واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: «پهناورترين شهرستان ايران با مشكلات فراواني مواجه است» خشكسالي مداوم، كمبود پزشك متخصص، مشكلات مواصلاتي و كمبود امكانات ورزشي، تنها بخشياز مشكلات "طبس" است
خبرگزاري دانشجويان ايران - يزد
سرويس: شهرستانها
شهرستان طبس، به عنوان "نگين كوير" از مشكلات متعددي رنج ميبرد كه مسائل بهداشتي، رفاهي، تفريحي، مواصلاتي، ورزشي و مهمتر از همه خسارات ناشي از سرمازدگي و خشكسالي اخير و نيز نبود فرمانداري ويژه در اين شهرستان، از آن جمله است.
شهرستان طبس با 68 هزار نفر جمعيت تنها يك بيمارستان دارد!
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)- منطقه يزد - شهرستان طبس با 54 هزار كيلومترمربع به عنوان بزرگترين شهرستان كشور در شمالشرقي استان يزد واقع شده است و با پنج استان خراسان رضوي، خراسان جنوبي، اصفهان، كرمان و سمنان مرز مشترك دارد. اين شهرستان داراي سه شهر طبس، عشقآباد و ديهوك به مركزيت طبس است و با 68 هزار نفر جمعيت تنها يك بيمارستان دارد كه آن هم از امكانات كافي برخوردار نيست و بيماران گاهي به دليل كمبود تخت در راهروهاي بيمارستان بستري ميشوند.
در بسياري از موارد مردم اين شهرستان مجبور هستند به دليل مسائلي ساده اعم از درماني و بهداشتي، مسير 400 كيلومتري تا مركز استان را بر خود هموار و به شهر يزد سفر كنند. احداث يك بيمارستان 100 تختخوابي از مصوبات سفر رئيسجمهور به اين شهرستان است ولي در حال حاضر كه بيش از يك سال از اين سفر ميگذرد هنوز كلنگ آن به زمين نخورده است و مردم طبس همچنان چشم انتظارند تا شايد احداث اين بيمارستان بتواند گوشهاي از مشكلات بهداشتي و درماني آنها را برطرف كند.
يكي از موانع احداث بيمارستان، اختلاف بر سر زمين و محل آن بين مسوولان شهرستان و دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي و درماني شهيد صدوقي يزد است كه با حضور هيأت رئيسه اين دانشگاه در طبس مقرر شد، جلسهاي با حضور مسوولان و كارشناسان دو طرف در يزد برگزار شود و مسأله زمين اين بيمارستان كه براي آن در بودجه امسال 20 ميليارد ريال اختصاص يافته است، هرچه سريعتر حل شود.
از ديگر مشكلات مردم طبس در بخش بهداشت و درمان، كمبود پزشك متخصص است كه با توجه به محروميت شهرستان و دوري از مركز استان و همچنين گرمسير بودن آن، كمتر پزشكي حاضر به طبابت در اين شهرستان است كه اين مسأله نيز درايت مسوولان و اختصاص تسهيلات ويژه براي پزشكاني كه در اين شهرستان مشغول هستند، را ميطلبد.
شايان توجه است، رئيس شبكه بهداشت و درمان شهرستان طبس، در جلسه شوراي بهداشت شهرستان اظهار داشت: مشكلي كه براي احداث بيمارستان وجود دارد مشكل كمبود زمين مناسب است كه با توافق مسوولان استان و شهرستان بهزودي حل ميشود.
وي در مورد مشكل فرسوده بودن آمبولانس شهر عشقآباد هم گفت: تا آخر امسال آمبولانس نو جايگزين ميشود ضمن اين كه با افتتاح پايگاه اورژانس عشقآباد، نيروي انساني و آمبولانس جديد اضافه شده و مشكل روستاي دهمحمد نيز حل خواهد شد.
