واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: متكي : از نظر ايران پاريس به اندازه كافي خطر نميكند
اين روزنامه افزود: وزير امور خارجه ايران معتقد است ، فرانسه بيش از حد روي خط واشنگتن قرار دارد و در ابتكارات خاور ميانهاي خود موفقيتي نداشته است .
متكي در اين گفت و گو، تحريمها را بخشي از ادبيات دهههاي ۱۹۶۰و ۱۹۷۰دانسته و ابراز عقيده كرده است كه دوران اين ادبيات سپري شده است .
در گزارش لوموند كه توسط دو خبرنگار اين نشريه ماري كلود دكامپ و ژيل پاريس تهيه شده ، عكسي از متكي به چاپ رسيده و در زير آن نقل قولي از او ديده ميشود: ايران بدنبال خريد زمان نيست .
در اين گزارش با اشاره به سفر بوش به پاريس و تلاش او براي متقاعد كردن متحدان آمريكا در اتحاديه اروپا به تحميل تحريمها و مجازاتهاي شديدتر عليه ايران و همچنين سفر سولانا به تهران براي دادن بسته پيشنهادي غرب آمده است : هم زمان شايعاتي از حمله به ايران شنيده ميشود.
لوموند ميافزايد : منوچهر متكي وزير خارجه ايران تحت تاثير قرار نمي گيرد.او ميگويد جرج بوش آخرين سفر خود را به اروپا انجام ميدهد.
تمامي آنچه را كه ميگويد و انجام ميدهد بايد به عنوان اقدامي انتخاباتي و داراي مصرف داخلي تفسير كرد. هم اكنون يك خلاء تصميمگيري در واشنگتن وجود دارد. فكر نميكنيم آمريكا توان مقابله با يك درگيري جديد منطقهاي را داشته باشد.
اين روزنامه فرانسوي زبان مينويسد : متكي در سفري به پاريس در مصاحبه اي با لوموند شركت كرد و سعي داشت پيامي بدهد، پيامي كه خود، آن را صريح و صادقانه توصيف ميكرد و آن اينكه ايران بدنبال خريد زمان نيست . جاي هيچ بحثي هم نيست كه بدنبال چانه زني بمنظور وقت تلف كردن براي بهره برداري بيشتر از موقعيت نيست . آنچه كه براي ما ايجاد انگيزه مي كند، تمايل ما به برقراري ديالوگ است . اما معتقديم اعتماد بايد دو طرفه باشد.
لوموند ميافزايد : متكي توضيح ميدهد كه ايران وابسته به حقوق خود و تعهدات منطقهاي و بينالمللي است و به تازگي با ارائه يك بسته پيشنهادي ، تمامي گامهاي ضروري را در اين راستا بر داشته است .
دربخش ديگري ازگزارش لوموند آمده است : درواقع از ميان برخي پيشنهادها ، دولت ايران دوباره ابتكار كنسرسيوم بينالمللي را كه برنامه غنيسازي اورانيوم اين كشور را در بر ميگيرد، مطرح كرده است . از سوي ديگر گروه ۶در بسته پيشنهادي ۲۰۰۶خود تجديد نظر كرده و چشم انداز تجاري و مشاورتهايي در زمينه امنيت خاورميانه را به آن افزوده است .
لوموند با طرح اين سوال كه : آيا اين بار ميتوان به پيشرفتهايي اميد داشت ؟ مينويسد : محمود احمدي نژاد رئيس جمهوري ايران پيش از سفر سولانا به تهران اظهار داشته است كه عزت ملت ايران را با امتيازاتي معامله نميكند.
وزير خارجه وي با اختلاف جزئي ظاهر شد و گفت كه منتظر آقاي سولانا است ، ولي تاكيدكرد : اين دوبسته پيشنهادي بايد در اصل حاوي محورهاي مشتركي باشند واين امر ميتواند نگاه تازه (تهران ) به پرونده را به نشان دهد.
لوموند اين سوال را مطرح كرده است كه آيا ايران با توجه به اينكه پيش از اين در سه دوره تحت تحريمهاي سازمان ملل قرار گرفته است از تقويت تحريمهاي بينالمللي بيمناك است ؟
وزير امور خارجه ايران در پاسخ بدون ترديد ميگويد : تحريم ها موثر نيستند.
