واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: دعوت نيكلا سركوزي از بشاراسد
در زمان زمامداري ژنرال حافظاسد رئيس جمهوري سوريه گفته ميشد با اينكه اين كشور توليدكننده نفت محسوب نميشود و در اپك عضويت ندارد كاري كه ديگر كشورهاي عرب با صدور نفت ميكنند تا دلارهاي نفتي را به دست آورند سوريه با ديپلماسي خارجي خود كسب درآمد ميكند. و باز عقيده بر اين بود كه اگر گفته شود كه در جناح آمريكا عربستان داراي سياست خارجي موفقي است در جناح شوروي سابق، سوريه از بلوغ مشابهي برخوردار است. به همين مناسبت پس از درگذشت حافظاسد به عنوان سياستمداري كه سياست خارجي وي تحسينبرانگيز بود اين نگراني وجود داشت كه سوريه بدون حافظ اسد چه جايگاهي را در خاورميانه خواهد داشت. عليالخصوص كه سالهاي آغازين رياست جمهوري جانشين وي با قدرتمندي ايالات متحده در خاورميانه و نيز اتحاد تاكتيكي فرانسه و آمريكا در مسئله لبنان همراه شد.
با خداحافظي ژنرال شيراك از قدرت و روي كار آمدن نيكلا سركوزي، رئيسجمهور جديد فرانسه و بخصوص وزير خارجه او دكتر برنارد كوشنر تهاجم جديدي را عليه سوريه آغاز كردند و بشار اسد كه كشورش به عنوان همسايه عراق به شدت از سوي واشنگتن زير فشار قرار گرفته بود و احتمال حمله نظامي آمريكا به سوريه به واقعيت نزديك ميشد درواقع ميبايست در دو جناح به چالش بپردازد. قتل رفيق حريري آنقدر پرپيامد بود كه عليرغم انكار سوريه از هرگونه دست داشتن در اين حادثه مهم پاريس و واشنگتن از آن به عنوان اهرم تازه فشار روزافزون به سوريه بهرهگيري كنند. مزيد بر علت حمله تمام عيار رژيم صهيونيستي به لبنان به منظور نابودي نهضت مقاومت در آن كشور شد كه سوريه را تا آستانه يك درگيري تمامعيار با اسرائيل پيش برد. با اين حال ديپلماسي رئيس جمهور جوان سوريه به گونهاي به بار نشست كه عملاً نه تنها سوري بهاي چشمگيري در اين گيرودارها نپرداخت بلكه مانور قدرتمندانه مقاومت در لبنان در هفتههاي اخير كه منجر به انتخاب ميشل سليمان به عنوان رئيس جمهوري مرضيالطرفين گرديد عملاً به نفع سوريه تمام شد و نهالي را كه بشاراسد در لبنان كاشته بود نخستين ثمرش را به بار آورد و رئيس جمهوري فرانسه كه تا چند ماه پيش عملاً از سياستهاي سوريه در لبنان به تندي انتقاد ميكرد تغيير رويه داد و پس از سفر اخيرش به لبنان رسماً از بشار اسد دعوت كرد تا در اجلاس سيزده ژوئيه آينده پاريس تحت عنوان در زمره پنجاه رئيس كشور شركتكننده و بالاتر از آن كاخ اليزه رسماً از دمشق دعوت كرد تا دكتر بشاراسد در مراسم ملي چهاردهم ژوئيه كه جشن سالروز پيروزي انقلاب فرانسه ميباشد شخصاً حضور يابد.
آقاي برنارد كوشنر دو روز پيش اعلام كرد كه بشار اسد طي يك گفتگوي تلفني به رئيس جمهور سركوزي قول داده است كه در اجلاس پاريس حضور خواهد يافت. بشار اسد اين پيروزي را كه پاريس را از جايگاه يك منتقد تند به يك شريك واقعبين تبديل كرده است مرهون درايت و واقعبيني سياسي خود ميباشد و تحليلگران سياسي را وادار ميكند اعتراف كنند كه ژنرال حافظ اسد جانشين كارآمدي را براي اداره كشور برگزيده است.
