واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: /همايش بينالمللي خليج فارس/ شيخ عطار: امنيت پايدار در منطقه مستلزم پيشرفت ثبات در عراق است
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي خارجي - ايران
قائم مقام وزير امور خارجه گفت: جمهوري اسلامي ايران موثرترين بازيگر منطقهيي درباره مساله عراق است و آمريكا هيج طرحي براي برون رفت از چالشها ارائه نكرده است.
به گزارش خبرنگار سياسي ـ خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، عليرضا شيخ عطار، سهشنبه در دومين روز هجدهمين همايش بينالمللي خليج فارس افزود: عراق يكي از حساسترين مسائل بينالمللي است.
وي تصريح كرد: عراق جديد پيش از تشكيل دولت نوري المالكي همواره از سوي افراطيون بعثيها در خصوص ارتباط با كشورهاي همسايه تحت فشار بوده است.
شيخ عطار گفت: جمهوري اسلامي ايران در فضاي جديد عراق با بهرهگيري از ظرفيتهاي اقتصادي و سياسي با هدف تامين منابع راهبردي عراق اقدامات زيادي براي امنيت و بازسازي انجام داده است.
وي با بيان اين كه با وجود گذشت 5 سال از اشغال عراق، هنوز امنيت و مسائل سياسي و اقتصادي تثبيت نشده و ابهامات زيادي در اين زمينه وجود دارد و نميتوان از نهادينه شدن و تثبيت شرايط اطمينان داشت، ادامه داد: بدون امنيت خاورميانه، امنيت بينالمللي محقق نميشود. امنيت پايدار در منطقه مستلزم پيشرفت ثبات در عراق است.
قائم مقام وزير امور خارجه كشورمان تصريح كرد: عراق از نظر جامعهشناسي و بافت اجتماعي بومي و قبيلهيي از قابليتهاي زيادي براي انتقال نقشهاي اجتماعي و بيثباتي به سراسر منطقه برخوردار است.
شيخ عطار گفت: تحولات عراق با كشورهاي همسايه پيوند خورده است و درگيري در آن ميتواند به ديگر مناطق گسترش يابد و امنيت عراق با توجه به حضور آمريكا در اين كشور ميتواند پيامدهايي در سياست و تحولات بينالملل داشته باشد.
او ايجاد امنيت در عراق را ضروري و اساسي دانست و افزود: هرگونه تاخير در ايجاد امنيت ميتواند عواقب ناگواري در پي داشته باشد.
وي فرقهگرايي و ساختار اجتماعي عراق را با توجه به بررسيهاي تاريخي اين كشور از عوامل نابساماني عراق عنوان كرد و گفت: نبود توافق ميان قوميتها در تشديد ناامني و بي ثباتي اين كشور موثر است. اقدامات خشونتآميز، وجود بعثيها و ارتباط آنان با القاعده اصليترين عوامل در تدوام خشونتها در عراق هستند.
قائم مقام وزير امور خارجه كشورمان گفت: ظهور شوراهاي بيداري كه گروههاي مسلح عراقي به ويژه سنيها آن را تشكيل ميدهند، ميتواند به منبع تنش و عاملي براي تشديد مشكلات امنيتي عراق تبديل شوند.
شيخ عطار افزود: امنيت عراق نيازمند مشاركت و گردهمايي قومي و فرقهيي اين كشور است و ناديده گرفتن هر يك از گروهها در روند تحولات عراق نميتواند به امنيت پايدار عراق منجر شود.
وي تصريح كرد: جمهوري اسلامي ايران با توجه به روابط دوستانه با دولت و رهبران گروههاي عراقي، ايجاد تفاهم و ارتباط ميان گروهها و دولت را به آنان القاء كرده است.
شيخ عطار با بيان اين كه ايران موثرترين بازيگر منطقهيي درباره مساله عراق است و با وجود حمايت نكردن كشورهاي منطقه از دولت عراق و مشاركت نكردن آنان در بازسازي عراق، ايران سطح بالايي از همكاري را با دولت منتخب مردم عراق براي ايجاد ثبات و امنيت بسيج كرده است، خاطر نشان كرد:خط اعتباري يك ميلياردي دلاري، جادهسازي و برقرساني نمونهاي از اقدامات و كمكهاي جمهوري اسلامي ايران به عراق است.