متكي افزود: فكر ميكنيم كه آمريكاييها بالاخره فهميدهاند كه تحريمها هيچ نتيجهاي نداشته و با يك شكست مواجه ميشوند ... تحريمها قديمي شدهاند و مربوط به ادبيات دهههاي ۱۹۶۰و ۱۹۷۰هستند.
لوموند ميافزايد : متكي با خاطرنشان ساختن ظرفيت بالاي اقتصاد ايران در آنچه كه ميتواند كنايهاي به انتخابات بهار مجلس باشد كه در جريان آن اجماعي براي ترميم اقتصاد ايران شكل گرفت ، قاطع ظاهر شد و گفت :
اصلاحات عميقي در جريان هستند كه با هدف بهبود آسايش و راحتي ملت و طبقه محروم است .
لوموند درمورد مسايل منطقه ميپرسد:علائمي از گشايش بين فرانسه وسوريه يااعلام مذاكرات غيرمستقيم بين دولتهاي اسرائيل و سوريه ظاهرا ترديدي بر تضعيف روابط بين تهران و دمشق براي وزير خارجه ايجاد نكرده است ؟كه متكي ميگويد : اين حق كامل سوريه است كه سرزمينهاي متعلق به خود را باز پس بگيرد و اين امر ميتواند موجب تقويت آن كشور در منطقه شود.
اسرائيل بايد مزارع شعبا را به لبنان و ارتفاعات جولان را به سوريه بازگرداند.
نويسنده لوموند اظهارات متكي در مورد فرانسه را اينگونه نقل ميكند :
در مورد فرانسه ، وزير كلمات خود را ميسنجد و تاكيد ميكند: ايران تلاش بسياري كرده است تا اينكه فرانسه بتواند نقشي در منطقه ايفا كند.
در مورد ديدگاه وزير خارجه ايران در خصوص لبنان نيز لوموند با طرح اين سوال كه : آيا به لبنان ، جائيكه توافق دوحه در ماه ميگذشته مورد استقبال تهران قرار گرفت و تا حدي بحران سياسي را رفع كرده است ، فكر مي كند ؟ مينويسد : وزير با توضيح اين واقعيت كه پاريس موفقيتي در سياست خود در خاورميانه نداشته است از روابط تنگاتنگ بين سياست فرانسه و آمريكا و اين كه فرانسه به اندازه كافي ابتكار عمل را ، بالاخص در لبنان ، بدست نميگيرد و نيز فقدان راه حل جامعي در اين زمينه اظهار تاسف مي كند.
لوموند مينويسد : به گفته وزير خارجه ايران ، فرانسه فقط سياست ساير كشورها را كه با شكست مواجه شدهاند ، دنبال ميكند، در حاليكه يك ديپلماسي واقعي مستلزم پختگي ، خردمندي و شكيبايي بيشتر است.
به نوشته لوموند ، وزير خارجه ايران در پاسخ به سوالي در اين مورد كه آيا اميدوار است كه پاريس نسبت به تهران همان گشايشي را كه نسبت به دمشق داشته ، نشان دهد، ميگويد : ايران با نظر بسيار مساعدي همه آنچه را كه ميتواند يك تصحيح سياست از سوي فرانسويها تلقي شود، استقبال مي كند. ما معتقديم سياست فرانسويها هنوز به نقطه تعادل و پختگي نرسيده است .
لوموند اضافه ميكند : وزير اطمينان ميدهد تلاشهايي را در اين جهت مشاهده كرده و اميدوار است اين تلاشها به نتيجه برسند و فرانسه بتواند با دوستان واقعي روابطي بر پايه رعايت منافع دوجانبه برقرار كند.
به نوشته لوموند ، متكي در پاسخ به سوالي در مورد باراك اوباما كه گفته است آماده گفت و گو با دشمنان آمريكا ، از جمله ايران است ، محتاطانه ظاهر شد و گفت : نميخواهم مسئلهاي براي نامزدها ايجاد كنم و سپس اطمينان داد كه بايد نيت ملت آمريكا را مدنظر قرار داد.
وي افزود : تفسير ما اينست كه رييس جمهوري آتي بايد به انتظارات ملت آمريكا پاسخ گويد . ظاهرا ملت آمريكا خواستار تغييرات عميقي بويژه در زمينه سياست خارجي است .
سه شنبه 28 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 166]