خشكسالي
از مسائل بهداشتي و درماني كه بگذريم، 9 سال خشكسالي مداوم و سرماي سال گذشته، خسارات بسيار زياد و حتي جبرانناپذيري به كشاورزان و دامداران اين منطقه وارد كرده است.
يك مقام مسوول در اداره جهاد كشاورزي شهرستان طبس به خبرنگار ايسنا- منطقه يزد - گفت: بر اثر خشكسالي سالهاي اخير به ويژه در سال جاري، از مجموع 213 رشته قنات شهرستان حدود 30 قنات خشك شده و بقيه بين 15 تا 80 درصد كاهش آبدهي داشتهاند.
وي افزود: در مجموع، خشكسالي به كشاورزي طبس 26 ميليارد ريال خسارت وارد كرده كه بيشترين خسارات مربوط به منابع آبي، دامداري و مراتع است.
وي ادامه داد: با توجه به وضعيت ايجاد شده براي كشاورزان و دامداران، لازم است كمكهاي دولتي و بلاعوض اعطا شود و تسهيلات بانكي كشاورزان نيز با توجه به خشكساليهاي اخير تمديد يا بخشيده شود.
اين مقام مسوول افزود: بيشترين مشكلات خشكسالي براي دامداران در منطقه عشايرنشين دهستان "كوه يخاب" با حدود 700 خانوار ايجاد شده است كه براي ادامه دامداري و معيشت خود با مشكلات جدي مواجه هستند.
وي خاطرنشان ساخت: بر اثر سرماي زمستان گذشته نيز 460 هكتار از نخيلات طبس دچار خسارت شده است.
كمبود امكانات ورزشي
رئيس اداره تربيتبدني شهرستان طبس گفت: در حال حاضر اكثر جوانان براي تفريح و ورزش در شهرستان دچار مشكل هستند و اندك سالنهاي ورزشي هم در اكثر اوقات پر و اين مسأله براي بانوان بغرنجتر است.
محمدعلي بزرگ، به خبرنگار ايسنا گفت: در گرماي طاقتفرساي طبس كه گاهي به 50 درجه بالاي صفر هم ميرسد، حتي يك استخر سرپوشيده وجود ندارد و ورزشكاران براي اعزام به مسابقات استاني و همايشها نيز خودرويي ندارند و بايد متحمل هزينههاي زيادي شوند.
وي گفت: به خاطر كمبود اعتبار، عمليات احداث استخر سرپوشيده شهرستان طبس از سال 1382 آغاز شده ولي هنوز به بهرهبرداري نرسيده است.
وي اعتبار مورد نياز براي تكميل اين استخر را 3 ميليارد ريال ذكر كرد و گفت: اين امر همت مسوولان كشوري را براي اين منطقه محروم و كويري ميطلبد.
بزرگ افزود: تنها سالن ورزشي كه بانوان در حال حاضر استفاده ميكنند، با عنوان يك سوله فلزي در زمان زلزله 1357 به صورت اسكان موقت ساخته شده است كه اكنون بانوان از آن به عنوان سالن ورزشي استفاده ميكنند.
وي تصريح كرد: شهرستان طبس با اين جمعيت، هنوز يك پيست دو و ميداني و زمين چمن ورزشي استاندارد ندارد.
راهها
بهعلت اينكه بودجه راههاي هر منطقه براساس جمعيت آن توزيع ميشود، اين موضوع مشكلي بزرگ براي شهرستاني با اين وسعت و جمعيت ايجاد ميكند به گونهاي كه در حال حاضر شاهد وضعيت نامناسب راههاي ارتباطي اين شهرستان هستيم. وقتي شمال تا جنوب اين شهرستان بيش از 500 كيلومتر با هم فاصله دارد و كل جمعيت آن 68 هزار نفر است، آيا تقسيم اعتبار راهها براساس جمعيت براي اين شهرستان عادلانه است؟ واقعا مردم اين شهرستان بايد جور وسعت، كويري بودن و نبود جمعيت زياد در اين شهرستان را بكشند و خطرات فراوان راههاي نامناسب و خطرناك را به جان بخرند؟
46 درصد راههاي استان يزد و 3/2 درصد راههاي كشور در حوزه شهرستان طبس قرار دارد و اين شهرستان از نظر جغرافيايي در مسير 6 استان كشور به مشهد مقدس است و از نظر ترانزيتي نيز در مسير كشورهاي آسياي ميانه قرار دارد كه به اين شهر موقعيت ويژهاي داده است. اما در بحث راهها شايد داراي فقيرترين جادهها از نظر استاندارد باشد و جادههاي اين شهرستان داراي عرض كمي است به گونهاي كه در سال گذشته مديركل فني سابق استانداري يزد، راه طبس به يزد را پرخطرناكترين راه اين استان اعلام كرد.
