاست . بهتر آن است كه سياستمداران منطقه نسبت به تقويت طيف نخست و جذب طيف دوم از طريق روشنگري و تبيين اهداف راهبردي براي آنها برخورد نمايند.
وظيفه رسانههاي منطقه
سخنگوي وزارت امور خارجه در خصوص وظيفه رسانههاي منطقه نيز اظهار داشت: انتظاري كه در مورد رسانهها راجع به تحولات منطقه خليج فارس ميرود اين است كه اين رسانهها نقش حياتي خود را در راهبردهاي كلان كشورهاي منطقه كه متضمن منافع ملتهاي اين منطقه است ايفا كنند.
وي افزود: اين امر مستلزم تلاش و حساسيت خود رسانهها از يك سو و اعطاي جايگاه راهبردي به آنها از سوي دولتهاست تا آنها بتوانند به يك سطح مشاركتي، پيشتازانه و هدايتگرانه دست پيدا كنند.
پيشنهادهايي براي ارتقا نقش رسانههاي منطقه
سخنگوي وزارت امور خارجه چند پيشنهاد براي ارتقاي نقش رسانههاي منطقه ارائه كرد كه به شرح زير است :
1 ) طي سالهاي اخير ما شاهد رشد يك سري رسانههاي قدرتمند در كشورهاي منطقه بودهايم كه بعضا با رويكردهاي مستقلانه و حرفهاي گرايانه خود توانستهاند جايگاه رسانههاي منطقه را در جهان افزايش دهند.
به جرات مي توان گفت كه رسانههاي منطقه كه هم اكنون مسير رشد را ميپيمايند توانسته اند تا حد زيادي مخاطبان منطقهاي را به سمت خود متمايل نمايند. در حاليكه يك دهه قبل ما شاهد تسلط بيچون و چراي رسانههاي چند كشور غربي بر افكار عمومي منطقه بوديم اين رسانهها بايد مورد حمايت و تقويت قرار گرفته و از نطر كمي و كيفي رشد يابند.
2 ) رسانههاي منطقه بايد ادبيات رسانهاي ويژهاي را دنبال كنند. ادبياتي كه رسانههاي فرامنطقهاي دنبال ميكنند قطعا تامينكننده منافع مردم منطقه نيست. برخي رسانههاي غربي با رويكرد خصمانه موضوعاتي چون مقاومت مردم فلسطين را با تروريسم برابر ميانگارند، اسلامگرايي را با افراط گرايي و خشونت برابر نشان داده اند، بيداري اسلامي را خطر و تهديد قلمداد كرده اند، سياست تفرقه مانند تفرقه ميان شيعه و سني، فارس و عرب، را دنبال كردهاند كه لازم است اين مفاهيم اصلاح شده و ادبيات هوشمندانه و خردورزانه را بر فضاي قلم و بيان رسانهاي منطقهاي حاكم سازيم.
3 ) رسانههاي منطقه بايد بجاي همسويي با رسانههاي غربي در نشان دادن ابعاد و نقاط منفي تحولات منطقهاي ، تلاش كنند با غنيمت شمردن فرصتهاي تبليغاتي كه در اختيار دارند ، پيشرفتها ، توسعهها ، همگراييهاي ميان مسلمانان ، تقويت روح برادري و اهداف راهبردي بلند مدت را برجسته نمايند.
4 ) رسانههاي منطقهاي با بسيج افكار عمومي و اطلاع رساني مناسب و صحيح و آگاهي بخشي به مردم منطقه ميتوانند زمينههاي همگرايي اسلامي را تقويت و از هر گونه سياستهاي واگرايانه اجتناب ورزند .
5 ) رسانهها بايد توجه داشته باشند كه امنيت خليج فارس با احترام كشورهاي منطقه به استقلال يكديگر تحقق مييابد و جاه طلبيها و توسعه طلبيهاي بعضي از كشورهاي سلطه طلب و فرا منطقهاي بزرگترين مانع در محقق شدن امنيت در منطقه است .
لذا تنها سيستم امنيت دسته جمعي متشكل از تمام كشورهاي منطقه و بدون دخالت ابر قدرتها ميتواند پايدار بماند و بهترين راه حل براي ايجاد امنيت پايدار ، همكاري كشورهاي منطقه و ايجاد اعتمادسازي و تعميق مناسبات در كليه زمينهها است .
6 ) بايد نوعي همكاري درون منطقهاي در رسانههاي منطقه شكل گيرد تا با ايجاد تشكلهاي منطقهاي توسط آنها و تسهيل مراودات ميان آنها بتوانند به يك درك متقابل دست يافته و به ارتقاء منافع ملتهاي منطقه كمك كنند .
برقراري نشستهاي منطقهاي ، همكاري در مجامع بينالمللي و تشكلهاي غير دولتي جهاني ، پوشش كامل تحولات منطقهاي ، تبادل اخبار و دسترسي به منابع سريع و آسان اطلاع رساني داخل منطقه ميتواند جايگاه رسانههاي منطقه خليج فارس را در نظام اطلاع رساني جهاني ارتقا بخشد .
سه شنبه 28 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 373]