واضح آرشیو وب فارسی:فارس: سازنده مستند زندگي بابك بيات در مراسم سالروز تولد او؛ كاش «بن بست» را با «بابك بيات» ميديديم
خبرگزاري فارس: مصطفي شيري گفت: درست است كه خيليها گمان ميكنند مرگ بيات توجه به كار ما را زياد كرده اما كاش خودش اينجا بود و اين فيلم را در كنار او ميديديم.
به گزارش خبرنگار سينمايي فارس، همزمان با شصت و دومين سالروز تولد بابك بيات فيلم مستند «بنبست» به كارگرداني مصطفي شيري در سالن نمايش مركز گسترش سينماي مستند و تجربي به نمايش درآمد و پس از نمايش فيلم نيز جلسه نقد و بررسي آن برپا شد.
در ابتداي اين جلسه شيري كارگردان «بنبست» گفت: متاسفم كه پس از اينكه دو سه سال درگير ساخت اين فيلم بوديم سرانجام بابك بيات اين فيلم را نديد. درست است كه خيليها گمان ميكنند مرگ ايشان توجه به كار ما را زياد كرده اما آرزو ميكنم كاش خود بابك بيات اينجا بود و اين فيلم را در كنار او ميديديم.
وي در مورد طولاني شدن پروسه ساخت اين فيلم كه سه سال به طول انجاميد گفت: طولاني شدن كار دلايل زيادي داشت. يكي از مهمترين دلايل اين بود كه در تدوين با راشهاي زيادي روبرو بوديم كه ديدن تمام آنها و انتخاب بينشان زمان بر بود. بهمن كيارستمي تدوينگر فيلم هم سفرهاي متعددي داشت و ما به سختي بين سفرهاي او وقت براي تدوين فيلم پيدا ميكرديم. درست مثل يك تصوير معمايي كه الگويي هم ندارد. ما پس از بارها تدوين در اشكال مختلف به فرم فعلي فيلم رسيديم.
وي تصريح كرد: همانطور كه خود مرحوم بيات ميگفت علاقه ايشان بيشتر به موسيقي فيلم بود به همين خاطر با وجود اينكه ما با افراد بسيار زيادي در مورد فعاليت ايشان به عنوان يك ترانهساز صحبت كرده بوديم اما به دليل ناهمگون بودن آنها با فضاي فيلم مجبور شديم اين گفت و گوها را حذف كنيم،گفت و گوهايي كه ميشود با آنها يك فيلم كامل ساخت. بحث ديگري كه ما را بسيار محدود ميكرد بحث زمان بود كه اگر تمام گفت و گوها را در فيلم ميگذاشتيم زمان فيلم طولاني ميشد.
شهنام صفاجو مجري جلسه از همسر بابك بيات خواست تا صحبتي بكند اما او صحبت نكرد و به جاي او غزل بيات در مورد پدرش گفت: خوشحالم كه هنرمندان و دوستان پدرم اينجا آمدهاند كه نشان ميدهند پدرم تنها نبوده و نيست و از مصطفي شيري هم به خاطر كار خوبش تشكر ميكنم.
وي سپس با اشاره به بخشي از فيلم كه در آن عنوان شده بود بابك بيات با دوستانش بسيار مشورت ميكرد گفت: پدرم اهل نظرخواهي از دوستانش بود ولي نهايتا آن كاري را كه دوست داشت انجام ميداد و مشورت با ديگران تاثيري در كارش نداشت.
مصطفي شيري هم در پاسخ به وي گفت: اين مساله نظر افرادي بود كه با آنها صحبت ميكردم و من حق نداشتم خودم را در ماهيت حرف آنها دخيل كنم.
در ادامه سيروس الوند كه از مهمانان جلسه بود به روي صحنه رفت و گفت: وقتي ميخواستم در دهه 70 فيلم دستهاي آلوده را كار كنم پسر جوان سمجي به دفتر من آمده بود و ميگفت ميخواهم با تو كار كنم وقتي كه به او گفتم برو درست را بخوان و سنت كم است او گفت: مگر شما چند سالتان بود كه وارد اين كار شديد. آن جوان سمج مصطفي شيري بود كه به كار پشت صحنه علاقه داشت و شكر خدا كه مانند اكثر جوانان نميخواست بازيگر شود چون متاسفانه امروز علاقه به بازيگري در بين جوانان ما بسيار زياد است و همه ميخواهند بازيگر شوند.