راه ديهوك به كرمان نيز كه بسيار ناهموار و داراي عرض كم است تاكنون شاهد تصادفات زيادي بوده است.
يك كارشناس امور زيربنايي معاونت برنامهريزي استانداري يزد، در اين مورد به خبرنگار ايسنا گفت: مسير خور اصفهان تا خور بيرجند كه از طبس عبور ميكند، يك مسير ملي است و در قالب راههاي كويري در بودجه سال 87 - 86 پيشبيني شده است و ميطلبد مسوولان ادارهكل راه و ترابري استان يزد و حتي قسمت مديريت كلان سياسي استان، آن را پيگيري كنند تا از اعتبارات مشاع اين طرح كويري، اعتبار خاص اين پروژه لحاظ شود.
مهندس زارع گفت: راه طبس به يزد نيز در سفر مقام معظم رهبري و رياست جمهوري به اين استان مطرح شد و در حال حاضر پيگيري ميشود تا اين راه دو بانده شود و كيفيت آن ارتقا پيدا كند.
وي در مورد راه راور به ديهوك هم گفت: 40 كيلومتر آن به مناقصه گذاشته شده است و يك خط مسير جدا از اين راه احداث خواهد شد.
اورژانس هوايي
با توجه به وسعت طبس و كوير خالي از سكنه و دوري اين شهرستان از شهرهاي بزرگ كشور، اورژانس هوايي، نياز مبرم طبس است كه به دفعات فراوان مورد تأكيد مسوولان قرار گرفته است.
ايجاد فرمانداري ويژه
يكي از خواستههاي مردم اين شهرستان تبديل فرمانداري طبس به فرمانداري ويژه است كه اين كار ميتواند بسياري از مشكلات را رفع كند و رفتوآمدهاي غيرضروري به مركز استان با فاصله 400 كيلومتري را از پيش پاي مردم و مسوولان بردارد.
شهرستان طبس با وجود داشتن شرايط استقرار فرمانداري ويژه، به دليل كمبود جمعيت از اين امتياز بازمانده است كه باتوجه به وسعت بسيار زياد آن، ميطلبد كه مسوولان به طبس با ديد ويژهاي بنگرند.
در سال گذشته براي ارتقاي فرمانداري طبس به فرمانداري ويژه تلاشهاي زيادي از ناحيه مسوولان شهرستان طبس و استانداري يزد صورت گرفت و حتي استاندار سابق يزد به ايجاد اين فرمانداري در طبس اظهار اميدواري كرد ولي در نهايت نام شهرستان طبس در ليست فرمانداريهاي ويژه جايي نداشت.
استاندار فعلي يزد نيز در مورد ايجاد فرمانداري ويژه در طبس در گفتوگو با خبرنگار ايسنا گفت: با ايجاد فرمانداري ويژه در طبس صددرصد موافقم.
مهندس فلاحزاده افزود: در جهت ايجاد فرمانداري ويژه، پيگيريهاي لازم صورت گرفت؛ اما اين مسأله تصويب نشد و دوباره پيگيري ميكنيم و اگر موافقت شود من هم صددرصد موافقم.
انتهاي پيام
يکشنبه 26 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 344]