واضح آرشیو وب فارسی:فارس: حاشيهاي بر سفر نوري مالكي به اردن
خبرگزاري فارس: نوري المالكي نخست وزير عراق از توافقنامه امنيتي، سياسي و اقتصادي در عراق كه عراقيها آن را اتقافيه ميخوانند رمزگشايي كرد.
به گزارش فارس، پيش از اين درباره مغايرت مفاد پيشنهاد آمريكاييها با استقلال عراق سخن گفته شده بود ولي اذعان مالكي و مخالفت او هرگونه ترديدي را در اين باره از ميان برد.
ابعاد ناگفته پيش نويس توافقنامه مذكور هنوز زياد است و از بسياري از ابعاد آن رمزگشايي نشده است. هر دو طرف آمريكايي و عراق حداكثر خويشتنداري را در اين ارتباط بروز داده و سعي كردهاند كه ماجرا خارج از عرف قراردادهاي عادي و كانالهاي رسمي ديپلماتيك و دور از دسترس باشد.
هيات آمريكايي و هيات عراقي در طول 4 ماه گذشته سلسله مذاكراتي را عمدتا در خارج از عراق به انجام رساندهاند. در اين مذاكرات طرف آمريكايي تلاش كرده است تا ابعاد سر بستهاي پيش نويس را به گونهاي توضيح دهد تا طرف عراقي آن را بپذيرند ولي در نهايت ناچار به استفاده از زبان تهديد شده است. موضعگيري علني نوري المالكي در مقابل اتفاقيه نشان دهنده وجود نوعي بن بست در مذاكرات محرمانه دو طرف ميباشد.
نور المالكي در جريان سفر به اردن پيش نويس آمريكاييها كه زياد بر آن اصرار ميورزند با استقلال و -بقول عراقيها سيادت عراق - منافات دارد و متضمن رسميت بخشيدن به اشغال دائمي عراق است. اعلام مخالفت نخست وزير عراق بعد از مذاكرات با مقامات ارشد اردن نشان دهنده آن است كه مقامات اردني نيز با اتفاقيه مخالفتند و اين در حالي است كه مقامات جمهوري اسلامي ايران نيز پيش از اين در جريان سفر مالكي به تهران، مخالفت رسمي و جدي خود را با اين توافقنامه اعلام كرده بودند.
در جريان مذاكرات هيات آمريكايي و هيات عراقي، طرف آمريكايي روي استقرار دائمي چهار پايگاه مادر كه از طرف 10 پايگاه فرعي پشتيباني ميشوند اصرار ورزيده است. اين پايگاههاي دائمي ما در شمال، غرب، جنوب و مركز عراق تعبيه شده اند بگونهاي كه پايگاه مادر آنان در غرب عراق (واقع در عين الاسد) وظيفه كنترل دو كشور سوريه و اردن را بعهده دارد كما اينكه پايگاه ناصريه - واقع در حدود 100 كيلومتري مرز ايران - كنترل جمهوري اسلامي را مد نظر دارد. پايگاه البلد نيز كنترل دولت مركزي عراق را انجام ميدهد. با اين وصف نور المالكي وقتي ميبيند مخالفت طرف عراقي در كميته دو جانبه راه به جايي نميبرد، از اين بخش از توافقنامه رمز گشايي ميكند.
بخش ديگري از مفاد مورد نظر آمريكاييها كه به شدت سيادت عراق را زير سوال ميبرد، جنبه فرهنگي آن است. بنا بر خبرهاي محدودي كه به مطبوعات منطقه راه يافته است مقامات آمريكايي اصرار دارند تا زبان انگليسي بعنوان زبان دوم عراق پذيرفته شود و آموزش آن را آغاز دوره دبستان تا پايان دوره دانشگاه الزامي ميگردد. مقامات آمريكايي اصرار داشتهاند كه خط لاتين در عرصه رسانههاي عراق مورد استفاده قرار گيرد اين درخواست شباهت زيادي به تبديل خط در تركيه و هندوستان دارد كه به مرور زبانهاي تركي و هندي با حروف لاتين تقرير شدند. حالا نوبت عراق است تا از خط و زبان رسمي خاورميانه فاصله گيرد و به لباس غرب در آيد و البته اين رويا تعبير نميشود.
سعدالله زارعي.
انتهاي پيام/
شنبه 25 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 218]