الوند در ادامه گفت: نبايد فيلمساز اين مساله را بگويد كه راشهاي زيادي داشتم و نميدانستم با آنها چه كنم. فيلم بايد ساختار داشته باشد و با وجود ساختار كار فيلم اين قدر به طول نميانجامد.
الوند با اشاره به نكات مثبت فيلم گفت: ما فيلمي در مورد مرگ يك هنرمند ديديم اما غمگين نشديم كه اين مساله بسيار مهمي است و برخورد با مرگ در اين فيلم بسيار خوب تصوير شده حتي تدوين فيلم به شكلي است كه مشخص نميشود آيا مصاحبههايي كه با افراد شده قبل از مرگ بابك بيات است يا بعد از آن. همين طور ريتم حرف زدن بابك بيات و حالتهايي كه در فيلم دارد فرم قشنگي به فيلم داده. فيلمي كه جامع بودن آن باعث ميشود در پايان به نوعي زندگينامه بابك بيات را مرور كرده باشيم اما نقطه ضعف عمده فيلم اين است كه از خانواده بيات در آن نشاني نميبينيم در حاليكه خانوادهاش نقش مهمي در زندگي او داشتهاند.
وي همچنين خطاب به دختر بابك بيات گفت: اين حرف ايراد نيست كه آهنگسازي با كسي مشورت كند مخصوصا در مورد موسيقي فيلم . كه آهنگساز بايد تعامل زيادي با كارگردان داشته باشد. فقط مردم حق دارند به هنرمند بگويند كاري بكن و كاري نكن و هنرمند خودش به صورت مستقل كار خودش را انجام ميدهد. نمك كار بيات اين بود كه در صحبتهايي كه با هم ميكرديم آنچه را كه در فيلم كم بود با موسيقي جبران ميكرد و اين نشاندهنده درك بالاي او از همكاري دو طرفه بود. او كسي بود كه تنوع كار بالايي داشت و آثاري كه از او به جا مانده باعث ميشود كه هميشه وي در ذهن ما زنده باشد.
مصطفي شيري در پاسخ به نكاتي كه الوند در سخنانش مطرح كرد، گفت: راشهاي ما باعث سردرگمي نشد ضمن اينكه كسي نميتواند در كار مستند بگويد من طرحي صد در صد مشخص دارم. ما يك طرح اوليه كلي در كارمان داشتيم كه اين طرح با مرگ بيات ناتمام ماند. او طبيعت را دوست داشت و قرار بود پس از مصاحبههايي كه در فيلم ديديم بخش ديگري از مصاحبهها پس از بهبود او در جاي ديگر گرفته شود. مرگ او ضربه روحي بزرگي به گروه ما زد و باعث شد فرم كار عوض شود.
وي با اشاره به سختي فيلمبرداري از بابك بيات گفت: در فيلم جاهايي هست كه بابك بيات از مرگ صحبت ميكند و من هميشه موقع فيلمبرداري ناراحت ميشدم.آن هم در حالي بود كه آن زمان بيماري او وخيم نبود. حس ميكنم بيات چيزهايي ميدانست كه ما نميدانستيم و همراه شدن با چنين كسي كار سختي بود. لطمه روحي كه پس از مرگ بيات به من وارد شد باعث شد كه كار طول بكشد و گفت و گوهايي كه پس از مرگ او انجام داديم و تنظيم آنها با حرفهاي بيات وقت زيادي از ما گرفت.
بامداد بيات پسر بابك بيات نيز با جاودانه خواندن ملوديهايي كه پدرش ميساخت گفت: در فيلم افرادي عنوان كردند كه پدر من اصلا مطالعه نميكرد در حالي كه پدر من در خلوت خود خيلي مطالعه ميكرد. ولي اين تواضعاش بود كه خودش را كوچك نشان ميداد. او با اينكه فرد معروفي بود خودش را همرنگ جامعه ميكرد و نميخواست با مخاطبانش فاصله داشته باشد. من زنده بودن او را با ملوديهايي كه نوشته احساس ميكنم. ملوديهايي كه هر بار رنگ و بوي جديدي داشت اما باز هم آشنا بود. او به جاي خوبي رفته و مطمئنم در آنجا با برادرم ماني اوقات خوشي را ميگذراند.
مهرشاد كارخاني، اميد نجوان، رضا درميشيان، سيروس الوند، سودابه بيضايي و اهورا ايمان از جمله ميهمانان حاضر در اين مراسم بودند.
انتهاي پيام/ش
سه شنبه 28 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 463]