واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: ايران و اروپا به دنبال نقاط مشترك2بسته پيشنهادى روىميز
گروه خبر- خاوير سولانا مسئول سياست خارجى اتحاديه اروپا بامداد روز گذشته به منظور ارائه بسته پيشنهادى 1+5 به همراه نمايندگان كشورهاى روسيه، چين، آلمان، انگليس و فرانسه وارد تهران شد.اين سومين بار است كه بستهاى پيشنهادى درخصوص فعاليتهاى هستهاى ايران از سوى گروه 1+5 به ايران تحويل داده مىشود كه دو بسته قبلى به دليل اينكه حاوى شرط تعليق غنىسازى بود مورد قبول ايران قرار نگرفته بود. سولانا و نمايندگان كشورهاى عضو گروه 1+5 به جز آمريكا در حالى براى ارائه بسته پيشنهادى به ايران آمدهاند كه چندى پيش جمهورى اسلامىنيز بستهاى پيشنهادى را براى حل و فصل صلحآميز موضوع هستهاى ايران به مراجع بينالمللى و كشورهاى تاثيرگذار ارائه كرده است.
مسئولان جمهورى اسلامىايران در حالى ميزبان سولانا و نمايندگان گروه 1+5 هستند كه بارها تنها راه عبور از مشكلات موضوع هستهاى ايران را بررسى بسته پيشنهادى جمهورى اسلامىدانستهاند و بر عدم تعليق غنىسازى تاكيد كردهاند. گفتنى است بسته پيشنهادى ايران در برگيرنده موضوعاتى فراگير در زمينههاى مختلف و راهكارهايى عقلى و عملى براى مسائل و مشكلات پيش روى جامعه جهانى است. ايجاد كنسرسيوم غنىسازى و توليد سوخت هستهاى در نقاط مختلف دنيا از جمله ايران، همكارى مشترك براى دستيابى و بهرهگيرى از فناورى صلحآميز هستهاى و تسهيل بهرهمندى عموم كشورها از آن، تحقق خلع سلاح هستهاى و تعيين كميتهاى براى پيگيرى اين موضوع و تقويت نظارت آژانس از جمله موضوعاتى است كه ايران در بسته پيشنهادى خود به آن تاكيد داشته است.
ديدار سولانا با متكي
خاوير سولانا، نماينده عالى سياسي- امنيتى اتحاديه اروپا به همراه مديران كل كشورهاى 1+5 با منوچهر متكى درباره مسائل مورد علاقه بحث و تبادل نظر كردند. به گزارش ايسنا، منوچهر متكي، وزير امور خارجه كشورمان با اشاره به آثار و نتايج بسته پيشنهادى جمهورى اسلامىايران اظهار داشت: بسته جمهورى اسلامىايران متضمن مسائل متنوع و گستردهاى در عرصههاى سياسي، امنيتي، اقتصادي، هستهاي، همكارىهاى منطقهاى و بين المللى بوده كه مىتواند با نگرش واقع بينانه نسبت به آن، زمينهساز مذاكراتى سازندهو آغازگر فرايندهاى مثبتى در تمامىزمينهها باشد. وزير امور خارجه كشورمان با نحوه نگرش كشورها به بسته جمهورى اسلامىايران تصريح كرد: بسته جمهورى اسلامىايران از سوى بسيارى از كشورها مورد استقبال قرار گرفته و آن را به عنوان رويكرد فراگير و منطقى توصيف كرده كه مىتواند گشايشگر مذاكرات و فضاى مناسب براى چشم اندازهاى آتى باشد. متكى با تشريح موضوعات و زمينههاى مختلف بسته پيشنهادى خاطر نشان كرد: ايران در بسته پيشنهادى خود به موضوعات مورد علاقه طرفين به شكلى جامع و فراگير نگريسته است; در اين بسته مسائل امنيتي، تروريسم، مواد مخدر، جرايم سازمان يافته و مهاجرتهاى غيرقانونى از موضوعاتى هستند كه براى تمامىما تهديد كننده بود و بايد به دنبال راههاى مبارزه با آن به صورت مشترك باشيم. وى افزود: در بخش اقتصادي، همكارى در زمينه انرژى و امنيت آن به ويژه با توجه به تحولات بازارهاى بين المللى و تلاش براى رفع فقر و تنظيم مناسبات به نفع هر دو طرف مىباشد. متكى گفت: در بخش هستهاى نيز موضوعات مورد علاقه بر مبناى تعهدات دسته جمعى تمامىكشورها مطرح شده است. حصول اطمينان از عدم انحراف فعاليتهاى صلح آميز همه كشورها، ايجاد كنسرسيوم در تمامىكشورها از جمله ايران، تقويت نظارتهاى آژانس بر فعاليتهاى هستهاى تمامىكشورها، گسترش استفاده از فناورىهاى صلح آميز براى همه، تحقق خلع سلاح هستهاى و تشكيل كميته پيگيرى و نظارت آژانس بر فعاليتهاى هستهاى تمامىكشورها مواردى هستند كه در اين بخش مورد اشاره قرار گرفتهاند. وزير امور خارجه كشورمان خاطرنشان ساخت: شما امروز با بسته اى از پيشنهادها