واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: جانهاي خسته در جاده هاي بسته...
چند سالي است كه روزهاي پاياني نيمه اول خرداد و برخي ماههاي ديگر، تبديل به تعطيلات چهار- پنج روزه ميشود و بسياري از شاغلان بخشهاي دولتي و خصوصي نيز با يكي - دو روز مرخصي در ابتدا يا انتها يا وسط اين روزها، آن را تبديل به يك تعطيلات يك هفتهاي كرده و بار و بنديل سفر را به سمت شهرستانهاي دور و نزديك ميبندند، گرچه هنوز غبار سفرهاي يكي دو ماه قبل نوروزي به طور كامل از سر و روي آنها پاك نشده است.
امسال نيز بسياري از هموطنان تلاش كردند در اين ايام، عازم سفري يك هفتهاي شوند، در اين ميان اما كساني كه خاطره تلخ راهبندانهاي طولاني و طاقتفرساي همين روزها را در سالهاي گذشته و در جادههاي شمالي كشور و جادههاي منتهي به استان تهران را در خاطر داشتند، از انجام اين سفر در چنين روزهايي صرف نظر كردند. با اين حال، در نخستين ساعات تعطيلات خردادي، جادههاي خروجي استان تهران مملو از سيل خودروها شد و حتي سيلابي از ترافيك نيز در محورهاي فرعي منتهي به شهر تهران جريان گرفت.
در اين ميان، ترافيك محورهاي خروجي اتوبان كرج، جاده مخصوص، جاده قديم كرج و فرعيهاي حدفاصل اين سه شريان خروجي آنچنان پيچيده و قفل شد كه عدهاي نيز عطاي اين سفر را به لقايش بخشيدند و با استفاده از فرعيها و بريدگيهاي ميان اين سه محور، به كوره راه زدند و از ميان كوچه پسكوچههاي اين منطقه صنعتي و كارخانههاي خاموش در تعطيلات، به سمت تهران و خانه و كاشانه خود برگشتند!
از سوي ديگر، كاروانهاي به هم پيوسته و انبوه مشتاقان حضور در مراسم سالگرد رحلت حضرت امام خميني(ره) كه از بيشتر شهرستانها عازم مرقد مطهر امام خميني(ره) بودند، اكثر مسيرهاي ورودي به استان تهران بهخصوص مسيرهاي منتهي به بزرگراه قم، آزادگان و بهشت زهرا را از آن خود ساخته بودند و پليس راه و ماموران راهنمايي و رانندگي كه در ايام نوروز و ديگر تعطيلات مجبور به كنترل خروج از تهران بود، اين بار ميبايست كنترل دوجانبه خروجي و ورودي جادهها و محورهاي عريض و طويل اطراف تهران را به عهده ميگرفتند و گويا اين كار به آساني براي پليس و نيروهاي انتظامي كه درآمادهباش كامل به سر ميبردند، ميسر نشد.
ضعف اطلاعرساني
ضعف اطلاعرساني، اطلاعرساني ناقص و متناقض، پراكندهگويي ميان اطلاعات ارائه شده از سوي پليسراه و ديگر حوزههاي مربوطه (مثل دوربينهاي كنترل راههاي خروجي تهران) و گاهي سكوت دو سه ساعته راديو پيام، راديو تهران، استوديوي شهر، تابلوهاي متغير در مسير بزرگراههاي درون و برون تهران و اخبار ضعيف و سستي كه از سوي بخشهاي مختلف خبري راديو پخش ميشد، در پيچدهتر شدن اوضاع ترافيك محورهاي خروجي تهران تاثير به سزايي داشت و در اين ميان راديو پيام تنها تاكيد ميكرد
آنها كه از 6 صبح روز چهاردهم خرداد در ترافيك سنگين خروجي شهر رودهن مانده بودند، از راديو پيام ميشنيدند كه ترافيكي روان! در اين محور جريان دارد و آنها كه كيلومترها قبل از رسيدن به سد كرج در جادههاي منتهي به مسير چالوس معطل و سرگردان بودند، شنونده پيامي از راديو تهران بودند كه خبر ميداد اين محور از ترافيكي درحال حركت! برخوردار است. بدين وصف انبوه ماندگان در ابتداي راه ترجيح ميدادند كه به پيامهاي هيچ يك از شبكههاي راديويي توجه نكنند، زيرا آنچه ميديدند، با آنچه ميشنيدند تفاوت زيادي داشت و اين بياطلاعي آنها را كلافهتر ميكرد.
ساكنان شهرك اميد و شهرك دانشگاهي امام حسين(ع) در شمال و جنوب بزرگراه شهيد بابايي - بزرگراهي كه شمال شرقي تهران را به محور دماوند و جاده آمل - تهران وصل ميكند - در تمام طول روز 14 خرداد شاهد حجم انبوه خودروهايي بودند كه خيلي كند در مسير خروجي ياد شده حركت ميكردند و از اين موضوع كاملا شگفتزده شده بودند!