قائم مقام وزرات امور خارجه كشورمان تلاش براي حل اختلافات و ايجاد همكاري ميان گروههاي عراقي را از راهبردهاي ايران براي ثبات و امنيت در عراق عنوان كرد.
او گفت: جمهوري اسلامي ايران با وجود روابط مخاصمهآميز با آمريكا با توجه به دعوت دولت عراق، مذاكره با اين كشور را پذيرفت.
شيخ عطار افزود: آمريكا از مشاركت طرفهاي ديگر بازيگر در عراق جلوگيري ميكرد، اما با افزايش ناامنيها در عراق متوجه نقش همسايگان در ايجاد امنيت و ثبات عراق شد.
وي با بيان اين كه طرحهاي آمريكا نتوانسته آيندهاي روشن براي عراق ترسيم كند، اظهار كرد: پيامدها و آثار و اشتباهات آمريكا در عراق مشخص است و هيچ طرحي براي برون رفت از چالشها ارائه نكرده است.
شيخ عطار با بيان اين كه آمريكا به تنهايي و با تداوم رويكرد قبلي نميتواند امنيت پايدار در عراق ايجاد كند، اظهار كرد: انتقال مسووليتها به دولت مركزي عراق و تشويق كشورهاي منطقه به حمايت سياسي از آن راهكاري براي حل مشكلات عراق است.
قائم مقام وزير امور خارجه كشورمان، حمايت جمهوري اسلامي ايران از فرايند سياسي و تلاش براي تقويت همگرايي ميان طيفهاي مختلف عراقي، مشاركت همه گروهها در فرآيند آشتي ملي و ترغيب رهبران شيعه عراق براي تبيين ديدگاههايشان به كشورهاي عرب را نمونهاي از راهكارهاي حل بحران عراق برشمرد.
شيخ عطار همچنين با اشاره به طرح توافقنامه امنيتي آمريكا براي عراق گفت: آمريكا در پي حضور بلند مدت و سلطه در اين كشور است و در صدد ايجاد 50 پايگاه نظامي با اختيارات كامل، معافيت از نظارت دولت عراق به آنها، واگذاري مسووليتهاي قضايي سربازان و شركتهاي امنيتي به آمريكا و تصميمگيري براي انجام عملياتي نظامي و گسترش آن به كشورهاي همسايه بدون مشورت با دولت عراق است.
وي افزود: با وجود مخالفت علما، انديشمندان و گروههاي عراقي كساني كه طرفدار اين طرح بودند نيز از موضع خود عقبنشيني كردهاند.
شيخ عطار گفت: به نظر ميرسد مردم با ريشه و فهم سياسي و سابقه تاريخي عراق اكنون در مرحلهاي هستند كه در برابر تهديدها و تجاوزهاي مقابله جدي خواهند كرد.
قائم مقام وزارت امور خارجه با اشاره به توافقنامهي امنيتي آمريكا كه اين كشور به دنبال تحميل آن به دولت عراق است، تصريح كرد: حداقل از پيشنويس اين توافقنامه كه انتشار يافته معلوم ميشود كه آمريكا دنبال حضور بلند مدت و سلطه در عراق بوده است.
شيخ عطار افزود: پنجاه پايگاه با اختيارات كامل و معافيت از نظارتهاي عراق و قوانين حاكم بر عراق، دادن مصونيتهاي قضايي به سربازان و شركتهاي امنيتي آمريكايي و تصميم گيري براي انجام عمليات از جمله موارد اين توافقنامه بوده است.
وي خاطر نشان كرد: دامنهي موافقتنامه ميتواند به كشورهاي همسايه نيز گسترش يابد، همچنين تشخيص موضوعات خطر امنيتي صرفا با فرماندههاي نظامي آمريكا از اهم مسائلي بود كه بعد از روشن شدن پيش نويس توافقنامه امنيتي عراق كه آمريكاييها به دنبال تحميل آن به دولت كشور بودهاند، اعتراضات بسياري را در گروههاي عراق و در بين همهي گروههاي عراق و روشنفكران اين كشور ايجاد كرد.
شيخ عطار با بيان اين كه البته دولت عراق و شخص مالكي نسبت به اين توافقنامه نظر خوشبينانهاي نداشتهاند، اظهار كرد: مردم رشيد و فهيم عراق با سابقه تاريخي كه در اين موضوعات دارند در مرحلهاي از رشد هستند كه در مقابل تهديدات و نا امنيها مقاومت جدي خواهند كرد.
انتهاي پيام
سه شنبه 28 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]