به ايران آمدهايد; انتظار مىرود بستههاى پيشنهادى به طور متقابل با رهيافتى منطقى و سازنده مورد بررسى قرار گيرد. اين بررسى بايد براساس احترام متقابل، عدالت، حق حاكميت و تعهدات دسته جمعى صورت پذيرد تا راه براى مذاكرات نتيجه بخش و حل و فصل چالشها و معضلات عمده منطقهاى و فرامنطقه اى هموار گردد. سولانا بسته پيشنهادى شش كشور به همراه نامه وزراى خارجه آنان را به وزير امور خارجه كشورمان تحويل داد. متكى پس از دريافت بسته شش كشور اظهار داشت: ما منتظر دريافت نظرات مشخص 1+5 در مورد بسته ايران هستيم. طبيعى است پاسخ ايران به بسته 1+5 با نظر داشتن پاسخ منطقى و سازنده 1+5 به بسته ايران خواهد بود. وى در ادامه گفت: دولت و ملت ايران ضمن دفاع از حقوق حقه و مسلم خود همواره اعلام داشته است كه آمادگى لازم را براى مذاكره در زمينههاى مختلف دارد. خاوير سولانا نيز در اين ديدار با اشاره به اين كه ما درخواست داريم كه جمهورى اسلامىايران بسته ارايه شده را به طور جامع بررسى كرده و ما به تاريخ، تمدن و فرهنگ ايران احترام خاصى قائليم، تاكيد كرد: حق جمهورى اسلامىايران را در استفاده از فن آورى صلح آميز هستهاى به طور كامل شناسايى مىكنيم. نماينده عالى سياسى امنيتى اروپا گفت: ما در بسته جمهورى اسلامىايران نقاط مشترك مناسبى را يافتهايم كه اين نكات مىتواند زمينه مشترك شروع مذاكرات را فراهم سازد.
ديدار سولانا با جليلي
در همين حال دبير شوراى عالى امنيت ملى در ديدار با خاوير سولانا، نماينده سياسى امنيتى اتحاديه اروپا به همراه مديران كل كشورهاى آلمان، فرانسه، انگليس، چين و روسيه تاكيد كرد: رويكرد جمهورى اسلامىايران در ارائه بسته پيشنهادى به كشورهاى جهان يك رويكرد راهبردى است كه نگاه درازمدت به منافع همه كشورها دارد. خاوير سولانا، به همراه مديران كل كشورهاى آلمان، فرانسه، انگليس، چين و روسيه بعدازظهر شنبه با دكتر سعيد جليلي، دبير شوراى عالى امنيت ملى ديدار و گفتوگوكرد. در اين ديدار جليلى با اشاره به رويكرد همه جانبه و بلند مدت جمهورى اسلامىايران براى همكارى با كشورهاى مختلف جهان گفت: لازمه ورود به فضاى جديد مذاكرات، شناخت شرايط و ظرفيتهاى جديد جمهورى اسلامىايران در منطقه و جهان است. او ابراز اميدوارى كرد كه ارائه بسته پيشنهادى متقابل ايران و 1+5 بتواند نقطه اتكاى مناسبى براى آغاز دور جديد مذاكرت جهت رفتن به سوى جهانى آكنده از صلح و امنيت براى همه باشد. دبير شوراى عالى امنيت ملى كشورمان گفت: جمهورى اسلامىايران از هر تلاشى كه در جهت رفع نگرانى كشورهاى مختلف جهان درباره موضوعات متفاوت انجام شود استقبال مىكند. جليلى گفت: جمهورى اسلامىايران علاوه بر تداوم همكارى با آژانس بينالمللى انرژى اتمي، آمادگى دارد مذاكرات سازنده با كشورهاى مختلف جهان را بر مبناى نكات مشترك بستههاى طرفين را از سر بگيرد. وى افزود: نكات مشترك بستههاى ايران و 1+5 مىتواند مسير جديد ديپلماسى بستهها را باز كند. سولانا نيز در اين ديدار مفاد بسته پيشنهادى شش كشور به همراه نامه وزيران امور خارجه آنان را براى دبير شوراى عالى امنيت ملى تشريح و اظهار كرد: شش كشور بسته پيشنهادى ايران را به دقت بررسى كردهاند و ارزش زيادى براى بسته پيشنهادى ايران قائل هستند. او تصريح كرد: ديدگاه 1+5 نسبت به سرفصلهاى بسته پيشنهادى ايران مثبت است. سولانا تاكيد كرد: شش كشور ضمن استقبال از نكات ارزشمند بسته جمهورى اسلامىايران، ترديدى براى آغاز گفتوگوها ندارند و خواستار از سرگيرى سريعتر مذاكرات درباره مشتركات مورد قبول طرفين است. در اين مذاكرات طرفين تاكيد كردند با نگاه مثبت مىتوانند به نقاط مشترك برسند. همچنين طرفين اشاره كردند كه زمينه مشتركى در بستهها ايران و 1+5 وجود دارد، در اين مذاكرات نمايندگان 1+5 نيز ديدگاههاى خود را درباره بسته پيشنهادى ايران و شش كشور مطرح كردند و از مذاكره درباره مشتركات دو بسته استقبال كردند.