صبح روز بعد، يكي از ساكنان همين شهرك در تماسي تلفني با برنامه صبحگاهي راديو جوان از آنان خواست كه چرا درباره اوضاع پيچيده ترافيك (ديروز) از راديو خبري پخش نشد؟اما گوينده مولف راديو جوان كه گويا در محاق بيخبري به سر ميبرد، با طنزي معنيدار خطاب به ساكنان شهركهاي يادشده گفت:
گزارشهاي خبرنگاران اطلاعات
عليرضا بردبار، خبرنگار سرويس اجتماعي روزنامه اطلاعات كه ساعت نيم بامداد روز سهشنبه 14 خرداد از اتوبان كرج راهي مناطق شمالي كشور شد، ميگويد:
- از ساعت 30/12 شب تا 30/5 صبح طول كشيد تا به ايستگاه عوارضي خروجي قزوين - رشت رسيديم. در آنجا علت ترافيك سنگين را از ماموران راهنمايي و رانندگي پرسيديم، آنها گفتند: علت اصلي آن، توقفهاي انبوه خودروها براي خريد كردن در مدخل خروجي عوارضي است.
بردبار اضافه ميكند:
- آن شب عوارضي از مسافران پولي دريافت نميكرد كه ما تصور كنيم اخذ پول در عوارضي مشكل آفرين بوده است. هرچه پيش رفتيم، مانع جدي كه باعث راه بندان 5 ساعته در حد فاصل پارك چيتگر تا عوارضي اتوبان كرج شود، نديديم. در بقيه مسير حركت عادي بود، اما از حومه رودبار زيتون و رستمآباد نيز حدود 5/1 ساعت در راهبندان بوديم.
سيد مصطفي كاظمي مير، خبرنگار سرويس سياسي روزنامه اطلاعات هم كه شهرك مارليك را به مقصد بابل در ساعت 20/5 صبح روز سهشنبه ترك كرده و از طريق اتوبان شهيد بابايي، قصد رسيدن به جاده دماوند و هراز را داشته است، بعد از ساعتها معطل ماندن در ترافيك ابتداي جاده رودهن، خود را به يك بريدگي و دوربرگردان رسانده و از سفر منصرف شده است اما صبح روز چهارشنبه كه دوباره عازم سفر شده، در ابتداي جاده آبعلي - رودهن از ساعت 9 تا 5/10 در ترافيك مانده است.
به عقيده خبرنگار سرويس سياسي اطلاعات اين جاده در آن ساعت ميتوانست يك طرفه باشد، زيرا در آن همه ترافيك خروج از تهران، تنها 200دستگاه خودروي در حال حركت از سوي شمال به سمت تهران مشاهده كرديم.
او همچنين جوش آوردن بسياري از خودروها در سربالايي، عصبي شدن مسافران، نبودن پمپ بنزين در فواصل مناسب، پاره شدن تسمه بعضي خودروها و عكسالعملهاي نامناسب كلاچ در زيرپاي رانندگان را از ديگرمشكلات و عوارض اين گونه راهبندانها ذكر كرده و ميگويد:
- اضافه بر اين، در طول مسير ماموران اندكي سر پستها بودند. نه امدادهاي خودرو ديده ميشدند، نه گشتهاي ترافيك جادهاي وزارت راه و ترابري و نه هيچ نوع نظارتي صورت گرفت. پمپ بنزينهاي قرار گرفته در مسير نيز با صفهاي كيلومتري روبرو بودند. 45 دقيقه هم طول كشيد تا بنزين تهيه كنيم.
گفتههاي مسئولان
بعد از گذشت دو روز از تعطيلات خردادي، سردار رويانيان در گفتگويي با ايسنا، كاسه كوزه تمام نابسامانيهاي ترافيكي در تعطيلات خردادي را سرجادهها شكست و از اندازه نامناسب جادهها براي حجم خودروهاي كشور سخن به ميان آورد و گفت: او همچنين تاكيد كرد:
- جادههاي شمالي كشور تحمل بار ترافيك بيش از اين را ندارد و مرخصيها و تعطيلات پيدرپي در يك زمان كوتاه، (پليس راهنمايي رانندگي) را دچار مشكل خواهد كرد.
