واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: صفحه آخر - سكته و ستايش در برابر لحظههاي انفجاري
صفحه آخر - سكته و ستايش در برابر لحظههاي انفجاري
امير پوريا: يك) از ديشب، دور آخر بازيهاي هر گروه مرحله اول يورو 2008 آغاز شده و مهمتر آنكه از امشب، با تعيين صعودكنندهها و سقوطكنندههاي گروه B، يك به يك، بازيهاي مرحله يكچهارم نهايي هم مشخص ميشوند. تيمهايي مثل سوئيس و يونان در انتهاي بازيهاي دومشان غزل خداحافظي با جام را خواندند و در هر گروه يك تيم در همان دور دوم، صعودش را قطعي كرد (به ترتيب، پرتغال، كرواسي، هلند و اسپانيا). اما بقيه تيمها در اين چهار شب پياپي (از يكشنبه تا چهارشنبه) با واپسين اميدها براي بقا به ميدان ميروند؛ در حالي كه از ميان اين 10 تيم، ششتايشان با اشكهاي تلخ زمين آخرين مسابقه را ترك خواهند كرد. اينكه آيا ايتاليا يكي از آنها خواهد بود يا نه؛ اينكه آلمان چه خواهد كرد، اينكه در مرحله دوم كدام تيمها مقابل هم خواهند ايستاد، از يك جهت اهميت ويژهاي دارد: از بهرام رادان تا چند نفر از ميان عموهايم، بسياري را ميشناسم كه از مراحل حذفي به تماشاي مسابقات تورنمنتهايي چون جام جهاني و جام ملتهاي اروپا مينشينند. ممكن است آمار اين بينندگان، از مرحله نيمهنهايي بيشتر اوج بگيرد؛ ولي به هر حال بخشي از ماجرا به اين برميگردد كه صعود تيمهاي بزرگ، بدون ترديد عنوان بازيهاي يكچهارم را مهيجتر خواهد كرد و شور پيگيريشان را گسترش خواهد داد. حتما خيلي تفاوت دارد كه در اولين دور حذفي، روماني- روسيه خواهيم داشت يا به جايش، ايتاليا- اسپانيا.
دو) اين روزها، از همين دور سوم مسابقات هر گروه تا روز فينال نهم تير، عملكرد بازيكنان در لحظههاي كليدي، بينهايت تعيينكننده است. البته اين به هيچوجه حرف تازهاي نيست. ولي مثلا وقتي سرعت عمل بالا و ديد دقيق هافبكها و فورواردهاي هلند در هر دو بازيشان با قهرمان و نايبقهرمان جهان، به انبوهي گل منجر ميشود، عملا با جلوه تازهاي از اهميت لحظهها مواجهيم. از درك كويت تا آرين روبن، هر نارنجيپوش هلند طوري از اين لحظهها بهره ميگيرد كه ميتوان گفت نقش رفتارهاي انفجاري و آني بازيكنان اين تيم از نقش هدايتگري مربيشان فان باستن، بارها بيشتر است. موجزترين دليل اثبات اين امر، شباهت آشكار گلهايي است كه تيم به ايتالياي عزيز ما و بعد به فرانسه بيرونق و بيرمق زد. بدون شك بازي ايتاليا و بازي فرانسه، با كمترين همانندي همراه است و به ويژه در بحث فاصله بين خط دفاع و خط مياني، فشردگي منجر به آشفتگي بازيكنان آتزوري با شكاف شديد ميان خروسهاي پير، قابل قياس نيست. اما هلند به هر دو تيم، يكجور گل ميزند و اين نشانگر كمرنگي نقش مربي در خواندن بازي حريف و تنظيم تيم خودش بر آن مبناست. عملكردي كه به طرزي حيرتانگيز، در سايه سرعت و دقت قريب هفت، هشت نارنجيپوش در لحظههاي كليدي، نهان ميشود و بسياري را به اين باور كاذب ميرساند كه فان باستن مربي مدير و مدبري است.
سه) از نقاط اوج همين فرصتها و گلهايي كه بازيكنان قابل ميتوانند در لحظه بسازند، گل دوم اسپانيا در بازي پريشب اين تيم با سوئد، قابل ذكر و فراموشنشدني است. ديويد ويا ـ يا به لفظ اسپانيولي كه جواد خياباني به درستي يادآوري كرد، داويد ويلا- كه اينجا چهارمين گلش را در تورنمنت به ثمر ميرساند، با سرعتي جنونآميز، توپ را از سمت چپ محوطه جريمه سوئد وارد كرد و با حركتي كه اولش شبيه سكندري خوردن يا گم كردن توپ ميان پاي چپ و پاي راستش بود، بيآنكه ذرهاي از سرعت خود بكاهد، پيتر هنسان، مدافع مياني زردهاي خونسرد و سنگين اسكانديناوي را جا گذاشت (بخوانيد محو كرد) و باز با ضرب و در زوايهاي دور از ذهن، توپ را به تور كوبيد و طبعا به عنوان بهترين بازيكن زمين انتخاب شد. اين نشانه هوش و فوتبالفهمي عميق او بود كه بعد از بازي گفت بابت زدن اين گل حتي از هت تريك بازي مقابل روسيه، بيشتر به خود ميبالد. در سرعت و دقت و خلاقيتي كه چنين لحظههايي ميطلبند، صحبت از دوي سرعت بن جانسون و كارل لوئيس يا به ياد آوردن مهارت شكار گربهسانان در حين تعقيب و گريز، حتي مضحك مينمايد. بايد آن شعبده منجر به دريبل در حين حركت و آن يورش صيادانه منتهي به گل ديويد ويا را باز ببينيد تا درك كنيد چه ميزان ظرافت لازم است كه من بيعلاقه به تيم ماتادورهاي شلوغكن ِ بيدرايت را چنين به ستايش انفجار آني او وادارد. خدا نصيب كند لوكا توني و دلپيرو و كواليارلا و پيرلو يادشان بيايد كه در باشگاههايشان چندين و چند بار از اين لحظهها ساختهاند؛ و فرداشب باز در پوشش لاجوردي همانندش را بسازند.
[email protected]
دوشنبه 27 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 140]