پارلمان اروپا خواستار بازگشت پرونده هستهاى ايران به آژانس
در همين حال پارلمان اروپا نيز ضمن درخواست از ايران براى شفاف عمل كردن در روابطش با آژانس بينالمللى انرژى اتمى از اعضاى شوراى امنيت خواست پرونده ايران را به آژانس برگردانند و مذاكرات بدون پيششرط با ايران را آغاز كنند. به گزارش ايسنا، پارلمان اروپا در سندى كه به تصويب اعضاى اين پارلمان رسيد اعلام كرد كه اين پارلمان معتقد است رژيم منع اشاعه هستهاى تحت پيمان منع گسترش سلاحهاى هستهاى (ان.پي.تي) به طور جدى در خطر است و از شورا و بهويژه دو كشور عضو آن كه داراى سلاح هستهاى هستند مىخواهد كه ابتكار اروپا درخصوص اجراى الزامات خلع سلاح لحاظ شده در بندVVI ان.پي.تى را بهويژه در راستاى كنفرانس بازنگرى ان.پي.تى كه در سال 2201 برگزار خواهد شد، به پيش ببرد. اين قطعنامه در جلسه پنجم ژوئن پارلمان درخصوص گزارش سالانه شورا به اتحاديه اروپا درباره وجوه اصلى و گزينههاى بنيادى سياست خارجى و امنيتى مشترك )CCFSP تصويب شد كه به تقاضاى پاراگراف 44 بخشى از توافق بين سازمانى مورخ 11 مه 2200 به پارلمان اروپا ارايه شد. پارلمان اروپا در اين قطعنامه ضمن ابراز ترديد نسبت به اهداف برنامه هستهاى تهران «از ايران مىخواهد به طور فعالانه در روابطش با آژانس بينالمللى انرژى اتمى شفاف عمل كند و درصدد احياى اعتماد جامعه بينالمللى باشد.» پارلمان اروپايى «از اعضاى شوراى امنيت مىخواهد مساله ايران را به آژانس بينالمللى انرژى اتمى بازگرداند و مذاكرات بدون پيششرط را آغاز كند.» همچنين از «كشورهاى عضو مىخواهد صدور هرگونه فنآورى هستهاى را به هر كشورى كه پروتكلهاى الحاقى ان.پي.تى را تصويب نكرده باشد ممنوع كنند.» همچنين در قطعنامهاى كه در تاريخ پنجم ژوئن درباره اجراى استراتژى امنيت اروپا و نيز امنيت اروپايى و سياست دفاعى )EESDP صادر شد، درخصوص نقش اين اتحاديه در برنامه هستهاى ايران آمده است: پارلمان اروپا بر نقش ديپلماتيك برجستهاى كه اتحاديه اروپا در رابطه با برنامه هستهاى ايران ايفا مىكند تاكيد مىكند. در اين قطعنامه درخصوص روابط آمريكا با اتحاديه اروپا از دو طرف مىخواهد درخصوص طيف گستردهاى از چالشهاى سياسى مشترك از جمله در خاورميانه، ايران، عراق، كوزوو، بالكان، افغانستان و آفريقا با يكديگر همكارى كنند. به گزارش ايسنا، همچنين از «آمريكا مىخواهد در پى موفقيت ديپلماتيك در مذاكرات با كره شمالي، در كنار اتحاديه اروپا به مذاكرات مستقيم با ايران وارد شود زيرا آمريكا در موقعيت ارايه تضمينهاى امنيتى بيشتر كه نگرانىهاى امنيتى ايران را در نظر مىگيرد قرار دارد.» اين پارلمان همچنين «بر اهميت همكارى با آمريكا، روسيه، چين و كشورهاى عدم تعهد با نظر به بررسى ايدههاى مكملى با هدف رسيدن به توافق جامع با ايران در تاسيسات هستهاىاش و استفاده از آنها تاكيد مىكند.» پارلمان اروپا همچنين «از ابتكار اخير كشورهاى عضو شوراى امنيت و آلمان براى ارايه بستهاى جديد از مشوقها به ايران در تلاش براى متقاعد كردن آن به توقف برنامه غنىسازى اورانيوم استقبال مىكند.» پارلمان اروپا همچنين «از آمريكا مىخواهد كه به نفع يافتن يك راه حل به طور كامل از مذاكرات با ايران در قالب محدوديتهاى قواعد و الزامات ان.پي.تى حمايت كند.»
شنبه 25 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 178]