سردار رويانيان در تعطيلات نوروز به خبرنگار ايسكانيوز گفته بود
سردار رويانيان كه در طول ايام نوروز تقريبا در بيشتر برنامههاي خبري و توليدي و پخش زنده شبكههاي راديويي و تلويزيوني ظاهر ميشد و وضعيت جادههاي كشور را ساعت به ساعت به مردم گزارش ميداد، از توفيق و حضور پر فشار نيروهاي پليس در طول تمام راههاي كشور سخن به ميان ميآورد و سفرهاي 20 روزه (25 اسفند تا 15 فروردين) را يك دوره طلايي براي سازمان متبوع و همكارانش ميخواند. البته با آسايش خاطر فراهم شده در طول تعطيلات نوروزي امسال، اين مقطع از كم مشكلترين تعطيلات سالهاي اخير به شمار ميرود.
با اين حال سردار رويانيان نپذيرفته است كه جادههاي كشور، ظرف يكي دو ماه گذشته تغيير چنداني نكرده است و در ادامه ميگويد:
- جادهها به خودي خود نميتوانند در زمان افزايش سفرها عريضتر شده و در ساير روزها به حالت عادي بر گردند، لذا ضروري است دستگاههاي مسئول هر چه سريعتر براي وضعيت جادههاي كشور فكري اساسي بكنند، چرا كه در غير اين صورت پليس نميتواند جادهها را تنگ و گشاد كند!
جادههاي خوب
مهندس احمد صديقي، مديركل راه و ترابري استان تهران، فرضيه سردار رويانيان را رد ميكند و در دفاع از فعاليتهاي انجام شده در 12 خروجي استان تهران ميگويد:
- ظرف يك سال گذشته تمام وروديها و خروجيهاي استان تهران با صرف هزينههاي هنگفتي تعريض و ساماندهي شدهاند و در برخي موارد، پل و ابنيه جديدي به ظرفيت راههاي خروجي و ورودي استان تهران اضافه شده است.
مهندس صديقي درباره پل جاجرود ميگويد:
- پل جاجرود بيش از اين داراي 15 مترعرض بود كه هم اكنون به 30 متر افزايش يافته است.
او ادامه ميدهد:
- درحال حاضر اغلب خروجيهاي استان و شهر تهران آزاد راه چهارخطه هستند. محور شرقي استان تهران (آمل) تا شهرك پرديس هم 6 خطه است و محور رودهن - به فيروزكوه نيز 2 باند رفت و آمد جداگانه دارد.
مهندس صديقي اضافه ميكند:
در قسمتهايي از جاده هراز (در حوزه استان تهران) باند سبقت اجرا شده و در شرايط عادي هيچ ترافيكي وجود ندارد، مگر اين كه در شرايط و تعطيلات خاص، برنامههاي كنترل ترافيك، موجب ايجاد راهبندانهاي طولاني و ترافيك تصنعي شود.
مهندس صديقي تاكيد ميكند:
- كه اگر بسياري از كارها بيشتر انجام شود و از انجام بسياري از كارها در جادهها پرهيز شود، قطعا ترافيك سنگيني در جادههاي كشور نخواهيم داشت، زيرا جادههاي استان تهران داراي استاندارد طبقهبندي راهها و برخوردار از علائم مناسب استاندارد است.
سرهنگ اسماعيلي، فرمانده پليس راه كشور نيز همچنين با پذيرفتن ترافيك سنگين محورهاي شمالي كشور در تعطيلات اخير معتقد است كه سفرهاي انجام شده در اين مدت، با سفرهاي نوروزي برابري داشته است.
اين درحالي است كه ترافيك آسان و آرامي (به يمن حضور فعال پليس در جادهها) در ايام نوروز جريان داشت؛ بطوري كه مردم نيز پس از تعطيلات در هر فرصتي كه ميكروفن خبرنگاران صدا و سيما در مقابل آنها قرار ميگرفت از پليس راه تشكر ميكردند.
سرهنگ اسماعيلي در گفتگو با ايسنا گفته است كه در طول 14 تا 18 خرداد 54 فقره تصادف فوتي و 377 فقره تصادف جرحي در جادههاي كشور رخ داده است كه 74 تن در صحنه اين تصادفات كشته شدهاند، اما آمارهاي تصادفات (5 روزه) در ايام نوروز حكايت از كاهش چشمگير تصادفات و تلفات جاني داشت كه همه اينها ناشي از نظارت، سختگيريها و حضور پرثمر پليس در جادههاي كشور در ايام نوروز بوده است!
با اين حال سرهنگ اسماعيلي اذعان ميدارد كه تمامي توان عملياتي پليس راه در جادههاي كشور به كارگرفته شد تا از روند راهبندان و ترافيك جلوگيري شود، ولي جادههاي شمالي كشور ديگر توان تردد اين ميزان خودرو را ندارد و اقدامات پليسي در روانسازي ترافيك محورهاي شمالي جوابگو نيست.> حالا بايد پرسيد آيا واقعا تمامي توان پليس راه كشور همين بوده است كه مردم در طول اين يك هفته شاهد بودند؟
سه شنبه 28 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 449]