البته در فرانسه جناحهاي تندروي ضد سوري سياست جديد آقاي سركوزي را به باد انتقاد گرفتهاند و به خصوص از اينكه رئيس جمهور سوريه براي شركت در جشنهاي چهاردهم ژوئيه دعوت شده به جناب سركوزي خرده گرفتهاند البته شايد به همين دليل باشد كه جناب بشار اسد با اينكه قول حضور در اجلاس اتحاد مديترانهاي پاريس را داده است هنوز نظر خود در خصوص حضور در مراسم چهاردهم ژوئيه را بيان نكرده است.
حضور بشاراسد از منظر ديگري نيز در اجلاس اتحاد مديترانهاي آقاي سركوزي داراي اهميت است و عليالظاهر بشار اسد نيز با حسابگري هوشمندانه به دعوت رئيس جمهور فرانسه پاسخ داده است.
روز پنجشنبه در اجلاس محدود سران عرب در طرابلس ليبي سرهنگ قذافي ابتكار اتحاد مديترانهاي فرانسه را كه در حاشيه طرح خود يك برنامه اقتصادي را نيز پيشنهاد كرده است به باد انتقاد گرفت و اظهار داشت كه و ادامه داد كه
آقاي سركوزي كه سال گذشته ميزبان رسمي سرهنگ قذافي در پاريس بود با چنين موضعگيري قذافي براي حضور بشار اسد اهميت دو چندان قائل خواهد شد و رئيس جمهور سوريه كه كشورش سرگرم مذاكره با رژيم صهيونيستي است ميتواند اجلاس پاريس را فرصتي تلقي كند كه بهطور غيررسمي هم كه شده در كنار نخستوزير اسرائيل در اجلاس پاريس شركت و جديت خود در مذاكرات دمشق - تلآويو را اثبات كند و اگر چنين نشستي بدون دردسر در پاريس صورت گيرد آقاي سركوزي كه يكي از هدفهاي اتحاديه مديترانهايش وارد كردن اسرائيل در جرگه اعراب مديترانهنشين ميباشد ميتواند به مردم فرانسه بگويد كه هرچند سياستهاي داخلي وي با مشكلات فراواني مواجه شده در سياست خارجي، فرانسه به عنوان يك شريك فعال وارد مذاكره اسرائيل و سوريه شده است. البته جناب سركوزي اين روزها با يك دردسر تازه مواجه شده، زيرا وي كه قرار بود تا چند روز ديگر رسماً از اسرائيل ديدن كند نگران است كه با انجام اين ديدار در آستانه اجلاس اتحاد مديترانه، رنجش سران عرب دعوت شده را فراهم آورد و آنان وي را متهم كنند كه بيش از حد جانب اسرائيل را گرفته است و در اين صورت اين احتمال وجود دارد كه آنان با سرهنگ قذافي همصدا شوند و طرح جناب سركوزي كه تلاش ميكند اجلاس پاريس را با موفقيت برگزار كند به ناكامي انجامد. به نظر ميرسد كه ظرافتهاي تشريفاتي ايجاب ميكند كه تلآويو دلائل خاص را ارائه كند كه ديدار سركوزي از اسرائيل به تعويق افتد و اين همان موضوعي است كه اين روزها وزارت خارجه فرانسه را به تحرك واداشته است كه جناب سركوزي در رسيدن به موفقيت اجلاس پاريس نه سيخ صهيونيستها را بسوزاند و نه كباب عربها را. در هر حال جناب بشار اسد نيز كه پس از مدتها عازم پاريس ميگردد اين روزها در موقعيتي حساس قرار دارد و با اينكه در كفايت سياسي او ترديدي به ذهن خطور نميكند انجام مذاكره وي با ايهور اولمرت كه به عنوان يك متهم ارتشاء در موقعيت ضعيفي قرار دارد معلوم نيست چه بهرهِ پرتضميني را دربر خواهد داشت هرچند جناب سركوزي بسيار علاقمند باشد كه از نمد ديدار رهبران سوريه و اسرائيل كلاه جديدي را براي ديپلماسي خاورميانهاي خود بدوزد.
شنبه 25 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 227]